| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: Задачка-закачка - автоматика
Едно време имаше бързи TTL PROM-ове за такива работи (когато EPROM скоростите не стигаха), Signetics 82S129 - 256 х 4 - го помня че съм го и ползвал. Да се обедини логиката с EPROM носещ и данни също не е нещо ново. В дисплейния контролер на първия нюкман (дизайн 1993) в един EPROM бяха знаковият генератор плюс логиката за frame rate control (имаше по 2 бита на точка, моно очевидно), логиката за превключване на графика/текст за всяка 8 на 12 кутийка и сигурно още неща дето не ги помня. Ще взема да отворя близо 20 годишния баш номер 1 нюкман дето го пазя и ще го снимам тия дни ако ме стегне шапката дотам, схемите лесно мога да изровя ама тях едва ли някой ще тръгне да гледа. [edit] ето какво успях лесно да стъкмя: http://tgi-sci.com/tgi/lctc.htm [/edit]
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Дек 11, 2011 4:59 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ааа, "мигалка" с EPROM съм правил. Даже и цветомузика с бракуван ROM - избирам по-шарен участък от програмата, броячът на адресите се задейства от музиката през малко аналоговщина и с минимум пари ония ти ламби мигат буквално като побъркани 
|
| Нед Дек 11, 2011 3:34 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
Ще ме довършиш, бонго  Я веднага да слагаш едно CPLD да мигат ламбите, стига с тия бракувани промове, давай крачка напред 
|
| Нед Дек 11, 2011 4:52 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Бонго, ако не са изхвърлени при последното чистене в къщи би трябвало да имам около една опаковка перфокарти.  Мисля че 100-тина бяха. Ако ти вършат работа за някоя сладолед-машина казвай да ги издиря. Само перфоратор нямам. 
|
| Нед Дек 11, 2011 6:58 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Как ще хвърляш перфокарти!!! Залепваш 2-3 с Ц-200 да станат по-дебели, като поизсъхнат може и с ютията да ги минеш. После ги ползваш за "бързи" платки за неповърхностен монтаж: "отпечатваш" крачката чрез натискане и пробиваш с часовникарска отвертка. Отдолу опроводяваш със самите крачета и малко жица. Като тръгне му теглиш един спрей-боя и става джилязно. Този патент вече го бях писал из форума ама който си няма перфокарти да пробва с визитки 
|
| Пон Дек 12, 2011 12:40 am |
|
 |
|
head_up
|
Ама, бонго, чаркалъка отдаааавна не става да мушиш жици през мушамата ... пък ако ти успееш с някое BGA тия по платкаджийниците ще си ядат чорапите, щото ти ще им държиш клиентелата ...
|
| Пон Дек 12, 2011 9:24 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Той бате ти Бонго чак такива сложнотии още не е почнал да прави. За това най големия пик за който ще пита като ги подкара ще е 16F877  и ще има да пустосва как са могли да му сложат цели 40 крака 
|
| Пон Дек 12, 2011 10:07 am |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Олеле... Далеч по изгодно (и лесно) ми е да нарисувам платката на алтиум и да я засиля да я направят, от колкото да тегля жици и запоявам такива паяжини. Да сглобявам неща на пробна платка ми е най омразната работа... А да не говорим, че на пробна платка много често нещата не работят така както се очаква от тях. 
|
| Пон Дек 12, 2011 11:50 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Хич не се дивя как се прави, а че се прави  А пък то затова си има начини човек да не допуска отвяване "в неизвестна посока"- знаеш- traps, wdt и т.н.за крайните случаи. Иначе аз винаги при четене от сензор проверявам дали плучените данни са реални. Например чрез скорост на нарастване на променливата...
