Отговори на тема  [ 187 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Следваща
пак за банковите карти 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: пак за банковите карти
tgi написа:
На мене нещо не ми е ясно коя е тая агенция по контактите в щатите дето контролира
електроинсталациите в къщите.

Агенцията е самата локална община, защото въпреки, че има национален стандарт за тия неща то локално нещата могат да варират малко.
А както винаги HSB пак се изказва "леко" неподготвен, което явно за него е някакво нормално състояние, след като са му размътили мозъка в Германия :D .
"Капачките" били създавали загуба на енергия, която се плащала от потребителя - не знам да плача ли или да се смея на тая мисъл. Май ще взема да си я сложа в рамка на стената :D .

Съб Авг 18, 2012 4:30 pm
Профил
Аватар

Бе това със загубата на енергия от кофти контакт на връзката в тоя баш
форум си е за плач по-скоро :D :D . А там нали сте и на 110 волта та тоците
са два пъти по-големи, баси огньовете трябва да са ви ежедневие под тия капачки :D :D

А това общината как го контролира? Имат си инспектори които обикалят ли, какво ли?
Луда работа. Предполагам, че и човек в щатите с къща на отдалечено място посред
средния запад би се учудил, че има такива контрольори.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Авг 18, 2012 7:20 pm
Профил WWW

Рискувам Димитър пак да ме обвини, че са ме излъгали, или си измислям (нали той е последна инстанция американец :D ), но ето една случка с познат, който с жичкаджийство си изкарва прехраната.
Та нашеницът преправя табло (или слага ново) в една къща. Новата инсталация се намирала в мазето или каквото и да е там, но имало няколко стъпала надолу. Викат инспекторът от общината да одобри работата, за да може новата инсталация да се въведе в експлоатация. Чиновникът идва, поглежда надолу и казва, че стълбището не е обезопасено и си тръгва. Оказва се , че след построяването на къщата са въведени нови норми и стъпала без парапет вече не били позволени. И в негова чест чиновника на няколкото стъпала направили парапет, за да не може той да си счупи крачетата, пак си платили и инсталацията била одобрена.

Съб Авг 18, 2012 7:38 pm
Профил

Ами може и да е истина, но какъв е проблема в това, така е и в БГ, с тази разлика че в БГ никой не инспектира, иначе има регулации които трябва да се спазват. Аз пак казвам, с две ръце съм за нормите и контрола в строителството и не само, значи на Българите много им правят впечетление тия неща, щото не са свикнали да работят по стандарт и работата им така да се приема. Аз на обектите съм карал да се свалят инсталации не защото са объркани, а защото трасето не върви право, без дори да има стандарт за това. Примерно на 250 м спринклерна инсталация, имам деневилация точно 1 мм /1, пускам лазра от единия край, намествам ъгъла и ако някъде видя отклонение всичко се преправя, същото важи и за вертикалите, там го карамна поглед, но неса ли в едналиния всички вертикали се коригират докато станат, трябвакато погледна да видя само една тръба. Можеш да се сетиш че тези корекции никой не ги плаща на работниците, даже много често им налагам и глоби, никой несе оплаква, и след втората седмица всичко тръгва по мед имасло,научават се хем да спазват изискванията хем да изпозлват инструментите, не сме накупили лазери за десетки хиляди за да са ми криви инсталациите. Ето това конкуренцията никога не го разбира, много често като отида на огледа и им кажаче инсталацията им не струва и почват да питат ама защо, ами защото е грозна.

