Отговори на тема  [ 317 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22  Следваща
Интернет цензура - поредният напън 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Интернет цензура - поредният напън
От теб бизнесмен няма да стане то е ясно.

За да имаш печеливш бизнес трябва да си подсигуриш максимална печалба. Ако си корпорация, акционерите ще те натискат за това. Тях не ги интересува дали ти обичаш птичките и бедните хора, нито как точно въртиш бизнеса. Те искат от теб да вложат 100лв и ти да им върнеш 100+X накрая на годината. Толкоз. Мислиш, ли че на акционерите в Микрософт им пука дали системата е добра? Или дали налага гаден монопол??? Не те искат от Бил Гейтс да им умножи парите. Толкоз. След това, ако решат те самите могат да даряват колкото си искат. Самия Бил Гейтс го прави, но от личните си пари. Самата корпорация има една единствена цел - да направи максимум пари. Ако се налага това значи да стане монополист, да унищожи конкуренцията, да кара кара китайчета да работят денонощно... Щом трябва в името на печалбата... Това е то капитализма.

Има си държава, администрация, антитръстови комисии и ведомства, които трябва да се грижат за интереса на обществото и да подтискат мераците на корпорациите. Така е замислена системата, така се прави баланса. А защо не се получава - не са виновни корпорациите, те тяхната част от работата си я вършат. От другата страна нещо куца...

Пет Фев 17, 2012 4:20 pm
Профил ICQ

ами тя другата част участва точно в същите корпорации пряко или косвено, остават само жалките опити на обикновените хора да спрат нещо

а аз мисля че бизнесмен може да стане от мен, това което не мога е да бада арогантен мошенник, има разлика
ама аз не сам важен, щото съм никой а и не оставям последствия след себе си
обаче всички които го правят и подкрепят тази практика мога само едно да кажа - да им се връща :)

Пет Фев 17, 2012 4:32 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

То и в природата е така... Една колония бактерии, оставена да се множи на воля за 1 седмица може да достигне масата на планетата, и няма да е виновна за което. Хищници, размножили се безконтролно изплюскват естествената си плячка и после самите те мрат от глад. Зайците, ако няма хищници да ограничават броя им също могат да изплюскат всичко и да мрат после. Паразита убива гостоприемника и сам умира... паразитизма няма дългосрочно бъдеще, рано или късно паразита се научава как да стане симбионт - което е непрекъсната борба и от двете страни през цялото време
Ма корпорациите нямат естествен враг - там е проблема..

И на убитите от чума и холера знанието че така дейвства еволюцията им помага съвсем малко

Пет Фев 17, 2012 4:35 pm
Профил ICQ
Аватар

Корпорациите сами по себе си не са проблем. Те са просто част от механизма. Реглажа не работи.... Модела е двуполюсен, не можете да очаквате единия полюс сам да регулира системата...

Абе точно на вас ли трябва да обяснявам, че не е луд тоя дето яде баницата?

Пет Фев 17, 2012 4:53 pm
Профил ICQ
Аватар

setoy написа:
Димитър не се е обаждал скоро.. да обясни че всяка корпорация трябва да се бори за все повече пари с цената на всичко и това е толкова естествено, колкото и че небето е синьо :cry:

Димитър не се обажда, защото му е писнало да коментира разни неща с почитателите на филмите и приомите на Майкъл Мур. Ако не можеш да разбереш точно за какво става въпрос във филма дето си пуснал линк към него, съжалявам много но аз няма как да ти помогна :D .
Цитат:
Ама като почнат да патентоват генните плетеници в храни, животни и прочие... става лошо.

Цецо, поне ти не се връзвай на малоумните филми бе :D .

Пет Фев 17, 2012 5:06 pm
Профил

корпорация - не е като стол или маса, като ти пречи да го бутнеш и то да се отмести, това е група хора, шефове, данъчни, депутати, министри, всички заедно там работят в корпорацията, реглажа е от самите тях, ако те не решат да се саморегулират реглаж няма да има, а докато това се толерира от останалите хора все повече мошенници ще се въдят - синове, дъщери носят същия ген на разруха, и те ще поемат щафетата един ден, за това такива хора-паразити не бива да се оставят да живеят, убийство е жестоко но кастрация е добра идея, само така може да се ограничи разпространението на тези болести

Пет Фев 17, 2012 5:09 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Цецо, поне ти не се връзвай на малоумните филми бе :D .

О аз тоя филм не съм го гледал. Но патентоването на генни модификации е факт и към ден днешен.

Пет Фев 17, 2012 5:20 pm
Профил ICQ
Аватар

ОК, тогава нали правиш разлика между патентоването на гени по принцип и патентоването на модифицирано ДНК, за което си хвърлил стотици милиони долара да го направиш. Как мислиш тогава - би ли трябвало да можеш да си защитиш инвестицията?
Ако беше така както го представят в тоя елементарен филм, защо тогава Монсанто просто не са патентовали за нула време всички ДНК вериги на растенията и животните в природата и да няма кой вече да ги барне. Защо са избрали да патентоват само нещата, които те са направили и продават, с което си вадят хляба?
Защо фермерите не продължават да си отглеждат старата царевица, дето дава 10-15 пъти по-малко добив и трябва да я пръскат с хиляда вида "-циди", ами се натискат да си купят от семената на Монсанто, ама после не искали да плащат, защото Монсанто били "патентовали живота" и го ползвали за собствени облаги?
Кой ще реши проблема с глада и недостига на храна - Монсанто или тъпите игноранти и популисти от филма?
С какво патентоването на един чип е по-различно от патентоването на модифицирано ДНК, та някой ще може да патентова силиция, дето го има в природата, а други да не могат да патентоват гените?

Пред Монсанто има два пътя - оставят ги да си правят каквото си правят и сега или им забраняват да патентоват модифицираните ДНК вериги и те съответно заебават тоя бизнес и се връщат към стария си бизнес на правене на химия за трепане на насекоми и болести и съответно почват да тъпчат всичко с въпросната химия, за да може да оцелее. Вие кое предпочитате - ако е второто ви разбирам напълно тогава?

Има една приказка, че "Ignorance is bliss", ама според мен въобще не е така, защото да си "кон с капаци" и да гледаш едностранчиво на "фактите", които някой като Майкъл Мур ти представя е едно от най-малоумните неща, който могат да се случат на човек.

Това е - каквото имах да казвам за патентоването на живота, го казах :D .

Пет Фев 17, 2012 5:30 pm
Профил

Цецо май имаше по едно време спорове, за това че часни фирми са обикаляли ропските села, купували са домашно кисело мляко и са патентовали млечно-кислелите бактерии, обявили са ги че са селектирали те и са нов сорт, подобно на патентоването на сортовете семена или ябълки.
Dimitar в конспиративното филмче на това наблягат, че в момента се произвежда повече храна от колкото има хора, просто е икономически по-изгодно излишната храна да се унищожи, вместо да се даде на бедните/гладните. Фермерите казват, че ГМО семената не дават повече продукция, а околотебе ако всичките са с ГМО, то и в твоята нива почват да растат ГМО семена, довяти от вятъра и от Монсанто те съдят за кражба. И наистина, фирмите могат да хвърлят милярди долари за да постигнат някакво изменение, което да патентоват. Но същото става в природата. На жабите им поникват пера и почват да летят, напълно безплатно. Как тогава можеш да докажеш, че дадена мутация не е кражба, а е нещо което се е случило случайно?

Пет Фев 17, 2012 6:09 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
ОК, тогава нали правиш разлика между патентоването на гени по принцип и патентоването на модифицирано ДНК, за което си хвърлил стотици милиони долара да го направиш. Как мислиш тогава - би ли трябвало да можеш да си защитиш инвестицията?
Ако беше така както го представят в тоя елементарен филм, защо тогава Монсанто просто не са патентовали за нула време всички ДНК вериги на растенията и животните в природата и да няма кой вече да ги барне. Защо са избрали да патентоват само нещата, които те са направили и продават, с което си вадят хляба?
Защо фермерите не продължават да си отглеждат старата царевица, дето дава 10-15 пъти по-малко добив и трябва да я пръскат с хиляда вида "-циди", ами се натискат да си купят от семената на Монсанто, ама после не искали да плащат, защото Монсанто били "патентовали живота" и го ползвали за собствени облаги?
Кой ще реши проблема с глада и недостига на храна - Монсанто или тъпите игноранти и популисти от филма?
С какво патентоването на един чип е по-различно от патентоването на модифицирано ДНК, та някой ще може да патентова силиция, дето го има в природата, а други да не могат да патентоват гените?

