Благодаря на всички за отзивите.
Благодаря на всички за отзивите. Изчаках да се насъберат мнения за да не се разпръска отговор ми.
На въпроса дали са работещи проекти: Да всички проекти са работещи и реално се използват. Звездното небе е под мое наблюдение всяка вечер. Навигационното осветление както бе споменато по рано е монтирано на радио-управляем модел Cessna 182. IR-линията работи на входната врата на блока. А PID стенда е в университетската лаборатория, той е напълно функционален и изпълнява задачата си отлично – колко го ползват е друг въпрос.
Във всеки проект е залегнала сериозна техническа задача, да наистина два от проектите са детски. Но в най-детския от тях съм решил един проблем не отдавна поставен пред мен „създаване на няколко самостоятелни PWM канала” в звездното небе са мисля 10-11. Но с текущия алгоритъм мога да създам много повече и всички да са независими един от друг. Ако единия е на 10% другия във същия момент е на 64% и т.н.
По въпроса за асемблер ориентирах не случайно. Понеже в юнушeска възраст съм използвал Basic и Pascal знаех, че за да разбера и основи функционирането на една система то трябва да почна от най-дребната нейна единица. Естествено това е много трудоемко и изисква много време и усилия. Което пък не винаги е рентабилно на икономическия пазар. Но аз съм принципал и обичам нещата да вървят от долу на горе.
Assembler в момента го усещам като много сериозна основа при изучаването на C. "С" ми изглежда така се едно винаги съм го знаел но съм го позабравил.
Единственото нещо което ме притеснява е възрастта ми както бе споменато от колега в един от първите постове. И то от гледна точка на работодателя така че вече е няма в биографията ми

.
Знам че оценка е трудно да се даде тъй като тя е свързана с нуждите на пазара, от специфични изисквания и т.н..... Но за това са форумите за да науча каквото и да е друго мнение.
Въпроса с точността стой така. Едни от най-инертните процеси са температурните. А всичко инертно е трудно управляемо „като се мъчиш да го бутнеш не тръгва, кат тръгне пък не ще да спира”. Точността не винаги е от значение освен нея има и още един параметър - време за достигане на желана стойност който не е по маловажен. Защо го споменах, двата параметъра са вечно враждуващи.
Ако има бърз процес ще има големи подминавания на желаната стойност до 20% което не значи, че тя няма да се следва след известно време.
Ако има точно залепяне за желаната стойност процеса ще е много много бавен.
Относно точността на регулиране, тези алгоритми(PID) постигат 0% грешка при добра настройка на параметрите им. Тук е изключена грешката от датчиците и ADC. При регулирането на температура грешка в порядъка 0.01 градус е според мене немислима и едва ли има практическо приложение може би 0.5 до 1 градус е практическа грешка. Това което съм писал като 0.01s е времето за дискретизация. Естествено стенда си има недъзи и то сериозни. Единия от които е липса на цифрова филтър на входа. Освен това е нарушено и едно от изискванията за АЦП Vref>=3V то е Vref=1.28V. Но и така функционира задоволително.
Относно изхода: Изхода е аналогов, използвам 1000 степенен PWM. Което е напълно задоволително за управлението на 78W мощност. Квантата е 0.078W/Q.
Относно заданието: То може да се променя със стъпка 0.125 градуса в границите от 20 до 100 градуса по Целзий.
Относно входа: За датчик се използва LM35. Той е с линейни характеристики 0-1.28V 10mV/1ºC. ADC e 10bit (1024 quantums). Резулуция 0,00125V/Q или 0.125 ºC/Q.
Първия пост ме провокира да се замисля колко добре познаваме мозъците си??? Какво искам да кажа. Всеки професионалист трябва да познава отлично инструмента си и технологията която ползва за да е професионалист. Но това си е съвсем отделна тема така че не е мястото и тук. ???