Отговори на тема  [ 60 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Социалната пирамида 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
Имало още другари, ей дето нямат нищо против да се "наказват" успелите и предприемчивите, защото няма кой да дава пари на мързелите :) . Не само, че бившия комунистически блок показа как такова нещо не може да просъществува дълго, защото идва момент, в който свършват парите на другите, ами и сега ЕС го показва и другарите пак драпат за уравниловки и "фри обяди" :D . Никъде не е казано, че всеки трябва да има къща, кола и образование - тия неща въобще не са задължителни през живота на хората. Та нека оставим който ги иска и най-вече може, да си ги постигне сам.

Чет Дек 15, 2011 8:21 pm
Профил
Аватар

Да де, ама тогава изниква резонния въпрос - "кво праим като 90% от хората не могат тия работи?". Тогава се стига до прекалена поляризация. И ако си от останалите 10% пак не се чустваш особенно комфортно. Престъпност, мизерия по улиците и т.н....

Това по скоро имаше предвид Миро. Че може би при някой калпави племена, е по-добре да има изкуствена уравновиловка, че иначе в крайна сметка ще се изродят до нещо като уродлива форма на капитало-феодализъм. Което е в БГ. Макар, че според мен подобни калпави племена не е от особенно значение в какъв обществен строй са.... все тая.

Чет Дек 15, 2011 8:49 pm
Профил ICQ

Според комунистите е нормално всички да вземат едни и същи пари, дори и ако едни бачкат 5 пъти повече от други...
Според антикомунистите е нормално едни да вземат 5 пъти повече пари от други, дори и ако всички бачкат еднакво.

Окрийте седемте разлики както се казва...

Чет Дек 15, 2011 9:19 pm
Профил

miro_atc написа:
Опитах се да намеря оригинала, но всъщност статията все още не е публикувана. Интересното е, че една все още не излязла статия е достатъчна българските медии да се напълнят с толкова "цитати" - стотици резултати. А на английски Wolfgang Schaeuble (немски Schäuble) не се обвързва нито с неизлезли статии, нито с обвинения в левичарство.

Както и да е, след няколко дни ако не забравя ще потърся статията, а дотогова не мога да кажа кой подвежда избирателите...

Публикувана е, в религиозното приложение на Die Zeit:
Прекалено сити ли сме за бог?
Нямах нерви да я прочета цялата. Повече прилича на неделна проповед.

Чет Дек 15, 2011 9:28 pm
Профил
Аватар

Миро, я да те питам как точно измерваш разликата в бачкането между примерно един банкер и един работник на поточната линия, за да определиш, че работят еднакво или пък, че единия работи примерно 5 пъти повече от другия?

Цецо, много ги опростяваш нещата - ти знаеш ли някъде, където съществува абсолютно рязка граница между бедни и богати? Аз не знам някъде да има такова нещо, най-малкото защото няма и такава рязка граница между техните уменията, възможностите и т.н.

От както свят светува човек (с малки изключения разбира се) се стреми към две неща - пари и власт. Това е от хиляди години и досега нито едно общество, където тези неща са изравнени за всички не е оцеляло. А и как очаквате да оцелее, след като се премахва най-силната мотивация човек да прави нещо. Същото се получава при тъй наречения холандски синдром - когато една нация има огромни постъпления от природни богатсва и не се налага на хората да се потят за благополучието си след време мотивацията се изражда и не стават вече и за чеп за зеле. Иди накарай някой мазен арабин, дето смучи петролни пари да направи нещо смислено и да се поизпоти малко и да видим какво ще стане.

Чет Дек 15, 2011 9:29 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Аз не знам някъде да има такова нещо, най-малкото защото няма и такава рязка граница между техните уменията, възможностите и т.н.

ЮАР.

предполагам, че не влизал и в нашенско циганско гето? за по-дълго.
и все пак тука е пълна "циливилизация" ток, вода, сателитки
но има и нещо общо. тези хора не работят. или нямат работа, или не искат да работят. много от тях никога не са знаели какво е "работа", останалите са забравили.

