Отговори на тема  [ 86 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Купуване на климатик.... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Купуване на климатик....
И аз така по инерция му се чудех преди години ама файда има.

Като топли охлажда зимата навън и издухва отнетата топлина вътре, бая по-малко
тоци отиват за едно и също количество топлина спрямо печка духарка.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Авг 05, 2012 1:30 am
Профил WWW

miro_atc написа:
Според мен управлението режи мощността с падането само на външната температура. Нямам идея защо го правят... ще помисля. Но не мисля, че е свързано с термодинамиката. Ако беше, щеше да зависи линейно от разликата в температурите, която пък е линейна функция на разликата в наляганията.

А, все тая защо става, важното е, че става. Факт е, че и в най-кофтия режим коп-ът е близо 3, ама мощността там е пътник. При това тези са що годе прилични и не съм имал ядове в студовете. Въпросът беше, че за ниските температури се гледа мощност, а не коп.
ДедоБоре написа:
зимата най-висок КОП има дървения климатик!

някой може ли да обясни по-простичко, защо обикновения реотан обдухван от перка трябва да се замени с перверзията компресор-външно тяло-газ-инвертор и бог знае още какви звучащи "високо-технологично" измишльотини?

не говоря за студенето, а за топленето

Щото е по-евтино. Отделно, при мен ако сложа 4-5 киловата нагреватели за отопление, трябва да правя и график кога какво се включва, та да не пада автомата при електромера.

Нед Авг 05, 2012 2:25 am
Профил
Аватар

Най-добрите климатици ги прави Fujitsu.
Говоря от личен опит с много марки и живот в страна с топъл климат.

Нед Авг 05, 2012 4:13 am
Профил

741 написа:
А, все тая защо става, важното е, че става.

Абе на мен ми е интересно защо става така и дали е поведение на всички или само на някои модели. Мисля си че при моята осака го няма тоя ефект. Поне успява да поддържа 20-22 и в най-студеното време, а две духалки по 2kW не успяват. Като на духалки топлото ми излизаше над 300лв, а с климатик е около 100лв.

Цитат:
Въпросът беше, че за ниските температури се гледа мощност, а не коп.

И двете, и двете дядо попе ;–)
Нали темата е за климатици, а не за калорифери... защо ще го слагаш както казва дядо Боре, ако нямаш КОП ;-)

Нед Авг 05, 2012 5:38 pm
Профил

miro_atc написа:
Абе на мен ми е интересно защо става така и дали е поведение на всички или само на някои модели.

Според мен не е нормално да очакваш номинален дебит при всякакви налягания на входа и изхода на компресора. Едно е да изпомпваш от 5 атм към 30 атм, друго е от 1 към 30. А прехвърляната топлина е пропорционална на дебита.
По-скоро щеше да ми е интересно, ако беше обратното.
Цитат:
Цитат:
Въпросът беше, че за ниските температури се гледа мощност, а не коп.

И двете, и двете дядо попе ;–)
Нали темата е за климатици, а не за калорифери... защо ще го слагаш както казва дядо Боре, ако нямаш КОП ;-)

Тц, едното е с приоритет, голям при това. Две седмици студове в годината, ако ще и с коп 1 да работи, ми е все тая, през останалото време ще си навакса с икономиите. Ама и ден без мощност при -20 се забелязва тутакси :)

Нед Авг 05, 2012 6:50 pm
Профил
Аватар

Е добре де, тия седмица-две на -20 може и на печка-духарка да кара човек ако
климатикът не става. Пак е добра сделка - особено ако тия евтините стават и работят
за останалото време. Ако трябва да струва 2к+ няма да се изплати скоро ако въобще
така или иначе.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Авг 05, 2012 7:55 pm
Профил WWW

741 написа:
Според мен не е нормално да очакваш номинален дебит при всякакви налягания на входа и изхода на компресора. Едно е да изпомпваш от 5 атм към 30 атм, друго е от 1 към 30. А прехвърляната топлина е пропорционална на дебита.
По-скоро щеше да ми е интересно, ако беше обратното.

