|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:50 am
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
 Re: EV
Вълнуват ме нито повече нито по-малко от повечето хора които не живеят в имение в което могат да изградят соларен парк. Стана ми интересно как EV се явява балансиращото звено в енергийната система след като предполагаемо голяма част от потребителите им биха ги включили да се зареждат около времето на пиково потребление? Или ако искат да използват нощна тарифа на електроенергията биха го направили вероятно пак по едно и също време? 'Щото както сам каза, в апартаментите "киловати малко", което означава "време за заряд много". Та едва ли болшинството биха си експериментирали, с риск на сутринта батерията да е "позаредена", но не колкото искат.
Беше споменал че зареждаш от твоите соларни панели. Това как става физически? Мяташ ласото през балкона, и газ (ток де)?
|
| Чет Сеп 21, 2023 7:53 pm |
|
 |
|
HCL
|
Миро, а защо рено, а не тесла? Като гледам цените би трябвало да са сходни, освен ако не пропускам нещо в конфигурациите.
|
| Чет Сеп 21, 2023 8:45 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
В имението още не съм сложил слънчогледи, тъй като инвестициите през последната година ми дойдоха множко. Сложих си на блока. Да, имам разбрани комшии и не само ми разреша, ами даже не ми позволиха да поема разходите по ремонта на покрива. В това отношение се чувствам уникален. Не.се срещат толкова често такива съседи. Но от друга страна те тия неща не падат само от небето. Това са отношения, които се градят... или развалят. Който както иска така да ме разбира, аз само отбелязвам факта че градовете са пълни с блокове и имат перфектни условия за слънчогледи. Опитите да ме убедите, че всички живеете в пещери, които Слънцето не огрява, не ме впечатляват. Първото нещо, което ще разбереш ако някой ден сложиш слънчогледи е, че не избираш кога да дава и да не дава ток. Съответно се получават моменти с много евтин ток и моменти с не толкова евтин. И без слънчогледи до някоя година всички ще го забележите тоя феномен. Очевидно за повечето консуматори нямаш голям избор и ги ползваш, без значение дали Слънцето грее или дали токът е евтин. Други подлежат на управление. Примерно повечето нови бойлери имат таймери, WI Fi и може да избираш кога да се включат, без при това да си причиняваш дискомфорт. В случая колата може да е точно такъв консуматор. При това не само може да управляваш кога да се включва но и с каква мощност със стъпка от 100 вата. Просто е перфектен баланс, стига да не е заредена на 100% няма по-добър баланс от нея. Сега по отношение на дискомфорта. Аз не веднъж предупредих да не си вземате коли с малка батерия. В моя случай се спрях на 40 квтч. Това са 300 км пробег, като рядко навъртам повече от 200 при едно пътуване. До тук за близо 6000 км имам само два такива случая. Демек в 99.99% от времето си я вкарвам в гаража с поне 30% заряд. И нямам никакви дилеми колко е заредена, кога да зареждам и т.н. Очевидно за да ползвам слънчогледите трябва да я оставя през деня. Нещо, което също не ми е проблем тъй като офисът ми е на пешеходно разстояние. Просто два дена от седмицата трябва да я оставя. Няма никакво значение кои дни ще избера. Изобщо не го мисля и не ми се налага. Те затова се правят тарифите - да стимулираш потребителите кога колко да ползват... Тъй че проблемът за системата е когато хората не се съобразяват с тарифите. За щастие ЕВ ти позволява да се съобразяваш. Въпросът е и държавата да се съобрази, за да се изгради удобна инфраструктура. Щото иначе ще ми кажеш, че денем ходиш на работа с кола и т.н. Ако пред офиса си имаш къде зареждаш няма да има подобни въпроси. Физически имам гараж и си взех зарядна станция хуйвей, която по реклами трябваше да си говори с инвертора от същата марка. Тя си говори, ама не е като по рекламите, ама това е друга тема.
|
| Чет Сеп 21, 2023 9:59 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Не знам какво гледаш, но теслите са мнооо по-скъпи. По принцип рендетата са нисък клас коли. Но в случая Зое няма DC заряд, което е недостатък спрямо всичко друго на пазара. По тия причини няма нищо друго с такъв пробег на такава цена. Всичко друго е поне 2х. Освен Дачия може би, ама то нито пробег има, нито прилича на кола.
|
| Чет Сеп 21, 2023 10:10 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами и с блоковете е проблем, защото едно е да си в блок с 10 апартамента друго а 60, а тя площта на покрива е все една и съща. Изобщо и за БГ има много ограничения, а и колко соларки ще сложиш, дори целия покрив да заемеш? Каква ще е енергията и тя достатъчна ли е за заряда на поне няколко ЕВ-та или и за едно няма да стигне? Много са въпросите, за мен да се прави връзка между ЕВ и Солари е груба грешка, от една страна това е мнението го частен случай неприложим при масовизацията на ЕВ в България, и от друга страна ще доведе до негативен ефект в-у желанието на хората да купуват ЕВ.
|
| Чет Сеп 21, 2023 11:58 pm |
|
 |
|
itso.t
|
То почти всичко което разказа Миро е частен случай. Работното му място е близо до дома му. Попаднал е на сносни комшии. И т.н. Но както предположих, вместо тамагочи Миро си е купил EV - да си го дундурка и да планира начина му на употреба.
