Отговори на тема  [ 241 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Следваща
ЕС забранявя класическите крушки !? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
ji4ka написа:
....
Ако сложа такава и за външно осветление на стълбището, ще трябва да усвоявам и ехолокацията, като Батман. :D

Ама като пуснеш лампата поне ще ти генерира ултразвука, за тебе остава само да слушаш :D :D :D :D

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Яну 19, 2011 2:35 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Водеща марка в евтинджос, бързо палене и сила на осветеност е Firefly. Още преди години я бях забелязал но сега съм напълно сигурен щото склада на общинските "осветители" е до работата а те заради европейските директиви складират "изгорелите" лампи в контейнери за рециклиране. Икономичните лампи вече мноого поевтиняха но аз по навик минавам край сандъците и прибирам к'вото ми хареса поне заради електрониката вътре. Лампите със жълта светлина бяха бавни и бързоизгарящи, със синята светлина и покитайчването положението се подобри - от 5 поне 2-3 проработваха и поне 1-а бе напълно читава а с Firefly нещата стигнаха до 80% читавост и вече никой от познатите ми не харчи пари за лампи.
Вчера вкъщи изненадващо ми изгоря една спираловидна 32 Вата и добре, че имах 24 Вата Firefly в стъклена обвивка. Изненадата бе пълна щото новата лампа свети забележимо по-силно.

Аз друго исках да кажа: кой каза, че ламБата на Едисон е изчезнала и/или забранена?! Днес в електричарския магазин се зазяпах и я видях, тръгнах да си я купувам но се оказа 15 евра а като за мен само 12 :) Реших поне да си я снимам само дето подръка имах само евтинджос китайски JSM а неговото фото се оказа доста предбронзово. Обърнете внимание на 60-те вата и клас G - нема друго такова животно!

Прикачени файлове:
IMG0019A.jpg
IMG0019A.jpg [ 6.04 KiB | Прегледано 1454 пъти ]
IMG0021A.jpg
IMG0021A.jpg [ 5.99 KiB | Прегледано 1454 пъти ]
Съб Апр 30, 2011 11:58 pm
Профил

Мнение 
bongo_x2 написа:
Аз друго исках да кажа: кой каза, че ламБата на Едисон е изчезнала и/или забранена?! Днес в електричарския магазин се зазяпах и я видях, тръгнах да си я купувам но се оказа 15 евра а като за мен само 12 :) Реших поне да си я снимам само дето подръка имах само евтинджос китайски JSM а неговото фото се оказа доста предбронзово. Обърнете внимание на 60-те вата и клас G - нема друго такова животно!

60W все още са разрешени. Наесен ще им теглят секирата.

Нед Май 01, 2011 2:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
741 написа:
bongo_x2 написа:

60W все още са разрешени. Наесен ще им теглят секирата.

Ако до тогава не започне да им светва под калпаците, че тия с живачните пари вътре са по-вредни от тия с волфрамовата нишка. Защото работата с вредностите на енергоспестяващите лампи взе все повече да се размирисва.

Нед Май 01, 2011 5:08 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Значи от 2014 забраняваме и тях и правим задължителни LED лампите. И така до 2016 когато ще установим, че студенината на LED влияе зле на психиката на фикусите и ще направим задължителни йонно-плазмените крушки.

Нед Май 01, 2011 5:32 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Значи от 2014 забраняваме и тях и правим задължителни LED лампите. И така до 2016 когато ще установим, че студенината на LED влияе зле на психиката на фикусите и ще направим задължителни йонно-плазмените крушки.

А, е, нещо такова ще е. Ако дори с това не си подценил размера на дебилната им наглост :D :D :D

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Май 01, 2011 6:04 pm
Профил WWW

Мнение 
Lupus написа:
Ако до тогава не започне да им светва под калпаците, че тия с живачните пари вътре са по-вредни от тия с волфрамовата нишка. Защото работата с вредностите на енергоспестяващите лампи взе все повече да се размирисва.

От много четене човек само хипохондрия може да си докара. Все едно има някой да не е трошил живачен термометър. Пък не знам някой да се е споминал от тая работа.
Допустимата концентрация на метален живак е от порядъка на 0.05 mg на кубичен метър (това е за щатите, не ми се рови за Европа):
http://www.atsdr.cdc.gov/tfacts46.pdf
В една енергоспестяваща лампа има 1-2 mg. Като я счупиш, даже целият живак да се изпари моментално, не може да вдигне нивото над допустимото в нормално голяма стая. И това е до първото проветряване.
Споко.

Нед Май 01, 2011 6:07 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
Поне за мен, въпросът не е толкова до самия живак, колкото до пълната дебилност на Хевропейската администрация: решава да забрани нещо, което е ползвано над 100 години, за да въведе постижение, чиято полза не е доказана. На всичкото отгоре, ако се вземат разходите за производство и рециклиране и сметката ще излезе една такатва... Толкова е тъпо, че води до неизбежния въпрос: Кой е платил, за да се приеме такова нещо? И наистина ли корупцията е "специалитет" на България или корупцията в глобални мащаби се нарича с някакво по-Хевропейско име и е част от всевъзможни политики за опазване на какво ли не...

Нед Май 01, 2011 10:20 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Отговор: големият тато производител на крушки.