Чет Дек 15, 2011 11:06 pm
Профил

Dimitar написа:
Миро, я да те питам как точно измерваш разликата в бачкането между примерно един банкер и един работник на поточната линия, за да определиш, че работят еднакво или пък, че единия работи примерно 5 пъти повече от другия?

Ще ти отговоря за измерването, но първо искам да ти кажа че грешката не е в него.
Иначе измерването е просто - вземаш един банкер и го слагаш на поточна линия.... Дали ако бачка със същата упоритост както и преди ще получава същите пари? Не се опитваш да ме убеждаваш в това нали? Очевидно проблемът не е количественото измерване, а по-скоро в качеството.
Но и в качеството не е... примерно ти в САЩ получаваш някаква заплата за някакво количество и качество работа нали? Е, ела си в БГ и се опитай да полагаш същото количество и качество... Дали ще ти предложат същата заплата? Възможно е...по изключение... но средностатистически отговорът е НЕ.
С други думи цената на една стока не зависи само от нейното количество и качество, но и от състоянието на пазара в който я продаваш. И производителят на стоката ИМА интерес пазарът да е по-добре. На това му се вика публичен интерес. Това обаче не го прави "комунист".

Прочетох статията (10х 741) от начало до края много внимателно. В нея няма нито грам левичарство! По-скоро е твърде набожна...

Чет Дек 15, 2011 11:09 pm
Профил
Аватар

Eee, Дедо само не ми казвай, че в ЮАР има само гета и само супер богати и между тях няма средна класа.

Чет Дек 15, 2011 11:55 pm
Профил
Аватар

Цитат:
Ще ти отговоря за измерването, но първо искам да ти кажа че грешката не е в него.
Иначе измерването е просто - вземаш един банкер и го слагаш на поточна линия.... Дали ако бачка със същата упоритост както и преди ще получава същите пари? Не се опитваш да ме убеждаваш в това нали?

Това е най-глупавото нещо, което съм чувал от доста време насам. нали се сещаш, че има защо банкера да е банкер и работника на линията да е работник на линията. Баси и тъпнята да ми кажеш, че банкера не заслужава повече пари, защото като го сложиш на поточната линия и не може да изкара повече от работника. Случайно да ти хрумва, че банкера има нещо, което работника няма и това е причината да изкарва повече пари? Иначе аз пък ще ти излезна веднага с контра предложение тогава - работника на линията можем да го заменим и с робот, на който пък нищо не плащаме за още по-голяма производителност. От където следва, че тогава и на работника не трябва да плащаме нищо :) .
Имам една приятелка, която казва нещо от сорта - само мога да съжалявам хората, чиято работа може да се автоматизира :) .
За сравнението ти България <-> САЩ пък ще ти отговоря, че генерално производителността в САЩ е доста по-голяма от тази в България. Никой не дава пари просто заради черните ти очи. В България също има хора с американски заплати и то не малко хора и аз лично познавам доста такива. Даже някои се прибраха там, защото им дадоха повече пари от колкото тук. Ако ти не си от тях - сори, явно или не си достатъчно производителен или пък има нещо друго :) . Не забравяй, че живеем в глобално село с глобален пазар.
Майтапа на страна, но аз все си мисля, че тук в тоя форум хората са малко по-така и е меко казано смешно да се правят такива елементарни разсъждения и сравнения като твоите. Надявам се да е било някакъв странен опит за бъзик :D .

Пет Дек 16, 2011 12:02 am
Профил

Dimitar написа:
нали се сещаш, че има защо банкера да е банкер и работника на линията да е работник на линията.

не, не се сещам....
защото роботникът е тъп като мен може би?

Цитат:
Иначе аз пък ще ти излезна веднага с контра предложение тогава - работника на линията можем да го заменим и с робот, на който пък нищо не плащаме за още по-голяма производителност. От където следва, че тогава и на работника не трябва да плащаме нищо :) .

