Отговори на тема  [ 256 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18  Следваща
Референдум 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Референдум
и аз щях да постна същата тъжна новина, миро ме е изпреварил.

вчера се събудих с подуто око, почти затворено. моя доктор за съжаление замина да работи в чужбина и ме заряза на алчните ДжиПи-та.
запалихме колата и в токуда. няма очен лекар.
ок, давай да обикаляме. на ВМА заключена вратата (!). в спешното само махат/слагат глави и крака, за очи - в понеделник.
препратиха ме в александровска, ама се влизало от към св. екатерина, третата сграда по централната алея, на втория етаж било. май.
в пирогов ме погледнаха и казаха - няма да викаме доктор, не е толкова спешен случая.
днес (понеделник) замина цялата сутрин във висене, защото бая народ чакаше заветния доктор. оказа се, че е колега на моя доктор, заедно щели да вдигат чуковете, но този се забавил нещо. кани се след нова година да се съберат пак заедно.

преди от чужбина си идвахме у нас за доктори и особено за зъболекари. скоро май ще се наложи да ходим при нашите приятели доктори ... до чужбина.

а пък народа се дърви един на друг и се обижда на комунисти, седесари, герберасти, соросоиди и какви ли не още измислени думички. дори тук направихте цирк, нещо което не съм очаквал от интелигентни хора. тъжно е, приятели! въздишаме по миналото. тъжно е настоящето. а бъдеще нямаме.

Пон Ное 25, 2013 7:14 pm
Профил

Миро .. а да ама ... иначе .. печалбата при нас не е лоша, мин. 50% ама сумите като цяло са малки там за нас, я има 1-2 млн я не, ей вчера тъкмо специфицирах едно проектче ей така от никъде за 1 млн евра та ... ако стане стане, ако не не.

Дедо лоша работа, то аз и без тов ане ходя, последните години ми се е налагало май веднъж и не че бях много на зор ама жената ме изюрка, иначе зъболекаря .. там по-ходя, за сега превантивно ама да видим. Единия се отказах от него, уж бил най-добрия в София .. не знам за добър може да е най-скъпия, 2 коронки ми паднаха, за какво да ходя. Последно ходих при някакви други, много добре, ама това дето го подготвиха за корона чат пат ме наболява, почвам да се чудя дали да я слагам ако ще трябва след два месеца да я свалят .. преди поне като напсуваш милиционер можеше безплатно да ти извади някой зъб, сега станаха полицаи и не искат, само актове знаят да пишат.

Пон Ное 25, 2013 7:51 pm
Профил
Аватар

Дедо, хайде сега Миро пак да дойде да ми обясни колко е добре държавата да е социална и да плаща за образованието на докторите, дето сега забягват по чужбина. И не само на докторите - моето образование също. Ей затова всеки трябва да си плаща сам всичко - здравна застраховка, образование, пенсии, гледане на деца и т.н., за да не се налага обществото да плаща на някой за социалните придобивки и тъкмо той да почне да се отблагодарява на въпросното общество и да вземе да си вдигне чуковете и да ходи да се отблагодарява другаде :D . В свят без граници, където няма обща социална и фискална политика да си социална държава е баси и утопията. Тоя ЕС или трябва да го ремонтират като хората или да го разпускат и кой от къде е :) . Щото другото решение е както го бяха измислили комунистите, дето Миро толкова им се ежи - ще има социализъм за всички, ама ще има и жителство и затворени граници, и всичките там други "придобивки" за да не изтичат ресурси на където не трябва :D .

Пон Ное 25, 2013 8:31 pm
Профил
Аватар

Димитре, в БГ ако държавата не плаща за образованието на докторите, хептен никакъв доктор няма да остане. Проблема на Дедо се поражда от ниското заплащане на докторите, т.е. независимо къде и как са си получили образованието, не искат да работят за БГ заплати. Ти решение за това не предлагаш или бъркам?

