|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:08 am
The Internet of Stupid Things
| Автор |
Съобщение |
|
TheWizard
Ранг: Форумен бог
|
 Re: The Internet of Stupid Things
значи, някой не си е свършил работата
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пон Фев 26, 2024 9:48 am |
|
 |
|
Pif
|
Свършил, не свършил ... сложил съм го на зарядната станция и то е умряло. Даже не едно ами са ми умрели всичките 1200 зарядни станции, половината от които извън БГ. Какво правя?
|
| Пон Фев 26, 2024 9:51 am |
|
 |
|
TheWizard
|
обвиняваш HMI-то ли? ами ти си произвел некачествана продукция... кой е виновния
|
| Пон Фев 26, 2024 9:55 am |
|
 |
|
Pif
|
Какъв е извода? Трябва конструктора да има 100% контрол над разработката. Когато вземеш едно нещо дето "винаги работи", "взимаш, слагаш и то тръгва без проблеми" и това нещо се окаже, че не винаги работи - си го начукваш четвъртит. Твоя модул забива - аз нямам контрол над твоя модул. Да, проблема е мой, защото съм избрал твоя модул. Но ти си ми дал нещо което си обещал да работи, а то не работи. Тебе ти е все тая защото си взел парите и нямаш ангажимент към мен. А аз имам към клиента. Тук идва малката разлика с тези неща дето "пускаш и работи". Ако нямаш ноу-хау-то да си го направиш сам - смисъла на цялото упражнение се губи.
|
| Пон Фев 26, 2024 10:06 am |
|
 |
|
TheWizard
|
историята помни и по тежки случаи това важи за всеки чаркаляк, който си вложил в твоя продукт
пример: идва един "разбирач", почва да псува некъв джигитайски GSM модул (за асансьор май беше) та, умират модули... в последствие се оказа, че пише ( програмиста му ) във флаша всяка минута... за година работа та те така... На крива ракета, Космоса е крив
|
| Пон Фев 26, 2024 10:14 am |
|
 |
|
TheWizard
|
PIF, чак ми стана интересно - за чарджера ти ти как ще комуникираш с PLC модема и/или CAN ( фаст чарджер е, не е контактор ) с какво ще извършиш финансовата сесия по заплащането ( сетификати, ала бала - те ги има и в горното изречение ) с какво ще рисуваш по диспея ( ако има ) ще има ли диагностика твоя чарджер ... и все такива въпросчета
с PIC16?, ESP32?
|
| Пон Фев 26, 2024 10:31 am |
|
 |
|
Pif
|
Искаш да ти направя системна архитектура за фаст чарджър? Имаш 3 нива на сейфти и съответно 3 приоритета. Силова част, комуникация с колата, комуникация със света. Всяко от нещата си изисква негов си контролер. Колкото си по-нагоре толкова сейфтито ти е по-важно. Първото ниво можеш да разпределиш сейфтито между хардуер и софтуер и така да направиш фейл-сейф система. На второто ниво говориш с първото и с колата - канове, мериш напрежения и токове (паралелно на инвертора) и взимаш решения. И като най-нисък приоритет си говориш с третото ниво - шарения, мрежи, гсм, лора, вифи, блутут, кард ридъри и каквото се сетиш. Всяко от тези неща бих го направил на някакъв микроконтролер. Никой от тасковете не изисква линукс (освен ако няма да плейвам видео или да стриймвам телевизия на дисплея. Спокойно тасковете за шарениите могат да се пуснат на 32ф769 или друг от подобна серия. Кеф ти сертификати, кеф ти периферия колко щеш. И е достатъчно бърз за всякакви глупости. Важното е да се приоритизират задачите според важността им и критичноста им. 1. Зарядна станция - дава ток 2. Безопасност - не взривява колата, не запалва инвертора, не оставя квартала без ток, не стапя трафопоста 3. Взима парите на клиента (не повече или по малко), показва му колко е заредила, не дава да се краде ток 4. Показва клипове от порн хъб (ако забие линукса)
Никога не бих разчитал на шаренията от ниво 3 да се грижи за 500А на 500В дори за микросекунда. БМС-а на колата също има сейфти функции но ако запалиш инвертора и разчиташ на контакторите на колата и бушоните на колата - може да се окаже късно. Затова КАН-а влиза в сейфти критикъл часта.
|
| Пон Фев 26, 2024 11:12 am |
|
 |
|
TheWizard
|
|
| Пон Фев 26, 2024 11:44 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Дебъгва се. Не е за всеки де. Клати се някой пин и се следи с лог. анализатор. Клатиш на различни места в кода и анализираш докъде се е стигнало. Така съм дебъгвал машини които са нарочно защитени от дебъгване - машини за гласуване (същите които ползваме в БГ но с белгийският софтуер), ПОС терминали ... като ти е в офиса има оправия. По гадното е когато трябва да дебъгваш offline устройство което е на другия край на страната/държавата/континта/земята. Тогава си е е***ло м***та - един път гоних един дедлок 3-4 месеца - случваше се на едно от няколко хиляди машини веднъж на няколко дни ... специален лог, бактрейс на всички нишки, при буутване първо праща каквото има в лог-а по гпрс и тогава тръгва фирмуера който евентуално пак крашва - това беше с ртос, не с линукс или боза. Ако сте на зор с подобни проблеми свиркай, ще помогна с каквото мога.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Фев 26, 2024 1:41 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
преди повече от 10 години ВСИЧКИ индустриални HMI използваха Winwows CE а инджинера нямаше контрол дори над Visual Basic приложението си Сега Pif има контрол и над хардуера и софтуера ... и седнал да реве 
|
| Пон Фев 26, 2024 3:38 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Ама, ама винцето беше стабилно и без крашове. А дори и да крашне, знаеш на кого да пуснеш запитване за съпорт. В линукса дето всеки е срал както му скимне, кой ти е съпорта - индианеца от ютуб и форума? 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пон Фев 26, 2024 3:49 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Е да, ама в лайнукса може да заметеш лайната сам ако не ти изнасят, а при виндовса как е сега??? - получаваш ъпдейти ежечасно, машината ти е безполезна докато се упдейтва, пачва се незнайно какво, харда ти прелива от масиви, логове и временни системни файлове, които остават за постоянно и накрая супер-дупер машината ти с емнайсет ядра и стотици гиги рам работи по-бавно от 486 с Уин95. Лайнукса може да работи супер ако се пипа от човек, който разбира, томтома, плейстейшъна, че дори андроида са базирани на линукс, и си има една проста причина за това.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пон Фев 26, 2024 4:05 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Всъщност това с ежечасните ъпдейти е точно линукса. Дори навсякъде по всички гайдове пише да не забравиш да напишеш apt get update и apt get upgrade (или вариациите според един от хилядата варианта). Това не е случайно. Аз мога да се обзаложа че която и версия да имаш, другата седмица поне 20 пакета ще са ъпдейтнати, на някои ще са им сменени номерата, така че ако имаш софт дето разчита на конкретна версия забрави.
Между другото, CE идваше със сорс, така че нямаше проблем да си пипнеш нещо. Аз съм го правил навремето като се занимавах с такива неща
|
| Пон Фев 26, 2024 4:13 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Аааа неееее, аз имам една мултимейдийна машина на 10 и кусур години, която не и инсталирам нищо и работи с Дебиан 6 (сега мисля е 12 последната версия). Нищо не се ъпдейтва, нищо не се ъпгрейдва, нищо не се инсталира. Машината си бутва еднакво бързо всеки път, всичко си работи и си точа филми без проблем както съм с оригиналните версии торент клиентите и браузърите. Единствено съм разрешил репозиторите на Тор клиента, защото анонимността е ключова за тази машина. Сам каза - пишеш. Ако не напишеш - няма упдейт. Забраняваш проверка за упдейти, включително за секюрити такива и машината ти се заключва непроменена от момента, в който си инсталирал ОС.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пон Фев 26, 2024 4:19 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Ами браво. Точно думата е за такива конфигурации. Говорим за ембедед неща де, не за мултимедийни машини. Но по принцип юзъра не трябва да се занимава с глупости по ОС-а. А линукса го принуждава да прави точно това. Дори най-простия гайд за старт налага тия неща. Аз затова взех тоя бигъл за проба. Думка се че е супер прост за начинаещи. Хубаво, ама след като тръгне се оказва че нещата не са както ги пише на сайта. Оттам се почва едно ровене и копи-пейст на разни нови неща за доизкусуряване на системата. Неизбежно е.
|
| Пон Фев 26, 2024 4:25 pm |
|
|