Пред Монсанто има два пътя - оставят ги да си правят каквото си правят и сега или им забраняват да патентоват модифицираните ДНК вериги и те съответно заебават тоя бизнес и се връщат към стария си бизнес на правене на химия за трепане на насекоми и болести и съответно почват да тъпчат всичко с въпросната химия, за да може да оцелее. Вие кое предпочитате - ако е второто ви разбирам напълно тогава?

Има една приказка, че "Ignorance is bliss", ама според мен въобще не е така, защото да си "кон с капаци" и да гледаш едностранчиво на "фактите", които някой като Майкъл Мур ти представя е едно от най-малоумните неща, който могат да се случат на човек.

Това е - каквото имах да казвам за патентоването на живота, го казах :D .

Прав си де. Въпроса е кой и къде слага линията и осъществява контрола. Щото иначе ще се получи като със замунда - аз ще си засея царевица с гени на Монсанто (просто съседа ще я сподели с мен) и после ще ми цъфне Явор Колев да ме пита що развъждам нелегална царевица. А може и да не съм я засял съзнателно, а да е прехвърчала мухата и да е разнесла гените... Ако например около мен всички въдят от тая царевица аз как да се опазя???

Просто тоя номер с патентоването, авторските права и т.н. си вършеше работа преди 20 - 30 години, когато нямаше ни джиесеми, ни интернет, а Азис беше просто Васко... Мисълта ми е, че тогава в един неглобализиран свят в който няма китайци, големите фирми не бяха чак толкова големи, нещата бяха подредени и всичко имаше баланс. В момента цялата щуротия с патентоването и правата се превърна на едно бясно преследване и напреварване(мерене на пишки). Всички патентоват всичко. Положението излиза извън контрол. И това между другото ще има точно обратния ефект. Накрая ще се окаже, че за да правиш каквото и да е, нарушаваш нечии патент. Ще се стигне до момента в който всички ще действаме по китайски - ебете си майката на патентите и те така. Щото мен Явор Колев може и да ме преследва, ама жълтура го боли кура, продава не само в Азия, ами и в САЩ и Европа напук на всичките им патенти, сертификати и т.н... Ние по-тъпи ли сме от дребния жълт гад???

Пет Фев 17, 2012 6:44 pm
Профил ICQ

в патентите включват не само техни изобретения, включват и много други "вратички" та да може един ден да изнудват всеки който поискат

учил съм малко патентно право и знам че този патент няма да издържи в съда ако не си платят на когото трябва, но те вече си плащат, така че ще спечелят, те също знаят че системата е стара и не е акутализирана и вече създава проблеми, но тъй като вече си плащат рушветите, се грижат тези проблеми да останат защото са в тяхна полза, патентоват всяка глупост с която могат да те изнудват, обаче бързо актуализират това което не им изнася - копиране на файлове по интернет например

Пет Фев 17, 2012 7:05 pm
Профил
Аватар

Следваща фаза на пиратството: някой да хакне семената на Монсанто и те да почнат да покълват. :D

Пет Фев 17, 2012 7:57 pm
Профил
Аватар

йе ви новина от днес
Apple патентова функцията slide-to-unlock през март 2010 г
и е спечелила делото в германия :axe:

Пет Фев 17, 2012 9:04 pm
Профил

ike написа:
Фермерите казват, че ГМО семената не дават повече продукция, а околотебе ако всичките са с ГМО, то и в твоята нива почват да растат ГМО семена, довяти от вятъра и от Монсанто те съдят за кражба.

Този Шмайзер от края на първата част на филма, дето казва, че вятърът му е замърсил нивата, съвсем съзнателно е събирал семената от замърсените участъци и е засявал нови площи с тях. Накрая над 95% от насажденията му са били гмо.
Още за случая:
http://en.wikipedia.org/wiki/Monsanto_Canada_Inc._v._Schmeiser
Цитат:
The courts at all three levels noted that the case of accidental contamination beyond the farmer's control was not under consideration but rather that Mr. Schmeiser's action of having identified, isolated and saved the Roundup-resistant seed placed the case in a different category.

Това във филма удобно са го пропуснали.

Пет Фев 17, 2012 9:57 pm
Профил

Навреме осъзнали се

Чехия спря временно АCTA след хакерска атака
Словакия също се обяви срещу АCТА
Германия и Латвия отстъпват за АСТА
Литва реши да бойкотира ACTA
Полският премиер: Няма да ратифицираме АКТА, сгреших
Словения също спря процеса на ратификация

Съб Фев 18, 2012 1:03 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 317 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22  Следваща