Пон Ное 25, 2013 8:49 pm
Профил ICQ
Аватар

Напротив - предложих решение по-горе, ама явно не си го прочел :) .
Цитат:
Тоя ЕС или трябва да го ремонтират като хората или да го разпускат и кой от къде е

Иначе когато всеки си плаща сам може да си прави каквото си иска, ако няма да работи в БГ поне няма и да е трошил обществени ресурси, щото сега хем са ги трошили, хем забягват :) . Изкуствено вдигане на заплащането няма с нищо да помогне, щото не са само докторите, които имат ниско заплащане в БГ :D . Въобще никакви административни мерки няма да помогнат, а напротив - ще стане още по-зле. Аз до сега не се сещам за едно нещо, дето правителството да се е намесило и то да се е подобрило. Само напълно свободен пазар може да реши такива проблеми.

Пон Ное 25, 2013 9:31 pm
Профил
Аватар

А бе поне нормални условия за работа да им създат. В момента майка ми е в болница (държавна) и още не мога да асимилирам видяното. Мислех си, че в гръцките било мизерия.
А заплащането ще се вдигне след като се оперира този цирей "Здравна каса".

Пон Ное 25, 2013 10:38 pm
Профил

Dimitar написа:
Дедо, хайде сега Миро пак да дойде да ми обясни .

Радио Ереван да не с спрели, че да трябва аз като една видна черна станция да ги замествам? :D
Освен това съм ти обяснявал много пъти мнението си на тема образование... До една степен трябва да е безплатно и задължително, защото това е обществения интерес. По-добре да платим едни 7 години даскало, отколкото после цял живот тоя неграмотник да ни тежи, защото неграмотните са като камък на шията за всяко общество. И те най-вероятно или няма да избягат или ще ни ги върнат.
При виЗшето теорията на бай ти Миро е, че държавата трябва да плаща само на най-най-умните и добри студенти. И то не просто да плаща таксите, ами да поема всичко, включая и джобните ако щеш. Демек не както сега да плащат на 50000, а не повече от 500, айде да не кажеш че не съм ларж на 1000 калпака ;-)
Важното е да се плаща МНОГО и който успее да мине през цедката не просто да няма грижи какво ще яде, ами да не се замисля изобщо за други алтернативи. Отново това е обществен интерес, защото умните и способните никак не са много и не може да си позволим да ги оставим да пасат овце или садят картофи, само защото няма кой да им плати образованието. А дали една част ще избягат? Абсолютно! Даже и не искам да си помислям да ги задържам. Един известен учен или специалист може да е много по-полезен за България в чужбина, отколкото поредния умник с мотика на село.
Въпросът не е само колко ще спестим. С тоя мижав БВП и от него няма и 0.5% за университети се получава толкова смешна сума, че със сигурност само у ваше село харчат повече за дъвки. Има от какво да пестим... примерно ако спрат подслушванията и затворят някое ГДБОП/ДАНС ще се спести по-голяма сума. И без друго никаква работа не вършат. Но въпросът не е в пестенето, а правилното инвестиране... Аз смятам че 100-на умни и добре образовани младежи са много по-добра инвестиция от повечето ни разходи в националния ни бюджет, да не казвам всички...

Пон Ное 25, 2013 10:58 pm
Профил
Аватар

Демек първо ще плащаме много на умните и после като завършат отиват направо в щатите или Западна Европа, където да продължат да им плащат много. Щото нали не си мислиш, че най-бедната страна в Европа може да се мери с това колко могат да плащат ма запад. Така че твоето предложение ще доведе до още "по-странни" резултати. Да не говорим пък, че ще предизвика и всенародно недоволство щото как така ще плащате само на най-умните, нали всички трябва да са равни и да им се плаща равно :D .
А иначе образованието е задължително и "държавно" до края на гимназията даже и тук. Само дето училищата се издържат от локалните данъци (тези на къщите) и пак се получава така, че аз плащам данъци, за да може моето дете да се учи. И колкото по-добро училището, толкова по-скъпи къщите в квартала и толкова повече данъци събира училището. То и заради това всеки учи там, дето си плаща данъците и не може да отиде в съседния квартал например. То може, ама ще го накарат да плаща допълнително, като за частно училище.
Не знам на теб кога ще ти проумее главата, че държавата нито е добър стопанин, нито знае как да харчи. Тя е много добра в събирането на пари (данъци), но не и в разпределението и харченето им. Трябваха ни само 45 г. за да се убедим в това, а сега ти ми предлагаш тук пак там да се връщаме и в същото време обвиняваш тук другите в комунизъм и не само това, ами и се опита да го използваш като обида :D .

