|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:04 am
Промени в избирателния закон
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: Промени в избирателния закон
Да, имам бизнес и от тая година имам и градина и копам в буквалния смисъл. Та примерът ми е от реалния живот, копам и знам че следващото поливане пак има трева. Не си правя илюзията, че сега тия като дадат оставка и айде ще дойде Месията. Но си давам сметка, че както при копането ако го оставя ще буреняса, така е и в политиката. Хората както казваш се променят, но се променят според условията. Ако едно магаре стане политик в Англия се променя, ама се променя не в посока говедо, защото условията го принуждават да си крие магериите или го свалят от власт. Това трябва да стане и у нас. Има ли гаф -> оут! Няма друг начин. Политиците много бързо ще се променят, защото замисли се какво е първото нещо, което правят като дойдат на власт - да назначат свои хора навсякъде. Е познай как ще реагират точно тяхните хора, като на няма и месец и айде стани да седна. Те ще са първите дето ще озъптяват политиците да бъдат по-внимателни и да не дразнят народа. Както е казал другаря-чичко Маркс революционна обстановка се получава когато народът не иска повече да го управляват по старо му, а политиците не могат да управляват по нов начин. Те това не го разбраха, народът му писна така да я караме. А БСП тръгнаха по стар народен обичай с кофти назначения, решения на тъмно, едни милиарди напред-назад неясно защо... Това щеше да мине ПРЕДИ. Не е нещо ново, ама вече на много хора им писна и от тук изходът е или политиците си вземат поука и дават оставка както е НОРМАЛНО или имаме революция както казва чичко Маркс. Тия тънки сметки дето и ти ги правиш - ама кво ще правим сега ако няма правителство, ама колкото струват протестите ги заеби. Разбери че мирише на революция. И последното нещо за което мисли един народ отивайки на революция е каква е цената на патроните. В много голяма грешка си и ти и БСП 
|
| Чет Юли 25, 2013 2:02 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Миро, това с назначенията не само, че не трябва да се ползва като коректив на политиците, а трябва да се забрани със закон. Не може да подменяш на всеки 4 год. хората в администрацията и да очакваш, че нещо ще се промени. То и затова всеки гледа като го назначат първо да открадне каквото може, защото не се знае още колкото ще е на тая позиция. Затова в закона за държавната адмистрация трябва да се забрани всеки който дойде на власт да се изявява като кадровик. Поставят се ясни условия на които трябва да се отговаря, за да станеш държавен чиновник и се оставят само високите позиции да ги назначават политиците, но само след като им изтече мандата (обикновено 8 години тук в САЩ) или сами напуснат. Ако ви дам линк към тукашните изисквания да станеш държавен служител и ще се хванете за главата - ама то и затова тук е супер престижно да работиш за правителството и хората го използват това, за да натрупат опит, защото наистина се работи както трябва и после след години нямат никакви проблеми да се преместят в частния сектор на високи позиции и големи заплати. Ей така се постига последователност в политиката, а не като в БГ - след всеки избори и почват да ви "оправят" наново и да назначават техни си хора, без значение с каква квалификация и умения са - единствено важно е, че са наши хора.
|
| Чет Юли 25, 2013 5:07 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Интересна работа - изписахте три страници за промени в избирателния кодекс, без никой да се опита поне да дефинира до какви промени в политическия модел на управление трябва да доведат тия промени. Изборите са само средство, те не са самоцел. Чрез тях само се наместват фигурите на политическата шахматна дъска. А как трябва да се подредят те и коя колко е силна се определя от конституцията. От пешка може да стане царица, но който играе шах знае, че с пешка царица много рядко се взема. Или с понятията на нашего брата инжИнера - нека първо да измислим идеологията на системата, която искаме да създадем, алгоритъма на нейната работа и после да мислим как да изберем най-подходящите ИС за схемотехниката.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Чет Юли 25, 2013 5:35 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ех, аз не съм казвал как трябва да е, а какво се получава у нас... Между другото няма чак такова значение какви ще са законите. Примерно мандата на главния ни прокурор е 7 години. Затова бат Бойко не го смени веднага, изчака да му дойде времето и после ако си чул СРС-то дето Кокинов вика на Бойко "ти си го назначи, не ми се подхилквай"... Инак не беше тайна, че ББ можеше да назначи от най-дребната риба до президента. Той си го каза в прав текст, че когото той посочи за президент той ще е. И така и стана. Според мен няма полза от мандатите у нас, както казах има мандати и за прокурори и за СЕМ и за много други постове, но навсякъде се назначават "наши хора". Сегашният модел не е съвършен, но проблемите у нас няма да се решат с промяната му. Или ние търпим глупостите на политиците или не ги търпим. Това е което трябва да се промени. Ако търпим на безобразия, дори и най-съвършения модел да имаме и най-чистите хора да изберем за постовете, след време полека-лека пак ще се извратят нещата.
|
| Чет Юли 25, 2013 6:39 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Окръжните (областните) съдии и прокурори тук се избират от хората на изборите и никой не ги назначава. Президента назначава само на национално ниво топ началниците, след като им е изтекъл мандата. То това е и нормално, след като те ще провеждат неговата политика. На локално ниво обаче политиците не могат да барнат служителите, защото те са защитени от закона. Сара Пейлин за малко щеше да духне супата, когато беше губернатор на Аляска, защото беше упражнила натиск да уволнят един служител, дето нещо не се харесвал на нейна роднина. Съда после го възстанови като пич, а после тя се отказа от политиката и реши да си стои в къщи и да си гледа децата  . Така че трябва да има хора, дето се назначават от управляващите - тези на национално ниво, големите клечки на локално ниво да са изборни, а малките служители да са защитени от кадруване. Така се получава това, което искаш - големите клечки да се съобразяват с малките да не ги издънят, а пък законите така да са направени, че малките клечки не могат да правят золуми, защото отиват директно в затвора, защото не са хора на никой, отделно законите се спазват. Така се създават няколко слоя в администрацията и по тоя начин почти всички проблеми ще се решат - номера е да има желание това да стане, което в БГ ме съмнява да се случи даже и след още 25 г., поради причините които и ти споменаваш в последните си изречения  .
|
| Чет Юли 25, 2013 6:52 pm |
|
 |
|
Lupus
|
Този модел се възпроизвежда вече 23 години, без значение на цвета на партията. Ами и малко дете като пипне печка, независимо дали е бяла, черна или зелена и се опари разбира, че този предмет пари независимо как е боядисан и внимава с него. По бетер сме от децата в тъпата си упоритост да възпроизвеждаме една и съща система и да очакваме тя да заработи по различен начин. До кога можем да продължаваме всъщност така? Още 23 години дали ще ни стигнат?
|
| Чет Юли 25, 2013 7:18 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ако чакаш системата САМА да проработи може да чакаш колкото си искаш... Пак ще кажа има много неща които биха могли да се променят в системата като това за администрацията дето спомена Димитър. Но каквото и да променяш, както и да го променяш системата САМА никога няма да проработи. Просто има две страни - администрация и народ. Докато народът седи и чака като жителите на Столипиново някой наготово да го "оправи" мизерията ще продължава. Първо чакахме отвън да ни оправят, после СДС да ни оправи, после Царя, после Бойко... НЕ! Няма да ни оправи нито друга държава, нито партия, нито система, нито дори Господ не може да ни оправи докато седим и чакаме на тепсия. Нямам предвид конкретни хора, има такива дето чакат и дето не чакат, а трети се оправят сами. Просто ние като народ или като граждани трябва да се научим как да постигаме общо мнение по важни въпроси и как да го отстояваме. Примерно ще толерираме ли корупция, ще толерираме ли накадърници на власт, ще търпим ли непрозрачно управление повече? Ако кажете че ги търпим - ОК, ще търпим. Ако не ги търпим, значи не ги търпим и не ги допускаме, особено по високите етажи на властта. Ясно и категорично ДА или НЕ. Докато ние не сме наясно какво искаме то няма как да се случи.
|
| Чет Юли 25, 2013 8:06 pm |
|
 |
|
Lupus
|
Айдеее, пак приказки от митинга. Как си го представяш това всичкото да стане, когато го генерира самата самата форма на управление????????? Това, което казва Димитър за щатите трябва да стане и у нас в съдебната система, ако искаме тя да заработи - преки избори от долу до горе, от шефа на районния съд и районния прокурор, до главния прокурор и ръководителите на върховните съдилища. Но това минава през избори за ВНС и нова конституция, приета с референдум.
|
| Чет Юли 25, 2013 8:19 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Lupus, ако не греша си по-голям от мен и би трябвало да имаш повече спомени от татово време  "Приземяване, приземяване, приземяване... Помниш го това нали? А помниш ли продължението на речта? Има я в нета... Та колко време го оправяхме тоя комунизъм? Аз от малък, че чак докато стана студент все оправяхме, оправяхме, айде батковците като теб го оправяха де, аз зяпах. Ама нещо май не можахте да го оправите  Не че аз тогава съм имал много по-различни убеждения, даже после имах щастието да участвам активно по време на студентските стачки. С влакове от Варна се домъкнахме и ние окупирахме парламент уж да оправим академичната система. Ей тъй я оправихме че си еба мамата... Ако не друго, сега си давам сметка че вече имаме някакъв опит. Тогава нямаше нито кой да ни подкрепи, нито кой да ни напсува разумно. Както и да е... не се срамувам, а за съжаление няма и с какво да се гордея. Иска ми се сега да можех да кажа "ей тъй се оправят системи". Уви, нямам опит в смисъл успешен такъв. Но все пак имам сериозен опит в неуспешното оправяне. И на тая база мога да кажа, че не е толкова лесно да се променят публични системи без да се променят хората. Ако щеш автоматично да изкопираме американското законодателство и държавно устройство пак не вярвам че ще се получи нещо. Системите са просто инструмент. Да, хубаво е да имаш добър инструмент ако си майстор, но и най-добрият инструмент е безсмислен в ръцете на некадърник. Нямам нищо против да се оправят и съдебни и всякакви системи, напротив искам да се оправят. Ама това не може да се случи само без участието на хората. Беше то едно време когато една партия правеше системата уж в интерес на хората. Умря това време, колкото и твоето поколение да не може да повярва. Днес или се обединяваме и НИЕ правим каквото трябва, или още няколко поколения ще чакат "вятъра на промяната" да им донесе нещо...
|
| Пет Юли 26, 2013 12:04 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Стана ми интересно да кажеш точно какво мислиш, че ТРЯБВА да се направи  ? Щото така да си говорим общи приказки по форумите и да казваме как нищо не се прави и че трябва заедно да го правим можем да си го откараме още 100 г. без реално нищо да е станало. Та ако може точка по точка какво е предложението за дествие  .
|
| Пет Юли 26, 2013 12:22 am |
|
 |
|
Lupus
|
И аз това се питам... Че иначе става баш като лафа от соца: "Чрез колективна отговорност към масова безотговорност" 
|
| Пет Юли 26, 2013 1:13 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ми дотука май освен моето предложение (от други теми де) други няма  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Юли 26, 2013 1:26 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Аз казах какво трябва да се направи и някои го правят  Не знам какво не разбрахте пак и кое е толкова интересно... Показва се ясна нетърпимост към тоя начин по който ни управляват толкова десетилетия. Това правителство се маха, Махат се още N правителства, докато не разберат всички че народът както е казал чичко Марс не желае ПОВЕЧЕ и няма да позволи ПОВЕЧЕ да го управляват по старо му.
|
| Пет Юли 26, 2013 12:35 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Нали тия N правителства ги е избрал точно народа преди това бе Миро. Демек избираме ги и след месец отиваме да ги махаме и после пак така. И викаш докато някой се научил не знам си какво. ОК щом имате толкова време за губене - губето го, ваше си е  .
|
| Пет Юли 26, 2013 3:21 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Ok. и какъв е варианта според теб за излизане от ситуацията?
|
| Пет Юли 26, 2013 4:41 pm |
|
|