Отговори на тема  [ 2478 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119 ... 166  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: EV
itso.t написа:
Според мен електромобилите са стигнали моментния пик в развитието си, и на тоя етап няма какво значимо да покажат.

Не знам какво се е случило последните дни, но ако горното беше вярно, то Мустангът нямаше да има тия отзиви, които има.
Всъщност проблемите на Мустанга далече не са толкова фрапиращи. Абсолютно всички се опитваха да догонват технологиите и цените. И очевидно има много какво още да се желае. То винаги ще има, въпросът е, че много от първоначалните технологии или не бяха на разумни цени или не бяха актуални. Примерно отдавна има модели, които правят 600-700-800км пробег, но струваха майка си и баща си. Както и термопомпите - не е като да са измислени вчера. Но почти никой от първите модели нямаше, защото не можеха да се вместят ценово или в мястото и теглото. Къде по-лесно и евтино е едно реотанче...

С две думи, технологиите и цените се развиват. И още има мноооого накъде да се развиват. Ключов етап е изравняването по цена и пробег с ДВГ. Китайците го постигнаха отдавна, но тепърва виждаме западни модели като Mercedes CLA и BMW iX3 и още няколко, които са съизмерими по цена с ДВГ версиите на същите модели и имат съезмерим пробег. Даже и близка скорост на зареждане. Да, дизелака ще го заредиш за 3-4-5 минути, а електричката за 20-30. Но доскоро сравнение изобщо не можеше да се прави.
Тия няколко модела тепърва навлизат, при това също не са съвършени. За BMW-то още не знам има ли детски болести, но Мерцедес се изложиха със заряда. Първите доставени бройки искат 800V, не зареждали на 400. Щели да го оправят, естествено че ще го оправят щото това е супер тъпо. По-тъпо и от маркучите на Мустанга.
Та под предстоящо развитие е тоя праг за който говоря - цена и пробег да се изравни с ДВГ. Имам предвид да се изравни за всички, а не само при няколко модела.

Jack написа:
Ся някой да обясни колко са арни алуминия и пластмасите. На пет години няма да сменяме масло, ша сменяме целите ...мобили и ша ги пробутваме

Това го коментираме от началото на темата. Много пъти писах за пластмасите на Зое-то. Но истината е, че тая болест не дойде с електричките. Давал съм примера с голф 4, където има нещо наречено петохуйник, щото се събират в него 5 маркуча и термостата е в него и цялото това е от пластмаса. Сменял съм го няколко пъти, на практика е консуматив...
При ДВГ пластмасовата чума е даже по-страшна щото първо имаш температури и второ по-дълъг живот. Електричките така или иначе остаряват технологично. И даже да я направят от злато, след 10г вече не струва. Аз като казвам, че цената и пробега са важни то не е толкова заради сравнението с ДВГ, а защото пробег между 500 и 1000км е практически необходим. След като се покрие, вече може да се мисли за по-дълъг живот. Но тия дето са с пробег 50-100км, то просто не си струва да го държиш.

Пон Сеп 15, 2025 1:05 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
...цена и пробег да се изравни с ДВГ...

Пак не си разбрал... Пробег и време за зареждане да се изравни с ДВГ, а цената на една трета. :D

Пон Сеп 15, 2025 2:33 pm
Профил
Аватар

Предлагам да не слагаме цените към технологиите. Те са следствие на други механизми, а не на технологичното развитие. Неща като масово производство, стагнация на пазара, дотации и кой знае какво ли не още.

Затова нека когато говорим за технологии да се вместваме в техническата част на въпроса, а не на икономическата.

Ама да оставим тия дивотии засега. Явно няма какво ново да се каже...
Друго е по-интересно - казваш, че акумулатора на нисковолтовата система при EV не може да се зарежда от системата за HV.
Тогава кое зарежда тоя акумулатор? Зарежда се при заряд на EV на зарядна станция? Друго?

Пон Сеп 15, 2025 2:52 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
Предлагам да не слагаме цените към технологиите.

Сравнявам двг с ел мотор - от таем идват технологиите и цената.

Пон Сеп 15, 2025 3:27 pm
Профил

... не бе, мерцедеса иде с 800 V дизел генератор , отделно подаряват и 3 туби по 20 л с емблемата на мерцедес ..
лично на мен пробега не ми е чак такъв зор, да хубаво е да е 600-700 км но и q-to като го мастъпя с 200 не прави 700 км. Проблемът е къде го зареждаш и колко време губиш. Това е проблем който дори не е свързан толкова с електричките колкото с имфраструктура. Първо да има достатъчно на често достатъчно големи зарядни, които да могат да осигуряват бърз заряд. Говориш, че времето започва да се изравнява, да ако има от къде да дойде точ. Представи си едно нормално ОМВ в БГ в летния сезон, там средно са 10 колонки, и в сезона почри целодневно /през светлата част/ са заети поне на 60%, или едни 6 колонки да са постоянно заети. Да резем сложи по 2 за да компенсира дългото време, въпреки, че по -скоро е по 4. 12 зарядни, ако всяка ще зарежда средно голяма каручка 80 квч за 10 мин, , това са 400 кВт или общо 5 Мвт ...а някои от тях нямат и 100 кВт и няма от къде да вземат .... та не е само до технология на електричките. А ако се зареждат за 5 мин .... а ако е кола с батерия за 1000 км ....