Какво става като банкерите ги заминим с пос терминали и софтуер, а?

Цитат:
За сравнението ти България <-> САЩ пък ще ти отговоря, че генерално производителността в САЩ е доста по-голяма от тази в България.

Това не е нещо, което дори и тъпанар като мен да не е чувал. Но то не обяснява факта, че дори и при еднаква производистелност и дейност, заплащането не е равно. Както и сам даваш примери има случаи в които е обратно - тук има по-голямо заплащане за работа в която при САЩ би се платило по малко. Тъй че къде каква производителност имало не обяснява изобщо това за което говорим тук.

Цитат:
Майтапа на страна, но аз все си мисля, че тук в тоя форум хората са малко по-така и е меко казано смешно да се правят такива елементарни разсъждения и сравнения като твоите.

Аз бих казал същото за теб... но не защото те смятам за голям идиот. По-скоро си мързелив, мързи те да прочетеш внимателно какво се пише.

Пет Дек 16, 2011 12:26 am
Профил
Аватар

Dimitar написа:

Единия печата пари и промива мозъка на другия да му бачка за тях. ;) Без реални пари не може да има реален капитализъм, който оценя обективно работата на всеки.

Пет Дек 16, 2011 12:55 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Социалната пирамида
Цитат:
Аз бих казал същото за теб... но не защото те смятам за голям идиот. По-скоро си мързелив, мързи те да прочетеш внимателно какво се пише.

Какво се пише бе човек ? Я да те попитам теб тогава - ти четеш ли това, дето го пишеш или направо натискаш бутона за постване.
Що предложи банкера да отиде на поточната линия, а не обратното - работника да отиде в кабинета на банкера и ако свърши същата работа като банкера, тогава ще му платим като на банкера. Защото така ти отърва, нали. Само по тоя идиотски начин можеш да си подкрепиш социалистическите твърдения. Що не вземеш и ти да искаш за труда си пари, колкото плашат на тези, дето запояват на линията. Нали според теб няма разлика в положените усилия, уменията, мотивацията и т.н. Или викаш като стане въпрос за твоите пари и тогава вече не мислиш по същия начин.
Има само един начин за честно заплащане - според умението човек да се продаде. Можеш да се продадеш скъпо - плащат ти повече, не можеш да се продадеш скъпо и/или смяташ, че няма разлика между хората с различни квалификации - плащат ти минимална заплата. Това е и всеки сам да се спасява - никакви медицински осигуровки, пенсии и други подобни щуротии. Ако на някой му трябват подобни бенефити да намери начин сам да си ги осигури.
Не съм бил четял какво се било писало - след това, дето го написа ако аз лично бях на твоето място вече щеше да ме е срам да участвам в тая тема :) .

Пет Дек 16, 2011 2:03 am
Профил
Аватар

Цитат:
Без реални пари не може да има реален капитализъм

В днешния глобален свят държавата, която първа въведе реални пари (такива обвързани със златото, както е било преди Никсън) ще го издуха много яко, защото всичкия бизнес ще се изнесе от нея. Единствения вариант е да въведе златен стандарт и да се самоизолира от глобалната икономика, което пък пак ще я вкара в киреча. Може би има само една страна на тая планета, която теоретично може да го направи и да се самоизолира като може да си осигури всичко и има необходимото потребление да си запази икономиката и мисля се досещаш и сам коя е тая страна, дето е 25% от цялата световна икономика и 40% от световното потребление. Тогава обаче останалия свят не знам какъв ще го дърви :D .

Пет Дек 16, 2011 2:13 am
Профил
Аватар

А чистачката в банката и тя ли си съдира г*за, че взема повече от мен?

Пет Дек 16, 2011 2:25 am
Профил
Аватар

Бонго, ако не те удовлетворява професията ти, можеш винаги да станеш чистачка в банка или да се научиш поне да се продаваш по-добре :) .

Пет Дек 16, 2011 5:16 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 60 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща