| Автор |
Съобщение |
|
Edesign
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от цивилизования свят
От около година ползвам вече основно китайски чипове - оказва се че имат 100% аналози например на DALLAS (часовници), на analog devices (АЦП), хол сензори за ток (Allegro MicroSystems) Цената е делено на между 5 и 10 спрямо оригиналите. Качеството при няколко хиляди използвани от мен досега чипа - безупречно. Да не говорим че имат практически "безплатни" мосфети със супер параметри и дреболии Та въпроса докъде е изтокът спрямо западът не знам поради огромната завеса която запада налага, а пък и на ония явно хич не им е зор да достигат до дребния потребител (какъвто съм аз) и да дават информация.... Но гледайки и клипове на китайски електрически коли мисля че са светлинни години напред спрямо белия запад.......
|
| Сря Авг 16, 2023 6:59 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8407 Местоположение: София
|
Ако запада изведнъж изчезне, света няма да го усети. Ще има малко суета докато се разберат как да произвеждат парите от тук нататък и толкова.
|
| Сря Авг 16, 2023 10:29 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3717 Местоположение: Високо в планината
|
Можеш ли да пуснеш линк тук?
_________________ Хайде де!
|
| Сря Авг 16, 2023 10:59 pm |
|
 |
|
Edesign
|
ето например DS1307 цената на този производител е под 0,5$ На друг китайски производител (пак почти 100% копиран от максим пдф) е около 0,25$
В комет този чип е над 2$ С масовите компоненти е така, то явно затова всички (бели западни) включително и комет яко са я закъсали
Да не говорим тази седмица ми трябваха 10nF 1206 X7R 50V -- от комет 0,02Eur, китай 0,002$
|
| Сря Авг 16, 2023 11:18 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12902 Местоположение: София
|
Китайските тикви са изкопирали чип. Евала. Но явно се затрудняват да чертаят, затова крадат и документацията. От прикачения файл, стр. 4. За по малко наблюдателните, логото на Максим стои в документацията на китайския бранд HS semi, който апропо е много известен. Други такива кратуни са направили и ламбда сондата на която се кефеше Реконструктора. Е, тя не бачкаше, но пък я е купил евтино. Китайски тикви и тиквеници... 
|
| Сря Авг 16, 2023 11:43 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Фабриката където максим произвежда си е китайска реално погледнато.... Патентите и много други неща имат давност.... На много места в пдфа (таблиците) си има дори линк към страницата на максим... Дори не са се и опитвали да крият  Както белите национализират чужда собственост, явно и китайците си вземат каквото им трябва Както казах имам хиляден тираж за една година, проблеми никакви. Използвам DIP корпуса - спестени около 1500$
|
| Сря Авг 16, 2023 11:48 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Сметката колко си спестил не се гледа на сергията, а след някакво време. Дано наистина да си спестил. Че ако се окаже че не си... А чайника е далече... 
|
| Сря Авг 16, 2023 11:54 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Не чайника е уникално близо ! Доставката е спиди до моята врата за около 7-10 дена - цена между 12 и 16 лева  А стоките си имат гаранция и е 2 години.... какво сега да очаквам на 23 месец в 0 часа да гръмне чипа ли  Партидите са по 100 броя . Значи вече имам на повече от 11 месеца 100 броя и т.н. ..... И все пак не се циганих, защото можеше да вземе тези от 0,25$ 
|
| Сря Авг 16, 2023 11:56 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Не разбра какво ти намекнах, но както и да е. Важното е че засега си доволен...
|
| Чет Авг 17, 2023 12:06 am |
|
 |
|
Edesign
|
Да устройствата са далече и сервизиране би струвало скъпо. Но човек трябва да поема рискове че при тази инфлация от 500-800 % Но не си мисли че просто ей така се хвърлям като глупак. Разбира се проучили сме, взели сме мостри и сме тествали достатъчно дълго преди да предприемем правенето на сериите. Това е като да идеш в лидъла и да платиш между 20-30 лева за кило сирене щото било проверено за милион пестициди и вредни вещества  , а от кварталната млекарница между 14-16 лв по БДС вкусно. Обаче по твоята логика щото кварталната млекарница не е известна трябва да отида до лидъла 
|
| Чет Авг 17, 2023 12:15 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30851 Местоположение: София
|
Е тук вече е разликата в разбиранията, много рядко поръчвам нещо което е с доставка повече от 2-3 дни, трябва да е или единственото място, или хич да не ми трябва 
|
| Чет Авг 17, 2023 12:23 am |
|
 |
|
itso.t
|
Дреме ти на пуловера. Заради евтините чипове бюджета ти за поддръжка е увеличен с $1500. Това е огромна сума, която би трябвало да стигне поне за десетилетие... Както винаги примерите ти са абсурдни. Хем кварталната млекарница продава по-качествен и скъп продукт, хем тя трябва да се явява производителя от чайника? А? Я пак? На втори преглед на "китайската документация". Ами това е документ на Максим със сменени лого и няколко линка. Неграмотни ККК (Кухи Китайски Кратуни). 
|
| Чет Авг 17, 2023 8:07 am |
|
 |
|
Edesign
|
Не не си разбрал правилно ЕУ гаранцията е 2 години. Както казах вече серията от първите 100 броя е на половината гаранция. Проблеми досега не е имало а и със сигурност не очаквам. Бюджета само от този чип е набъбнал с 1500 долара, ама на платките има по около 80 компонента. Така че сумата е в пъти по голяма Пак започваш с тъпоумни спорове !!!! Щом искаш плащай на белия хрантутник комисиона и недей да купуваш директно от производителя  Таргета на всяко "капиталистическо" производство е по-голяма печалба и по-ниско разходи - това в 99.(9)% от случаите е за сметка на качеството...... Тони говорим за серии от по 100 броя. Те включват няколко хиляди компонента, мех, деайтли, кутии и т.н. Срокът от 10 дни е меко казано перфектен ! Повечето от "белите" търговци вече дават срок 2025 година 
|
| Чет Авг 17, 2023 8:53 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3180 Местоположение: Пловдив
|
При нас (еврейска фирма) по времето на ковида падна як редизайн на всички продукти. Всички процесори на ST бяха заменени с китайските им аналози та даже повечето изделия минаха и лаб. за стандартизация. Причината не беше, че китайските са по-евтини. Сега не се сещам коя ще е тази неземна сила, която ще накара евреите пак да се върнат на западните, при положение, че те са и по-скъп вариант ... (предполагам, че и в много други не-еврейски фирми ситуацията е подобна) Така и не ми стана ясно какво накара западняците да се застрелят в карака с това "изчезване" на чиповете преди и по време на ковида. Някой може ли да даде смислено обяснение на случилото се?
|
| Чет Авг 17, 2023 8:58 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12154 Местоположение: Гьотеборг
|
Неземната сила...ще видим. Дайте да ги видим кои са тия космически и масови китайски чипове, защото аз гледам разни китайски произведения със западни чипове. Имат ли чаршафи, съпорт, дистрибутор някакъв - или всичко е на лични контакти, Али и т.н.?
|
| Чет Авг 17, 2023 9:07 am |
|
|