Пон Ное 25, 2013 11:56 pm
Профил

Да бе аз помня твоите либерални разбирания... но проблемът изобщо не е в това. Ако има разлика, то е сегашното ни дередже спрямо вашето, щото тук в момента държавата плаща почти за всички, има съвсем малко частни университети дето не цоцат от бюджета.
А това, което предлагам не е много по-различно от вашето. И при вас и навсякъде където има наистина престижни университети има малка квота за генийчета. Самите университети си ги издирват и привличат и парите са най-малкия проблем. Нека синът да е истински гений пък да видим дали Харвард ще го питат колко кинти имате. Или пък ще тръгнат да се пазарят къде ще работи и живее след това.
Разбира се, не казвам че всички дето ще минат цедката у нас ще са абсолютни гении, но все пак ти говоря за ония 1-2% от студентите, които покажат най-добри резултати. Те така или иначе нямат проблем да спечелят стипендии на запад и да учат там, просто понякога не стига само акъл в главата, а трябва и малко начална инерция в задните части. Въпросът е първо тук да има система, която открива умните и им предлага добра алтернатива. А не както сега сами да ги пращаме да садят картофи или да ги наритваме навън.
Ако нещо ме притеснява, честно казано това хич, ама хич не е финансовата страна. Притеснявам се че цедката няма да се получи. Щото Харвад като реши да обучи някой безплатно едва ли има някакви съмнения, че тоя си заслужава безплатното обучение и после години наред ще бъде реклама за университета. Докато тук мисленето е "абе има едни пари за усвояване"...

Вто Ное 26, 2013 10:15 am
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Напротив - предложих решение по-горе, ама явно не си го прочел :) .
Цитат:
Тоя ЕС или трябва да го ремонтират като хората или да го разпускат и кой от къде е

Иначе когато всеки си плаща сам може да си прави каквото си иска, ако няма да работи в БГ поне няма и да е трошил обществени ресурси, щото сега хем са ги трошили, хем забягват :) . Изкуствено вдигане на заплащането няма с нищо да помогне, щото не са само докторите, които имат ниско заплащане в БГ :D . Въобще никакви административни мерки няма да помогнат, а напротив - ще стане още по-зле. Аз до сега не се сещам за едно нещо, дето правителството да се е намесило и то да се е подобрило. Само напълно свободен пазар може да реши такива проблеми.

Ами сори, тъп съм, признавам го, ама би ли обяснил, как предлагаш да задържим докторите в БГ??? Като им направим обучението платено??? Тогава и тези дето се обучават няма да го правят. За какво му е да учи в БГ, като ще му излезне колкото да учи в Германия, при все, че завършвайки там, няма да има никакъв проблем да се пласира пак там??? Доктори в БГ все още има, само щото образованието излиза "почти" безплатно. Иначе и тия няма да ги има.

Проблема с БГ докторите е основно един и той е бедните пациенти! Втория проблем са кражбите в сектора, но те са даденост. В целия свят е така, в щатите и Западна Европа от здраве се краде 100кратно повече, все пак работя в сектора, знам как се усвояват пари и там и тук. Та знам, че кражбите в сектора са непреодолим проблем. Остава първия фактор - докато не забогатеят пациентите, докторите ще бягат. Какво може да се направи в случая, аз честно казано не мога да кажа. Но оставяйки относително евтино обучението им, поне си гарантираме, че ще има някакво присъствие на доктори, иначе ако го направим скъпо платено, ще трябва да се надяваме само на хуманитарни организации като Червения кръст!

А Свободния пазар в случая с БГ е 100 налице! Реално сравнително качествено обслужване в БГ здраеопазването получаваш само като си заплатиш по тарифата определена от доктора! По свободен пазар от тоя, здраве му кажи.

Аз ти го казах и преди - много е лесно да седиш и да даваш акъл на давещия се - плувай бе, глупак! Това което ти предлагаш е точно това - да го оставим да се удави, пък ако случайно, някак си, въпреки всичко той вземе, че заплува - да живее. Принципно си прав... ама ако си в ролята на тоя на брега.

