Отговори на тема  [ 392 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 27  Следваща
The Internet of Stupid Things 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: The Internet of Stupid Things
palavrov договорих се с двама китаеца
един ARM cortex A7, другия RISC-V около GHz
само това ли ми трябва за "условието"

Пон Фев 19, 2024 10:11 pm
Профил ICQ

Няма как да ти се отговори на такъв въпрос (спекулирам, че е въпрос защото не завършва с ? ама словореда е като за въпрос) без да се знае какво ти е "условието" ... ако успееш да навиеш някой да ти произведе чип по твои параметри вместо да ти пробутва съществуващ ти свалям шапка. И още повече ако го докараш до глобален успешен резултат с този чип.

A7 е доста скопен чип т.е. линукса върви на него ... по скоро се влачи ... ама става де - като го поорежеш от това онова.

На ФОСДЕМ се заговорих с някакви чичаци които рекламираха RiscV за аутомотив. Бяха изкарали няколко платки, шарении и т.н. Изглеждаше почти готово за индустриална употреба, но като ги питах дали да купуваме девкит-ове за да сме готови да работим по евентуални проекти с този процесор, та отговора им беше доста отрезвяващ - все още не, рано е.

Пон Фев 19, 2024 10:28 pm
Профил
Аватар

за да убедя някой да ми произведе чип ми трябва да знам перфектно английски - аз не го знам
както и да е - има чипове... с добро качество като за начало с достатъчно добри характеристики

има чип, има модул има демо борд - задоволяваме всички

FIRMWARE
1 Линукса by default го има и според лиценза трябва да е наличен
демек HI Level Users могат да си ги прекомпилират и изменят
2 Ако се продава модул то той трябва да бъде тестван
демек със точка 1 има бинарен имейдж ... дори зареден в модула още във фабриката - пускаш и тръгва
демек LO & MID Level users са задоволени
3 Ако някой "мрънка" има сорс - да се оправя ... както е в момента ... и повод да се научат

това става ли

да допълня, чиповете с линукса са били използвани в милионен тираж с конкретен таргет
значи са минали доста добро статистическо изпитание до момента

Последна промяна TheWizard на Пон Фев 19, 2024 11:32 pm, променена общо 1 път

Пон Фев 19, 2024 10:39 pm
Профил ICQ
Аватар

да напиша и другото

USERWARE
от тук ни интересува почти само това - client side
аз залагам на ANSI C, C++, POSIX ... GCC ... PIC ( Position-independent code ) ELF
които са в основата на линукс приложения ... нали така?
има и разни нови като Rust ... и всевъзможни дето края все е ELF

ся кой ползва С ... ученици? хоби? индустрия? ... на Мъскс хвърчилата са на линукс нали

и като мога да пиша приложения на С, значи ли че
имам възможност да правя "каквото си поискам" стига да е възможно

начи с тва C/C++ може да се портне Ардуино Коре, microPython, JS, Lua
демек "деца" могат да ползват

Пон Фев 19, 2024 11:05 pm
Профил ICQ
Аватар

като имам Userware Application - ELF трябва някак си да го кача лесно във файловата система
най-използваното и лесно такова е ADB ( Android Debug Bridge ) daemon .... изпитан с времето
дава и достъп до файловата система
и Терминала си работи по подразбиране

а с GDB демон може лесно да се дебъгва Userware Application без хард интерфейси

и какво остана - текст редактор - маке
или ИДЕ с 3 бутона - NEW PROJECT, COMPILE, UPLOAD ( то тва заприлича на Ардуино ИДЕ)

още нещо трябва ли за да се задоволи деца и инженери от хоби до индустрия

и има ли подобно нещо като цяло на пазара

Пон Фев 19, 2024 11:12 pm
Профил ICQ

Ти имаш ли някакъв по сериозен опит с линукс отпреди? Единственото за което не съм чувал е някакъв аналог на ADB който да не е обвързан с андроид. По принцип достъп до файловата система се прави през SSH когато имаш мрежова връзка (eternet, wifi). Може да се иземулира мрежа и през USB т.е. като го закачиш устройството към хост машина то се добавя като мрежов интерфейс и от там каквот ти душа сака. А такъв аналог на ADB няма защото няма много нужда от него т.е. има достатъчно алтернативи с които да се постигне подобна функцоналност. За инсталиране на програми спокойно може да се ползват разните му пакет мениджъри, снап, докер и т.н. контейнери и прочее. Вземи подкарай софтуерно всичко което имаш в предвид на една малинка или някаква подобна лесно достъпна дев платка - после можеш да го портнеш на каквото си искаш, не отнема много време. Така ще можеш да си изпиташ идеята преди да си се ангажирал с правене на хардуер т.е. хем не поемаш риск, хем ще имаш какво конкретно да демострираш по нататък като се срещаш с производители на чипове.

Вто Фев 20, 2024 2:59 am
Профил
Аватар

SSH & всичко традиционно си работи ( зависи дали е инсталирано )
и на практика можеш да си инсталиш почти "всичко" което е необходимо като сервизи & протоколи

ADB - е просто опен соурс код взет от Андроида ... няма никакво обвързване
използват го за "лесен" достъп (USB/TCP) до файловата система на device

на всеки комп Upload изгелжда така:
Цитат:
adb push application_name /home/root

екзекюте АПП
Цитат:
adb shell
cd /home/root
chmod +x application_name
./application_name

просто удобство - нищо повече ... и позволява "лесна" интеграция с IDE
в което и да е IDE, Upload ELF е просто мишка Клик бутон

PS: дори в NuttX го има

Вто Фев 20, 2024 9:31 am
Профил ICQ

Аз като един не-желан в темата и не-програмист и не-разбиращ да взема да попитам (въпреки, че отговори няма)
Това гениално, извънземно, космическо и междугалактическо хипер дупер супер модерно изобретение ще има ли дисплей? А клавиатура? А тъч скрийн? А изход за външен дисплей? А какъв дисплей ще има? А може ли да има друг дисплей (различен от този дето е намислил автора)? А кой ще му напише драйверите? А ще мога ли да закача някаква периферия? А колко светодиода ще мога да мигам? А с каква честота ще мога да мигам светодиоди? А ще мога ли да си направя с него честотомер? А как?

Другите въпроси за прекосяване на галактиката ще ги оставя за после. Само да видя къде е кварталния дилър.

Вто Фев 20, 2024 9:44 am
Профил
Аватар

:D
Pif тези чипета са компютър без десктоп ... MCU на много стероиди
повечето вече имат MIPI интерфейси за дисплей/камера ... та дори и HDMI
от програмиста ти зависи как ще го използва
в "най-лошия" случай можеш да му вържеш всякакви SPI/I2C дисплей, а мишка/тъч е просто код

за бързи процеси тип "машина" ... OS базирани решения не се използват
а и повечето такива чипета имат няколко асинхронни ядра
зависи от ядрото и периферията, която има чипа може да си пишеш на Бареметал и да прехвърляш данни към OS

примери за LVGL

ако ще скиташ междугалактически, да не си забравиш кърпата

Вто Фев 20, 2024 9:53 am
Профил ICQ

След чукурнайсет страници да обобщя какво си мисля, че е целта:

1) Търсим прилично желязо на прилична цена. Като компромис може да е желязо с опция цената му да падне ако нещата потръгнат (демек прескочи първия милион).
2) Това желязо да е изковано в такъв форм фактор, че да е удобно както за вграждане в крайни продукти, така и за директно ползване, тестване, бъзикане и т.н.
3) Софтуерно си слагаш WizIO, което не знам дали е така щото не съм го разучавал, ама да предположим включва всичко необходимо като среда за разработка. Правиш там copy&paste 1-2 странички код, натискаш един бутон, получава се приложенийце и се заражда в желязото. Ако искаш run и го изпълняваш, ако искаш дебъгваш, каквото ти душа сака.
Демек с една проста инсталация и почти никакви предварителни знания, заклинания и магии един чайник ще може не само да размига светодиод, ами и малко по-сложни неща. Относително сложни, да кажем неща които ги има в Ардуино примерно. Включително дисплейчета, мотерчета и т.н. Почти само с copy&paste.

