|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:00 am
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: MIPS vs ARM
Е и въоръжен с горното знание се чувстваш компетентен да класифицираш нещо като глупости, страхотно. Да идваше от човек ненаясно с техниката да не му обърне внимание човек. Аз не познавам в детайли нито едната архитектура но очевидното е очевидно: 16- регистъра са малко за load/store архитектура, това е непреодолимо за ARM. Инак гледам и MIPS писали глупости, не им трябвало предсказване на branch-овете щото го нямали, ами то има и по-лесен вариант ако се сетиш овреме, като в power, има и статично предсказване (бит в опкода, достъпен за програмиста) което върши работа в практически 100% от случаите. Резултатите от измерванията едва ли са фалшиви, такива работи лесно се хващат. Дали сравняват ябълки с портокали или с ябълки не мога да кажа, не им знам насажденията ни на едните ни на другите.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Ное 18, 2011 3:14 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Мда и е много удобна база за сравнение  Гледал ли си какви курмаркове вадят новите ST-та?
|
| Пет Ное 18, 2011 3:27 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Е, ти защо мислиш, че ползвах тоя пример  Трябва и шоу да става ... да не мислиш, че ме вълнува дали АРМ или МИПС е по хубав - и двете вършат работа. Това с по малкото регистри на АРМа наистина е досадно като видиш компилирания код, ама пък в х86 са още по малко и въпреки това си е най разпостранената архитектура (от това не следва че е най хубава - поне за мен, ама пазара мисли друго). Това наистина е по тарикатско решение. Миро, станал си като контрольор в градския транспорт - само дебнеш да хванеш някой без билет ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Ное 18, 2011 4:18 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Истината е, че MIPS е една идея по производително ядро. Ама реално го ползва са Микрочип. Другото е екзотики. Силата на ARM е в това, че напрактика вече имат ядро за всички пазарни ниши - от мигалки до таблети и мобилни телефони. И че успяха да вържат най-големите в бранша - TI, NXP, Freescale, ST, Atmel. От тук насетне, дали MIPS-a имал някакво предимство в производителността не е от особенно значение. Важното е кои продава повече.
Ако Микрочип бяха взели ARM като платформа, MIPS напрактика щеше да е в небитието. Според мен рано или късно и Микрочип ще купят ARМ лиценз. Т.е. отговора на въпроса - "MIPS по добър ли е?" е просто "Да, ама на кого му пука?".
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Ное 18, 2011 4:32 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Бърза справка показва - пазарна капитализация на Инфиниън (spin-off на Сименс) - 8.7 млрд. долара. Пазарна капитализация на Майкрочип - 6.7 млрд. долара. Та викаш с кои точно парцали щели да ги купят  ? Като почнеш да ги пишеш разни ей такива и голям смях пада. Иначе само да ти спомена, че досега на колкото семинара и презентации съм ходил не си спомням някой производител да е казал, че неговите чипове са по-лоши от на другите  .
|
| Пет Ное 18, 2011 5:01 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Цецо, абе най големите в бранша не са ли Intel и Samsung ? То не че и те нямат лиценз за ARM, даже самсунг май имаха и за мипс ако не бъркам. Но по интересното е какво ще стане като братската китайска народна република залее пазара с евтини Loongson (MIPS).
|
| Пет Ное 18, 2011 6:04 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами предстои да видим. Навремето ни плашеха така с едни съветски процесори, дето щяли да утепат и моторолата и интела... Иначе, за всички е по-добре MIPS да се развива, за да има реална конкуренция за ARM. Ние като потребители само губим от това да има един единствен играч на пазара.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Ное 18, 2011 6:36 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Ами МИПС32, че той е мислен за супер компютри ала 90". 16 регистъра са предостатъчни за микроконтролер(говоря за 2011 година, след 1000 години може и 1024 регистъра да са малко). Виж най-известния микроконтролер PIC16F84 колко регистъра има и това пречи ли му? Ами както аз и palavrov казахме за х86? Виж графиката:  С 4 GP регистъра хората суперкомпютри правят, а 8-12 да не стигат за микроконтролерче? Сигурно се шегуваш. На хартия POWER, Cell, Itanium и i860 са най-яките архитектури, а реално никой потребител(user) не ги ползва. Явно на това, че една архитектура е по-бърза и с повече регистри не значи, че ще има някакъв пазарен дял. Всичките са най-бързите, с най-малка консумация, най-голяма производителност на мегахерц, на волт, с най-бързите интеръпти, с най-многото съпорт и това само за 1/4 долар. Иначе истината винаги е била малко по-друга. Нямат фабрики Източник: http://en.wikipedia.org/wiki/LoongsonА и до скоро и лиценз нямаха  Как можа с едно изречение изчерпа поредната "VS" спамерска тема.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Ное 18, 2011 6:59 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Е, ако Народна Република Китай няма фабрики за чипове, не толкова братската Република Китай има достатъчно (напр.TMSC).