уф пак ме връщаш на тая тема...
Мисля че има просто обяснение. Мощността е пропорционална на дебита по разликата в наляганията. По принцип заради волометричната ефективност на компресора не е много добри да се оперира с различни степени на компресия, ама това е друга тема. Да кажем, че правят някакъв компромис..
Сега, ако приемем че се повиши разликата в наляганията, трябва или да се повиши мощността на ел. двигателя, или да се намали дебита. Но двигателят ни вече е на максимума си и няма накъде повече да се вдига. Така че в идеалния случай повишената степен на компресия ще се компенсира с намаление на дебита, а пък електрическият двигател ще продължи да работи с максималната си мощност.
Да, ама нямаме скоростна кутия ;-)
т.е. като падне дебита падат и оборотите, а като паднат оборотите пада и мощността на ел. двигателя. Не че го искаме, просто нямаме избор ;-)

Така че, да - при повишаване на температурните разлики може консумацията/мощността на двигателя да падне. А в твоят климатик управлението на двигателя е явно със запас, т.е. не чакат оборотите да паднат сами от повишеното натоварване, ами ги свалят софтуерно. Затова има такава нелинейност (зиг-зага) в таблицата им. А софтуерът ги сваля само според външната температура, докато според мен трябва да ги сваля според разликата в температурите.

Нед Авг 05, 2012 8:07 pm
Профил

А как регулират дебита и налягането в климатика? Казвате на пълна мощност на компресора налягането се вдига, а дебита пада ... (А не се ли вдигат и дебита и налягането? ) Това май само с управление на оборотите няма как да стане, щото при ниски обороти ще падне както налягането, така и дебита ... Някакъв електрически управляем вентил или регулатор (механичен) на налягането ли има в климатиците?

Нед Авг 05, 2012 9:07 pm
Профил

да, има управляем вентил...

Нед Авг 05, 2012 9:14 pm
Профил

miro_atc написа:
Така че, да - при повишаване на температурните разлики може консумацията/мощността на двигателя да падне. А в твоят климатик управлението на двигателя е явно със запас, т.е. не чакат оборотите да паднат сами от повишеното натоварване, ами ги свалят софтуерно. Затова има такава нелинейност (зиг-зага) в таблицата им. А софтуерът ги сваля само според външната температура, докато според мен трябва да ги сваля според разликата в температурите.

Хипотези всякакви :)
Не е до софтуер. Ето неинверторни модели, няма регулиране, само включ-изключ, поведението е същото (стр.21):
http://www.mediabank.canvac.se/files/89_manual_utedel_msh-ga25vb.pdf
tgi написа:
Е добре де, тия седмица-две на -20 може и на печка-духарка да кара човек ако
климатикът не става. Пак е добра сделка - особено ако тия евтините стават и работят
за останалото време. Ако трябва да струва 2к+ няма да се изплати скоро ако въобще
така или иначе.

Може и друго. Презапасяваме се и взимаме следващия по мощност. В един и същ клас разликата в цената не е голяма.

Нед Авг 05, 2012 10:18 pm
Профил

741 написа:
Хипотези всякакви :)
Не е до софтуер.

Надявам се, че знаеш какво значи функция от първа степен, функция от втора степен и т.н.

