Отговори на тема  [ 69 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Cortex A8 PC за $15 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Cortex A8 PC за $15
Смешки са разбира се. Ще пускат линукси и глупости на това, те без гигабайти RAM
вече едва ли могат да подкарат някакви (макар и поумрели по тяхному) прозорци,
какво остава за стабилна работа.
Wintel имат огромното предимство, че са евтини и стабилни - владееки пазара ги пускат
толкова евтини колкото се налага за да ги продават.
В такъв размер аз мога да пусна това, за което те се борят от 10-ина години насам,
и то с DPS - където не 128, а и 64M са предостатъчни за прозорците да вървят
комфортно, стабилно, живи и т.н.
И какво от това, кой ще го купува. Ония са дефакто стандарт, харесва ми или не.
Не че не ми се иска да ги предизвикам ама поне $50М трябват за целта (ако не
съм пропуснал едната нула) дето ги нямам излишни :) .
x86 е сигурно най-лайняната архитектура стигала до "компютри" последните 30+
години, с оплакванията по въпроса при арменския поп. Навярно ARM ще я смени,
тя е добра за ниска консумация - това са го докарали покрай борбите да се впият
в мобилните телефони в началото - и е ограничена по подобен - ако и не толкова
трагичен - начин като x86, няма и 16 регистъра за load/store машина са непреодолима
спирачка. Power засега нямат намерение да го пускат за ширпотреба, с нея архитектура
при равни клоци и т.н. винаги може да излезе 3-4 пъти скоростта постижима с ARM,
явно ще се задоволят с това ограничение. Пак е прогрес, я си представете вместо
Arm да имаше mcu-та ала x-86, с ония криви два регистъра и половина... Тогава
цената за програмиране на високо ниво нямаше да е фактор 10 а 100.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Фев 20, 2012 3:42 pm
Профил WWW

tgi написа:
Power засега нямат намерение да го пускат за ширпотреба, с нея архитектура
при равни клоци и т.н. винаги може да излезе 3-4 пъти скоростта постижима с ARM,

По тази логика х86 е 3-4 пъти по-бавен от АРМ или 9-16 пъти по-бавен от Power на една честота.
... сметките нещо не излизат.

Пон Фев 20, 2012 5:39 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Не съм чак такъв фен на АРМ колкото ти изглежда, нито мразя х86 или РРС или която да е друга архитектура.

Аз не съм казал, че мразиш бе - как въобще е възможно да се обича/мрази чип и/или архитектура :D .

Цитат:
В смисъл Интел и сега мога да направят нискоконсумиращи, или поне с отделни домейни и да не върти постоянно вентилатори... Просто нямам никакво обяснение защо Интел не правят нищо в тая посока

Явно си изостанал много с новините - Интел имат вече даже работещи телефони (реферънс дизайни) с техните нови процесори, конкуренция на ARM в мобилните технологии.

А иначе основната ми идея, че Wintel още не трябва да ги отписваме е, че ARM имат още много хляб да изядат, докато влезнат на десктоп пазара и почнат да изместват Интел, особено пък на корпоративния пазар. За сега ARM са основно в мобилните приложение, т.е. там, дето Интел ги няма, т.е. те даже на са конкуренти та затова не вижадм как щели да смачкат Интел.
Иначе и М$ не е вярно че нямат мобилна платформа - вече има доста телефони с Уиндоус Мобайл и М$ поддържа и ARM. Верно, нямат такъв маркет като Андроид и Епъл, ама не е и като да стоят със скръстени ръце и да не правят нищо. Даже ако попрочетеш малко ревюта ще видиш, че хората са доста доволни от мобилния им уиндоус.
И последно - за крайния клиент няма значение каква е философията на софтуера и това, което се крие под потребителския интерфейс. Андроид даже е по-кофти и от уиндоуса като изпълнение, но въпреки всичко хората го харесват. Т.е. искам да кажа, че не можеш да изхождаш от мнението ти като инженер, за това дали дадено нещо ще се наложи ан пазара. До сега винаги се е доказвало, че такива мнения, изказани от инженери никога не са се сбъдвали. Важно е какво мисли потребителя, а засега той отдава твърдо предпочитание на Wintel при РС-тата и на ARM/Андроид при мобилните устройства. Дали двете платформни ще станат реални конкуренти на двата фронта и дали едната ще пострада яко заради това е въпрос, чийто отговор е още доста далеч в бъдещето. Аз единствено казвам, да не се подценяват толкова лесно хората съв сериозен ресурс, зад гърба си :D .

Пон Фев 20, 2012 5:39 pm
Профил
Аватар

tgi написа:
Ония са дефакто стандарт

Е точно това малко хора искат да го разберат, а то е много важно.

