|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:11 am
| Автор |
Съобщение |
|
woody
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
 Re: Windows 8 на пазара.
Всяка форма на идиотщина ли трябва да бъде толерирана? Един процес го интересува налична свободна памет, а не размер на swap (който може да е запълнен от някой друг или въобще липсващ ако няма нужда от такъв). Това трябва да е достатъчно, идвайки от M$ разработчика. Аз съм дотук.
|
| Нед Ное 04, 2012 5:12 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Пак да ти повторя - ако програмата ти изисква page файл, тогава нямаш никаква опция, освен да го сложиш в рам-а, ако искаш да работи бързо. Майкрософт е оставила свобода на потребителя да реши сам какво го устройва най-добре и според мен това си е супер нормално. Кеф ти файл на диска - имаш го, кеф ти файл в рам-а - имаш го, кеф ти не искаш никакъв файл - имаш го. Иначе се получава така, че някой, който използва определени приложения няма да има никаква опция. Аз лично не виждам нищо лошо в това, а ти като виждаш - твой си проблем и даже можеш да спреш да ползваш въпросната ОС заради това. Дето казваха в казармата - всеки е дал клетва, да се оправя. Ама да тръгнеш да тръбиш наляво надясно колко тъпо било дадено нещо без да знаеш цялата история и факти на мен лично ми се струва супер смешно, без значение какво даже някой от M$ мисли. Понякога аз също правя неща, които са пълна идиотщина, но имам клиент, който ги иска точно така. И какво сега - заради това, че били пълна идиотщина да върна клиента и да не му вземем парите ли? В крайна сметка всичко се свежда до едно нещо - работим за пари и те са целта. Ако хората искат нещо и са готови да платят за него им го правим, ако не им го правим рано или късно отиваме вън от бизнеса  . Като станем благотворителни организации тогава ще правим само неща, които не са идиотски и ни доставят кеф  .
|
| Нед Ное 04, 2012 5:20 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ми Тони 2 дена чисти листа, някой път си мисля че апартамента в БГ има доста предимста пред къщата тук..листа не чистя, и дървения не насипвам по градината .. не че няма мехиканци ама е друго ...  Кой е казал че свапа не може да се изключи, мое, ама пробвай ти с изключен ще мяташ боб кога кое ще тръгне и кога не. Пробвал съм и друго, да го алокирам на отделен партишън, да го направя малък и там да го оставя, с идеята има памет какво става със свапа не ме вълнува. Да ама не ... онова копира, и като почне да се чупи флаша и почва да става интересно. За тая цел 4 Gb RAM свапа там, и да не ти пука. Може да звучи безмислено, налудничево, някой да му се нерви или вбесява, ама както се казва козата си сака пръч, в случая свап трябва да има и не трябва да е на флаша, ако ми дадеш някакво друго по интелигентно решение ще е супер.
|
| Пон Ное 05, 2012 1:16 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Не си се оказал прав - въобще. Това не е безсмислено а направо антисмислено. Само напомня познатия от 20+ години насам факт какво е windows софтуерът - срано, мазано, отгоре пак срано и върху него пак мазано и така докато можеш да броиш слоевете. Приложенията нямат работа да се интересуват от swap файл въобще - само от налично логическо адресно пространство. Ей го в момента внучето в DPS-а им дава 1 гигабайт (при 128М физическа). И понеже моите приложения са 100+ (понякога 1000+) пъти по-малко срани/мазани до swap практически никога не се стига. Ако имат 4Г памет и тя стига за приложенията - някои от които неграмотно гледат тоя файл навярно защото MS неграмотно не са предоставили каквито трябва функции за такива цели - няма никакъв проблем тоя файл да е фалшив, във флаш, в несъществуващ флаш (т.е. да е write only, така или иначе паметта винаги ще стига и няма да стига до swap или ако не стига и swap вътре в самата памет няма как да помогне, може само да попречи). Та не им вярвай толкова, това, че са най-богати значи само, че са най-богати, не казва нищо за това какво и колко умеят  . Както Тони обясни мазалото им просто не работи ако нямат swap файл, затова и се налага да го има. Това не е причина да се прави така, само причина човек (както например Тони) да овладява неработещата инак ситуация. Ако ти построя къща с лампа в стаята ти с 5 последователно включени ключа равномерно пръснати из останалите стаи ще имаш причина да обикаляш като щур за да си светнеш - доколко аз ще съм направил нещо смислено е друга тема  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Ное 05, 2012 2:23 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
tgi, аз мисля, че доста ясно написах какво мисля по въпроса. Ако нещо не си разбрал - сори, повредата е в твоя телевизор  .
|
| Пон Ное 05, 2012 2:58 am |
|
 |
|
tgi
|
Е не изразих неразбиране а несъгласие, все пак и други хора ни четат писанията и без обяснение защо нещо не е както трябва просто вярват на по-богатия (щом е забогатял значи знае нещо повече от мене, доста популярна (популяризирана) глупост).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Ное 05, 2012 3:11 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Никога не съм изразявал такава мисъл - идея си нямам как ти хрумна.
|
| Пон Ное 05, 2012 3:19 am |
|
 |
|
tgi
|
Ами грешката е моя, макар да не ми е ясно на мене пък как ти хрумна, че визирам тебе Отдавна (от години вече  ) знам, че си далеч над такива глупости. Просто смятам, че си струваше споменаването на такова нещо в тоя контекст (нали става дума за MS), то ако си говорехме насаме с две думи да сме се разбрали. Но трябваше да покажа някак, че не го пиша за тебе, глупав пропуск от моя страна за който съжалявам.