|
| Пет Ное 18, 2011 7:35 pm |
|
 |
|
tgi
|
Това далееч не са всички пазарни ниши. Цялата мрежова инфраструктура е доминирана от power на фрискейл, мипс и те имат сума ти продажби по разните рутъри и т.н. АРМ доминира пазара на мигалките. Който е голям и храни добре, може би дори най-добре, те чушкопроизводителите в глобален мащаб още по-голям пазар имат  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Ное 18, 2011 10:47 pm |
|
 |
|
tgi
|
Зависи от дефиницията на "достатъчно". Достатъчно за да работи - разбира се. Достатъчно за да се мери по производителност със съпоставима като размер и консумация load/store архитектура с 32 регистъра - няма шанс. Това, че вкарваш в сравнението и разни пикове и т.н. означава, че не разбираш смисъла на "load/store аркитектура" като израз, погледни го и ще разбереш за какво говоря.
|
| Пет Ное 18, 2011 10:57 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
load/store в представите на дизайнерите на процесори или в реалния живот? Дизайнерите си мислят: всички програми лоадват 20-30 регистъра, джуркат ги 2-3 часа и накрая сторват един регистър резултат. В реални условия програмата зарежда 2-3 регистъра изпълнява 5 инструкции, сторва един регистър и заспива. По някое време се появява прекъсване сторва 1 регистър, лоадва 1 регистър, променя му стойността и го сторва, след това лоадва първия регистър. След което програмата си продължава, като се шматка на хиляди разклонения всяко от които лоадва 2 регистъра и сторва 1 регистър резултат, като през по-голямата част от времето ядрото си похърква. А сега ти погледни, какво означава RISK и защо 16 регистъра и 50 инструкции са по-добре от 4ГБ регистри и 65 536 инструкции.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Ное 19, 2011 12:23 am |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
В тоя ред на мисли: някой попадал ли е на рутер подходящ за .... хм, обучение? Признавам си, че съм тотално некъдърен в uCLinux, а ми е мерак да му се пробвам. Само дето под ръка нямам нищо подходящо като борд за опити. Разбирам, че доста от рутерите са базирани на някакъв линукс (макар, че надали ще е отчно uC ... ), някой има ли опит с човъркането на такова нещо? Става ли изобщо? Ако не - може ли да ми препоръчате евтин борд за целта - то всъщност ми трябва готов порт за него, нещо което мога да разуча, не да съчинявам - нямам опит с точно това, очевидно е.
|
| Съб Ное 19, 2011 12:34 am |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
Димитре, обикновено ти си тоя с глупостите. То и аз може да пиша понякога но моите поне са неволни, а не нарочни като при тебе  Да не си мислиш сериозно че пазарната капитализация е ЕДИНСТВЕНИЯ фактор да кажеш дали някоя фирма е по-скъпа от друга? Все едно ако ти имаш къща с моргидж за 1М а аз имам за 500к ти си по-богат така ли? Не знам защо все си ти тоя дето се заяжда с мене, явно имаш някакъв личен проблем за който аз нося вина. Не се извинявам, само се опитвам да разбера. Да не сме делили една мадама някога? 
|
| Съб Ное 19, 2011 1:29 am |
|
 |
|
tgi
|
load/store архитектура като в load/store архитектура, едва ли е трудно да намериш какво значи, още не си го направил.
|
| Съб Ное 19, 2011 1:36 am |
|
|