Съб Авг 18, 2012 8:19 pm
Профил
Аватар

sthx, това бих го повярвал, даже съм почти сигурен, че е така. Само дето и аз не виждам какъв е точно проблема, докато собственика на къшата много бързо ще си промени мисленето, ако някой се подхлъзне на въпросните стълби и заради това, че няма парапет падне и си счупи крска/ръката и после го осъди за една тлъста сума :) .
Преди време купих нова пералня и сушилня, за да сменя старите които купих с къшата и като дойдоха да ги монтират и отказаха даже да докоснат сушилнята, защото някой селски тарикат се беше изхитрил преди това и без да вика лицензиран техник беше свързал газта към сушилнята с медна тръба, която е против всички стандарти. Съответно новите техници отказаха даже да се докоснат до въпросната тръба, защото много добре знаят, че е възможно при затягането/отхлабването на въпросната тръба да предизвикат пукнатини в нея и после да стане някоя беля и съответно да са отговорни за последствията, които много лесно могат да стигнат милион долара щети. Ти на тяхно място би ли пипал? Ако си в БГ със сигурност ще пипаш, ама и всички знаем, че в БГ никой реално не носи отговорност за такива неща, нали :) .
Това са и едни от причините като ми монтираха нов климатик, отопление и газов бойлер за топлата вода на къщата преди 3 години да ми дадат 10 г. гаранция на цялата система и 2 години мънибак гаранция, т.е. ако до две години не ми хареса нещо те идват и си вземат системата и ми връщат парите до стотинка. Да ама всички техници по монтажа имат лицензи и ги проверяват и изпитват най-редовно и монтират всичко перфектно и в съотвествие с всички стандарти за безопасност и всичко се спазва със супер точност спрямо инструкциите на производителя. След монтажа всичко се почиства от тях и не можеш да познаеш, че е имало ремонт/инсталация на нещо. А като гледам в темата на Цецо за климатик в БГ и се оказва не много лесна задача да се намери читав техник и климатик. Докато тук която и да вземеш от 10те топ марки климатици на пазара и няма да имаш никакви проблеми с години. Да спомена само, че старите които смених бяха на 25 г. и си работеха перфектно, само дето не бяха с висока ефиктивност и аз предпочетох да ги сменя с последните модели на същите марки, защото с тях сметките са ми на половина. Та ти кое предпочиташ - аз лично предпочитам всичко да става от лицензирани техници, после да бъде проверено от инспекторите и накрая да ми дадат гаранциите, дето ги споменах по-горе. И не само това, ами и да мога аз лично да спя спокойно в тая къща без да се страхувам от газови експлозии и отравяне с въглероден окис въпреки наличието на поне 15 датчика из къщата :) .

Съб Авг 18, 2012 9:05 pm
Профил
Аватар

А бе с тая глупава газ и 150 датчика да са пак не я ща, ако ще не лицензи да ми
покажат ами и ферман подпечатан от свети Петър или който се сетиш.
Тоя газ се обръща в електричество с не толкова големи загуби та да ми се мотае
по тръби наоколо, не ща и да чуя за такива работи.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Авг 18, 2012 9:55 pm
Профил WWW
Аватар

Dimitar написа:
sthx, това бих го повярвал, даже съм почти сигурен, че е така.

Сега като се замисля и намирам пропуски в това, което казваш. По принцип когато се сменят правилата се ползва заварено положение и не карат хората да си привеждат къщите в съответствие с новите стандарти. Единствено ако се прави ремонт/реконструкция на това нещо. Та няма как само заради таблото в мазето да са искали да се промени стълбището. Най-вероятно е течал ремонт на цялото мазе. Питай ги да видиш, че е така и ако ти кажат, че е било само таблото значи те гъбаркат пак :D .

tgi, и ние бяхме така в началото, особено жената, но свикнахме само след няколко месеца и вече не си давам газта за нищо :) .

Съб Авг 18, 2012 10:04 pm
Профил

Да... Нещата трябва да се правят както трябва, ред и контрол също трябва да има. Все пак се занимаваме с проектиране и знаем какво става, като не се спазват правилата.
Впрочем темата се измести за кой ли път, но на предишната страница не идеше ли реч за оръжията? Те със сигурност са по-опасни от липсващ парапет на няколко стъпала.

Съб Авг 18, 2012 11:26 pm
Профил
Аватар

Димитре, я кажи колко е надницата на един техник при вас. И после се обади на познатите си в БГ и ги питай, колкото от тях са склонни да платят тая цена.

За толкова пари - толкоз :)

Съб Авг 18, 2012 11:31 pm
Профил ICQ
Аватар

Идея си нямам каква е надницата на един техник. Пък и то от техник до техник (и като вид и като кадърност) разлика от земята до небето. Тия които ми монтираха климатика, бойлера и отоплението не са ми вземали допълнително пари - инсталацията си беше включена в цената. Даже после производителя на климатика и печката ми прати чек за 500$, за дето съм останал със същата марка, а не съм я сменил. До сега единствено аз лично съм наемал такъв техник да ми смени ел. таблото, защото беше старо и само с 8 предпазителя, а исках ново 2х100 ампера и с 24 предпазителя защото ми предстоеше да завърша целия бейзмънт на къщата и ми трябваха допълнителни кръгове. Та въпросния техник ми взе 900$, но в тях влизаха и всички материали (новото табло, новите автоматични предпазители, кабели и т.н.) та и той не знам за колко точно работи. Те по принцип винаги така дават офертите, че е за всичко - материали + труд та е трудно да се каже каква им е точно ставката. Така като съм чувал разни неща предполагам, че лицензиран техник, притежаващ всички сертификати струва от 30$ на час нагоре.
Това обаче не виждам какво общо има с това защо българските техници си оставят ръцете в това, която правят, защото първо, че стандарта на живот в съответната страна играе роля и второ това са умения и дали плащаш за тях 30$ на час в САЩ или 10 лв. на час в БГ не би трябвало да има значение колко съвестно ще бъде свършена работата. БГ техника не плаща 1300$ за наем и 800$ примерно за храна на месец, нали :) ? Та оправданието не би трябвало да е "за толкова пари - толкоз", а някакво друго :D .