По ред причини всичко изброено не е масово приложимо. Тоест, ако човек не го влече от малък да се изявява като енергетик, тая работа с балансиране на енергийната система с EV по-скоро няма да я бъде.
|
| Пет Сеп 22, 2023 9:26 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Докато батериите са собственост на притежателяна съответното возило - наистина няма как да стане. Само със зареждане когато има излишък не става. Трябва и да се вкарва в мрежата когато има недостиг. Това означава да трупаш излишни цикли на батерията и да и съкращаваш живота. Никой няма да е съгласен на такъв вариант щото реално ще е на загуба, дори и да му плащат тока който вкарва на висока цена и да му продават на ниска. Освен това за да има смисъл трябва и тиквите от ЕСО да имат някакъв контрол върху процеса. Да де ама те това за да го направят ще трябва и да почнат да работят. Малко фантазии  Това може да стане като се стандартизират батерии - размер, мощност, напрежение и т.н. После се изграждат батериостанции дето отиваш - смъква ти батерията, слага ти заредна. Това би могло да се автоматизира/роботизира и зареждането ще трае две три минути. Батериите стават собственост на доставчика на услугата и си плащаш тока който е зареден в батерията минус тока който е останал в тази която оставяш плюс някакъв процент за поддръжка/амортизация на батерията. Собственика на батериите вече може да ползва батериите които са при него като баланс на мрежата срещу съответно заплащане от доставчиците на ток като цяло - в нашия случай ЕСО и ЕРП-тата. При достатъчно налични батерии ще може да има достатъчно и за баланс и за "зареждане" на EV. Така концентрираш енергоносителите в няколко значително по-големи субекта, които много по-лесно ще могат да управляват схемата. Естествено че инвестииците в такова начинание ще са безумни и едва ли някой ще се хване да ги прави. Другия проблем ще е да накараш производителите на EV да почнат да правят коли за така стандартизирани батерии. Ако това вземе че се случи, тогава пък ще си останем на солид батерии за много дълго време, и дори и да изобретят нещо по добро то няма да има никакъв шанс, защото инвестициите в предното ще трябва да се избиват и никой няма да иска пак да се сменя всичко.
|
| Пет Сеп 22, 2023 10:22 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Лично за мен като потребител, абстрахирайки се от всички други фактори, комцепцията купи си фотоволтаици за да си зареждш ев-то е малко като построй си метан станция за да си зареждш метановия автомобил, нещо просто изисква да се занимаваш с нещо по-сложно, да проичваш, решаваш, финансираш ...да ако искам фотоволтаици е едно, ако искам ЕВ е друго, ако имам и двете е трето, но маста ще иска или едното или другото
|
| Пет Сеп 22, 2023 10:25 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами не знам как е в щатско, но тук не си струва. Сметката все още не излиза да си правиш фец за домашно ползване, още повече не излиза и да е с акумулатори. Това няма избиване. Нямаме такова нещо като NetZero както в Германия примерно. И каквото и да правиш не можеш повече от 1-1.5Wh/p да извадиш - което грубо е избиване на инвестицията след 8-10-12 години. Вече имам малко повече наблюдения и това число варира от 1.5-2.5 зимата до над 5-6 през лятото. Ако продава на така наречената префернциална цена, която в моемнта е 170лв/MWh, една централа се избива за не повече от 4-5 години. А се очаква декември месец да стане 200лв./MWh и догодина по някое време 220, което ще съкрати срока под 4 години. EV-тата тук дълго време ще са по-скоро изключение отколкото масово явление.
|
| Пет Сеп 22, 2023 10:43 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Така е, но точно това е проблемът и с ВЕИ и с ЕВ. Без организация няма как да се случат нещата. Тая организация обаче не пада от небето. Аз съм избрал да живея в град от селски тип, където повечето неща са на пешеходно разстояние. Не само от мен, но и от мен зависи какви отношения ще имам с комшиите и т.н. Но въпросът е по-глобален. Ние всички ползваме технологии, които сме избрали да развиваме. Ако трябваше всеки сам да си прави метан станция както казва Тони нямаше да има коли на метан. Същото е и с бензина и с дизела и с много други работи. Всички тук се вкопчвате в самата технология. Тя я такава, каквато е. Има си и предимства и недостатъци. Но ако чакаме да измислят перфектна технология просто ще изчезнем като държава. Някои неща могат да се оставят на самотек. И аз съм за пазарни принципи, обаче дори и за това се иска организация. Не мога примерно да продавам ток на комшиите, колкото и да се разбираме. В случая както казва Cekins едни слънчогледи могат да се избият за няколко години, а може и никога да не се избият. Според зависи. Но не зависи от технология, а от организация. Която пак ще кажа не пада от небето, а зависи от нас.
|
| Пет Сеп 22, 2023 11:22 am |
|
 |
|
d_jelev
|
Формула Е беше като виц преди 10 години като се появиха. Тогава по средата на състезанието пилота минава в бокса, скача енергично от първия болид (с 1-2% остатък в него) във заредения втори, слага каска, колани, волана закача... Много съм се смял. Излиза отново на пистата. Но тогава едно състезание беше поне 60 обиколки и се доближаваше до Формула 1 като продължителност. Махнаха го след два сезона, сложиха ново поколение батерии, които се увеличават като капацитет и размери, болидите станаха огромни, вече са почти два пъти по-широки, поне 50% по-дълги. Но състезанието сега минава без смяна на гуми, без смяна на болиди и трае само 30-35 обиколки, около 40 минути. И пак не е интересно. Без боксовете просто не става, а при стратегиите с различни гуми също ще скочи интереса. Аз тези ватмани не ги и гледам, дори да има бивши пилоти от Ф1, но от поне 5 години се заговори за бърза смяна на батериите в бокса в близко бъдеще. Дали е станало реално, не знам, трябва да пусна някое състезание. Но изобщо не са фантазии, това ми беше идеята. Това е единствения начин, по който може да се привлече позагубения интерес там. Като скорост горе долу го докарват, но точно защото са ватмани на батерии, я няма тръпката, няма я постоянната висока скорост, няма я постоянната мощност, пистите са преправени градски улички, умишлено - за да се компенсира и пробега, да се пази батерията, да се удължи времето. Писти от формула 1 не се ползват, то е ясно. Единствено Монако, но и това е ясно защо. Изпреварванията също не стават без допълнителна енергия, която пилот има право за две минути да активира. Всичко това от лимитациите на електричките. Хубава технология, хубава идея, но много далеч от това да измести бензина като гъвкавост и всичко останало, което беше коментирано и преповтаряно тук. Радвам се, че има хора за идеята и я промотират. На нашето паркомясто има две тесли пред и зад мен. Много се карат тук нови коли, има много нови електрички (то всички коли са нови, моята е хибрид Фиеста производство 2021, купена на "старо" миналия октомври за около 50000лв със застраховките), но тук е Швейцария, 1/4 от България като площ, от тази 1/4 само 1/4 е населена заради Алпите, гъчкано с хора, една магистрала е 2-10 км дълга, не повече, има стотици такива магистралки, от село до село, град до град пеша е 5 минути. Идеално за електрички. И все пак, все още много далеч от масово използване - правиха проучване сред населението - над 70% са против EV в момента. По причини, изброени по-горе. А е пълно със солари и ВЕЦ-ове. Според мен ще минат поне 40-50 години преди да се достигне до масова електрификация, което реално нас няма да ни засяга изобщо вече по разбираеми причини.
|
| Пет Сеп 22, 2023 1:54 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Това сме го говорили и друг път. Тръгваш на дълъг път. Стигаш до батери-депото, и там казват "съжаляваме, сезонът е натоварен и на склад имаме само батерии с остатъчен капацитет 44% или по-малко". Ако не ви устройва, потърсете батерии другаде. И вместо да изминеш разстоянието от т. А до т. Б с една замяна на батерии, правиш 4, 5, 42, 69... Бях споменавал нещо и за кражбата на батерии оптимизирани за бърза замяна, чужда собственост. На стойност около или по-голяма от тая на тенекетата, ако са малко по-възрастни. И като потръгне един бизнес със секретни болтове, катинари и алармени системи за батерии. С умиление ще си спомняме как са ни гепили я акумулатор, я гуми...
|
| Пет Сеп 22, 2023 3:14 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 |  |  |  | itso.t написа: Това сме го говорили и друг път. Тръгваш на дълъг път. Стигаш до батери-депото, и там казват "съжаляваме, сезонът е натоварен и на склад имаме само батерии с остатъчен капацитет 44% или по-малко". Ако не ви устройва, потърсете батерии другаде. И вместо да изминеш разстоянието от т. А до т. Б с една замяна на батерии, правиш 4, 5, 42, 69... Бях споменавал нещо и за кражбата на батерии оптимизирани за бърза замяна, чужда собственост. На стойност около или по-голяма от тая на тенекетата, ако са малко по-възрастни. И като потръгне един бизнес със секретни болтове, катинари и алармени системи за батерии. С умиление ще си спомняме как са ни гепили я акумулатор, я гуми... |  |  |  |  |
Същото е било едно време и с бензиностанциите - отиваш да заредиш, а горивото свършило и ти излиза крива сметката. Обаче с времето всичко се променя и едва ли скоро му се е случвало на някой да се изненада неприятно по този начин. Станат ли масова шир потреба тези неща ще се урегулират от само себе си. Иначе си прав де, рано е да се хвърляме с див ентусиазъм ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Сеп 22, 2023 8:35 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Съгласен съм с теб, но за добро или лошо живеем в настоящето и няма как да в настоящия момент да се възползваме от благините на бъдещето. Ако можеше, директно щях за опонирам на Миро, че летящите фъркомобили са по-перспективни от EV, а телепортачката бие и двата вида. 
|
| Пет Сеп 22, 2023 8:51 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
_________________ main[-1u]={1};
|
| Съб Сеп 23, 2023 6:19 pm |