|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:25 am
"Ние няма да действаме под ултиматум"
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Цецо, че пари няма и на Вуте му е ясно!
Само че министъра не казва няма пари, той казва че учителите ще сринат икономиката. Все едно крадеца казва "дръжте крадеца!".
Просто начинът по който се поднасят няколко факти между които даже няма връзка води до демагогия.
Първо учителите нямат вина за кризата в която се намираме, второ исканията им са за преразпределяне на бюджета - така както беше обещано на изборите, следователно исканията им също нямат връзка с кризата.
ох, хайде да спираме с тая тема че само се дразня и взе да ми писва...
|
| Вто Окт 16, 2007 10:10 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Да прав си.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Окт 16, 2007 10:51 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Аз се сещам за учителки които вземат по 25 лв на час в момента за частни уроци и пак стачкуват, ха сега ми кажете те за какво стачкуват.....
Някой, то нема много възможности, е мог заинтересуван да клати правителството, и подкокоросва синдикатите, те пък даскалите и така.
Мен наистин апочна да ми писва, банките да им разсрочвали задълженията защото не вземали заплати ....ех че не съм банка ..... учителите няма да издържат дълго, според мен начина е да им се обръща по малко внимание, скоро ще почнат да фгладуват и шът не шът ще се хванат на работа, а дали ще е акто учители хич не ми пука, прзни пространства не остават. Аз съм сигурен че си правят следната сметка, ще стачкуваме една седмица, ама ще взмеем увеличение, още на първтаа заплата ще имаме повече пари.....
е стачкуваме две седмици, е ще взема полочин заплата, но тя ще е по голяма от предипшната и все ще изкараме .... ще стачкуваме един месец, ще взема пари на заем, после за два три месеца от увеличениеот ще ги върна .... щещачкуваме два месеца .. ама няма пари ... ще умрем от глад ... време е да се работи нещо .... мдаааааа, и като поседят в някой магазин за по 350 лв като продавачи/ки ше им дойде акъла. Ако трябва да си говорим честно за някои градове заплатата им е ниска, за други е доста висока.
Стига са плакали, ефект няма. Чудно ми е няма ли някой да ги вразуми, тая такиева още миналата година трябваше да я обесят ама ...
|
| Вто Окт 16, 2007 1:42 pm |
|
 |
|
zaphod
|
съвсем прав си е министъра. "пари няма" е лафа на некадърния управляващ. все пак, парите са хартийки, които могат да бъдат печатани със тонове. проблема е точно както го е казал чевека, а не че няма пари.
|
| Вто Окт 16, 2007 4:11 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
А какво става сега ..... искат 100% увеличение, при средна заплата това прави около 700 лв, дават им 650 обаче не сега какво излиза 789 лв ...... хе хе .... е тва ще е инфлация не е истина, 200 хил учители ако вземат двойно какво пазаруване ще падне, вносителите ще си паднат на ...
|
| Сря Окт 17, 2007 10:03 pm |
|
 |
|
Цецо
|
мда сега синдикатите били сбъркали сметките. Не искали 650, а 789.
Е на това му се вика да се изсереш на метеното. Компроментираха се достатъчно, мисля че трябва да се прибират по стаите, защото и обществената подкрепа за стачката се топи бързо.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Окт 18, 2007 7:56 am |
|
 |
|
zaphod
|
забравяш че няма да останат само учителите, останалите и те ще поискат. аз дори да не бях мракобес - антиинтелектуалец, пак не бих подкрепил стачката, понеже учителите искат на практика да бъдат привилегировани и да вземат повече от останалите бюджетни търтеи.
|
| Чет Окт 18, 2007 8:38 am |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
Оказа се че нямало да бъде от останалите.
Оказа се че някакви пари се "движели по-спирала" и в "задънени направления".
Бре, да му ебеш майката, какви старнни пари имало в това министерство!
А в другите министерства дали няма от същия сорт пари?
Какво чакат медицинските сестри?
"Да дойдат германците ли?"
Или те кротко ще си заминат в чужбина (какъвто съвет несъмнено биха получили от някои съфорумници)
Само че ако някой може да си позволи лечение в чужбина. Повечето не могат.