Предполагаемите мотиви според мен са:
Сглобяването на една екосистема е сложен процес, съответно отнема време дори за специалисти. А пък за чайник, който иска да направи мигалка и може да я направи за 2 часа му отнема 2 месеца подготовка. Или по-скоро не успява изобщо до стигне до мигалката, щото не може да вдигне системата. И тъй като се ползват много и най-различни железа, нито едно от тях не успява да добие достатъчно потребители и масовост и съответно цена. Просто остарява и умира преди да достигне тоя етап.

Не знам дали съм прав в предположенията... В известен смисъл има логика и много хора биха се вързали, което значи че като нищо Въшебника може и да успее да постигне някакъв успех. Друг е въпросът, че аз лично не смятам, че тия предположения са правилни. Но кой съм аз... ако се намерят достатъчно хора да тичат в някаква посока, не мога да ги спра ;-)

Вто Фев 20, 2024 10:39 am
Профил

Миро, има известен резон в това което Магьосника мисли ама е голям зор докато му вадиш думите с ченгел, че да стане ясно какво точно има в предвид. Само в допълнение на това което си написал да си повторя и аз тезата - това не е нещо гениално което го няма досега защото никой не се е сетил да го направи а по скоро не се е появило защото досега не е имало нужда от такова нещо. Може би сега момента е назрял за да се направи такъв лесен фреймворк за абсолютно начинаещи тип Ардуино ама с истински Линукс. А може и на магьосника да му лопа дъската и да го е обзела на дърти години мания за величие, че на виж как другите успяват с елементарни неща пък аз с толкова опит зад гърба все още не съм се прочул колкото ми се полага. Аз лично това второто не го вярвам и съм готов да заложа някой лев, че би успял да го докара до нещо смислено и работещо, че и да помогна с ембедед линукс. Ама начина по който си изказва мисълта вкарва силни съмнения, че има някаква доза лудост в цялата работа. Майтап, майтап ама АИ Чата на мен не ми отговаря колко гениално е това за което го питам т.е. явно въпроса не е бил случаен а е насочил бот-а към гениалността ма питащия ...

Вто Фев 20, 2024 11:25 am
Профил
Аватар

а яяяя :idea: 14 метра локуми :D

1 GHz чипе за 2 долара търкалящо линукс не го интересува дали мига диод или си говори с марсохода
не го интересува и кой го тормози: чайник или профи

за "чайника" - Arduino Core е само една библиотека в операционаката
тя си седи там и си чака някой да размига диода с някакво приложение

питона и микроПитона ( всичко скриптово ) е същото, сервиза го има в OS ( ако го има ) и чака някой да "каже":
python blah.py

а профитата никой не ги ограничава как ще използват чип и софт...
дали ще карат през просото или ще си трошат главите си е техен начин на живот

просто минимум 6 травиални елемента дават възможност от чайник до профи да джиткат от хоби до индустрия
и до този момент няма такова комплексно решение на пазара

АМИИИ, МЪРЗИ МЕ ДА ПИША БРЯЯЯ

palavrov почва да ме съмнява твоята компетенция
ква мания за величие те гони или вярваш на AI-то

Вто Фев 20, 2024 11:28 am
Профил ICQ

palavrov написа:
това не е нещо гениално което го няма досега защото никой не се е сетил да го направи а по скоро не се е появило защото досега не е имало нужда от такова нещо. Може би сега момента е назрял за да се направи такъв лесен фреймворк за абсолютно начинаещи тип Ардуино ама с истински Линукс.

