|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:46 am
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Re: Коли
Ако нещата продължават в същия дух, най-вероятно никога няма да си купя нов автомобил. Това е заробване. Тъкмо си го изплатил за 3-5 год. и е за боклука и айде следващия. Не, мерси. Една кола трябва да служи с минимум инвестиции поне 20 год. или 1/2 милион КМ.
|
| Съб Яну 21, 2023 9:19 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Съмнявам се че все още има такива автомобили. Пазарът търси други - свършва лизинга (гаранционния срок) и нов.
|
| Съб Яну 21, 2023 10:54 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами не е заробване, просто го приемаш като разход какъвто са ти водата, тока и парното и си живееш живота. Не казвам да я сменяш на 2-3 години, но на 5-8 според мен вече си е задължително, особено ако я използваш тази кола. На мен лично не ми трябва кола която да не знам дал ще мина с нея 5 хил км или не, искам като реша да се кача и да я карам без да я мисля поне едно 5-10 хил км а това с 15 годишна кола ми се вижда много рискова работа, рискова от гледна точка загуба на време.
|
| Съб Яну 21, 2023 11:04 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Не знам, според мен си в грешка, не пазара а производителите това предлагат и като няма друго.....
|
| Съб Яну 21, 2023 11:05 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Да виждам че на там вървят нещата ама края със сигурност не е далеч и ще е доста драматичен https://business.dir.bg/banki-i-finansi ... a-na-sashtПо въпроса че производители и всяка картелна власт имаща организация ни цака нещо много рязко стана в последно време.... По този въпрос днес бях решил да си купя малка вертикална прахосмукачка за кухнята че след децата трябва да се минава често, разгледах онлайн и ходих до близкия техмарт и бях шокиран 1. модели на мрежово захранване почти няма 2. основно на батерия 3. тия на батерия струват колкото 5 - 6 такива на мрежово 4. питам момиченцето консултат да ми пуснат да тествам един безжичен бош за къде 400 лв - и пипам четката и нищо не дърпа. Питам що така как чисти тази прахосмукачка - отговора ами турбочетка се върти и забърсвала косми..... ама гледам тая четка е вътре и има периферия от поне 3 см на главата и питам е как се обира в ъглите където има най много гняс? Отговора най-любезно - ами трябва ви прахосмукачка на мрежово с истинска смукателна способност, ама ние не предлагаме  Па да не говорим че след година или две като замине батерията айде консуматив нова прахосмукачка...... А аз прахосмукачка не съм купувал 10 години и все още си работи моята с хепа филтър исках още една малка за кухнята.... А по въпроса за колите за 18 години съм имал 9 коли от тях само 2 нови - форд фокус и фиеста. Фиестата със зор изкарахме 70 000 км с два тежки гаранционни ремонта.... втората употреба караме по 100 000 и сменяме за това време мижави ремонти. Дали е късмет или не но не мисля да сменям тактиката......
|
| Нед Яну 22, 2023 12:16 am |
|
 |
|
itso.t
|
Старо и банално, но търсенето определя предлагането. Ти наскоро закупи нов автомобил. Би ли искал да платиш двойно или тройно по-скъпо за същия като клас и оборудване автомобил за да може той да изминава почти безпроблемно милион километра и да издържа десетилетия? И разбира се заради повишеното му тегло да харчи да кажем с 20 - 50% повече гориво, за сметка на осезаемо по-мижавото ускорение... И разбира се, да могат потребителите на вторичния пазар да се кефят к'ва яка кола са си купили - дето не се чупи? Аз не бих искал. И за да няма подведени - потребителите на вторичния пазар не са клиенти на автомобилните производители. Такива са само тия които закупуват нови автомобили. Те в някаква степен определят и какво да се произвежда.
|
| Нед Яну 22, 2023 12:58 am |
|
 |
|
Edesign
|
Разбира се че се чупи но простата сметка е: - прилична кола в момента със супер надутите цени на около 10 години на около 100 000 км може да се намери за под 13 000 лв. - най-евтината нова е дачия (доста по-нисък клас от употребяваната)- около 25 000 лв + допълнителни задължителни сервизни разходи за да важи гаранцията --------------------------------------- разлика над 12 000 лв И старата ще се счупи но ремонти в рамките на 2000 - 3000 за желания пробег от 100 000 изглеждат съвсем оправдани.... Напротив не си прав - това е цяла мрежа. Например втората употреба си я обслужваш с оригинални части в оторизираните сервизи.... За да работи всичко цялата верига трябва да е здрава от излизане от завода до вторичните суровини. Където и да се пукне производителя ще понесе загуби....
|
| Нед Яну 22, 2023 1:12 am |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Интересно къде производителите на коли са се допитвали до хората какво точно търсят в новите модели коли че да се съобразят и да предлагат тия екстри, може и да съм пропуснал тоя момент, ако не е нахално дай линк с допитването. Ся щото се чудят с какво да привличат клиенти а и във връзка с все по-некадърните шофьори, тъпчат колите с кви ли не глупости за които дори нямат необходимите чипове. Аз много не съм мерило относно купуването и цената на много неща, но да ти кажа до някъде съм доволен че нямаше нищо друго и взех тоя Фиат, единственото което не ми харесва в него е че е на бензин. Колкото и ти е странно при наличие на нова кола си карам стария дизелов варел. И да бих платил повече за нещо което ми харесва и ще ще по-дълготрайно за употреба, специално за машина и инструменти не се скъпя когато са ми необходими.