Нед Авг 19, 2012 1:17 am
Профил
Аватар

sthx написа:
Да... Нещата трябва да се правят както трябва, ред и контрол също трябва да има.

последните десетилетия май не хармонират с тази идея. :twisted:

Нед Авг 19, 2012 10:02 am
Профил

zaphod написа:
sthx написа:
Да... Нещата трябва да се правят както трябва, ред и контрол също трябва да има.

последните десетилетия май не хармонират с тази идея. :twisted:

Kъде? В България ли? Зависи и от гледната точка, но като няма ред и контрол, следва шамаросване. Напририме 97-ма.

Нед Авг 19, 2012 11:08 am
Профил
Аватар

Димитре, сметката ти не излиза много - ако един техник в САЩ взема 30$ на час излиза че за месец ще взема към 5000$. Минус 2100$дето ги цитираш като разходи остават 2900$. Оттях още 2000$ да има за всякакви други разходи, все 900$ ще му останат да отиде да пие една бира в бара. В БГ в най добрия случай ще взема към 500Е, от които към 150Е ще му е наема на жилището(двустайна панелка в София), около 300Е (и то със голямо стискане) ще му е храната на семейството, около 100Е ще са му комунални разходи (ток, вода, телефон, телевизия, газ евентуално). И така ще му останат едни -50Е дето ще се чуди от де да ги вземе. Така че тази сметка със стандарта хич не я прави. Ама тя работата в БГ открай време си е синджир марка - он се праи че ми плаща, я се праим че му работим. Друг е и въпроса, че докато този техник си върши така работата няма да започне да взема повече от 500Е.

Нед Авг 19, 2012 11:09 am
Профил ICQ
Аватар

Dimitar написа:
800$ примерно за храна на месец, нали :)

Е ти ме уби, какво ядете вие? При все, че яденето в Чикаго е по - евтино от София, това поне го знам от личен опит.

За да изядем такова количество пари, 4 човека ще трябва да караме предимно на сьомга :)

Надницата има огромно значение. Както каза при вас това са квалифицирани хора, сертификати и т.н. Тук като им заделя 1000лв. заплата - т.е. по 50 кинта на ден, т.е. по 4$ на час, ни за серифициране имаш пари, ни за квалификация. Освен всичко друго за тия пари само хора със съмнителни качества можеш да хванеш... Ще кажеш - ами задели им 2 пъти повече. Да ама клиента не ще да плаща. Пък и конкуренцията е страшна и клиента е съгласен да наеме по-калпави майстори за по-малко пари. Щото и клиента е притиснат финансово...

Ако проверим качеството на техниците в Руанда сигурно ще е по-зле. И ако проверим в Люксембург или Швейцария... сигурно ще е много добро.

Въпрос на стандарт - той си дава отношение във всичко... като почнеш от качеството на персонала, минеш през обноските на хората и свършиш с платената любов. Ако не знаеш вица за сърбите и гумената кукла, кажи да ти го кажа...

Нед Авг 19, 2012 11:31 am
Профил ICQ
Аватар

Цитат:
Димитре, сметката ти не излиза много

Никъде не съм казал, че на един техник тук след разходите ще му остава колкото на този в БГ. Просто исках да кажа да не се концетрирате и ахкате много от абсолютното число от $30 на час :)

Цецо, не знам какво си ял като си бил в Чикаго, но знам със сигурност, че моята средна месечна сметка за храна за тричленно семейство е $870.
И със сигурност, това тук, дето си заслужава да се яде е по-скъпо от колкото в БГ.

Другите сметки, дето ги правите са дето им се вика - бакалски без бакалина :) .
Хората от БГ винаги гледат каква била абсолютната заплата на някой тук и си правят някакви странни изводи, без да вземат под внимание факта, че стандарта на живот тук е доста по-висок от този в БГ, съответно всички цени с много малки изключения (електроника, коли и дрехи) и особено тези, на услугите са доста по-високи от тези в БГ. Не ми се навлиза сега в подробности, само ще ви кажа, че ако 3-4 членно семейство в Чикаго има доход от около 100к на година, то няма да се лишава от много неща, но и няма да живее охолно.

Нед Авг 19, 2012 3:36 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 187 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Следваща