| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: Класьори за SMD елементи.
Точно така е за влагата (не за съпротивленията де, за чиповете най-вече), те затова ги и опаковат с ония точки дето да види човек трябва ли да пече пак преди поене или не. Но в тия кутии моите имам неща по на много години, някои и на 15+ и току ми потрябва някое, ами не съм имал подобни преживявания. Явно в добре захлупена - макар и съвсем нехерметична - кутийка обменът на въздух и съответно влага е пренебрежим.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Яну 12, 2012 9:50 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Даже и в херметизираните опаковки с лентичките и гела за влага вътре производителя пак казва, че след 12 месеца на рафта в склада чиповете трябва да се извадят и да се пекат във фурна за 24 часа на определена температура и после пак да се опаковат. За твоите изделия естествено, че няма да видиш проблем, но те и не са в такава среда, където ще се появи такъв проблем. Ела обаче да ги поставиш редом до нашите джаджи и после пак ще си говорим. Предния месец минахме един тест на Катерпилар, където вибрираха продукта ни по 120 часа по всяка от трите оси. Ускорението, което измерихме върху кутията с електрониката беше 50G, комбинирай това с температурни цикли от -40 до +105 градуса на всеки 4 часа за една седмица и кажи как ти се струва  ? Знаеш ли, че чак пълним проходните отвори на платките със сребърен цимент, който струва колкото самата платка, защото метализацията се пука. И това на платки, които са произведени по стандарт няколко пъти по-висок от IPC Class 3 и на материал, който няма значими температурни разширения до 170 градуса целзии. Та зависи човек какво прави де - за апаратура, дето стои на бюрото повечето неща нямат значение, ама за някои продукти имат значение неща, за които никога няма да се замислиш. Айде пак се отплеснахме от темата  .
|
| Чет Яну 12, 2012 10:04 pm |
|
 |
|
tgi
|
Това, което производителите казват за влагата е в известна степен и презастраховане.
Няма как да се получат различни резултати при вашите тестове след като нещото е минало през 250C за запояване, ако там не гръмне от влага после няма какво да му се случи. Като го монтираш на крайното изделие - особено в твоя случай - то ще е изложено и на влага и на всичко, историята с влагата преди запояване ще е отдавна приключила.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Яну 12, 2012 10:26 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Влагата при запояване при изпарението си пуква корпуса. Ако джаджата стои после на бюрото може и да е ОК, но ако се постави във враждебна околна среда и почват да излизат една камара проблеми. Та затова ти казвам, че зависи как точно се използва после с това устройство.
|
| Чет Яну 12, 2012 10:31 pm |
|
 |
|
tgi
|
Аха, разбирам какво ми казваш - ама не мисля, че не бих забелязал и такава пукнатина. Моите неща работят в по-малко враждебна среда, ама не е да не виждат и 0 градуса и 40 понякога. Влага колкото в кола давеща се в река нямам естествено. Но пък бих хванал и най-малки дефекти, тук става дума за под 20ppm/C дрейф на преобразуващия фактор на цялата система, пукнат корпус и това би заминало на кино. Пък и то ще се чуе при печенето (ако и да не се види)  , не съм го чувал досега.
|
| Чет Яну 12, 2012 11:05 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Зависи - понякога пукнатините са много малки или на трудно забелижими места (отдолу на чипа или около краката). До сега аз лично не съм виждал такава пукнатина (от няколкото пъти, дето сме имали проблеми), която може да бъде забелязана с невъоръжено око. И то ако си говорим само за пукнатини на места, на които могат да се видят.
|
| Чет Яну 12, 2012 11:22 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
??? Ти сериозно ли питаш? Че аз само за да събера настоящите ми пасивни елементи дето имам изчислих че ми трябват 10 тина такива класьора с по 5 листчета . А мисля да попълня доста още стойности! Да дам 200 лв. за някакъв найлон щото пише multicomp на него??? Ще взема от тия дето Димитър препоръча. Мерси на включилите се!
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Яну 13, 2012 11:12 am |
|
 |
|
HIFI
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 9:59 pm Мнения: 512 Местоположение: София
|
Аз си купих от тези -> ТУК. На странични релсички са и може да се направи голяма тава. Моята е с размери 20х22 и ми стигна за всички налични елементи. Върху прозорчетата съм лепнал стикери с надпис за съдържанието и се получи много красиво и прегледно. Мога да го снимам, а и не мисля, че цената е непосилна при положение, че пести страшно много време. ЕДИТ: Пише че цената е 60ст, но като купиш повече и питаш за остъпка (аз купих и за колега) ми свалиха на 45ст май беше... ЕДИТ 2: Ако някой купува да знае, че различните цветове имат малко разлика, аз имам розови и жълти и едните към другите се снаждат по-трудно. Тези на снимката са сини/зелени...
_________________ I'm debugging my software mostly with soldering iron....
|
| Пет Яну 13, 2012 11:43 am |
|
 |
|
tgi
|
Тия са много хубави, докато им се кумех в dealextreme и ги спряхя, останаха само големите. От тях купих малко, така знам, че са добри а не някой разпадащ се боклук.
|
| Пет Яну 13, 2012 6:04 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Ето как са си решили проблема колегите от другите форуми: http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=131796
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Яну 15, 2012 8:48 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Това е супер яко обаче - тема "Как си съхранявате SMD компонентите?" във офроуд форума  .
|
| Пон Яну 16, 2012 2:54 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Тези от офроуд форума са като БГ мама в най-добрия смисъл на думата. Там съм намирал информация за какво ли не, като почнеш от тривиални неща като мотора, до информация за челници, митници, данъчно законодателство, а ето, че хората и с електроника се занимават 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Яну 16, 2012 11:07 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Лошо няма, просто ми стана странно изведнъж  .
|
| Пон Яну 16, 2012 5:32 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
a вие как си съхранявате полуоските и диференциалите?
|
| Пон Яну 16, 2012 6:03 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Освен частите, дето са ми по колите, други нямам та и не се налага да ги съхранявам  . Обаче съм си накупил прилично количество ключове (да ме питаш за какво са ми  ), ама пък те си идват с "класьорите" та не се налага да ги мисля как да ги съхранявам  .
|
| Пон Яну 16, 2012 6:29 pm |
|
|