Пон Сеп 15, 2025 3:33 pm
Профил

itso.t написа:
Предлагам да не слагаме цените към технологиите.

Разбира се!
Аз затова ги изброявам отделно.

Цитат:
Затова нека когато говорим за технологии да се вместваме в техническата част на въпроса, а не на икономическата.

Затова не съм съгласен. Може да се води разговор на тема супер-дупер технологии, използвани само в формула 1. Може да се води разговор и за технологии, достъпни за простосмъртни.
Който за каквото иска - за това да говори. Стига да не бърка двете ;-)

В случая при електричките цената е болна тема, затова и за хора като мен е важна.

Цитат:
Друго е по-интересно - казваш, че акумулатора на нисковолтовата система при EV не може да се зарежда от системата за HV.
Тогава кое зарежда тоя акумулатор? Зарежда се при заряд на EV на зарядна станция? Друго?

Зарежда само при "работеща" кола.
Не мога да ти кажа защо, предполагам е въпрос на изисквания. При паркиране (т.е. като изгасиш) литиевите батерии се откачат и към тях не остава нищо, абсолютно нищо включено.
Другото, което на мен не ми е ясно защо не е направено - тъй като всичко е на 12V, защо не е направено когато почне да кляка оловния, защо не "запали" за малко и да го зареди докато колата
е паркирана.
Въпросът може да е тъп, но още по-тъпо е, че като умре оловния нищо не може да направиш. При някои даже не може да отключиш, щото вратите нямат дори дръжки, па камо ли ключалки. Хайде, винаги има някакъв достъп до акумулатора. Обаче да те вкарват във филма да зареждаш 12V акумулатор, за да "запали" електрическа кола.... това не го разбирам наистина!

Пон Сеп 15, 2025 3:59 pm
Профил

Да допълня още малко за мистерията около оловния.. тъй като е доста по-голяма и не я разбирам, пък може и някой да ме просветли.

Значи доколкото ми известно, абсолютно всички батерии за EV са с контактор. Това го разбирам.
Контакторът разкача високото напрежение при изгасена кола. Това да кажем също е разбираемо - никъде да няма високо напрежение, докато колата е паркирана. От тук идва и драмата, че като е изключена колата няма високо напрежение, няма откъде да се зарежда оловния.
Също така, обаче всяка електричка има и ръчен шалтер за високото. Даже ми е много смешно като разни "майстори" почват да обясняват, че задължително трябва да се свали шалтера преди да се прави какъвто и да е ремонт. Разбирам, че е някаква защита ако случайно някой реши да запали колата по време на ремонт и някой да не пипне високото. Другата ситуация е ако случайно залепне контактора в батерията. Но и двете ситуации общо взето са решими, ако просто разкачиш високоволтовите кабели от батерията. Те са на конектор. Хайде, да кажем шалтерът е по-достъпен, решили са да има шалтер - ОК. Няма лошо.
Просто ми е странно, че шалтерът е задължителен, въпреки че той е само за сервизите, които се предполага, че знаят какво правят. Не съм чул някой собственик някога по някаква причина да му се налага да дърпа шалтери. Демек слага се нещо, което не се използва, а в същото време няма решение за 12-те волта.
Като бонус, всички електрички трепят оловните си акумулатори. Дали е свързано с това че в повечето случаи са от порядъка само на 40Ah, съответно често се случва да се разреждат дълбоко. Не знам и не искам да гадая. Но е факт, че оловните акумулатори издържат по-малко отколкото при ДВГ.
Другото пак по тая тема, е че китайците почнаха да правят "стенд бай" режим. Предполагам скоро и западните ще го направят. Това е ако смяташ да паркираш за по-дълго да вкараш колата в тоя режим, за да си ограничи консумацията от оловния на максимум. Фактът, че вкарват такива неща ми говори, че наистина има сериозно изискване или причина, високото по никакъв повод да не се изкарва от батерията или да не се ползва, без действие на собственика.
Просто има твърде много проблеми в тая област и явно има нещо, което не знам. Защото не мога да си представя, че нито един производител досега не е разбрал или не иска да направи нещо по въпроса.

Пон Сеп 15, 2025 4:43 pm
Профил

Шалтера дето в повечето случаи е и бушон се слага на средата на батерията. Освен всичко има и сейфти интерлок верига за да знае колата кога е изваден. Няма вариянт да пуснеш ток към колата докато шофьора не е там защото не знаеш дали някой не работи по нея, или е наводнена, или е срязан кабел или е паднал тавана и е смачкал колата на поничка.

Що се отнася до 12 волтовите акумулатори - на стария приус го смених на 13-тата година. Няколко пъти съм го разреждал до нулата като го забравя с пусната лампа в купето и се върна след 2 седмици от командировка. Относително е защото на фиат 500 е 60ач и колата го скапва за 3-4 години. Там има голям ток за сервото и АБС-а. ДЦ/ДЦ-то е слабо и доста често се ползва за буфер като завърти помпата на АБСа. На приус ДЦ-то е 200 ампера и на контакт ли си ток от акумулатора не се дърпа. Само като отключиш колата или дадеш на контакт преди да мине пречарджа дърпа 60-80А да напълни хидриакумулатора на АБС-а и повече ток не дърпа.

Пон Сеп 15, 2025 5:04 pm
Профил

Pif написа:
Няма вариянт да пуснеш ток към колата докато шофьора не е там защото не знаеш дали някой не работи по нея, или е наводнена, или е срязан кабел или е паднал тавана и е смачкал колата на поничка.

Естествено сейфтито беше първото, което ми мина през ума...
Обаче не се вързва. Пак ще повторя, че не знам да има електричка, която да не скапва оловния. В това число и модели като Тесла, които сканират постоянно периметъра около колата и само нещо да шавне и правят записи на 360 градуса, обаждат се на кораба майка и т.н. И точно подобни модели са най-засегнати, щото ако им включиш тия умни аларми, оловото бързо заминава.
Та с подобни аларми, не виждам как ще правиш ремонт без колата да те засече... То и без аларми, ако всички врати и капаци са затворени и заключени, какъв ремонт, кви 5лв? Хайде при ДВГ добър гинеколог може да ти прави основен ремонт през аспуха, ама тук нямаш и аспух. Все нещо трябва да отвориш... А и за монтьора винаги може да оставиш процедура, която да спира високото.
Друга е според мен причината, просто не я знам...

Пон Сеп 15, 2025 5:59 pm
Профил

Баш сейфти е. Ти гледаш на сейфтито от много тесен ъгъл, безопасността на монтьора е последното което производителя го вълнува, той е на договор, има застраховка, сигурно в подписал и вейвър че дори колата да му го тури той не може да се оплаква .. това е безопасност на всички останали, на крадците, на лидера, децата му, кучето му, котката му, след това безопасност ако някой го запали, ако го удари, ако падне гръмотевица, стане наводнение и т.н. за тях най-безопасно е да се откачи батерията, така рисковете се свеждат до минимум.

Пон Сеп 15, 2025 7:08 pm
Профил
Аватар

И аз съм пред избор - BMW i3 или Mini Cooper SE, нещо на 2-3 години. Вчера ги тествах и двете и някак си останах малко разочарован от мини-то. Казват, че карането му било като на карт, на мен лично BMW-то ми допадна повече от към динамика, може би не от към стабилност. Но пък минито излиза 5к евро по-евтино, та може и да е то.

Пон Сеп 15, 2025 8:12 pm
Профил WWW

ToHu написа:
Баш сейфти е.

Да де, ама то високото се пуска и по таймер и дистанционно през телефона и не знаеш дали ще удари светкавица или дали има някой в колата... Особено таймера, аз не го ползвам, но ако го ползвам и колата се счупи едва ли ще се сетя да го спра преди да я дам в сервиз.
Но да сервизите би трябвало да работят по процедури и да са последната грижа...
Тъй де, по-склонен съм да мисля, че има бюрократично изискване при узаконяването и производителите го следват и не искат да си усложняват живота. А потребителите преглъщат факта, че трябва да сменят акумулатор на всеки 2-3 години...

HCL написа:
BMW i3 или Mini Cooper SE, нещо на 2-3 години.

Странен избор...

Пон Сеп 15, 2025 8:29 pm
Профил
Аватар

Дай нещо повече, затова писах. И на двете за пръв път се качвам. Интелекта извади добро обобщение на проблемите. На мини-то имат сейфти рекол за недобре затворена батерия. Актуализират софтуера и мерят нещо, ако не им хареса те викат в сервиза, свалят батерията, отварят, затварят и монтират. Това малко ме разколебава. Звучи като лепенка на прострелна рана. Знаеш ли ги колко добре са го написали този софтуер и дали мери всичко, особено като остарее колата. БМВ-то давало малко повече дефекти, но пак значително по-малко от ДВГ. Най-надежден бил голфа, но тази кола ще я карам като ходя на работа, т.е. без семейството, и търся нещо малко по-забавно за каране (под 1.5 тона и поне 200 коня), което да не струва два чувала с пари.

Пон Сеп 15, 2025 8:47 pm
Профил WWW
Аватар

HCL написа:
И аз съм пред избор - BMW i3 или Mini Cooper SE, нещо на 2-3 години. Вчера ги тествах и двете и някак си останах малко разочарован от мини-то. Казват, че карането му било като на карт, на мен лично BMW-то ми допадна повече от към динамика, може би не от към стабилност. Но пък минито излиза 5к евро по-евтино, та може и да е то.

Според моя вкус типичният семеен автомобил от тоя производител трябва да изглежда като "петичка", без значение от подробностите - само петичка, с "Х", с някое "Е" и т.н.

Пон Сеп 15, 2025 8:55 pm
Профил
Аватар

Да де, ама тук става въпрос точно за несемеен автомобил :)

Пон Сеп 15, 2025 9:26 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2478 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119 ... 166  Следваща