|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:05 am
страната на неограничените възможности ...
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: страната на неограничените възможности ...
Зависи кой как го смята  . Ей тук можеш да видиш повече подробности: http://www.realclearpolitics.com/epolls ... -1171.htmlОт графиката поне се вижда нещо успокоително - на Обама му пада в момента, докато на Ромни се вдига  . Ама кой знае до кога де  .
|
| Сря Юли 11, 2012 6:26 pm |
|
 |
|
WDW
Ранг: Популярен
|
_________________ Сичкото що е транзистор за илядо и пестотин волта се е BU ...
|
| Вто Юли 31, 2012 4:02 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Роб Аткинсън, ръководител на Фондацията за информационни технологии и нововъведения, която е водеща изследователска организация, базирана във Вашингтон. "Америка трябва да се учи от Германия, докато не е станало късно", предупреди неотдавна Аткинсън в сайта на Си Ен Ен. " Да паднеш от смях като четеш това .... аз лично смятам че е истина след 10г в немско ,само че тука в УСА с тия промити мозъци това звучи като че ли някои луд бръщолеви. Тука им е забито в тиквите че по големо и всичко наи,наи,наи е Америка...краи ,това е. Само че даже и да стане късно тия с многото кинти няма да имат проблем – ще го отнесе народа и съответно ще му обяснят че проблем няма.
|
| Вто Юли 31, 2012 7:05 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Недей да се косиш и хабиш  , в един руски филм преди години пуснаха лафа, че в Русия са се родили идиоти за 100г. напред. На мен Америка ми прилича на по-малка по размери Русия.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Юли 31, 2012 7:30 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе виж сега, че има какво да учат от германеца има всички имат, но и немеца трябва да понаучи малко. Давам много прост пример, купувам в момента една машина, най-просто казано за челосване на тръби. Значи американската версия тежи около 40 кг, и струва около $11.000 без някакви специални отстъпки, италиянската тежи 90 кг и с отстъпката струва ЕУР 11500, немската тежи 23 кг, при все че другите две са с обхват 150-380 а немската 150-630, та немската струва ЕУР 13.000, като в тая цена влиза и подготвителна група за въздуха. Естествено ще купя немската, ама най-вече защото хамериканчо няма сервиз в европа, иначе разликата енад 30%, верно немската по лека и с по голям обхват ама 30% са си 30%. Значи чисто математически няма как немската да тежи двойно по малко и да струва два пъти повече, в смисъл желязото си е желязо, немската е по лека заради по оптимизирания дизайн, детгайлите и изглеждат и по прости и по лесни за производство, защо г-н немец не се научи малко на маркетинг .... хамериканеца ясно какво трябва да учи. Та това е общо взето при всички продукти, верно качеството си има цена, но не бих казал че хамериканската е по-ниско качествена, позлвам други инструменти на тоя производител и съм доволен, и са наистина правени в САЩ. Не може само заради едно тегло да има такава разлика, не е и от труда, още по-малко от джилезото. Верно и двете са далече пред г-н италянец, неговата не стига че струва колкото немската почти, ами трябва да се оперира от двама човека, направо златна излиза.
|
| Вто Юли 31, 2012 9:44 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Това пък специално е някаква супер велика простотия - значи дай да накараме фирмите, дето имат работа да плащат и компенсират тези, дето нямат работа. Някакъв по-голям комунизим не можаха ли да измислят  ? Видяхме Европа от много социализъм-комунизъм до къде я докара. Особено с тези, дето ги компенсираха в течение на 30 г. щото много не им се работеше. Ще видим сега и във Франция как ще протече тоя експеримент със забраната за уволнения. Макар че то е супер ясно как ще свърши де, не е нужно за пореден път да гледаме как на много хора не им увряха кратуните, че не може да се поощтрябва мързела и посредствеността и че всичко си има граници като това, кога ще свършат парите на другите  . Като поседиш 10 г. и тук в щатите пак ще дойдеш да си приказваме кое как е и защо е така  . До тогава само можем да си правим майтап с хората, дето насила стоят на гадното, вместо да отидат на перфектното, особено пък както като теб са дошли тук на гадното точно от перфектното  .
|
| Вто Юли 31, 2012 10:26 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
То аз бях почнал да пиша как ако от немския комунизъм ще гледат щатите отиде тя ама не го пуснах (решин да работя). Но точно натам отиват нещата, за съжаление. Няма и как инак да е, процентът излишни хора се качва стремглаво...