Нед Май 01, 2011 11:01 pm
Профил

Мнение 
Отговорът е ясен. Не мога да понасям лицемерната "моралност" на администрацията на ЕС. Толкова много противоречия има, че веднага се вижда: защитават се интереси на определени икономически и политически кръгове. Не само за крушките. Сега се сетих нещо друго, което не ми се връзва: голяма загриженост за безработицата, а се допускат компаниите да работят извън ЕС и да внасят безмитно стоките си(най-вече от Китай). Лошо няма, нека ги правят там, но произходът не е ЕС, колкото и да ме убеждават, че е същото. Да им тряснат жестоки мита и тази продукция да се продава извън ЕС, като толкова искат да произвеждат там. А само стоките, наистина произведени в ЕС да се считат за такива. Преди години исках да изнасям пластмаси за една държава(извън ЕС). Нашата продукция беше 4 пъти по-ефтина от местната. Какво се оказа: мито 300% + ДДС 18% + транспорт. Обезсмисля се вносът. Така се защитава вътрешно производство!

Нед Май 01, 2011 11:41 pm
Профил WWW

Мнение 
E1 губи ти се причинно следствената връзка. Вашата продукция не е била 4 пъти по-евтина, ами другите вносители, като палатят 300% мито + ДДТ 18% става 4 пъти по-скъпа от вашата.
741 ще ти е приятно ли стаята с бременната ти жена или малко дете да се счупи такава лампа, независимо колко е безопасна? Ами в супермаркета, където има стотици такива крушки и някакъв процент са счупени и от там дневно минават хиляди хора и не се проветрява. Не знам сегашните, колко живак имат, но в дългите пръчки в училище имаше доста голяма капка, по-голяма беше от зърно леща.

Пон Май 02, 2011 2:14 am
Профил

Мнение 
ike написа:
741 ще ти е приятно ли стаята с бременната ти жена или малко дете да се счупи такава лампа, независимо колко е безопасна? Ами в супермаркета, където има стотици такива крушки и някакъв процент са счупени и от там дневно минават хиляди хора и не се проветрява. Не знам сегашните, колко живак имат, но в дългите пръчки в училище имаше доста голяма капка, по-голяма беше от зърно леща.

Хм, едно време са ти светили в училище (а и във всички обществени и промишлени сгради) с лампа с много живак, а чак сега почва да те е страх от новите. Не знаеш колко живак има в енергоспестителите, обаче знаеш, че са опасни.
Аз съм си направил труда да проверя колко е живака. Директивата е сложила таван от 4 mg на CFL лампа. Ако погледнеш спецификациите на производителите, ще видиш, че се оправят с 1-2 mg. Вкъщи имам 7 такива лампи от поне 5-6 години. Досега за това време е изгоряла общо една. Да кажем, че 2 млн домакинства сменят по една лампа годишно. Това прави общо 4 кила, една чаена чаша живак годишно за цялата страна. И за тая една чаша да седна да се вайкам, че ще ми се повреди бременната булка и ще ми се затрие поколението?
Понякога имам усещането, че не чета технически форум, а съм се набутал в бегемама.

Пон Май 02, 2011 8:05 am
Профил
Аватар

Мнение 
@741,
Проблема е не в това колко е вредна една енергоспестяваща лампа, а в сравнението по вредност между нея и класическата крушка. И толкова ли е вредна тя, за да се спира производството със забрани.
И най-вече проблема е в това, което казва Е1:
E1 написа:
Поне за мен, въпросът не е толкова до самия живак, колкото до пълната дебилност на Хевропейската администрация: решава да забрани нещо, което е ползвано над 100 години, за да въведе постижение, чиято полза не е доказана. На всичкото отгоре, ако се вземат разходите за производство и рециклиране и сметката ще излезе една такатва... Толкова е тъпо, че води до неизбежния въпрос: Кой е платил, за да се приеме такова нещо? И наистина ли корупцията е "специалитет" на България или корупцията в глобални мащаби се нарича с някакво по-Хевропейско име и е част от всевъзможни политики за опазване на какво ли не...

Защото помним как бяха забранени от същите тия идиоти кривите краставици. :D

Пон Май 02, 2011 8:16 am
Профил WWW

Мнение 
Аз не коментирам горе забраната. Коментирах глупостите колко са вредни и как ще ни довършат поколението.

Директивата щеше да е глупост, ако хората можеха да правят елементарни сметки. Масата обаче не може. И докато се налагаше да избират в магазина между лампа за 50 ст. и лампа за 10 лева, енергоспестителите нямаха никакъв шанс - понеже всеки знае, че лампата не харчи нищо.
А като сложиш на два милиона домакинства по триста вата икономия от осветление - ето ти спестени 600 MW пикова мощност, или половин беленски реактор за без пари.

А по повод кривите краставици - аз също съм натворил във времето доволно количество глупости. При тебе как е положението? :)

Пон Май 02, 2011 8:36 am
Профил
Аватар

Мнение 
741 написа:
Аз не коментирам горе забраната. Коментирах глупостите колко са вредни и как ще ни довършат поколението.

Директивата щеше да е глупост, ако хората можеха да правят елементарни сметки. Масата обаче не може. И докато се налагаше да избират в магазина между лампа за 50 ст. и лампа за 10 лева, енергоспестителите нямаха никакъв шанс - понеже всеки знае, че лампата не харчи нищо.
А като сложиш на два милиона домакинства по триста вата икономия от осветление - ето ти спестени 600 MW пикова мощност, или половин беленски реактор за без пари.

А по повод кривите краставици - аз също съм натворил във времето доволно количество глупости. При тебе как е положението? :)

И аз глупостите имам в предвид. Колкото до икономиите - това никой не поставя под въпрос!
А глупости всеки е правил и продължава да прави, но те са си най-често за негова сметка. Тия обаче в Европарламента и всички структури около него са едни големи лапачи, които усвояват милиарди. А за техните глупости плащаме ние.
Ако се тръгне с забрани да се решават икономически проблеми, нали се сещаш на къде отива работата? Скоро ще замирише на партенка и в други области, и не само в икономиката.

Пон Май 02, 2011 9:10 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 241 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Следваща