|
| Нед Яну 22, 2023 1:45 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Първо цените в Европа са ни малко сбъркани , не е лошо по този въпрос първо да се помисли. Може ли един и същи автомобил в Мексико да струва 15к, в САЩ 30к а в БГ 36к и то евро .. .като мексиканския и бг са горе долу една окомплектовка.
|
| Нед Яну 22, 2023 3:13 am |
|
 |
|
itso.t
|
За момент предположих, че не е необходимо да съм прекалено подробен за неща които се подразбират... Потребителите на автомобили втора радост НЕ са клиенти на автомобилните компании за основният им продукт - автомобилите. Те са евентуално клиенти за резервни части. Но имайки предвин не съвсем пренебрежимата разлика между цената на оригиналните авточасти и тия от капалъ чарши оригиналдъ бай хуй дудуй али експрес и това е под въпрос. Има куп начини автопроизводителите да се информират кое нововъведение как се възприема. Някои са директни, други са индиректни. Ето пример за директен начин: Произвел си чудото на дизайна Фиат Мултипла. За първото тримесечие са произведени 1000 автомобила от модела, и в края му в шоурумовете и складовете все още има 995 броя. Пристигнала е неофициална информация, че трима от клиентите са купили автомобила за тъщата, а другите двама трябвало спешно да закупят автомобил, но при другите производители нямало налични... Пристигнала и още една неофициална информация - всеки втори посетил шоурума и видял Мултипла оповръщал половината шоурум. Гаденето продължавало със седмици. Та, ако ти си производител на автомобили горната информация би ли ти подсказала, че има нещо нередно или ти требе линк към анкета? Аз това ли попитах? Защо не провериш какъв е бил въпросът?
|
| Нед Яну 22, 2023 12:00 pm |
|
 |
|
syscop
|
Недей с лошо за фиатката... На фона на яйцевидните аудита и изоблените короли от преди няколко години е върхът на сладоледа 
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Нед Яну 22, 2023 12:25 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Пълни глупости. Колите са много по-скъпи от едно време, като една от основните причини за това е точно тази - пълни боклуци са и парите за "гаранционно обслужване" са включени в цената. Колегата го спомена по-горе, имам същите наблюдения. Едно време, дори на соц. колите беше абсурд да се скапе двигател или трансмисия, сега се случва на всеки втори.
|
| Нед Яну 22, 2023 1:03 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Няма, няма и току като блеснеш с някоя "мъдрост" и оставяш аудиторията безмълвна... Автомобилите били скъпи защото сумата за гаранционното обслужване била включена в цената? Би ли споделил в кой период тя не е била включена? А за "едно време"... Че и в "соца"... И друг път съм писал следващото - не е известен случай за дефект на ел. стъклата или централното заключване при Лада и Москвич. Тоест, не може да се счупи това което не е монтирано в завода.
|
| Нед Яну 22, 2023 1:31 pm |
|
 |
|
velio
|
 |  |  |  | Edesign написа: Да виждам че на там вървят нещата ама края със сигурност не е далеч и ще е доста драматичен https://business.dir.bg/banki-i-finansi ... a-na-sashtПо въпроса че производители и всяка картелна власт имаща организация ни цака нещо много рязко стана в последно време.... По този въпрос днес бях решил да си купя малка вертикална прахосмукачка за кухнята че след децата трябва да се минава често, разгледах онлайн и ходих до близкия техмарт и бях шокиран 1. модели на мрежово захранване почти няма 2. основно на батерия 3. тия на батерия струват колкото 5 - 6 такива на мрежово 4. питам момиченцето консултат да ми пуснат да тествам един безжичен бош за къде 400 лв - и пипам четката и нищо не дърпа. Питам що така как чисти тази прахосмукачка - отговора ами турбочетка се върти и забърсвала косми..... ама гледам тая четка е вътре и има периферия от поне 3 см на главата и питам е как се обира в ъглите където има най много гняс? Отговора най-любезно - ами трябва ви прахосмукачка на мрежово с истинска смукателна способност, ама ние не предлагаме  Па да не говорим че след година или две като замине батерията айде консуматив нова прахосмукачка...... А аз прахосмукачка не съм купувал 10 години и все още си работи моята с хепа филтър исках още една малка за кухнята.... А по въпроса за колите за 18 години съм имал 9 коли от тях само 2 нови - форд фокус и фиеста. Фиестата със зор изкарахме 70 000 км с два тежки гаранционни ремонта.... втората употреба караме по 100 000 и сменяме за това време мижави ремонти. Дали е късмет или не но не мисля да сменям тактиката...... |  |  |  |  |
Колите втора употреба обикновено имат минимум 100 000к навъртени (често са и повече). За това време повечето проблеми са станали известни, надеждността е проверена и има много мнения на купувачи. Най-калпавите вероятно не издържат до вторичния пазар.
|
| Сря Яну 25, 2023 9:40 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Има и "знакови" модели. Във форума на Ауди имаше тема със заглавие "аз ремонтирам душегуб 2.5 TDI" или нещо подобно. Единственото по-добро попадение е 2.5 TDI с мултитроник. Там спасението е сапун и въже, в Надин или за чаркове. Та ако човек изтегли късата клечка, филмът може да се превърне в сериал. 
|
| Сря Яну 25, 2023 9:50 pm |
|
|