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Юли 31, 2012 11:20 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
@Тони: Не те разбирам. На какво има да се учи немеца? Да прави тежки и калпави продукти с намалени функции? Немците имат ясно разпределение за всичко, включително "разходи "човек да отиде до пощата"". Щом е написал цена 13.000 значи тя НАИСТИНА струва толкова + печалбата. Това значи, че 30те% разлика в цената са си заслужени. Просто немеца не иска да вземе пазара на хамериканеца за тежки машини с намалени параметри. Какво толкова странно има? @Димитър: Немското правителство (което действа от името на федерацията, а не на провинциално ниво) ПООЩРЯВА немските фирми да преминат на съкратно работно време, но не им забранява да съкращават. Едното е регулация, а другото е цоциализъм. Причините за това са няколко, но могат да бъдат обобщени в една: Германското правителство разбира, ще потенциалът на Германия е в немските работници, а не в машините. А именно: 1. Ако човекът бъде съкратен той неминуемо висва на шията на бюджета 2. Ако човекът бъде съкратен той започва да губи квалификация и трудови навици 3. Вероятността човекът да бъде назначен отново по време на криза силно намалява, ако той е бил съкратен преди това 4. Ако някое предприятие получи поръчка след като е съкратил работниците си, то ще бъде принудено да търси кадри и вероятността да изпусне поръчката , да развали пословично доброто си качество и куп_ други_ такива_ неща силно нараства 5. Личен аспект. Работниците разбират, че са ценени и влагат повече от себе си в работата Не са глупави те че са го направили. Както е казал Господ Исус Христос: "Дървото се познава по плодовете". Успяват ли немците- успяват. Вместо да си затваряме очите и да наричаме бялото-черно, по-добре да се вгледаме по-внимателно и да се поучим. Вие пропускате един много важен аспект на статията, а именно: тя отчита, че силата на немската икономика е в малкия и средния бизнес. Но сега не ми се пише за това. Лека нощ 
_________________ Хайде де!
|
| Вто Юли 31, 2012 11:29 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
dan, не знам какво поощтрява немското правителство и честно да ти кажа не искам и да знам. До сега в моя живот съм стигнал до един извод за правителствата и той е, че колкото повече се бъркат/поощтряват и т.н. в частния бизнес и в живота на хората то толкова по-зле става. Така че в Германия да си поощтряват каквото искат и ние ако може да не вземаме пример от тях, защото досега всички доказатества и факти сочат че, където правитеслтвото се меси нещата стават още по-зле. Само няколко примера. Намесиха се да правят къщите достъпни и видяхме намесата до какво доведе - супер скъпи къщи, защото взеха да дават кредити на куцо кьораво и сакато. Намесиха се да правят образованието достъпно и съответно то стигна такси от порядъка на $65к на година, а някои супер умни студенти се дипломират със специалности "Жената и религията" придружени със студентски дълг от $100к и нулева перспектива за намиране на работа. Намеси се правителството да премахва дискриманацията на работното място и съответно се получи така, че сега много работодатели не иска да наема черни примерно, защото ако се наложи да ги уволнява и ония го съдят за дискриминация, т.е. за черните стана още по-сложно да си намерят работа. Мога да давам такива примери до утре, ама не мисля че има смисъл, защото всеки поне малко интелегентен човек и сам ще се сети за тях. Правителството има точно три функции, с които трябва да се занимава и нищо повече, а именно - да съблюдава за спазването на закона, да осигурява военната отбрана на страната и да осигурява средство за разплащане. Даже и за това последното не съм много сигурен, че правителството трябва да го прави - или поне трябва да го осигурява, но не и да го манипулира. Всичко допълнително, с което се захваща правителството води само до проблеми. Дай първо да се разберем какво се разбира под успех, защото някой ако използва твоите критерии ще каже че и китайците са успели, ама аз не мисля точно така. Я да помислим кое е по-добре - да си длъжник с най-голямата и модерна армия в света или да си кредитор с почти никаква армия  . Кои в момента са по-големите тарикати - гърците (а и другите прасенца), дето лапаха 30 г. и кредиторите им пиха по една студена вода или германците, които платиха за пира, а както се вижда и ще продължат да плащат. Какво ще стане с великата германска индустрия, ако ЕС глътне вода и прасенцата спрат да купуват мерцедесите, бмв-тата и т.