|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 1:39 am
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
zaphod
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от цивилизования свят
да ама вероятността за това "после като излезне" е коректно да се умножава по процента на печалбата, и тогава уж огромната печалба пак се смъква до нормалната, която според мазните теоретици е към 15% макс годишно. ако не умножаваш печалбата по риска, то ще излезе че най-печелившия "бизнес" е да играеш тото - като излезне шестицата имаш стотици хиляди пъти възвръщаемост. реално обаче, с корекцията от риска, играта на тото е губеща. разбира се това правило обхваща само пазарните бизнеси, където всеки който иска може да го върши. ако държавата ти гарантира параван и монопол - не важи. ако си технологичен монополист също не важи. ако си силов монополист, тоест трошиш кофата на всеки който опита да те конкурира, също не важи. но тук много ясно че не говорим за такива
|
| Пон Мар 12, 2012 8:02 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ти много изключения въведе и то накрая никой бизнес няма да остане  . Иначе въпросните изключения, които са все с решения на политици свързани правят икономиката още да се опира на believes, а не на ясни пазарни правила и закони. Затова е толкова сложно да се прогнозира нещо (като например кога Гърция ще фалира), защото все се намират мазни политици да разбъркат закономерностите. Иначе даже и във Вегас някои хора печелят значително повече от други, въпреки, че там риска е еднакъв за всички  .
|
| Пон Мар 12, 2012 9:07 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Това за еднаквия риск къде го прочете 
|
| Сря Мар 14, 2012 8:31 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
 Пак се прочухме...
http://mirogled.com/?p=47226Не знам само тази новина дали е точно за този раздел - "Новини от цивилизования свят" , щото ние българите май го правим да не е толкова цивилизован. 
|
| Пон Мар 19, 2012 10:19 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Такива нашенски банди за кредитни карти вече изловиха не знам колко тук. Мине се не мине няколко месеца и някои нашенци цъфнат пак из новините как били крали пари с изкопирани кредитни карти.
|
| Пон Мар 19, 2012 6:52 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8407 Местоположение: София
|
... а тия, дето не ги хващат, са многократно повече.  Риска си струва, с други думи.
|
| Пон Мар 19, 2012 7:34 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Просто исках да кажа, че това не е новина, а е почти ежедневие един вид  .
|
| Пон Мар 19, 2012 9:22 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
|
| Вто Мар 20, 2012 12:11 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2012/0 ... _niama_da/Бахти докъде го докарахме, една игра да се има за маркетингов бенчмарк...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Мар 26, 2012 9:33 am |
|
 |
|
3aek
|
майкрософт е време да стъпят на земята 
|
| Сря Мар 28, 2012 6:12 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
едни ги хващат, други прибират парите, нали се сещате че в най-лошия случай заловените са просто тия дето наглеждат онези които поставят скенерите. Там си има здрава организация, едни монтират, другио ги нагелждат, трети вадят номерата, чтвръти ги позлват, обикновенно на тия на ниските нива им дават малък бнрой от картите колкото да им замажат очите, нагорте са недосегаеми, поне за момента, струва ми се властите ли не го осъзнават, или са безсилни да направят нещо, на мен ми е все тая, има възможност и харата се възползват, има защитни технологии ама банките ги въвеждат бавно.
|
| Съб Мар 31, 2012 5:32 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Според мен въпросните измами всъщност не са особен проблем за банките, защото хич не си правят труда да се борят с него. Загубите са калкулирани в таксите и да го духат бедните....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Апр 01, 2012 5:44 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Ами не са проблем защото най-вероятно част от тези загуби се покриват от застрахователите. Решение има, смарткартите няма как нито да се четът нито да се клонират, да ама банките не си дават зор. Макар в БГ много от картие да са с чипове то в US не е така. Освен това заради обратна съвместимост картите с чип работят и като магнитни, и къде файдата от чипа не е ясно. POS терминалите масово поддържат чип карти, ама банкоматите май не, ако всички банкомати работят само с чипове то няма как картата с чип да се ползва с лентатат и, съответно няма от къде да си изтеглят парите .. е освен през интернет, ама това друга бира. Някой сигурно е сметнал че разходите ще са повече от направената икономия, може би се страхуват да не паднат рязко количеството транзакции през съответните у-ва. Другото което е тъпите смарт карти искат и PIN, това е идиотия според мен, при условия че картата е сигурно ПИН кода не е нужен, ако ти е открадната ОК, но не може да искаш и ПИН на POS, примерно моите карти не искат PIN при POS транзакция, в USговоря де, но BG картите с чип винаги искат. Аз имам само на 3 US банки, Димитър може да каже, ама ми се струва че там повечето са без чип и без ПИН при POS транзакция. Може да се притесняват да не би клиентите да позлват карти на друаг банка без чип защото не искат да помнят и да въвеждат пина.
|
| Нед Апр 01, 2012 9:59 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Аз досега карта с чип тук не съм виждал - може да има, просто аз не съм виждал, а сигурно с жената заедно имаме над 20 различни кредитни карти. Никъде не искат пин за кредитна карта, освен ако не теглиш с нея кеш от банкомат. Ама по принцип трябва да си много прост (или много закъсал) да го направиш това, защото има такса от 3% и лихвата почва да тече веднага. Даже за по-лесно крадене има и кредитни карти с RFID в тях (тези на AmEx са такива), които само ги размахваш и терминала ги прочита. Даже имаше едно предаване по телевизията, където един беше тръгнал с едн нетбук с RFID четец и четеше на хората картите през чантите  . Не си дават много зор тука за картите, защото първо са застраховани и второ банките си го вземат от таксите. Т.е. преценили са, че на фона общия брой транзакции (в момента американците държат баланси по кредитни карти за около 1.2 трлн долара, а общия брой на транзакциите на година кой знае за колко кинти е) процента на кражбите не си заслужава да вкарват такива мерки за сигурност. Клиента има 0% отговпрност при кражба и банката му връща веднага всичките пари до стотинка. На мен последно един ми беше ползвал картата да си купи мембършип в един голф клуб във Финикс за 6500$ и банката ми върна кинтите и ми даде нова карта само след 2 минутен разговор. Идея си нямам в БГ колко е лесно да стане това (да ти върне банката откраднатите пари), защото там никога не съм имал кредитни кларти - само дебитни и никога не са ми крали пари от тях. Тук това е стандартна защита и 0% отговорност за клиента както за кредитни, така и за дебитни карти и всякакви други банкови сметки и чекове. Много честа практика тук сред съучиниците на сина ми примерно е децата да си пазаруват от локалните магазини в квартала като само показват снимка на телефона си на някоя от картите на родителите си - което мен в началото направо ме втрещи като го видях за пръв път  . Няма и електронни подписи и сертификати за он-лайн банкирането - само един юзернейм и една парола  . Явно всеки си е направил сметката  . ПП. Сега видях някаква статистика, че транзакциите за година само в САЩ са за 1.9 трлн. долара. Та това че крадците са източили няколко десетки милиона явно не ги тормози толкова много  . Оня ден пак бяха хванали един нашинец тук в Чикаго, че се занимава с такива неща. Живее в даунтауна в апартамент с наем 3500$ на месец, кара все нови и скъпи коли и не се води на никаква работа  .
|
| Нед Апр 01, 2012 10:30 pm |
|
 |
|
setoy
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
Невъобразимо ми е такова отношение  КАк доказваш че парите са ти откраднати, а не похарчени от теб ?
|
| Пон Апр 02, 2012 1:26 am |
|
|