|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:27 pm
Пластмасова кутия - изработка по проект в БГ?!
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Пластмасова кутия - изработка по проект в БГ?!
Точно в този вид не съм виждал, има доста изследвания свързани с ергономика и моторика на човека, има разни полезни данни за средни и максимлани усилия, размер на отделни стави и т.н. но някакъв мануал как да го направиш наиситна комфортно не съм виждал. Това се учи, или трябва да се учи в специалност индустриален дизайн, но моя опит сочи че или толкова се учи, или изобщо не се учи. Почти всичко което правим е пряко свързано с ергономия, и досега не ми се е случило индустриален дизайнер да даде завършено решение, обикновенно ние им задаваме параметри около които да се върти дизайна. Тези параметри ние пък ги събираме от практиката, вече 20 години, но това е по-различна сфера, нямам никава идея за кутии и др. такива. А това което казваш че не може да стане, защо да не може, напротив, точно RIM-а дава свобода която я нямаш с инжекшън молда, можеш да правиш много по-свободни форми, да играеш с дебелини и т.н. за да получиш от веднъж завършеното изделие.
|
| Съб Юли 01, 2017 12:54 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
То самите отливки вече ги правя без проблеми. Тук проблемът ми е как да създам мастър(прототип). С обикновен 3D принтер мисля, че няма да се получи добре. Със синтероване евентуално, но ще ми трябват доста опити, а и самият аз не знам какво би било добро решение на проблема. За сега мисля да опитам да го скося странично като ще стане малко по широко, но не с вертикални стени, както до сега. Даже мисля да опитам да си направя жлеб за силикон и от там IP65... Всъщност дизайнът го взаимствам от едни жабари, но моята кутия е 7-8мм по-висока заради актуаторите. Като го принитирам в понеделник ще видим какво ще стане. Може всъщност да отнеме повечко време да се принтира, че не е малко 165х30х66(71).
_________________www.elkran.com
|
| Съб Юли 01, 2017 5:33 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Не знам какво разбираш под синтероване, но ако е това което трябва да бъде, то инструментът необходим за да може да стане работата, е доста кръгла сума. Заслужава си за серийно произвеждани детайли...
|
| Съб Юли 01, 2017 8:17 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
С удоволствие бих поръчал кутиите да ми ги направят някъде! Само някой да плати за такава бройка! Защото в противен случай ще затворя едни пари(сам си прецени дали ще са малко за това, което правя) и ще се чудя на кой да ги продавам!
|
| Съб Юли 01, 2017 8:49 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Не те зарибявам да си поръчвам кутиите някъде, а споделям че инструментът за синтероване не е евтин. Не се рентира за единична бройка, каквато искаш да правиш за да си отлееш матрица от него...
За макет, става и на 3д принтер. Е, вероятно ще се наложи да се позашлайфа тук и так, или да се китне на някое масто, но като цяло стават за подобни цели.
|
| Съб Юли 01, 2017 9:00 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Има в предвид принтер със синтероване, но е скъпо ако не е твой, но става на всякакъв 3д принтер, просто трябва да му хванеш чалъма. След това ако е нужно боди кит, шкурцита и всичко става като истинско.
|
| Нед Юли 02, 2017 12:10 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Тони, имам проблем! Вече на няколко пъти ми се случва детайлът да залепне вътре в калъпа! Вчера специално намазах обилно калъпа. Тази сутрин отворих едната половина - без проблем. И го оставих. Но преди малко като опитах да извадя другата половина - пак залепнал. И се къса калъпа. Има ли вариант това, че държа детайла около 24 да е причината?! Демолд тайм-а на полиуретана е 3-4 часа. Може ли като остане по-дълго да стяга вътре? Едва ли е от отделителя. Нещо друго става... Благодаря!
|
| Чет Юли 20, 2017 4:58 pm |
|
 |
|
goose
Ранг: Популярен
|
Смени отделителя. Реакцията при стягане е екзотермична и се отделя доста топлина, ако отделителя не е подходящ има вариант да го прекара с жегата.
_________________ In God we trust. All others must submit an X.509 Certificate
|
| Пет Юли 21, 2017 7:23 am |
|
 |
|
ToHu
|
Да прав е колегата, може да е неподходящ отделител. Може и от дългото време за демолд но не ми се вярва. В момента врвмето е топло, като сложиш и топлината от реакцията... Сигурно залеепва в долната част на чатрицата и предполагам основно на дъното?
|
| Пет Юли 21, 2017 11:05 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Да! Ами ще опитам с друг отделител! То в Бг продават ли се отделители?!
|
| Пет Юли 21, 2017 1:22 pm |
|
 |
|
goose
Ранг: Популярен
|
Провери направо за уретана, който ползваш, какво препоръчва производителят. Обикновено щом ти го продават тук - продават и препоръчителните отделители за него, в противен случай могат да ти препоръчат такъв.
_________________ In God we trust. All others must submit an X.509 Certificate
|
| Пет Юли 21, 2017 2:08 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Залепва там защото там ти е най-кофти охлаждането.
|
| Пет Юли 21, 2017 5:50 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Успях да се свържа с химика на хората! Имат специален отделител за полиуретан и другата седмица ще си купя. Ама се правел по поръчка и сигурно за това не са ми предложили. И има голяма вероятност да става за пръскане. Цяла наука си е тази работа. Зимата едни парчета, лятото - други! Кофтито е, че нямам специално помещение. Ще гледам по-натам да поправя тази работа.
|
| Пет Юли 21, 2017 8:26 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами като всяко друго нещо .. няма как, аз знам нещата отгоре отгоре, от опит с доставчици, има еидн химик във Вегас, прави какви ли не неща, може да ти разказва с дни и все за мотики с дебели дръжки 
|
| Пет Юли 21, 2017 9:07 pm |
|
|