_________________ Хайде де!
|
| Пон Дек 12, 2011 12:48 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Е да ама знаеш ли колко платкаджийници има на Бонговия остров  То на континентална Гърция не е ясно дали има, та .....  В тоя ред на мисли се сетих какво ми разправяше един мой бивш даскал, много точен и ерудиран човек, бог да го прости.... Та бил той в "ония" години в Япония. И разправяше как в местния университет имало една машина, като кафеавтомат (не че тогава в БГ бяхме виждали кафе автомат де  ) Та на тая машина има флопи (3.5 инча, нещо нечувано по онова време в БГ). Студента си рути платката, пише на дискета (нещо много скъпо и ценно в БГ в ония години) пъха я в машината и на другия ден си взима платката - двустранна със солдер маска. Без пари  По онова време в БГ се правеха платки на 2-3 места, срока беше седмици и то ако имаш връзки, двустранно със солдер маска - нечувана космическа технология, а късо съединение и утечка от лошо ецване - стандартна технологична даденост.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Дек 12, 2011 12:49 pm |
|
 |
|
tgi
|
Като каза Япония току-що гледах едно от тая планета (мнооого далечна ще да е  ), как майките приготвят обяда на дечицата като ги пращат на детска градина (странно ама си го носят в кутийки). Та ей го: http://www.bbc.co.uk/news/magazine-16069217Инак то в БГ платкаджийници за съвременна технология няма и сега, аз навън си ги поръчвам. Правили са ми и тук веднъж платки по почти съвременна технология (93-та, първия нюкман, 8 мила /0.4 дупки) и беше неописуемо приключение. Но пък хората се постараха, приятели помагаха и в крайна сметка ги направиха свястно (карах ги за пробиване от единия край на София на другия после пак обратно  ). В днешно време 4 мила е нормално да очаква човек, дупки 0.2 не са нищо особено, ама кой в БГ го прави.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Дек 12, 2011 1:05 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Прави се, ама не си проверявал  Доколкото съм чувал в Русе платкаджийницата може да прави такива работи (+ 8 слойни май) ама са мноо тежки и "леко" скъпари... edit : явно са били само слухове че могат да правят -гледам на сайта им 8мила и 0.4 дупки... Иначе за 8 слоя - пишат че могат... Ама цената им за обикновенни двуслойни сравнена с примерно на Селектра, е двойна.
|
| Пон Дек 12, 2011 3:08 pm |
|
 |
|
tgi
|
Е 8 мила 0.4 дупки беше горе-долу добре преди 15-20 години  . Инак китайците, при които си правя платките, бият цените на всички, в това число и тукашните, и работят чудесно ( pcbcart.com ).
|
| Пон Дек 12, 2011 3:36 pm |
|
 |
|
head_up
|
Я разкажи малко за тях, че не ми се прави регистрация само за да получа смислена информация. Примерно за колко слойна си се престрашавал да пуснеш, какво се получава, при колко милса за писти/отстояния и дупки стават. За колко време ти вършат работата като за < 10 бройки, пък с доставката и т.н. как се оправяш - сподели, че с тия нашите ... ще последвам примера на Бонго с перфокартите още малко 
|
| Пон Дек 12, 2011 3:54 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Има, да. Преди 1 - 2 месеца правих някакви платки за проторип. Нищо особено като технологични изисквания. Първата партида я забавиха с малко. Някой беше минал през "герберите" и ги беше префасонирал. Къси съединения, липсващи падове (малко)... Приеха рекламациата. Направиха други. Естествено още забавяне... Пак някой беше минал през "герберите". Тоя път по-безболезнено - само непокрити вайа. Е, не липсваше и голямата изненада - към 10% прекъснали метализации. Като разбрах що не тръгва кандидат изделието, очите ми станаха такива  . Не ми се беше случвала от доста години тая простотия... За момента ще премълча кои са майсторите. Решил съм да има дам последен шанс. Може да се окаже грешка това ми решение. Ще видим. 2012, светът свършва, а си играем с прекъснати метализации... 
|
| Пон Дек 12, 2011 3:59 pm |
|
|