Нужда от безплатен обяд винаги е имало, както и "безплатни" обеди винаги е имало. Но някак си повечето от нас си плащат, защо ли?

Сега по-конкретно какво има...
Голяма част от тия които предлагат дев бордове, могат да ти ги предложат в какъвто искаш форм фактор и с какъвто фреймуорк им кажеш. Особено фирми, които само това правят, а не са производители на чипове. Проблемът е само, че няма да ти предложат желязото за 5$. Първо защото на самите тях им струва много повече да го произведат, второ защото освен за желязото включват и собствения си труд в цената.
Има и редица опъс сорс или low cost решения. Базирани на малинки или подобни железа. Повечето от тях разчитат на SD карта в желязото. От чайника се изисква само да си свали имидж, да го запише на карта и да ръгне картата в желязото. Даже може да няма нужда да инсталира на хост каквото и да е. Примерно в домашния асистент си имаш studio code server, имаш си поддръжка за десетки хиляди устройва, може да си изкарваш примерно нотификации на телевизора, да си включваш бойлера. Ако желязото е с екран, да кажем във вид на таблет може да си изкарваш графики, бутони, веб страници, анимации, камери. Ако имаш периферии от сорта на блутут, зиг-би, вифай, всякакви жични и безжични и известни и световно неизвестни протоколи.
А да... и светодиод може да мигаш както си искаш...
И всичко това го има и го има безплатно и не се изискват никакви инсталации на среди, никакви познания по програмиране. Може и с мишката да програмираш. Ех, ако искаш може и питони, може и приложения да пишеш.
Така че който си мисли, че никой не се е сетил за тая работа. Греши. Сетили са се и има много и различни решения. Въпросът е защо, нито едно от тях не е достигнало до хипер разпространение. Истината е, че някои имат доста приличен брой ползватели. Малинката сама по себе си нямам идея колко точно юзери са, но не са малко. Даже и домашния асистент, колкото и да е специализиран има поне 10 000 разработчици само. Така че има и не са малко. Но защо не са още повече? Ами трябва да седнете и да използвате нещо такова за по-дълго време и ще ви светнат някои проблеми. Аз примерно изхвърлих малинката на втория месец и си взех медицински пц-та. И въпреки че уж разбирам от програмиране, понякога доста се затруднявам с неща предвидени за чайници.
Не мога да опиша всичко, пак казвам човек трябва да натрупа опит с такива неща за да го разбере. Ако животното не се ъпдейтва понякога е проблем, колкото и да разправяте че няма нужда от ъпдейти - понякога има и то голяма нужда. Ако се ъпдейтва пак е проблем понякога. Разни ей такива неща водят до вица "абе Зайо що си без шапка?".

Трудно може да се угоди на всички и за всичко! Може би, хардуерът трябва да напредне още една идея и да се вгражда вътре ChatGPT и да му казваш направи това, направи онова... И пак сигурно няма да станат стотици милиони бройки, щото хората ще изплашат да не ги зароби или нещо друго. Ще си измислят причини...

Вто Фев 20, 2024 1:04 pm
Профил
Аватар

Цитат:
Въпросът е защо, нито едно от тях не е достигнало до хипер разпространение.

а де :D и пак разсъждаваш за конкретни неща

ESP-то не ги ли "зароби"? ... над 220 милиона бройки на година

Microsoft - Azure Sphere MT3620 - купиха правата за разпространение на чипа и инвестираха милиони (или са бълъци)
естествено никой ембедед не иска да се заробва с тях ... и проекта им умря

Вто Фев 20, 2024 1:15 pm
Профил ICQ

TheWizard написа:
а де :D и пак разсъждаваш за конкретни неща

Ами в даден момент и ти се предполага да стигнеш до нещо конкретно, или твоето решение ще е абстрактно и само по форумите?

Вто Фев 20, 2024 1:20 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 392 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 27  Следваща