Пон Фев 20, 2012 5:41 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
tgi написа:
Ония са дефакто стандарт

Е точно това малко хора искат да го разберат, а то е много важно.

Е те ARM пък са дефакто стандарт в мобилните телефони та интел няма да ги
бъде там с x86, с тая архитектура да избутат все пак къде по-добрата ARM
си е мисия невъзможна в сегашната ситуация.

ike написа:
tgi написа:
Power засега нямат намерение да го пускат за ширпотреба, с нея архитектура

По тази логика х86 е 3-4 пъти по-бавен от АРМ или 9-16 пъти по-бавен от Power на една честота.
... сметките нещо не излизат.

Едното 3-4 пъти айде идва от мене ама другото не е ясно отде го извади.
ARM не са дорасли още като осъществяване да се бият директно с x86, освен
регистровия модел - който при АРМ е несравнимо по-чист - има маса други
детайли дето просто не са им донаправени. Без да познавам в детайли нито
едната от двете архитектури по-скоро бих очаквал при равни клоци
x86 да е малко по-бърз (сравнявайки процесори а не компилатори, което
не е задача за всеки).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Фев 20, 2012 7:39 pm
Профил WWW
Аватар

При мобилните няма стандарт :D . Там е който може да захапе повече от баницата. Софтуера ще върви както на ARM така и на интелския чип. Ама я се опитай да подкараш Уиндоус XP или 7 заедно със всичкия софтуер за тях на ARM да видим как ще тръгне :) . А да се пренапише цялата планина софт за ARM се сещаш, че няма как да стане.

Пон Фев 20, 2012 8:17 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Аватар

http://www.ebay.com/itm/Ainol-Novo7-Aur ... 3cc265b24a

Ето ви го горния таблет от сигурен сайт, от продавач с приличен рейтинг на цена 197$ :)
300лв
на някой ако му се пробва... ;)

Пон Фев 20, 2012 9:12 pm
Профил

Dimitar написа:
Явно си изостанал много с новините - Интел имат вече даже работещи телефони (реферънс дизайни) с техните нови процесори, конкуренция на ARM в мобилните технологии.

Знам че имат дизайни... но пък чак "конкуренция" не виждам как ще стане. Нито Интел ще тръгне да бачка на 2 цента печалба, нито пазарът ще се засили да купува телефон с "intel inside". Подобна лепенка би била най-голямата анти реклама на пазара в момента ;-)

Цитат:
За сега ARM са основно в мобилните приложение, т.е. там, дето Интел ги няма, т.е. те даже на са конкуренти та затова не вижадм как щели да смачкат Интел.

Кво има да гледаш? Всеки 4-ти човек на планетата има мобилен телефон. Над 90% от мобилните са с АРМ, практически 99% от новите модели. Ръстът на мобилните е постоянен и до няколко години броят на телефоните ще се удвои. Говорим за милиарди процесори, сложени в апарати дето едва издържат 2 години.
Добави и бизнеса с таблети, TV-боксове, рутери и всякакви джвъчки, бизнеса със сървърни решения и т.н. Всичко това многократно надхвърля пазара на персонални компоти.
Добави и факта, че чиповете на АРМ се произвеждат от стотици компании с голяма конкуренция помежду им, а АРМ нямат никакви скрупули да си свалят печалбата само до няколко цента от крайното изделие. Точно обратната философия на Интел според които "добрият продукт трябва да е със себестойнст 5$ и да се продава на 100$". Тъй че ако АРМ решат да влязат на РС пазара Интел ще ги заболи яко.

Цитат:
Т.е. искам да кажа, че не можеш да изхождаш от мнението ти като инженер, за това дали дадено нещо ще се наложи ан пазара.

Какво общо има това дали съм инженер? АРМ отдавна са се наложили на пазара на мобилни устройства. По-голямо налагане от това здраве му кажи.. В момента захапват пазара на сървъри и облаци. Кво остава по средата? Персонални компоти, които ще имат все по-малко значение...

Цитат:
Важно е какво мисли потребителя, а засега той отдава твърдо предпочитание на Wintel при РС-тата и на ARM/Андроид при мобилните устройства.

Това не е въпрос на предпочитания. Просто няма избор. Като отидеш да си купуваш компютър той е с Интел (или поне х86). Но това няма да е за дълго. Както сам казваш М$ официално вкарват поддръжка за АРМ. Убунто също. От друга страна много производители на таблети веднага биха пуснали и ноте/нет/лап буци с АРМ стига софтуера да се стабилизира малко. Естествено говорим за новите ОС и приложения. Старите ще си останат на х86, което обаче не е чак такава трагедия (има си емулации и т.н.)