н.? Ако немските инженерни университети са толкова напред и американското образование не ставало за нищо я ми кажи като те питат кои са най-добрите инженерни университети в света за кои примерно 3 университета се сещаш веднага? Кажи ми също една немска индустрия, която я няма и в щатите и съответно аз после пък ще ти кажа няколко американски и ти ще ми кажеш техния германски еквивалент. Също така можеш ли да ми отговориш на въпроса защо много фирми в Германия ще те вземат на работа дори ако не знаеш немски, но знаеш английски и защо пък в щатите едва ли ще има фирма, която ще назначи инженер с немски, но без грам английски  ? Не искам да ме разбираш погрешно все едно имам нещо против Германия, напротив - нямам нищо против коя да е страна. На мен ми харесва да живея там където живея и въобще не ми пука какво става по света и съответно само мога да съжалявам хората, които са потънали в негативизъм, стрес и т.н. и само мрънкат как там където са е супер кофти. И аз лично не мога да разбера какво толкова им пречи да променят положението си към по-добро, а трябва да си натискат парцалите и да мрънкат. Но такива пък има тук с хиляди (особено българи), така че това вече въобще не ме учудва толкова много. Нищо не пропускаме - малкия и среден бизнес е основната сила на всяка икономика, не само на немската. Тук в щатите малкия и среден бизнес също е най-големия работодател и движеща сила на икономиката, така че недей вярва на 100% какво ти пишат по статиите  . Та нека оставим немците да си гледат кефа и да правят каквото там правят щом ги кефи и ако може разните му там академици, които са заобградили Обама и на които главите нямат много връзка с реалния свят да спрат да се бъркат в делата на хората и фирмите. Даже статията, която цитирате тук изпада в противоречие със себе си, защото от една страна тръби колко е зле да имаш дефицит, а от друга страна призовава правителството да харчи повече, за да компенсирало някакви си хора, демек с две думи да увеличава дефицита още повече. Та сам си прави сметка тия, дето ги пишат тия неща колко трябва да им се вярва  . ПП. Сега се сетих нещо интересно - някой знае ли от къде идва думата немец? Българския гений, за който всички други народи са супер тъпи, особено ако е отишъл да им живее в държавата го е измислил от думата ням, демек такъв който не може да говори  . Понеже не сме ги разбирали какво ни приказват и сме решили навремето, че са немци, демек нями  .
|
| Сря Авг 01, 2012 12:27 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами немците е хубаво да с епонаучат че ако продължават да надуват цените и да работят по начина по който работят скоро може и без работа да останат. Ако си работил отблизо с немски доставчици ще ти е ясно как по принцип функционира техния модел, не казвам че е лош, но не проявяват никаква гъвкавост. Ние продаваме немски продукти, там надценката от производство до крайна цена е поне 4 пъти. Не е лошо да се печели добре, но не е зле да имаш и директна търговия като американците. При немеца винаги трябва да минеш през посредник, сети се ако той е Българска, Гръцка или Румънска фирма. Немеца дава цена към клиент, но това обиновенно е максималната продажна цена, правило е от нея да се дава отстъпка, но много то дистрибуторите не го правят за да реализират по голяма печалба. Модела е хубав, но трябва да имаш и читави дистрибутори, иначе си убиваш пазара. Ей това трябва да се научат според мен, ясно е че изобщо не ги сравняваме с италянците, те живеят в друг свят, продават боклуци на безбожни цени. Аз ще си купя немската машина то е ясно, но мога да ти кажа че изтърват един куп клиенти, тия с италянските са продали над сто а немците едва 20-на, това е БГ, сети се защо е така, американците в БГ не продават щото синямат представител, но самия факт че са гъвкави и са склонни да продават е достатъчен, опитай да купиш директно от немски производител нещо.
|
| Сря Авг 01, 2012 1:04 am |
|
 |
|
zaphod
|
тони, когато производството ти е силно автоматизирано, съвсем нормално се случва това основната част от цената да отива в отдел продажби. дали ще са в самата фирма производител, или ще са външни търговци на едро все тая, в първия случай ще се вдигне "производствената" цена (за да има заплати за продавачите), на която ти ще имаш право директно да си купиш, във втория ще те задължат да минеш през посредник.