Вто Ное 26, 2013 11:43 am
Профил ICQ
Аватар

И какво виждат очите ми - господа "демократите". които по дефиниция трябва да са привърженици на либералната икономика и свободния пазар предлагат "прокомунистически" мерки за решаване на проблемите, едновременно с това наричайки другите "комунисти", за оправдание на гузната си съвест. Или както се кава - "Крадеца вика "Дръжте крадеца"". И това ако не е лицемерие и ченгесарски номер за манипулация - здраве му кажи! :axe:

Вто Ное 26, 2013 12:07 pm
Профил WWW
Аватар

Що се потиш излишно? Да ти изглеждаме на хора, които можеш да поучаваш, обучаваш, превъзпитаваш спрямо твоя си мироглед? Не се хаби.

Пък за съвестта, поне за мойта, не се притеснявай, спя спокойно :)

Вто Ное 26, 2013 12:30 pm
Профил ICQ
Аватар

Цецо написа:
Що се потиш излишно? Да ти изглеждаме на хора, които можеш да поучаваш, обучаваш, превъзпитаваш спрямо твоя си мироглед? Не се хаби.

Пък за съвестта, поне за мойта, не се притеснявай, спя спокойно :)

Хич не се притеснявам, само констатирам фактите. :D

Вто Ное 26, 2013 12:36 pm
Профил WWW
Аватар

miro_atc написа:
И при вас и навсякъде където има наистина престижни университети има малка квота за генийчета.

Миро, дето се вика нещо бъркаш двата щата - тук държавата не прави такива неща (сега Обама взе да ги прави, ама не със същата цел, а е малко по-засукано и няма нищо общо колко кадърен е студента). Аз имам против държавата да плаща, не някой друг. Ако частния университет (или пък частна компания) иска да плаща, за да имат кадърните студенти - тяхна воля, нека плащат. Ама държавата да се меси и да плаща, т.е. всички данъкоплатци, за това на някой образованието му да излезе безплатно - ей това не е добре, защото после не можеш да контролираш тоя студент къде ще работи като завърши. Или ще предложиш държавата да създаде и държавни фирми, в които тия студенти да работят. Плюс това представи си въпросното генийче че има същото предложение от Харвард - как си представяш да остане в БГ? Аз лично познавам няколко българи, дето са завършили Харвард и други престижни университети и им е излезнало абсолютно безплатно. Как точно предлагаш СУ да се конкурира с Харвард за тези студенти - единия университет е на първо място в света, а другия ако не се лъжа е около на 2500 място. Като завърши Харвард и фирмите сами му предлагат работа на условия, които посмъртно не можеш ги осигури даже в ЕС, камо ли пък в БГ, а другия като завърши СУ ще му се наложи сам да си търси работа.
Така че нещо не виждам как точно предлагаш твоята система да проработи, докато това, дето го предлагам аз е доказано от десетилетия, че работи.

Цитат:
как предлагаш да задържим докторите в БГ

Цецо, аз не предлагам да задържате никой в БГ - това, което предлагам е данъкоплатеца да не плаща за обучението, на тези, дето не може да ги задържите в БГ. Има огромна разлика и направо ми е непонятно как не можеш да я схванеш :) .

Ето ви един хипотетичен пример (който си беше много реален) от едно време - тогава беше задължително всеки да работи и като резултат на това се появиха квотите по местоживеене и местожителството, защото няма как да се осигури работа на всички, които искат да се заселят в големия град. Т.е. отивам аз да кандидатствам в някакво училище и за моя град/село/община има само 3 бройки. Съответно изкарвам на изпита 5.95 ама понеже в същия район са се пръкнали още 3 гения като мен, ама изкарали пълно 6 и съответно аз не мога да влезна да уча каквото искам, нищо че оценката ми е по-голяма от на 90% от кандидатоте от по-големия град, където съответно имат и повече отпуснати места. Ей това е пример за бюрократично "решение" на даден проблем. Пак ли искате така да решаваме проблемите?

Вто Ное 26, 2013 5:19 pm
Профил
Аватар

Т.е. нищо смислено не предлагаш по въпроса, защото проблема не е в това кой да им плати образованието (за това пари явно се намират) а в това кой да им плати заплатите.

Вто Ное 26, 2013 6:22 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 256 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18  Следваща