Цитат:
Аз единствено казвам, да не се подценяват толкова лесно хората съв сериозен ресурс, зад гърба си :D

Разбира се... Специално Интел са може би най-добрат компания за чипове и както казах последните няколко години инвестират страшно много в тая област. Не ги подценявам изобщо като компания. Просто те самите първо заебаха мобилния бизнес, второ заебаха х86 архитектурата. Направо насила накараха хората да отидат при АРМ. Говоря съвсем сериозно. Примерно едната компания дето прави сървърни решения 5 години ги е врънкала за слаб, но многоядрен и нискоконсумиращ чип. Нещо от ранга на Селерон. Пуснаха един двуядрен целерон и до там... Не съм ги гледал скоро дали няма нещо ново, ама и да има то ще е вече след дъжд качулка.

Пон Фев 20, 2012 10:46 pm
Профил
Аватар

Абе според мен след някоя друга година(може би 10тина поне) x86 ще остане за геймъри, дизайнери и предимно хора дето ползват компютъра за сериозни нужди. Всички останали които ровят в фейсбук и гледат филми и пазаруват в ибей и други подобни начинания.... ARM базираните у-ва ще ги придърпат като клиентела. :)
Просто изказвам лично мнение.

Пон Фев 20, 2012 10:53 pm
Профил
Аватар

Цитат:
Нито Интел ще тръгне да бачка на 2 цента печалба, нито пазарът ще се засили да купува телефон с "intel inside". Подобна лепенка би била най-голямата анти реклама на пазара в момента

Миро никой не купува така телефони бе - колко пъти да ти казвам, че на обикновения потребител не му пука какво има в кутията. Ти да си видял някъде Епъл да рекламират гигахерци, гигабайти и т.н. Никой не рекламира такива неща на тоя пазар. 99.99% от хората не знаят въобще с какви чипове им са телефоните, ти искаш да се замислят дали да купуват като видят лепенка "intel inside".
Цитат:
Какво общо има това дали съм инженер?

Ей това отгоре има общо, защото това, че си инженер ти изкривява потребителското мислене. Ама такива като теб са супер мижав процент. Аз дето съм и аз инженер си нямам идея нито какъв е процесора в телефона ми, нито колко ядра е, нито на каква честота. За мен е важно да търкаля шаренията. Даже не е толкова важно и дали ще го зареждам веднъж дневно или два пъти, защото и без това вече всеки има чарджер за телефона си в къщи, в колата и в офиса.
Разбираш ли ме какво ти казвам :D ?
Цитат:
Както сам казваш М$ официално вкарват поддръжка за АРМ

Вкарват поддръжка за ARM в мобилния уиндоус, не в настолния. Там малко трудно ще я вкарат, а може и въобще да не искат.
Цитат:
Естествено говорим за новите ОС и приложения. Старите ще си останат на х86, което обаче не е чак такава трагедия (има си емулации и т.н.) ]

С емулация на х86 ARM-a ще цъфне и ще върже даже :D.
Цитат:
Примерно едната компания дето прави сървърни решения 5 години ги е врънкала за слаб, но многоядрен и нискоконсумиращ чип.

Една компания ги била молила. Стига бе човек, това е все едно ти да помолиш TI да ти направят чип от нулата, и да им обещаеш, че ще купиш 1000. Нали се сещаш кога ще стане това. Плюс това тая компания като и трябва слаб чип що не е ползвала многоядрен Атом?

Последна промяна Dimitar на Вто Фев 21, 2012 12:11 am, променена общо 1 път

Вто Фев 21, 2012 12:06 am
Профил
Аватар

Цитат:
Абе според мен след някоя друга година(може би 10тина поне) x86 ще остане за геймъри, дизайнери и предимно хора дето ползват компютъра за сериозни нужди.

Не след 10 - то вече става. За работа и геймърство хората ползват десктопи с Интел, а за забавление и сошъл нетуоркинг портативните смешки с ARM. Т.е. пазара вече се е сегментирал и от това пострадаха лаптопите. Не всички, но тези дето бяха евтини и слаби. От там нататък и ARM има много хляб да изяде, за да стигне производителността на х86 при десктопите и може никога да не го направи, защото не им е това целта. Интел също може да утрепе бая време и пари да се конкурира в мобилния маркет, където печалбите са мижави и също може никога да не го постигне.
Аз по-скоро бих казал, че Интел и ARM ще се допълват и занапред, от колкото че едната архитектура ще прати другата в небитието :) .