|
| Сря Авг 01, 2012 6:56 am |
|
 |
|
sthx
|
Aми че немците, ако не продават скъпо, кой друг? Нали и другите трябва да продават? Ако немците продават евтино, само немски машини ще се купуват.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Сря Авг 01, 2012 8:50 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Немците са много практични хора и знаят как да сметнат колко се налага да смъкнат цена и т.н. "Успехът" им (при целия ширещ се комунизъм) се дължи пак на същата практичност, и на тия дето получават им стига акълът да не взимат от даващите повече, отколкото може, че после няма от кого да се взима. С една дума нагласите са такива, че всяка жаба си знае гьола, нещо, което просто не го виждам да се случи из по-южните народи.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Авг 01, 2012 9:00 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Димитре, има разлика между оптимум и приемлива практика. Според мен също оптимумът е държавата да се отдръпне от живота на хората и да остави индустрията на мира, но не мога да се съглася, че френското и немското правителства могат да се сравняват. Едните са върли социалисти, другите- прагматици. С две думи ти искаш да ни убедиш, че правителството на Германия е сбъркало, като е ПРЕДЛОЖИЛО прилагането на един механизъм на работодателите с цел запазване продуктивността и ограничаване на безработицата (която иначе трябва да се поеме от хазната). Също така да се сравнява американската реалност с европейската е леко казано смешно. Ако някой е платил за безперспективно образование- ами да си носи последиците. Банките също. За университетите- то е ясно- МИТ и Бъркли (лично за мен следват ТУ-Дармщадт, Мюнхен, Берлин). Но университетите не могат да се сравняват по този бакалски начин. Все едно да сравним ТУ-София и СУ и ТУ-то да го отпишем, защото не е известно  Смешно е, нали  Немските университети имат своята сила, но и за това- друг път. За индустрията- химическата. Справката я оставям на теб. А фирми като Сиеменс, САП, МЕРК и други... те говорят достатъчно за немската индустрия. (Въпреки че сиеменс се изкелеферчиха доста ).
_________________ Хайде де!
|
| Сря Авг 01, 2012 9:18 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Да, точно това искам да кажа, защото поддържането на работници в губещи или не напълно натоварени фирми както и да го гледаш е прахосничество на пари. Безработицата се поема от хазната, а компенсирането на фирмите, за дето са оставили работниците на работа от кой се поема, това помисли ли го  ? Относно индустриите - аз не съм казал нито че Германия няма индустрии, нито че няма големи фирми. Казах ти да ми посочиш индустрия, която я има развита в Германия и я няма развита тук и ти обещах аз пък да ти покажа индустрии, които ги има тук, но ги няма в Германия, макар че смятам, че всеки би се сетил за поне няколко  . Относно химическата индустрия бърза справка във Уикипедия показва, че в топ 20 на химическите фирми: http://en.wikipedia.org/wiki/Chemical_industry5 са американски и 3 германски. В пари (продажби) съотношението е 148.5 млрд. долара срещу 104.2 млрд в полза на САЩ. По-надолу има таблица за общите продажби по страни - ами САЩ произвежда 3 пъти повече химически продукти от Германия. Явно не си чувал или си забравил за Dow Chemical и DuPont  . Ако университетите не се сравняват по ранг и по престиж не знам тогава по какво ти лично предлагаш да ги сравняваме. Ето ти тук една класацийка: http://www.timeshighereducation.co.uk/w ... p-400.htmlПървия германски университет е на 40 и косур място. Това е първата класация, дето ми попадна в Гугъла ама ти можеш да изровиш още колкото искаш и да видим в колко от тях на челните места има повече германски, от колкото американски университети. Защото какво твърди някой умник в някоя статия въобще не ме интерисува, интерисува ме какво показват класациите с ясни критерии за класиране на университетите. А особено за техническите в челната десятка повече от половината са американски. Преди втората световна война може да са били немски, ама вече не са. Смешни са единствено аргументите, с които се опитваш да водиш спора  .
|
| Сря Авг 01, 2012 9:12 pm |
|
|