|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:06 am
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: помните ли...
Да и стоя зад думите си. Аз нищо съм нямал от тая техника - не защото самата техника била такава или инаква, нито знам нито искам да знам колко добра е била, а защото е била под контрола на враговете ми, мои и на семейството от което произхождам, демек съветски контрол. Та ти си имай каквото щеш и си носталгувай по каквото щеш но без мене. "Ние" то ти го разбирам като "всички българи", е не, не сме всички българи в това число, глей си работата. Като почнат такива жални носталгии по "доброто" старо време се намесвам, има и млади хора тука дето могат лесно да бъдат излъгани ако не чуват друго, естествено не им е първи приоритет да ровят историята, човек запомня каквото чуе.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Сеп 10, 2012 10:46 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Правилно си ме разбрал! Щом не си се чувствал българин под съветски контрол - ОК. Логично е да се приеме, че и сега не се чувстваш такъв под американски контрол. Въпрос на избор! Аз и в двата случая не се чувствам загубил националната си идентичност, както и повечето хора, населяващи територията на страната (а и доста други хора, останали или отишли доброволно извън нея). Нито тогава съм се чувствал руснак, нито сега американец. За съжаление ние сме малка страна и през последните 700г все сме под нечий контрол - било то турци, австроунгарци, немци, руснаци или американци. И независимо от това сме се съхранили като БЪЛГАРСКИ НАРОД. А младите трябва да знаят истината за историята ни такава, каквато е - имало е и добро и лошо и тогава, има го и сега. Опитите да се изопачава историята обикновено са неуспешни и жалки.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Пон Сеп 10, 2012 11:39 am |
|
 |
|
tgi
|
Правилно съм разбрал, че си поредният загубеняк, да. Пак ме коментираш мене, тоя път ти си "останалите българи", баси наглата тъпанарщина - за жалост съвсем типична за масовия тукашен сельо. Plonk.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Сеп 10, 2012 11:51 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Ние имаме два "романтични" периода в нашата история. Първият беше след 85,86 до 89-та година, това беше истинска романтика на тема частен бизнес. Указът и преди това имаше едно 35-то постановление дадоха някакъв шанс да се прави бизнес. Свободата разбира се не беше пълна, но я имаше. Въпросът обаче не е, че не е толкова важно дали чашата е била наполовина пълна или наполовина празна. Когато човек се напива от половин чаша и две кофи да му сипеш е все тая. Просто българинът все ще намери с кво да се оправдае... А онова време си беше истинско опиянение. Бизнесът се правеше не за пари, а за идеята. Разходите нямаха голямо значение, никой не пестеше както сега. И без друго повечето неща бяха на аванта от някъде. Приходите също нямаха тоя смисъл както сега. И без друго нямаше какво чак толкова важно да си купиш или пък да те притискат сметки, кредити, ипотеки. Въобще луда работа си беше отвсякъде. Хората нямаха идея как се прави бизнес, примерно аз с едни приятели бяхме направили една младежка кооперация. Шефът беше малко по-голям от нас и намираше разни държавни предприятия да им пишем софтуер. Тъкмо взе да потръгва работата и приятелите ми се изпокараха с шефа, щото "бил мислел само за пари". Така и не разбрах как си го представяха тоя бизнес за без пари  Но най-готино от всичко бяха първите частни ресторантчета... да не си припомням, че ще си докарам язва сега А после дойде 89-а... и започна втората романтика.... но вече на тема политика  Хората изведнъж се втурнаха да правят демокрация. Не че знаеха как се прави, ама си вярваха. И то как си вярваха  В тоя ред на мисли, по повод на вчерашния ден винаги се сещам за един конкретен човек. Не съм го виждал долу-горе от ония години, беше ми даскал по философия. Сещам се за него щото днес всички са антикомунисти, всички едни бизнесмени, едни убеждения... Това днес, обаче по онова време само за тоя даскал мога да кажа, че имаше такива убеждения. Останалите и аз в това число просто си мрънкахме под сурдинка и нищо повече. Та може би на тия дати трябва да се сещаме за такива хора, а не за глупостите...