Вто Фев 21, 2012 12:10 am
Профил

Dimitar написа:
99.99% от хората не знаят въобще с какви чипове им са телефоните

Не знаят, но това не значе че не слушат препоръки от тези коит знаят ;-)

Цитат:
Вкарват поддръжка за ARM в мобилния уиндоус, не в настолния. Там малко трудно ще я вкарат, а може и въобще да не искат.

Първо мобилния ще работи от телефони през таблети до ноутбуци включително. Второ работят и върху десктоп версия за АРМ

Цитат:
Една компания ги била молила. Стига бе човек, това е все едно ти да помолиш TI да ти направят чип от нулата, и да им обещаеш, че ще купиш 1000. Нали се сещаш кога ще стане това.

Не става въпрос за 1000бр а за пазарна ниша. Интел не желаят да запълнят, Ок - тяхно право. Но за това говорим тук, малко по малко количествените натрупвания водят до качествени. Мобилните и сървърните сектори са двата най-силно развиващи са в компютърната индустрия. Трябва да си сляп за да не го виждаш.

Вто Фев 21, 2012 12:27 am
Профил
Аватар

Цитат:
Не знаят, но това не значе че не слушат препоръки от тези коит знаят

Кой слушат бе човек - Епъл никъде не казва какво има в телефоните, не и на обикновения клиент и като излезе нов айфон и ще се избият да го купуват, нищо че ти им викаш недейте. Недейте, ама Марчето от 3-я етаж като си купи и да видим твойта позната, дето се била допитвала до теб нали ще остане по-назад :) . Казах ти вече - аз нямам идея какво има в телефона ми, какво остава за тези, дето го вземат да фейсбучат и да туитват :) .
Цитат:
Не става въпрос за 1000бр а за пазарна ниша. Интел не желаят да запълнят, Ок - тяхно право

Тяхно право, ама им се скара що не го правят, нали :) . Ти също не обръщаш предполагам внимание на всякакви клиенти :) .
Цитат:
Мобилните и сървърните сектори са двата най-силно развиващи са в компютърната индустрия

И съответно са най-малки печалбите, защото едва ли някой ще даде 1000$ за ARM за разлика от i7 Extreme Edition или който там е 1000-то долара.

Вто Фев 21, 2012 3:00 am
Профил
Аватар

Аз от три дена я чета та тема и не мога да разбера за какво се дърлите. Всеки е прав отчасти и никой не е прав напълно. Все-пак мисля че Димитър е малко по-прав в повечето неща дето ги казва.

По мои лични наблюдение хората с изключение на една малка група фенове/маниаци пет пари не дават какво им е желязото в телефона или комютъра стига да прави това за което са го купили. По тази причина купуват масово айпади даже и да са в пъти по-скъпи от китайските еквиваленти. И ще продължават да ги купуват та ако ще и на пик18 да са изградени. Тия китайски маймунджулъци дето ти пробутват някакъв прехвален хардуер, обикновено арм на не знам си колко гигахерца и после разбираш че "баси нали уж трябва да има 2 милиарда операции в секунда пък се влачи по-зле и от старите ХТ машини...", и в крайна сметка чудото отива в чекмеджето на безкрайна почивка. Вече не става така.

х86 има още много години живот пред себе си независимо дали на някой (мен включително) му отърва или не. Така като гледам големите производители не са се юрнали презглава да пускат арм-базирани рс-та и лаптопи, нито пък някоя от основните сили при разработки на софтуер се е насочила да прави всичко да върви на армове. Даже и линуксите не виждам някой да прави кернел за армове със същата фунционалност като х86/х64. Няма да стане скоро.
Така че ония шеф дето бил казал че щели да изкарат интел от бизнеса не случайно се е смеел в момента - просто си е смешка някой да го мисли насериозно. Арм са си хванали пазарната ниша при телефоните и мигалките за ледове и сега ще са по-заинтересовани да не я загубят отколкото да заграбват нови територии.

Вто Фев 21, 2012 3:37 am
Профил
Аватар

А пък на мен ми е все тая кой кво прави. Кефи ме свежото излъчване на невиждания досега спор в mcu-bg : ARM vs INTEL и чета темата с особен интерес.

А всеки опит да се избяга от х86 се е увенчавал с почти пълен провал досега. Не вярвам близкото бъдеще нещо да се промени. Нещо не се чува какво стана с NVidia? С тракторите на AMD? Все неща дето май се целеха между очите и на Intel. Power също не просъществува много дълго в настолните компоти - въпреки че когато се появи в Apple беше светлинни години пред "Уж" еквивалентен x86... Аз поне '94 година съм имал щастието да ги сравня - тогавашно PC беше десетки пъти по-бавно от Мак с PowerPC - а разликата в мегаклерците беше в проценти само.

Вто Фев 21, 2012 9:48 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 69 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща