|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:03 am
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
 Re: EV
Ама това е изключително важна информация... От малък мечтая някой ежеминутно да наднича зад рамото ми за да ме контролира - дали съм си измил ръцете, дали съм си изрязал ноктите, дали съм се сресал, дали съм папкал, дали съм слушкал...
|
| Пет Окт 24, 2025 9:59 am |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1511 Местоположение: София
|
Преди не помня колко години някъде четох за игра със застраховката, май в Обединеното кралство. Ще карам по памет. Застрахователите ти бецалват в колата една черна кутийка (от сорта на тахографите за камионите), която логва скорост, ускорение, дистанция, интензивност при спиране и нам_си_още какви метрики. Ако си лудо-младо с буйна кръв и още неизсъхнало мастило по шофьорската книжка, кутийката те пее на застрахователите. Ако си семеен човек с жена, деца, спокойно и безрисково каране - и това се логва. И когато дойде края на отчетния период, рацерчето или татко му ще се бръкнат по-дълбоко за застраховка, а праведния човек - по-плитко. Не ставаше дума за модерната днес 24/7/365 телеметрия по радиото, а за периодично изчитане на логовете. Така играта "Mорков или тояга", a.k.a "Бонус-малус" има предпоставки да е ефективна и желана доброволно от повечето [праведни  ] водачи. Ако ми просветне къде е точния източник на спомените ми, ще допълня в темата, а нищо чудно и с малко ровене през Гугъл или някой Бай Интелект инфото също да е откриваемо. Входирам related вицле за разведряване: Водач към спрял го полицай: - Тук десният завой на червено забранен ли е? Полицаят: - Не, но е платен. И ко' шпрайм ся? 
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|
| Пет Окт 24, 2025 12:46 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пет Окт 24, 2025 6:31 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Други оплаквания засега нямам, колата си върви и ми върши работа. Страшните коментари си ги колекционирам.
|
| Пет Окт 24, 2025 8:54 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Докато не снимаш електрото, с две шведки, така ще е... 
|
| Пет Окт 24, 2025 9:52 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
 |  |  |  | Private написа: Преди не помня колко години някъде четох за игра със застраховката, май в Обединеното кралство. Ще карам по памет. Застрахователите ти бецалват в колата една черна кутийка (от сорта на тахографите за камионите), която логва скорост, ускорение, дистанция, интензивност при спиране и нам_си_още какви метрики. Ако си лудо-младо с буйна кръв и още неизсъхнало мастило по шофьорската книжка, кутийката те пее на застрахователите. Ако си семеен човек с жена, деца, спокойно и безрисково каране - и това се логва. И когато дойде края на отчетния период, рацерчето или татко му ще се бръкнат по-дълбоко за застраховка, а праведния човек - по-плитко. Не ставаше дума за модерната днес 24/7/365 телеметрия по радиото, а за периодично изчитане на логовете. Така играта "Mорков или тояга", a.k.a "Бонус-малус" има предпоставки да е ефективна и желана доброволно от повечето [праведни  ] водачи. Ако ми просветне къде е точния източник на спомените ми, ще допълня в темата, а нищо чудно и с малко ровене през Гугъл или някой Бай Интелект инфото също да е откриваемо. Входирам related вицле за разведряване: Водач към спрял го полицай: - Тук десният завой на червено забранен ли е? Полицаят: - Не, но е платен. И ко' шпрайм ся?  |  |  |  |  |
Това го има и в Америка -преди -7-8г гледам един колега кара с едно устроиство закаченао на ОБД то -поразпитах и -тва си го взимаш от застахователя ,съответно си слагаш и апликация на тел, като караш оннова се е логва , тва дето разучих е че гледат дали рязко спиташ, имаш 3 пъти на месец рязко спиране , всичко нагоре не ти се брой за да си смъкнат застраховката. Няма да влизаме в спор какво значи рязко спиране а и както споменах това е един вид ако си внимателен шофиор ти намаляват застарховката , естествено не на 50% но някоий друг долар е надолу - по памет 200-300 на година. За ускоряване и други неща не зная ,сега може и да има но тогава нямаше.
|
| Съб Окт 25, 2025 2:12 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Цялата работа няма нищо общо със застраховка или лизинг, или поне засега. Инфото си е за мен и мога да го спра когато искам. Не съм състезател, но не съм и от бавните. Вчера като отворих ап-а ми каза че трябва да карам поне 10 дни, за да покаже някакеа статистика.
От друга страна - ако показва и дневна/часова статистика - ами колата може да я използват и други хора в семейството или да я споделям с някой. Ами искам да видя как се кара например от сина ми, и после да не слушам приказки от 1001 нощ...това са примери. Тъй че бонус-малус и т.н. е хубаво, но тук са просто възможни варианти.
|
| Съб Окт 25, 2025 9:38 am |
|
 |
|
itso.t
|
Съвременният човек търси ненужна информация с която да се зарие... Казано иначе: Ако чакам компютерот да ми каже дали шофирам според IS9001, значи яко съм го закъсал... 
|
| Съб Окт 25, 2025 10:18 am |
|
 |
|
Grubi
|
Едно си баба знае, едно си баба бае  Айде наздраве, че утре е Димитровден и зимата идва!
|
| Съб Окт 25, 2025 2:07 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Tемата e за EV а не за застраховки ама все пак - Бонус-малус в БГ няма как да проработи докато застраховките се водят на колите а не на водачите. И болшинството от глобите също - щото са за превишена скорост. Аз например нямам моя кола но пък за сметка на това карам няколко - служебни, на жена ми, на майка ми...
|
| Нед Окт 26, 2025 8:53 am |
|
 |
|
itso.t
|
Собствениците на десетки лични автомобили много искат застраховката да е на шофера, а не на автомобила, но това със застраховката на шофера няма да проработи никога...
|
| Нед Окт 26, 2025 9:55 am |
|
 |
|
itso.t
|
Това е прекалено елементарен начин да се опиташ да "затапиш" инакомислещите... 
|
| Нед Окт 26, 2025 12:34 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ами има държави в които работи. В моята фирма първата глоба за превишена скорост през годината я плаща фирмата. Следващите направо ни препращат съобщението на вайбър с линка за плащане. Ама така системно нарушаващите въобще не им се отчита в досието че системно нарушават щото никой не се занимава да прехвърля глобите на този който ги е извършил и всичко минава за "фирмата". И по този начин бонус-малус няма как да проработи докато застраховката е на колата - тая кола я карат 5 човека - за кого ще има бонус за кого малус? Айде мойта я карам 99.9% аз, ама другите ги менкат постоянно.
|
| Пон Окт 27, 2025 10:23 am |
|
 |
|
itso.t
|
Имаш малолитражка. Платил си някаква застраховка. След няколко месеца си купуваш Жип. След това и каравана. Междувременно за да можеш да обслужваш къщичката си се сдобил с туристическо ремарке. Това е в личен план.
В професионален... Караш микробус превозващ пътници. Ама на фирмата не и се получават нещата и си търсиш нов начин за препитание който се оказва шофьор на ТИР. Минават няколко месеца, и решаваш, че чергарския живот не ти понася и се преквалифицираш в шофьор на междуградски автобус.
Опитай да кажеш за тая една година колко пъти трябва да се промени застрахователната ти полица?
Или друг банален случай. Имаш малолитражка и си платил полица за малолитражка. Отиваш някъде, например на гости. Става инцидент и трябва спешно да закараш някого до болницата. Да, ама на разположение е само жиб, а ти си платил за малолитражка.
Разбира се има генерално решение - всички да плащат застраховки за пилотиране на совалка. Дори съм убеден, че това ще е мокрия сън на застрахователя...
|
| Пон Окт 27, 2025 11:53 am |
|
 |
|
Cekins
|
Даже като го хванат че през почивните дни кара служебната кола за лични нужди и му натрисат една солена глоба...
Тези неща се решават с контрол и дисциплина. Като не може да кара жип със застраховката си - не кара жип. Хванат ли го да кара Ламборджини пък застраховката му покрива Опел Корса - такава глоба му трясват, че следващия път, първо си прави съответната застраховка и токава се качва на ламбото, пък ако не може да си направи такава застраховка - ми не кара ламбо.
Специално за UK - един много популярен ю-тубър играе на томбола един Астън Мартин - човека който го спечели дори му отказват да му направят застраховка за тази кола - принудиха се да продадат колата и да му дадат парите.
|
| Пон Окт 27, 2025 12:17 pm |
|
|