Стачкуващите вършат всъщност нашата работа.
Понятието 650лв средна заплата в образованието трябва да се огледа добре.
Щото ако министъра и експертите вземат по 10 000 000 . На учителите не мръднат или малко намалеят.
Условието за средна заплата ще се изпълни.
Тази демагогия за брутна и нетна заплата е само за прах за пред елементарно смятащите.
Ако се съгласят ще се окаже че е било напразно бъхтането.
Надявам се да не допуснат да бъдат изклатени по-този елементарен начин.
|
| Чет Окт 18, 2007 9:09 am |
|
 |
|
Цецо
|
Ами незнам дали ще ги изклатят, ама ако не се разберат до дни, ще ядат бой (учителите).
Днес попаднах в едно задръстване предизвикано от тях - идея си нямаш колко негативни бяха настроенията след вчерашните циркаджиищини с 650/768лв.
И у мен почват да се събират подони настроения. Мама му стара - никой не е завързан насила да работи учител.
В началото учителската стачка имаше почти пълна обществена подкрепа. В момента настроенията в София са 50/50. А тенденцията е..... учителите са на път да се превърнат в бакшиши. Тяхна воля - който се е хванал със синдикат - не е прокопсал.
|
| Чет Окт 18, 2007 1:17 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Повтарят се нещата с подкрепата за сестрите. Накрая пак всички дружно ще намразят даскалите, защото се уляха. Трябва да ги направят като тук, да ги питам тогава какво ще правят. Има даскали с по 8.5$/час, получават 10 заплати през годината, не 13 и 14. И им плащат колкото са стояли в училището. И най-важното в много щати е забранено стачкуването на държавни служители  .
|
| Чет Окт 18, 2007 4:20 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Верно ли е тва? Щото гледах за NY годишните учителски доходи ги дват към 100к което пък е в другата крайност (около 10 пъти повече от това което казваш)...
|
| Чет Окт 18, 2007 5:30 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
100k може да стигнат някои учители в гимназията и то само ако са супер добри, във супер добър дистрикт и имат поне 2 PhD-та. Среден професор в университет го докарва до около 60к на година, а средната заплата на учител основното образование е около 40к. Наскоро при нас една позната почна и то като спешъл едукейшън учител на 12$/час, а това с 8.5$/час преди няколко дена ми го каза един познат, че учителката на детето му толкова и била заплата, но това е някъде по селските райони в източната част на страната. Та тук нещата са много диференцирани и е много дълго за обясняване, но обще взето всичко е навързано с това, колко са добри учителите и самото училище. Децата нямат право да ходят в друго училище, освен това, което им е в района и в който район родителите им плащат данъци, т.е. могат, но трябва да си платят цялата издръжка, която в нашия дистрикт е 13000$ на година. И се получава така, че училището купува и продава къщите в Америка и им определя цените, защото всеки иска децата му да учат в най-доброто училище, което може да си позволи. В различните райони програмите са различни, нивата са с огромни разлики, т.е. всичко е обвързано с конкретни резултати. В нашия район са включени само 3 училища - детската градина, едно 1-5 клас и едно 6-8 клас и годишния бюджет на района е 19$ млн., съответно и средните данъци за къщата в района са около 6000$/година. За сравнение има райони тук със средна издръжка на ученик от 5500$/година, което е повече от два пъти по-малко, съответно и нивото и заплатите на даскалите са по-ниски.
|
| Чет Окт 18, 2007 5:48 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Средната годишна заплата на учителите в селската предучилищна е $52k ( такава цифра бе цитирана в писмо от училището ). Тук всяко село с около 25,000 души си има местен университет, нещо като селско училище в БГ  , естествено заплатите там не са големи, ама то и образованието е едно ....
Има статистики ( според думите на даскала по ингилизки ), в които американското образование фигурурало като най-лошото в света, не мога да твърдя със сигурност, че е така, но според мен средния хамериканец е по-необразован от средния българин. Тук не ги научават на основни неща, с предлога, че нямало да им трябват. Научават ги да броят пари, да боравят с дебитни и кредитни карти, как да си отворят банкова сметка, но да ги научат да не си пускат дизеловите електрогенератори в хола, когото спре тока, не се сещат, а е елементарно.