Зависимост, която се описва с функция от 15-та степен трудно се обяснява с електротехника или термодинамика ;-)

Нед Авг 05, 2012 10:49 pm
Профил

Презапасяването трябва да е умерено - трябва да се вземе в предвид минималната отдавана мощност на отопление, обикновено за 12-ки е 0.9KW. Ако помещението иска под 0.9Квт, то този климатик ще излезе от непрекъснатия си режим (инвертор - пропорционален), и ще влезе в on-off режим между 0 и 0.9КВт. Това е зле за него като живот, и зле за комфорта - води до интензивно заскрежаване зимата.
На това му викат в сетком-а "да има нисък минимум". Някой климатици (ех, все модели дето гонят 2000+ лева) имат минимум от 200-300Вт. Което значи че при +10 външна ще работят приятно и ефективно.
Аз от 4 години съм с Дайкин, белгийски. Кусурите му са:
- проблем с оттичането на водата при размразяване зимата - независимо че "чучура" на тавата на външното тяло го няма, зимата се запушва отвора на тавата и почва да събира лед (питата се очиства безпроблемно, но ако няколко дена оставя дупката неразмразена, почва да се натрупва нагоре лед и може да спре перката; всъщност и дотам се е стигало, но без последици за машината)
- може би една идея по-шумно външно тяло от желаното от мен, зимата се чува шума му - това обаче е въпрос и на монтаж;

В момента и аз гледам за машина за тия пари, и съм се спрял на:
- Хитачи 14DX3 - 1399 от техномаркет с безплатен монтаж, 1149 от climashop без монтаж, скрол компресор, ама дефектира моторчето на големия заслон пред вътрешното тяло;
- Панасоник NKE - Техномаркет на 1699 без монтаж, Технополис 1649 с безплатен монтаж - скрол компресор, малайзия, тежки тела, висок КОП (4.04), висок максимум на отопление (6.7Квт)
- Шарп за 1599 с безплатен от техномаркет - тука плюса е 5 години пълна гаранция
- Митсубиши GE35, 1449 лв без монтаж - за този из сетком-а противоречиво говорят, интересно е и защо е смъкнат от 1800 на 1400?

Ако в наше село имаше Технополис, щях да скоча на панасоника. Ама тука има само техномаркет, което значи 1699 + 150..180 за монтаж.

Нед Авг 05, 2012 10:57 pm
Профил
Аватар

Ако игнорирате цените, кои са 3-те най-читави климатици за битова употреба предлагани в България? Дори само тази информация е достатъчно ценна сама по себе си. Ама дали има такъв експерт наоколо ..

Аз иначе ползвам на няколко места General (Fujitsu). Имам някои дребни забележки.

Нед Авг 05, 2012 11:06 pm
Профил

gicho написа:
Презапасяването трябва да е умерено - трябва да се вземе в предвид минималната отдавана мощност на отопление, обикновено за 12-ки е 0.9KW. Ако помещението иска под 0.9Квт, то този климатик ще излезе от непрекъснатия си режим (инвертор - пропорционален), и ще влезе в on-off режим между 0 и 0.9КВт. Това е зле за него като живот, и зле за комфорта - води до интензивно заскрежаване зимата.

Абе покрай полезното инфо по форумите има и маса легенди с елементи на разсъждение :)
Това със заскрежаването при он-офф важи за конвенционалните - понеже когато работят, то е винаги на макс. И по пътя на логиката някой е решил да го пренесе и при инверторите. Няма такова нещо като "интензивно заскрежаване" на минимална мощност. Още повече, че в он-офф режим на минимална мощност минава пролет и есен, когато е топло - и тогава не заскрежава въобще.
А че съкращавало живота - същата история. Инверторът развърта двигателя плавно, няма пускови тоци като при конвенционалните - така че и това според мен не е вярно. От преоразмеряване само по-добре ще му стане :)

Нед Авг 05, 2012 11:26 pm
Профил
Аватар

gicho написа:
На това му викат в сетком-а "да има нисък минимум". Някой климатици (ех, все модели дето гонят 2000+ лева) имат минимум от 200-300Вт.

Е аз си харесах един дето пада до 300Вт, а на максимална гони 10кВт :) Ама нещо ми звучи като излишно изхвърляне за мойте нужди, затова засега заглеждам един 0,6 до 6.

Пон Авг 06, 2012 12:07 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 86 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща