|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 11:07 am
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 Re: Новини от цивилизования свят
Извадка от скорошен цитат на новичкия ни патриарх: На кое са клон, и дали въобще са клон на нещо - не знам. Знам само че и с католиците не се имат твърде на места.
|
| Пон Мар 25, 2013 10:44 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Ами всеки се има за правоверен!  Не знам по какъв повод го е казал това и дали думите му не са извадени от съвсем друг контекст, но източно-православната религия е най-малко "войнстваща". Ако се изключи борбата с богомилите, тя няма други изцепки от рода на Света инквизиция, кръстоносни войни и т.н.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Пон Мар 25, 2013 11:48 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3717 Местоположение: Високо в планината
|
Хм. Това показва колко малко знаеш за т.нар. православна църква. Дори самото "налагане на източното православие" в България става насилствено... За да няма недоразумения, човек винаги трябва да си отговаря на въпроса "Исус Христос би ли направил еди-какво-си". И веднага би трябвало да се досети, че той нито би провел кръстоносните походи, нито би удобрил "светата" инквизиция, нито налагането на "Неговата" вяра с огън и меч  Разбира се, протестантската църква също има своите грешки, като например "Прецесите срещу вещици в щатите" преди няколко века... Но църквата на Господа си остава църква, независимо от многото й грешки ( и грехове). По-добре с нея, отколкото без. Иначе казано: по-добре малко знание за Христос, отколкото никакво 
_________________ Хайде де!
|
| Вто Мар 26, 2013 12:19 am |
|
 |
|
Lupus
|
И как стигна до това умозаключение? Вземи чети историята с малко повече мисъл! Цар Борис I не налага насилствено християнството сред народа, а сред непослушните боляри. Реже глави не за да ги превърне в мъченици на вярата в езическите богове, а да запази собствената си глава от готвения му заговор. И да укрепи властта си! Голяма част от народа български в този момент вече е приел християнството като своя вяра. Имаш ли други примери за прояви на "войнстващата източно-православна религия"?
|
| Вто Мар 26, 2013 12:42 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9136 Местоположение: Разград
|
... И познаваш ли Исус Христос лично че казваш какво би направил и какво не. Съдиш само по писания дето са на близо 2000 години и при всяко преписване всеки е сложил по нещичко от себе си. Можеш да погледнеш и към мюсюлманството - там радикалните ислямисти ей така си "дописват" разни неща в корана, дето не се знае дали след 200-300 години няма да се приемат като "оригинал"...
|
| Вто Мар 26, 2013 4:21 pm |
|
 |
|
3aek
|
католици, протестанти, православни ... все в бизнеса с религиите хвани едните удари другите, овцете палят свещи и пълнят джобовете на попове хомосексуалисти
|
| Вто Мар 26, 2013 8:53 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5681 Местоположение: София
|
И за каква е спора? Аз съм за релиозна толерантност  За целта да се обявят за официални всички християнски (източни, западни, северни, южни и каквито още там ги има), мусульмански и протестантски празници и празниците на останалите вярвания. Аз уважавам и съботяните и гръцките и римските богове, заедно с афпиканските божества... 
|
| Вто Мар 26, 2013 9:29 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
а събота и неделя ще си почиваш от празниците 
|
| Вто Мар 26, 2013 11:21 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5681 Местоположение: София
|
За съжаление, бидейки съботянин, ми остава за почивка само неделята. 
|
| Сря Мар 27, 2013 7:47 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Ми не е религиозен спор, поне за мен. Някой горе беше решил, че аФропейците ни правели сечено щото не сме католици. А всъщност сеченото си го правим ние. Позагледах снощи Гриша Ганчев на гости на Цветанка Ризова и Ко. Доста добре описа какво преставляваме и като народ, и като държава. С думи прости. Не че го имам за някакъв велик авторитет, ама като говорят фактите...
|
| Сря Мар 27, 2013 2:09 pm |
|
 |
|
Lupus
|
Аз го писах, ама ти не усети иронията в поста и се впрегна да ми показваш кои какви християни са. И от там тръгна! Да не вземеш пак да се впрегнеш, ей!
|
| Сря Мар 27, 2013 2:53 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Не съм се впрегнал ни тогава ни сега.  А че не съм чел между редовете - ми случва се. То си е за моя сметка. 
|
| Сря Мар 27, 2013 5:05 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
http://www.dnevnik.bg/sviat/2013/03/30/ ... _na_jujna/То това не знам дали е за раздел "цивилизован свят" де.... Стар комунист.... минава за идеалист. Ама историята показва, че млад и комунист е много опасна комбинация.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Мар 30, 2013 12:16 pm |
|
 |
|
Lupus
|
Абе така е, ама се чудя как би действал ти, ако със съседа по площадка сте в непримирима съседска война от много години, виждаш го че точи брадвите на терасата и те гледа "на кръв"? Няма ли да го предупредиш, че ако тръгне срещу входната ти врата с брадвата ти ще действаш с калашника? Особено ако знаеш, че и приятелите му са там и те са с брадвите?
|
| Съб Мар 30, 2013 1:19 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами аз нещата ги следя от известно време само. За това известно време, провокациите са предимно от севера към юга. Да не говорим за случая, когато северно корейците потопиха кораб или когато директно обстрелваха южнокорейски остров с артилерия... При далеч по-дребни провокации се е стигало до война в миналото, аз даже се чудя, как устискаха южняците и американците тогава. За сравнение, ония оттък се задоволяват само с учения по границата... Та според мен южняците не се натискат да се бият в случая.
Като прибавим и факта, че пъпчивия пубер отчаяно се нуждае от външни врагове, за да подържа военното положение в страната, без което властта му ще рухне. Докато Южна Корея си съществува много добре полит-икономически на съвременната карта на света и хич не и е притрябвала война със изгладнелите северняци.
Като туриш и едни до други кадрите на севернокорейския политически елит радващ се на луксозни западни стоки и лукс и умиращите около тях голтаци...
Е нема как да ми е симптична северната част от конфликта.
А и сравнението с брадвата и калашник не е много уместно - ако юга тръгне, то определено ще е с нещо бая по сериозно, американци и японци са зад тях. Друг е въпроса, че нямат реална причина да тръгват - и като нябият Северна Корея какво ще получат - тълпа гладници за изхранване.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Мар 30, 2013 1:57 pm |
|
|