Въпроси от американски тест по история: Къде се е намирала Римската империя, възможни отговори: Европа, Азия, Африка, под 50% от студентите дават Европа като правилен отговор. Втори въпрос: Коя е столицата на Римската империя ? Възможни отговор: Рим, Ню Йорк, Вашингтон. Печели с мнозинство Ню Йорк ( Вашингтон не може, настояща столица е )  . За миналата година 52% от студентите в щата са били скъсани на изпити по писане и четене на английски език, става дума за поне 2-ро поколение хамериканци.
Още един пример за американското образование, 16 годишно момче от гимназията убива 2-ма свои учители, плюс 2-мина съученика, в допълнение, на излизане застрелва и портиера. Осъден е на доживотен затвор. Журналист правещ изследване на психиката на престъпниците, попада на престъпника, след като нашето момче е прекарало 20г. зад решетките. На въпроса: Осъзнаваше ли в момента на престъплението, че убиваше хора ? човека отговаря така: "Не, не осъзнавах, че им отнемах живота. Цялата ми тинейджърска представа за смъртта и живота я имах от филмите. Там се изпозастрелват на всяка крача, след което артиста си е жив и здрав за следващия филм. Тъжната истина научих в затвора. Трябвало е да ни научат в училище на такива неща, а не как да си отваряме банкови сметки и да си броим парите. Убеден съм, че и сега повечето американски тинейджъри не правят разлика между филмите и истинския живот." Това се потвърждава и непрекъснатото желание на Хамерика да воюва, доколкото знам, ако наемник за Ирак оцелее, му се изплащат $250,000 и тъй като не правят разлика между живота и смъртта, масово се записват.
Доброто образование тук се получава в частните училища, но това могат да си го позволят едва 10-тина % от хамериканците 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Окт 18, 2007 6:54 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Интересното е че допреди няколко дни синдикатите бяха поомекнали в исканията си. Чуваше се че били съгласни и на 80-70% повишение. Въобще само лошото правителство не отсъпвало, те били склонни на компромиси. Докато правителството не се нави на компромисния вариант и изведнъж ония се оказа че сбъркали сметките (да ви пикая на сметачите). И сега се върнаха на 100% повишение и нито стъпка назад. Но иначе правителството е виновно че неще да "преговаря". Всъщност под преговори те разбират да се съгласие без коментар от правителството.
Вкараха си кофти автогол с тия шикалкавяния. Сега вече обществото почва да гледа на тях като изнудвачи. С техните камъни по техните глави.
Най ме дразни факта, че никой от тия синдикалисти или учители не излезе да каже как точно сметнаха че заслужават 100% увеличение. Абе да бяха казали - натрупана инфлация толкоз, хорариума увеличен толкоз, за допълнителна квалификация ни трябват толкоз - значи заслужаваме толкоз. Напиши го, изложи си доводите - това тежи. Не абсолютно цигански пазарлък - давай двойно. Що? Ами щото така искам, аз. Абе мама му стара даже бакшишите като мрънкаха за увеличение, бяха си направили труда да измислят някакви цифри, поне за пред камерата да се обосноват. Абе самочуствие имат като за народни будители тия даскали, а на поведение са на ниво общ работник на строеж.
|
| Чет Окт 18, 2007 7:45 pm |
|
 |
|
sthx
|
Наистина се изложиха даскалята или поне шефовете на синдикатите. Един месец ,че и повече , не им стигна да сметнат колко прави сегашната им заплата умножена по две.  Може и да има някаква връзка с вота за недоверие, щото и той овисна в един момент във въздуха. Ще стане ясно.
Много по-разумно би било ако бяха поискали заплатите да им са обвързани с минималната за страната - например 3 пъти по-голяма. Така и следващото правителство едва ли би променило това правило. А пък при тая ситуация даже и да получат каквото искат след няколко години пак трябва да стачкуват, за да си оправят положението...
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Чет Окт 18, 2007 8:48 pm |
|
|