|
| Пон Ное 05, 2012 4:17 am |
|
 |
|
zaphod
|
те приложенията нямат работа да се интересуват, но го правят и микрософт се стремят да ги запазят работещи. помня че когато пускаха виндовс не знам си кой, се хвалеха как проверявали дали приложението не е конкретно някое популярно (май бяха списък игри), което няма да бачка заради фикснати бъгове и ако бъде разпознато бъговете се имитират. точно заради такива сранета и мазанета виндовса е най-ползван, щото хората не ги интересува колко красив и строен е кода, а искат да им бачкат старите програми.
|
| Пон Ное 05, 2012 8:17 am |
|
 |
|
tgi
|
То това да са им мазанията и сранетата, не би ли бил прекрасен светът  . Както вече обясних повече от веднъж няма никаква нужда да се поддържа неизползван от никого (но явно търсен от разни размазвари) файл в RAMdisk. Може да е навсякъде, включително на "write only" device и къде ли не.
|
| Пон Ное 05, 2012 8:31 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
tgi, бозата е една комерсиална система, която съществува само и единствено защото угажда на клиентите си. На теб ти е лесно да натресеш на клиента си DPS, ама той не купува ОС-а, а купува устройството. Освен това ти го гледаш от принципа - кат не го кефи клиента, да духа супата. Ама много хора клиента и прищевките му им вадят хляба. И при тях такъв номер - няма.
Ако Микрософт не осигурят подръжка на някакви "глупави" приложения, явно ще загубят клиенти. При днешната конюктура, когато не са вече едноличен лидер на пазара, явно им се налага да глезят и глупавите си клиенти... колкото и тъпо да им се вижда на останалите.
Ако беше разработчика на Линукс, просто щяха да кажат, че това е тъпо, няма смисъл (което е вярно)и клиента с глупавите си приложения, да върви на майната си. Затова обаче Микрософт ще си продават бозата, а линукса ще се ползва само от "умни" хора... Въпрос на манталитет ако щеш.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Ное 05, 2012 11:34 am |
|
 |
|
tgi
|
Айде и Цецо сега. А бе как от всичките единствено тримата, които знаят как работи MMU и за какво служи page файл (един от тях аз) не отидоха в посока "а бе те няма начин да не знаят по-добре от тебе щото са по-богати". (щото са по-богати го вмятам аз, мисля, че това е мотивацията зад такъв вид мнения).
Нали това обясних и аз, и другите, по този начин не правят нищо, с което да угодят на никого от клиентите си. Единствено закърпват поредната своя дупка - за сметка на клиентите си. Кой нормален клиент няма да предпочете голяма памет и евентуално фалшив swap файл някъде си та всички приложения да са доволни пред това да похабят част от RAM-а си за размазане без полза. Явно не работи - не защото клиентите искат да не работи а защото е поредното лайно изсрано от MS. (за неразбралите - ако някое приложение търси swap файл то не го прави за да чете/пише из него, това дори MS не биха го намазали по тоя начин, целта е да разбере на колко виртуална памет може да разчита, гледайки големината на файла като няма къде другаде да погледнат).
Това е технически форум и се очаква като постваме неща свързани с техниката да знаем какво приказваме, такива приказки "ами те така защото клиентите" и т.н. без разбиране на техническата страна бих очаквал поне постоянните тук да знаят, че няма как да минат. Има и хора, които знаят за какво става дума, не е дир.бг днес.бг или нещо подобно.
|
| Пон Ное 05, 2012 11:55 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Точно щото мислиш технично, не разбираш един такъв проблем. Затова и нито ти нито аз се листваме на Ню Йорксаката фондова борса, а точно тия с "изсраните лайна" го правят  Независимо дали това е кръпка върху кръпка или "изсрано лайно", е направено за да се позволи на определени приложения да работят. Явно тези приложения носят пари или някакви други дивиденти на Микрософт и те си серат лайната. В крайна сметка, щом могат да взимат пари за това - правят го. Ние и златни лайна да серем... пак не можем да им стъпим на малкия пръст.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Ное 05, 2012 12:35 pm |
|
 |
|
tgi
|
Ей го пак, фондови борси и подобни глупости. Бе нали обясних, че е физически невъзможно това да е направено за да работи кое да е приложение. Колкото имаш шанс да се изтеглиш сам нагоре дърпайки се за косата, толкова е шансът това да е както си мислиш. Просто за да го разбереш е нужно специализирано знание, не е сложно но като не го знаеш не го знаеш. Неспособността да разбереш кога знаеш какво говориш и кога не е далееч по-нагоре в списъка на нещата отдалечаващи някого от лелеяната мечта да е на фондовата борса от техническото мислене. Всъщност то не пречи въобще а би могло да помогне ама *това* ако почна да доказвам ще ми отидат дни ако не години та няма да го правя  .
|
| Пон Ное 05, 2012 12:59 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Аз имам 24 гигабайта рам на лаптопа и напълно изключен суап на седмица и мога от личен опит да кажа, че всичко си работи на пушка. Няма такова нещо, че имало приложения дето искали суап. По принцип това е нещо прозрачно за приложенията и те изобщо не би трябвало да имат информация дали са суапнати на диска в момента, или не. Цялата тая система е за да лъже приложенията, че компютъра има повече памет, отколкото в действителност. Разработена във времена, когато 1 мегабайт сим карта струваше $150, тогава е имало смисъл от нея. В наши дни е просто остатък дето си го носят в софтуера, както апендикса при хората. Е, сигурно са смятали, че и в наши дни може да има хора, дето работят на 256 мегабайта памет, не знам. Но със сигурност, ако компютъра има достатъчно физическа памет, за да покрие *максималните* изисквания на програмите плюс паметта за самия ос и буферите, от суапа няма никаква нужда или полза.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пон Ное 05, 2012 1:51 pm |
|
|