|
| Пон Сеп 10, 2012 11:56 am |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
Айде, и аз да се навра между шамарите. Това лято си спретнахме с приятелката пътуване из родината "Опознай, за да обикнеш". Опознахме около половината маршрут, поради здравословни проблеми прекратихме по-рано. Та точно когато прекратихме, а това стана след като разгледахме Мадарския конник. Там на хижата срещахме едни инженер, електроника, току навършил 80 години, скоро спрял да работи. Той, човека, като ни видя и ни съжали та ни преведе по преки пътеки до с.Мадара. По пътя ни показваше руините от неща строени по "онова време", вървях и се дивях какво е имало и на какво прилича сега. Щото разни демократични селяни бяха разграбили каквото е имало, после и демократичните селяни се бяха изнесли и сега с.Мадара беше едно ... мъртво, мен ако питате място. Та човекът надълго и нашироко ни разказа по пътя до Провадия какво е представлявала Провадия тогава. После ни рече, че какво е ще видими сами. Целият няколко часов разговор човекът завърши така "И сега всичкото, което ви казах - трябва да го забравите. Защото е моя грешка и на другите като мен стари хора, които ви описват колко е било хубаво тогава. Сега трябва да ви се набива, че е било лошо, ужасно, подтисничество, че всички неща дето са съградени са лоши, та да ги затриете, забравите, да не знаете за тях. И само защото, ако знаете какво беше тогава и се огледате наоколо сега, ще знаете, колко по-зле ще става. А няма смисъл, то каквото ще става няма да го спрете, защото ви е извън силите, ами поне да си мислите че живеете добре сега, не за друго - като усещане да го имате." Не знам, не съм живял тогава (закачих, но не помня много), сега само гледам и си правя изводите. И Провадия и Мадара си бяха само капка в морето от това дето се нагледах - нищо не е направено из България от тогава, само се руши...
А да, и малко в страни от темата, ако някой си мисли, че БДЖ си загива, щото няма пътници - греши! То игла няма къде да падне в тия влакове и на къси и на дълги разстояния, та търсете причината другаде ...
|
| Пон Сеп 10, 2012 12:20 pm |
|
 |
|
Lupus
|
Ти с този си пост като че ли си нарисува автопортрет!  Мислех те за интелигентен човек, а си просто кон с капаци! Казал ви е живата истина! Провадия беше едно китно градче със своя промишленост. Хората живееха добре, задружно и бяха много гостоприемни. Цели месеци съм бил там в командировки в периода 77-85г.
|
| Пон Сеп 10, 2012 12:22 pm |
|
 |
|
zaphod
|
банални клишета популярни сред неоправните хорица жадуващи държавата да им бърше дупетата и да им сипва в копанята. така както сега българина "изнемогва от високите цени", междуградските пътища преливат от коли, а на котките вече се дава и месо да ядат. ако преди 30 години дядо ми ме видеше да давам месо на котката, можеше и шамар да отнеса.
|
| Пон Сеп 10, 2012 12:38 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Знаеш, че не съм човек, който просто си плямпа! Отрасъл съм в семейство на двама дипломирани електронни инженери - дипломирани в ония години! Аз самия на 15 изкарвах пари с писане на асемблер... но защото падна Тошо. Преди това отговорно твърдя, че инженер в БГ, частно не можеше да бичи, без протекция на партийно ниво. Пробвано - бият яко, разбирай изхвърчаш от института. Някак си не вървеше някакъв младок да бичи частпром с японци или немци и да докарва валута, докато шефовете му, мастити партийци се мъчат с директорски заплати и се наливат с водка. Как си я представяш тая работа? Отделно, че въобще как се бичи част пром инженер, като в БГ имаше тотално ембарго на всякава западна техника, литература и чаркове? Трябваше да си във връзка с въшнотърговски фамилно-партиен картел, та да докопаш нещо съвременно по второ направление. То един каталог на 74 серията да имаш и си го четяхме като вечерна книга и го пазехме като очите си - мама му стара и простотия. Указ 56 важеше за ресторантьори, занаятчии, автомеханици и т.н. Въобще хора дето и по социализма си въртяха далаверите на дребно - тогавашния елит в средната класа. И пак си трябваше дебела протекция на партийно ниво, иначе идва чичо Гошо пише един донос и поемаш към Белене. Без гръб от партиен член не можеше да пръднеш без позволение. То да влезнеш да учиш си трябваше да си предан на партията, какво остава в командировка да идеш... Иначе инженер в ония години просто ти гарантираше социалния минимум и толкова. Всеки бензинджия, магазинер или тираджия, можеше да те сложи в малкия си джоб по доходи и стандарт на живот. Хич не ми я хвали оная система. Видял съм достатъчно от нея та още да ми държи влага. И като имаш предвид, че нашия род сравнително малко е страдал от партизанлък, национализация и доноси в последствие... А на какви случаи съм се нагледал. Гнусна история.... и ще им сърбаме попарата на тия 50 години, вероятно още 500. И това, че прехода всъщност си беше едно разграбване... пак е следствие от оная система и нивото до което принизи нормалния човек. Защо в други страни в соц. блока не се случи това разграбване? Там хората все имаха някаква гражданско самосъзнание, някакви инстинкти. Тук мелачката така смаза хората, че после даже и не разбраха какво се случи. И още не разбират... Вероятно и никога няма да разберат. Критериите им да го разберат са унищожени. Тия 50 години ебаха майката на един народ, дето е оцелял при всякакъв тормоз.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Сеп 10, 2012 1:38 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Цецо, това не е точно така. Аз никога не съм бил свързан с оная партия по никакъв начин (не знам колко души тук могат да се "похвалят", че са отказали да станат комсомолци и после в казармата не са се заклели; при мен това е документирано), и все пак още през '86 можех да изкарвам по някоя кинта на частно с писане на софтуер. А за Правец 8Z чувал ли си някога? Едва ли, тъй като не стигна до пазара, понеже системата се гътна и хората взеха да са много заети с пълноценното гътване даже и на неща, дето нямаше нужда  А познай чий беше дизайна? Тогава по линия на ТНТМ бая неща можеха да се правят, стига да хванеш подходящия контакт. То не, че сега е по-различно в това отношение... Това го казвам, не за да защитавам тогавашната система, а за да подчертая отново, че имаше много неща след това, които бяха унищожени от престараване да изглеждаме много демократични. Другите държави не постъпиха така, а и по принцип при малко повече предприемчивост, сега можеше да се изкарват бая пари от туризъм на доста вече унищожени обекти от онова време. Ама не, сещам се някой беше постнал в Хумор нещо с видове капитализъм с едни крави. Та точно така постъпваме българите (и аз в това число) - бутни къщата да строиш нова, ама още преди да си купил тухлите даже...
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пон Сеп 10, 2012 2:04 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Комунистите винаги са си боравили с подмяна на историята и изкривяване на фактите- т.е. с лъжи. Затова добре, че вие с Цецо и компания не се отказвате да повтаряте истината, въпреки упорството на "носталгиците". Weiter so!
_________________ Хайде де!
|
| Пон Сеп 10, 2012 2:40 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Н'бабане, да не те е било страх от последниоя абзац на клетвата: 
_________________ Хайде де!
|
| Пон Сеп 10, 2012 2:45 pm |
|
 |
|
Lupus
|
На колко години си млади приятелю?
|
| Пон Сеп 10, 2012 2:53 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
|
| Пон Сеп 10, 2012 3:27 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
Миро, доста знае изглежда... или поне си мисли. @dan, и аз съм млад (мисля), та не смея много да приказвам крайности, ако не ги видя с очите си. Това беше една от причините да походя из БГ това лято, да се видя с хора и места, да послушам какво разправят и стари, та и млади и чак тогава да пиша какво впечатление имам. Та недей вика "носталгици" - всъщност ти си точно от тия, на които им е казвано колко лошо е било всичко тогава, та да си имаш сега "свое" мнение, че то действително е било лошо. Добър пример, както описваше дядото, ти си добър пример как стават подмяната, но и как трябва всъщност - ти сега се напъваш тука да се бориш за нещо в БГ, точно защото мислиш, че е добре сега спрямо тогава, та ще може и по-добре да става (предполагаш). @zaphod, ще премълча тука, не ми се влиза в тоя цирк, та думай си на воля. Абе, направи ми и друго впечатление - на вр.Столетник имаше повече турци в музея Шипка, отколкото българи - това си е напълно сериозно. С децата си - да им покажат, да ги научат, обясняват им нещо не знам какво... може би техния прочит на историята. Нашенците бяха, като че малко и някак си нехайно мятаха по поглед, вместо да се зачетат, колкото може по-бързо да излезнат - печати си вземат и айде нататък. Виж, турците нагли - пипаха къде що не беше покрито със стъкло, което без малко да ме изкара от нерви ... мамка му, в музей сте!
|
| Пон Сеп 10, 2012 4:05 pm |
|
 |
|
tgi
|
Дан е в пълното си право да нарича носталгици и както още му хрумне всеки комуняв загубеняк, комуто светът се вижда прекалено широк без телените огради по границата с наклон *навътре* и си въздиша по времето, когато не му се е налагало да приема, че по-умните от него вече няма поне да ги строят и понабият та да не му се правят на толкова умни а да ги позаболи и тях в строя.
|
| Пон Сеп 10, 2012 4:37 pm |
|
|