|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 8:47 pm
| Автор |
Съобщение |
|
palavrov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 Re: Коронавирус 2019
Спира и пази не е едно и също. Маската помага като се изкашляш или ти тече носът да не пръскаш директно хората около теб и толкова. Вдишването не е толкова опасно като директно попадение с вирусен концентрат в устата, носът или очите ... и като си болен по този начин намаляш опасността за хората около теб. Обаче ако си обършеш с ръка протеклия нос, след това стиснеш дръжката на вратата и след теб някой друг хване с ръка и после се почеше по лицето и особенно очите и е получил ударна доза вируси - много повече отколкото ако само ги е вдишал. Шансовете имунната система да се справи с първоначалната зараза и да изгради имунитет мното зависят от количеството вируси които първоначално са те заразили. Тук имаше един колега доктор който предполагам ще обясни мното по добре целия механизъм на заразата отколкото някой който коментира от обща култура като мен.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Фев 23, 2020 8:18 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Естествено че пази, а маската е далеч от платинена, но тук говорим за еднократни маски с рейтинг поне N95, има си ясна методология на тестване и сертифициране. Потърси да прочетеш, ако не намериш ще ти потърся нещо, но 3м имат доста по въпроса и не само те, и това не е нещо измислено заради тоя вирус.
|
| Нед Фев 23, 2020 8:55 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
https://www.envirosafetyproducts.com/re ... rence.htmlТ.е. помага и в двете посоки ... но все пак трябва да се пазят и очите. И при все защити интересно как са се разболели лекарите и сестрите в Киай - не е като да не знаят как да се пазят.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Фев 23, 2020 9:14 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
може би, ако маската е напоена със спирт, по-малко ще ти пука за вируса - хем се пазиш от него, хем си направил главата.
редовно миене на ръцете и лицето със сапун. обтриване със спирт. обаче и при двете операции трябва някакво време за въздействие - 30 сек за спирта, може би минута за сапуна. не съм намерил информация колко е живущ въпросния вирус с различни среди - студ, жега, влага, спирт/йод. цялостно предпазване може би е възможно само с качулка на главата, но въздуха за дишане вероятно трябва да си го носиш. или да се вентилира с доста комплициран филтър. във всички случаи в качулката трябва да има над-налягане и съответно клапи за издишване. дано не се стига до там...
при нивото на нашето здравеопазване, първи ще изчезнат лекарите и сестрите, самите болници ще се превърнат в концентратори на заразата и хората ще бъдат оставени да си умрат където сварят.
|
| Нед Фев 23, 2020 9:17 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А бе вирусите не са ли нещо мноооо ситно, което никоя маска не може да спре? Друг е въпросът що все пак маските помагат. Греяна ракия, бе Дедо! Одъртя, ама не ти дойде акъла в главата  Уф, бъзикам се аз, ама дано да ни се размине! Изобщо не приемам на 100% колко бил гаден вирусът, ама и без него: аман от вируси! А едно време исках да пипна нещо, че някоя седмица да не ходя на училище... К'во стаа с този свят?! Вече на всяк'в конспирациЙ съм навит!!!
Последна промяна bongo_x2 на Нед Фев 23, 2020 9:33 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Фев 23, 2020 9:25 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Пичове, нещо много на сериозно се взехте  . Тук не говорим за абсолютно предпазване а за намаляване на риска - има огромна разлика. И въпреки че маската не била много ефективна аз лично не съм видял и един човек да не я носи, като ги показваха по телевизията. Всички ли са толкова балами да правят нещо дето няма никакъв смисъл - явно не са. Всеки си преценява сам - ако искате носете маски, ако искате не носете. Само по-леко с назидателния тон  . Аз лично предпочитам да се застраховам без значение какви са шансовете.
|
| Нед Фев 23, 2020 9:32 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
То не е въпроса маската помага или не. Въпроса е, че е временна защита. Ако вируса наистина е толкова пандемичен и ако обхване държавата, то ти ще трябва да живееш в изолатора...
Маската има смисъл, ако днес трябва да влезеш в зоната, но утре ще си навън. Ако ще живееш в зоната... или ще трябва да го пребориш или... влизаш в статиската откъм кофтито част. Маската може да ти даде само отсрочка.
От тая гледна точка, аз бих се запасил с антивирусни препарати и имуностимуланти от най-тежките.
Някой има ли идея с какви инхибитори ги тъпчат болните? И въобще каква е терапията към момента?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Фев 23, 2020 10:32 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
ако нещото наистина предизвиква сериозен имунен отговор, както пишат - май по-скоро ще искаш да отслабиш имунната система, вместо да я подсилиш. незнам - ще задам въпроса на някои лекари и подобни наоколо... ама засега още не им е припарило... даже още планират и ходят по изложби, утре ще плащаме една матрица в ХонкКонг, а всъщност фабриката е в Шенцен. платкаджиите също работят засега.
|
| Нед Фев 23, 2020 11:06 pm |
|
 |
|
ToHu
|
италия още 78 или общо 157, южна корея и тамне е добре. ...преди има няма 700 години от италия започва друга епидемия, дано тая е с различен изход
|
| Нед Фев 23, 2020 11:37 pm |
|
 |
|
Цецо
|
За Италия много странно, не могат да намерят откъде е тръгнал. Даже имат някакви съмнения, че не е същия щам...
Груби, това за свръх имунната реакция къде го чете? Общо взето масовото май умират от пневмония или сърце.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Фев 24, 2020 12:30 am |
|
 |
|
ToHu
|
Значи аз до вчера каквото бях чел беше основно за вторични инфекции, пневмония. Димитър оаче май е чел нещо друго съвсем различно, не съм ровил много, то не е ясно и колко може да се разчита на изровеното. 11 towns, 50,000 people, placed in lockdown. Armed forces and police forces have been mobilized to form an insurmountable "health belt" around contagion areas. Roadblock violators risk up to a 3 months prison sentence.
това в италия, скоро ще почнат да ги стрелят май.
|
| Пон Фев 24, 2020 12:41 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
When working properly, this inflammatory process is tightly regulated and confined only to infected areas. But sometimes your immune system goes haywire and those cells kill anything in their way, including your healthy tissue. “So you get more damage instead of less from the immune response,” Frieman says. Even more debris clogs up the lungs, and pneumonia worsens https://www.nationalgeographic.com/scie ... -the-body/
|
| Пон Фев 24, 2020 1:45 am |
|
 |
|
Цецо
|
Абе мисля си каква е разликата между корона вирус и вирусната пневмония, която никой не драматизира, нито си дава труда задълбочено да изследва?
|
| Пон Фев 24, 2020 8:59 am |
|
 |
|
Grubi
|
Ако четеш, нали виждаш че тоя вирус атакува един вид специфични белодробни клетки. И понеже навсякъде размахват CT-та, явно се формират някакви характерни като форма огнища или кавото е там. Вече като пострадат и други органи, сигурно си има кръвни тестове и т.н. Но няма как 10-100 хиляди човека да минат през CT, трудно за цивилизовани държави, какво остава за другите? А вече кога даваш позитивен кръвен тест, и дали винаги работи...
Ще си купуваме макарони, вода, витамини, царевица, боб, леща, русенско варено и това е. Може и протеинови вафли... Може и да четем новите документи на руснаците, как се лекува или ако излязат наяве други инструкции.
|
| Пон Фев 24, 2020 9:27 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
То още от началото говореха само за пневмония, но масово правехме аналогия с грипа и си мислехме че е бактериална в последствие на вируса. А явно си е вирусна пневмония с всичките минуси - и ако я пребориш пък какво ли следва. За момента си мисля че има два посоки на мислене - приемаш че шанса ти е да си сред 40%, които евентуално няма да се сблъскат с вируса (надали, тия сигурно ще са от изолирани райони) и евентуално ще си от неизвестния процент, които се преборва, или пък излиза лекарство/ваксина. Другата посока е да взимаш проактивни мерки с дезинфекция, лекарства, органичаване на контакти по всякаква линия, запасяване с храни и потребности от първа необходимост. То това второто не изключва първото - негативът ще е че си се набутал за няколко кила ориз, а не си се заразил. Макар че това със запасяването е сложно - първото е да се предположи колко дълъг период ще трябва да преживееш. Като гледам не е месец-два - още не му се вижда края на това чудо. А година-две вече е много трудно за организиране - някъде след 2-рия месец в БГ реалността ще трябва да мислим кой какво оръжие има и доколко може да го ползва - имам предвид че в мирно време институциите едва кретат, какво остава като ги напъне нещо...
|
| Пон Фев 24, 2020 9:57 am |
|
|