Отговори на тема  [ 91 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Аз не гледам BTV, а Вие? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Аз не гледам BTV, а Вие?
Цецо написа:
... ловя цифрова телевизия...

хъх? сигурен ли си, че е цифрова?
не знаех, че са подкарали мултиплексите... я дай малко детайли - канали/честота и т.н. да видя дали и аз няма да хвана някоя цифра

Чет Яну 03, 2013 5:10 pm
Профил
Аватар

А сега ме уби.... ми сигурно е цифрова, щото на телевизора имам ATV/DTV и избирам второто, пуснах го на автоматична сканировка и то изпляка 5-6 канала. Не им знам честотите, ще ги проверя довечера.

Абе със сигурност е цифрова, щото като е кофти сигнала, става на квадратчета, а не на сняг :)

Ето го мултиплекса дето работи в момента:

http://www.predavatel.com/bg/digital/channels

Чет Яну 03, 2013 5:13 pm
Профил ICQ
Аватар

мдааам, явно съм изостанал....
то талавизора беше изключен от контакта от март, преди празниците го издухах от праха кабела и го включих да погледаме президента.
ама язък за напъна...

Чет Яну 03, 2013 5:27 pm
Профил
Аватар

Като цяло мултиплексът си е почти същото като сателитен или кабелен транспондер. Всички са по стандарта DVB. Разликите: за наземното разпръскване стандартът е DVB-T , което е COFDM с 8000 носещи. Модулацията е до 64 QAM с до 1/2 FEC . Ширината на заеманата лента е 8 MHz , скоростта на предаване (реално използваема) до към 20 МБ/с . При сателита :Стандартът е DVB-S (има и по-нов, DVB-S2) ,30 MHz лента, QPSK модулация, до 57 МБ/с.
Голямото предимство на цифровото наземно разпространение е, че се приема добре при наличие на отразен сигнал - това е благодарение на COFDM -a , а също и че работи при по-ниско отношение сигнал-шум спрямо аналоговата телевизия.

Чет Яну 03, 2013 5:28 pm
Профил
Аватар

Аз тук имам една голяма Яги антена на комина, дето беше останала от предния собственик на къщата и като я ръгнах в телевизора и успях да хвана с нея около 30 цифрови канала и половината от тях са си HD. Та искам да кажа, че качеството е доста добро, даже май е по-добро от това на каналите, дето ги гледам през сателита, защото там HD-то е Lite HD. А си спомням когато преди 5-6 години спряха аналоговата ефирна телевизия и минаха всички канали на цифрова, та тогава трябваше да си купуваме едни кутии, дето се слагаха между антената и телевизора и тогава на стария телевизор с кинескопа пак разликата в качеството беше огромна в полза на цифровата телевизия, нищо че тогава не беше HD, а си беше нормална резолюция.

Чет Яну 03, 2013 5:46 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мога да ви кажа как е хавата тук в Нрг. Те са изцяло на цифрова ТВ от май 2008-а или и 9-та.
Телевизора не е нещо специално и го взехме 11-та, но модела сигурно е 9-10-та и има слот за CI, мисля че означава Common Interface. Гледаме го с Булсатком. Обаче по - миналата година, лятото си взех от БГ (Конрад) една евтина (мисля 15лв.) стайна антена за DVB-T. Малка е 20 и нещо на 15-на см. Има си стойка и може да се поставя хоризонтално или вертикално. Ако искате ще ви постна снимки. Има си и адаптер за захранване.
Преди да я включа четох инструкцията (както никога досега :lol: ). И пише да се внимава, че някои от съвременните ТВ-та изкарват захранване на антенния си вход. Викам си, ми убу де, ама то би трябвало да се настройва това нейде из менютата. Понеже не го видях нийде и я включих без захранването. Поставих я до самия ТВ, стоящ на около 3м. от прозореца и я насочих горе-долу към предавателя. Тук има един сайт, задаваш си адреса и те ти посочват най - оптималния за твоето място предавател. Нашият е на около 20-на км.(по моя преценка) от нас, през море и тук-таме суша :) и изобщо не знаех за него. Но когато видимоста е добра, се вижда.
И така без захранване, вътре в стаята и далечко от прозореца, ТВ-то нареди към 150канала(ако не се лъжа). Предполагам, че част от тях са радиа, не съм ги гледал всичките.
Тук има такса за приемане на ТВ-я. Като си купиш първия ТВ, те регистрират и започва да ти идва такса. Някои се скатават, купувайки си приемници на името на роднини, приятели и т.н. Държавата обаче ти гарантира приемането само на 3 канала. Два нормални и един детски. Всичко друго е кодирано и трябва да шариш на оператора.
"Безплатните" канали обаче са много добри. Реклами - никакви, ако не смяташ споменаването на спонсорите на края на предаването и то на черен екран само с емблемата им и една дикторка казва името на компанията и всичко приключва за 5-10сек. Понякога ползват едно 3-5 сек-но клипче на мобилните оператори при преминаването от предаване в предаване, нещо подобно на звездата на Евроспорт. :) Детската им програма е супер, а и тя така се казва "НРК Супер" :) . Има я и свободно в нета. От програмите на Норвежката ТВ, мога да ви препоръчам едно страхотно музикално предаване "Beat for Beat". Вижте го в нета, обещавам че ще го харесате много http://en.wikipedia.org/wiki/Beat_for_Beat.
И така го гледах (когато гледаме Нрг ТВ де ) почти година. Но един ден, поради лошото време май :), гледам картината започна да накъсва, а те са с HD. И викам си, я да му включа захранването на антената и воала - заспа, сиреч ТВ-то ми не подава захранване на антенния вход и сигнала ми е бил достатъчен.

Чет Яну 03, 2013 6:55 pm
Профил

[quote="Цецо"
Че на мен бебешката ми е на немски??? Мнооого тъпо, щото все едно да слушаш "Зайченцето бяло" в аранжимент на нацистки марш.[/quote]
На Булсата е на енглиш. Моята мома ме изненада като вместо чао ми каза "бай бай" . Забелязах че така се изпращат животинчетата по бейби тв.
По темата - от 1994 съм в бизнеса с ТВ, преди повече, сега по малко. Такова изнудване не съм виждал.
Браво на оператора че защитава интересите на БЪЛГАРСКИТЕ зрители!

Чет Яну 03, 2013 11:51 pm
Профил

Tехническите теми обикновено се превръщат в говорилня, а тази иначе "тралала"-тема взе че стана полу-техническа... Ходи го разбери :)

Пет Яну 04, 2013 12:28 am
Профил
Аватар

dan написа:
Ходи го разбери :)
Стара традиция: На работа се говори за купон, а на купон - за работа. :D

Пет Яну 04, 2013 10:20 am
Профил
Аватар

цифровата явно е с доста по-тясна лента, щото там където аналоговата едва виждаш нещо, цифровата се вижда чудесно. дали ако не беше мултиплексирана, нямаше да се лови на още по-слаб сигнал?

Пет Яну 04, 2013 11:20 am
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
Цецо написа:
... ловя цифрова телевизия...

хъх? сигурен ли си, че е цифрова?
не знаех, че са подкарали мултиплексите... я дай малко детайли - канали/честота и т.н. да видя дали и аз няма да хвана някоя цифра
.
На анализатора виждам четири цифрови транспондера в София: 490, 626 , 722, 818 MHz. На този последния имаше шест програми преди време, другите не съм ги проверявал.

Пет Яну 04, 2013 1:52 pm
Профил

за спора

Пет Яну 04, 2013 11:17 pm
Профил
Аватар

zaphod написа:
цифровата явно е с доста по-тясна лента, щото там където аналоговата едва виждаш нещо, цифровата се вижда чудесно. дали ако не беше мултиплексирана, нямаше да се лови на още по-слаб сигнал?

Не е с по-тясна лента, пак е 8 MHz.
Просто QAM 64 изисква 20-26 dB S/N , за правилно декодиране (цитирам числата по спомени , зависят от параметрите на модулацията), а на аналоговата и трябват 43 dB S/N за добро качество.

Пет Яну 04, 2013 11:54 pm
Профил

Цитат:
Станах рано призори,
пуснах телевизора и гледам -
НЯМА ЬТВ!
Разтърквам сънени очи,
пак поглеждам -
НЯМА ЬТВ!
Кафето готово е, нали,
пийвам си, поглеждам телевизора -
НЯМА ЬТВ!
Работата днес ще ми спори,
щото в ефира,
НЯМА ЬТВ!
Хората са по-усмихнати, добри,
защото Булсат,
НЕ ИЗЛЪЧВА ЬТВ!
Вечер пускам аз да гледам новини,
с радост забелязвам, че
НЯМА ЬТВ!
Господ нека благослови,
този, който
ОТЪРВА МЕ ОТ ЬТВ!
Стана късно, вече ми се спи,
телевизорът свети, но
НЯМА ЬТВ!
Заспивам. Сънувам сънища добри,
защото днес,
АЗ НЕ ГЛЕДАХ ЬТВ

Цитат:
"Все повече хора се обаждат в офисите на Булсатком, за да попитат дали могат да им спрат и Нова Телевизия."

Съб Яну 05, 2013 10:16 am
Профил
Аватар

аз не мога да схвана следното:
от март, най-късно от септември, всички телевизии, които ще излъчват цифрова ефирна, ще трябва да ПЛАЩАТ на мултиплекса, за да им се разпространява програмата. при това май никой няма да плаща на някого, за да ползва цифрова ефирна. може и да ги кодират, знам ли...

от другата страна на това са сателитни, кабели и интернет доставчици, на които пък телевизиите им ИСКАТ пари, за да ги разпространяват. в случая ьТВ са и особено нагли: не само че не искат техния боклук да е в отделен пакет (примерно +2лв на месец за който иска да ги гледа), ами и всичките им програми да са в челото на подреждането (примерно 102, 103,104, 105...). на всичкото отгоре и утрояват цената. нормално е да се стигне трудно до сделка.

това, че имат сделка с БТК е друг случай. ако сега БТК са склонили да платят нещо повече, след няколко месеца ще си го върнат обратно. основните мултиплекси са на същия собственик, и операцията ще е "от левия в десния джоб". отделно си върви яка реклама на БТК по ьТВ, но реклама на булста май не съм виждал. така че, каналите на ьТВ може да са излезли без пари на БТК.

не съм си чел договора с булсата, нито общите им условия, но това подреждане на каналите от тях ме дразни много. на стария приемник можеше да се преподреждат или дори изтриват. на нови - нъцки. не че гледам особено много телевизия, но е някак си дразнещо.

ЕДИТ:
пуснах талавизора да сканира за нови DTV канали със някаква стайна антена. забави се на правилните канали и намери 15 телевизии.
БНТ, ьТВ (3 пъти), ТВ7 (7 пъти) и няколко кодирани канала и една тест таблица с толкова дълъг текст (в съответстви е с чл.ххх), който не дочетох. качеството не впечатлява с абсолютно нищо.

Съб Яну 05, 2013 12:51 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 91 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща