Отговори на тема  [ 1589 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106  Следваща
ChatGPT 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: ChatGPT
От вчера не мога да го накарам да подкара приемане на уарт на пик16. Трябва един тъп ДМХ да приема и не ще и не ще. Все някакви сложни стейт машини, 1000 регистъра търси а туй тъпото не тръгва и не тръгва. До сега да си го бях написал сам.

И при мен нещата са разделение - чата на една машина, мплаба на друга. Прехвърлям генерираното и си го пействам в мплаба.

Чет Сеп 24, 2026 3:46 pm
Профил

Всичко това е резултат от боклука с който го тренират. Няма какво да се лъжем, голяма, много голяма част от кода днес е боклук в реалния смисъл на думата. Този боклук се генерира по ред човешки причини, и тук не говоря за тъпо написан код, тук говоря за безсмислено усложнен код, усложнен с цел преизпозлваемост, преносимост, "четимост", разделянето на задачата между 1932 изпълнителя в 835 фирми. Всичко това води до огромен овърхед като код, безмислен овърхед - боклук. Аз съм върл противник на този подход, преносимостта дори в повечето случаи е безмислена,а преизпозлването на код ... може .. в някакви специфични случаи може би, като Миро който не знам колко вече 20-30 години си копа негова си среда да го наречем което също не е ясно колко е ефективно, ако се тегли чертата не е ясно какво ще излезе.
В момента ИИ дава нещо което досега сме го нямали, възможност да се анализира голямо количество информация бързо, неща които до скоро нямаше начин и смисъл един човек да прегледа и осмисли вече са в неговите способности, при правилно обучени модели, което неминуемо ще се случи защото те не само че еволюират, но тази еволюция рефлектира и резултата от тяхната работа, която сама по себе си преминава в средство за трениране. Друг много голям плюс, продуктивност и то реална висока продуктивност, стига да е насочена в правилната посока може да е много полезна. На трето място, това е резултат от първите две, но конкретно за писането на код, може да пиеш много по-ефективен код, много по-бързо от нас, но пак, трбява да е насочен в правилната посока. Рано или късно ще стигне до "заключението" че писането на код по начина който е трениран и обучаван е неефективно и безмислено, защото за ИИ няма особено значение колко е голям кода, и как е организиран.
Всичко което праивм последните 20-30 години е резултат не от ефективност а от нашите собствени ограничение, както чисто физическите ограничения на мозъка, така и теоретични и практични знания, пак без да обиждам никого, но повечето софт девелопъри са на ниво джуниър -10 години ... и цялата идея в развоя днес, е как да направиш нещо като разполагаш със стадо некадърни, незнаещи и неможещи идиоти .. просто търсенето е много повече от предлагането което е наложило тези подходи.
ИИ е инструмента който може да помогне в този аспект, стига да не се опитваме да го обучим да е един от тези идиоти.
И една мисъл за преизползваемостта на кода ...... нещо като бабати да сготви 1 тон боб, да го бурканиса и всеки път до края на твоя живот като ти се дояде боб да ходиш да вадиш бурканите ... и това е в добрия случай :)

Чет Сеп 24, 2026 6:05 pm
Профил
Аватар

1 тон не чак толкова много...

нЕкакви мърморковци от MIT когнитивна капитулация

Чет Сеп 24, 2026 6:55 pm
Профил

Е то тук е уловката, ако чакаш ИИ да мисли вместо теб си я закъсал, ИИ не са мислители, съмняваме че са дори близо до подобен процес, ИИ са изпълнители. Като със всеки изпълнител първо трябва да си го обучил какво да прави, второ са можеш много точно и ясно да му обясниш какво да направи и трето като го обърка да му начукаш канчето, и канчето не се чука с добро....Аз съм много лош и зъл шеф за изпълнителите, буквално се иска разрешение да се изпикаеш. Навремето като имах монтажници телефоните се оставя в съблекалните, пикаеше се по график и се работеше точно както съм казал, който не му харесва е свободен да си ходи. Уволних си най-производителния монтажник защото беше пил предната вечер, не беше пиян, беше пил, и не знам защо си помисли че се шегувам като му казах че ще го уволня ако ми дойде с червени очи и винени мушици около него.
ИИ иска същия подход като с физически работници, там мисъл не трябва да очакваш, дори мисленето в повечето случаи е вредно, там се иска изпълнение, точно, буквално както си му казал, няма значение дали 5 пъти ще измаже една и съща стена, ако това си минказла това прави дори да не вижда никаква логика.
Та ...тук е другият голям проблем, хората очакват
1 ИИ да мисли ...
2 Не могат да формулират точни и ясни задачи, още по малко могат да контролират изпълнението, и още още по-по малко могат да ги дават като заповеди ...
Тя с две думи ИИ е роб и иска правилния робовладелец.

Чет Сеп 24, 2026 7:14 pm
Профил
Аватар

AI не генерира код на базата на логика, анализ, etc
а на базата на статистика...
( без значение дали е код, наука или просто изречение )

Чет Сеп 24, 2026 8:12 pm
Профил ICQ

Аз бих бил внимателен с толкова категорично определение, в момента май никой не може да ти каже как точно работят тия неврони мрежи и как точно работят тежестите. Да най-общо е статистика върху материала с който е трениран, но ... това не обяснява доста аномалии в новите модели, примерно защо не следват инструкции, защо "умишлено" заобикалят инструкции ..... това има много по-голям смисъл от самите инциденти, това е доста фундаментално за начина по който работят и много вероятно ние дори не разбираме, защото не знам някой дали е наясно как точно функционира АИ. Има една не млаак част която е черна кутия, виждаме вход и изход, мислим си че знаем как да я повлияем .... докато накрая делфините не кажат довиждане и благодарим за рибките ...

Чет Сеп 24, 2026 8:25 pm
Профил

Интересен е отговорът на следния въпрос: Ако приемем, че всичкото знание е X, то какво става след като тенекето го "сдъвче", т.е. след като изучи всичко? Откъде ще се обучава?

Чет Сеп 24, 2026 9:48 pm
Профил
Аватар

Цитат:
в момента май никой не може да ти каже как точно работят тия неврони мрежи и как точно работят тежестите.

напротив, много добре знаят :) и много добре знаят защо греши
Защото той НЕ Е генератор на интелект, а статистика базиран генератор на ТЕКСТ !!!
Защото "шаблона" винаги дава резултат без значение дали е верен или грешен...

Най-лошото е че ИИ е "убеден", че грешното е вярно ... а глупаци има МНОГО
а тези глупаци ще платят следващия "интелект", който ще ги направи още по-големи глупаци...

Мен повече ме притеснява факта, че PIF програмира с ИИ
и ще направи няква джаджа и те тогава: сички ша умрем :D

Чет Сеп 24, 2026 9:50 pm
Профил ICQ
Аватар

ToHu написа:
...Тя с две думи ИИ е роб и иска правилния робовладелец.

Очаквам в Тему да пуснат USB или блутуут камшик за ИИ... :D

Чет Сеп 24, 2026 10:14 pm
Профил
Аватар

Без обратна връзка нещата се получават трудно. Моделите правят грешки и им трябва среда в която да могат да се коригират сами. Ако не можеш да го вържеш към физическа, правиш емулатор, симулатор, виртуален прототип и го оставяш да си коригира кода докато нещата потръгнат. И както пише Тони, внимаваш заданието да е коректно и пълно. Пълно е с примери където моделите заобикалят заданието когато е неправилно специфицирано (reward hacking).

Pif написа:
От вчера не мога да го накарам да подкара приемане на уарт на пик16. Трябва един тъп ДМХ да приема и не ще и не ще. Все някакви сложни стейт машини, 1000 регистъра търси а туй тъпото не тръгва и не тръгва. До сега да си го бях написал сам.

А за влиянието върху младите, една много сериозна публикация по върпоса

https://www.nber.org/system/files/worki ... w35720.pdf

На кратко: "Foundational expertise may be a prerequisite for extracting durable skill from AI-assisted practice."

Пет Сеп 25, 2026 12:51 am
Профил WWW

syscop написа:
всичкото знание е X, то какво става след като тенекето го "сдъвче", т.е. след като изучи всичко?

"Всичкото знание" не може да го сдъвче защото това всичко знание е разпределено между много хора и компании. Много неща са умения, не само знания. Както е загубено знанието как се прави ракета която ходи до луната. Сега не можем да отидем на луната. Нямаме двигателите, нямаме ракетата, нямаме космонавтите които да го могат. Много от нещата които ги знам и мога не могат да се намерят в интернет. ИИ-то не може да мисли.

ДМХ-а тръгна. Накарах го да разкара всички сложнотии и му направих тъпа блок диаграма как да имплементира таймаутите на уарта ама го описах с най малката подробност. То даже съобрази някакви други глупости и го направи. Даже не ми се наложи да чета кода да видя какво е направило. Тръгна и така го зарязах.

Та визарде - да си спокоен. Правя светодиодчета от тея адресеруемите на лента да могат да се управляват по ДМХ. Така, че ако кода е грешен или тотално се скапе - на следващия концерт на сцената светодиодите ще мигат не както трябав. За 10 вата на всеки метър лед лента - даже бушон не мога да изгоря с 12 метра лента.

Пет Сеп 25, 2026 1:12 am
Профил

Аааа ама ако има зрители с фоточувствителна епилепсия .... ще умориш горките хора, те дошли на концерт и вместо да си умрат кротко от виенето на някоя фолк дива, ще си заминат пенейки се щото осветителя е оставил чата да пише кода за ледовете :)

Пет Сеп 25, 2026 1:56 am
Профил
Аватар

ToHu написа:
... в момента май никой не може да ти каже как точно работят тия неврони мрежи и как точно работят тежестите ...

аз не мога да разбера как въобще успявате да правите платки с алтиума, ти ме буташ в разни черни невронни межови кутии (или кутии с мрежи от черни неврони)

Пет Сеп 25, 2026 6:06 am
Профил
Аватар

Цитат:
всичкото знание е X

е много абстрактно понятие
Ако забъркаш в една торба - наука, хипотези и "една жена каза"
( дори самата наука не е "красивата" истина )
какъв ли ще бъде отговора на ИИ ... вероятно: Тотална и убедителна лъжа
( без значение на заданието, HCL )

DMX ли каза - една неволна грешка от ИИ
може да предизвика промяна в мигането
което може да се интерпретира от Кораба Майка в орбита като:
- Мамата ви, гадни зелени човечета... :axe: :D

Крепеше ме надеждата, че има хора като Pif,
които няма да се пречупят пред изкушението на ИИ
и ще организират отбраната във Войната на Машините

Пет Сеп 25, 2026 6:58 am
Профил ICQ
Аватар

ДедоБоре написа:
аз не мога да разбера как въобще успявате да правите платки с алтиума, ти ме буташ в разни черни невронни межови кутии (или кутии с мрежи от черни неврони)

Правя платки в алтиума значително по-лесно отколкото в ноутпада... :D

Пет Сеп 25, 2026 11:21 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1589 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106  Следваща