|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:04 am
| Автор |
Съобщение |
|
dtmf
Ранг: Ориентиран
|
 Re: Станция за запояване
Ето схемата на zd-937 http://www.eevblog.com/forum/reviews/review-teardown-star-maplin-(oem)-digital-soldering-station/?action=dlattach;attach=12579Работи с поялници с термодвойки като weller ws51. Какъв е шанса да добавя още една 5 пинова букса и по схема на HAKKO да добавя необходимите ОУ , изхода на които с ЦК ключе да превключвам към входа на АТ89 така че да работи и с поялници с PTC сензори?
|
| Пон Дек 10, 2012 3:59 am |
|
 |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Ако въпроса е за оная HAKKO, дето съм описал (с Т12/Т15 човки) - никак. Първо, тя няма нито PTC/NTC нито нарочна термодвойка, а ползва като термодвойка контакта межру реотана и жицата към него. За да мери температура, не се управлява с триак, а ми изправя напрежението от трафа, не го филтрира, ами направо го пуска през P MOSFET към реотана, като между всеки полупериод има пауза от около милисекунда, в която към нагревателя не се подава напрежение, ами се мери напрежението от въпросната термодвойка. Проблема е че по тоя начин трябва да мериш температурата по едно и също време на всеки полупериод, защото в противен случай имаш разни паразитни шумчета, дето се набутват в сигнала и го изкривяват, а и имат навика да са синфазни с мрежовото напрежение.
Принципно е възможно да се направи електроника, дето да работии с двете, но по-скоро с преработка на HAKKO-то към останалите. Иначе няма да е преработка, ами почти изцяло нова изработка.
|
| Пон Дек 10, 2012 4:19 am |
|
 |
|
polinom
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Юни 09, 2012 12:23 am Мнения: 146 Местоположение: София/Стара Загора
|
Абе хора да ви питам имам 2 поялника единият е 30w a другият 60w. И двата само от супер евтини говорим за 5-6лв. Човките им приличат повече на пирони, и проблема е че след десетото използване се изронват и заприличват на човешко кутре. Посъветвайте ме с какъв тип да ги сменя , хем да са тънки хем да не се ронят.
|
| Чет Яну 17, 2013 11:25 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Една снимка спестява тридесет страници обяснения и уточнения... 
|
| Чет Яну 17, 2013 12:14 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Хубава човка е вътре медна, отгоре желязо, отгоре никел, и най-отгоре припой. Само дето човката струва повече от поялника. Някога имаше хубави в pulsator. ....обаче, следва да знаеш че на тия поялници по-големия проблем е прегряването. Като нямат терморегулация се нагряват до 500 и повече градуса, при която температура дори на хубава човка живота и се скъсява с много. Разбирай - като купиш хубава човка, все едно си сложил на свинче звънче. В Електронинвест имаше достатъчно хубави български поялници с терморегулация в дръжката и достатъчно хубави човки, за които да не мислиш доста дълго. Купуваш си примерно 60 ватовия, който, понеже е с терморегулация, ще можеш да ползваш за всичко от SMD до големи железа. Струва примерно 40-50 кинта. Лично имам два такива - никакви оплаквания.
|
| Чет Яну 17, 2013 12:16 pm |
|
 |
|
dtmf
Ранг: Ориентиран
|
За евтиния поялник съм взимал човки от петров.ком, водят се дългоустоичиви и има два вида : с връх диаметър 0.5 мм и по-голяма. Имам предвид човки за ZD98/99 и една версия ZD за 220 в без регулатор на мощност. Иначе на станцията ZD 937 вече и прикачих клонинг на Hakko и оригинален велер PES 51. Всички са с термодвойки и работят Ок без пипане по схемата.
|
| Чет Яну 17, 2013 4:33 pm |
|
|