Цецо не ме барай на тема земеделие... имам толкоз опит с мотиката колкото не можеш да си представиш
Първо, земеделието отдавна не е свободен пазар и това важи в световен мащаб.
Второ, в тоя бизнес не се влиза от днес за утре. Не говоря само за дългогодишните култури като маслини и лозя, за всичко си трябва време - да придобиеш и комасираш зяма, да инвестираш в техника и т.н.
Трето, влизаш бавно, но може много бързо да излезеш от тоя бизнес.
Виждал съм как големи земевладелци с години трупат земя, техника и пари и накрая за една година фалират. Защо - защото не е свободен пазар - имаш продукция, ама не можеш да я изнесеш свободно - квоти, простотии. Не може да е складираш - забранено е, складовете трябва да са лицензирани... А пък търговците решили че тая година ще изкарат повече с китайски или друг доставчик.
Иначе си прав - държавата или по-скоро еврофондовете подпомагат много земеделците. Нямам нищо против - то има нужда от помощ. Но най-голямата помощ би била да не се пречи. Имам предвид да не се пречи в дългосрочен период, защото пак повтарям трябват години за да израсне един земеделски производител, а пък може да се съсипе бързо. И то се съсипва от глупави политици, а не толкова от кофти година, защото добрите земеделци така си планират кво да сеят че и при сушава и при дъждовна година да имат продукция. Само дето няма как да предвидиш какво да сееш при добри и лоши политици