Отговори на тема  [ 112 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща
Дефибрилатори 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Дефибрилатори
Дедо, дефибрилатора третира определени състояния, ако те не са налични - не третира нищо. Реално е приложим при фибрилация и да напътсва при сърдечен арест как да правиш CPR.

Ако го закачиш на човек, който е извън тези състояния - ще ти каже - не е за мен, оправяйте се.

Никой не може да замести доктора, мисля, че никой не твърди такова нещо. Това е просто един от начините, при определени състояния да дочака доктора... Ако го има не вреди, ако има полза - ползва се.

Реално при едно умиращо сърце, няма какво да помогне. Понякога обаче и сравнително здраво сърце влиза в кофти състояния. При токов удар например е много успешен.... което има логика, клин-клин избива :)

Пет Май 30, 2014 11:13 am
Профил ICQ

Дедо Боре,
85% от сърдечните удари извън болница завършват със смърт. В болница са сведени под 20%.
Ето ти малко графики за умрели хора от сърдечен удар:

http://www.tneel.uic.edu/tneel-ss/impac ... 1_fig8.gif

http://img1.wikia.nocookie.net/__cb2013 ... /F_one.gif

http://www.medicine.ox.ac.uk/bandolier/ ... 150-5.html

http://www.safelink.com.my/importance-o ... workplace/

като последното е доста рекламно но все пак от тея 250 000 годишно дето умират половината да се спасят си струва да има дефибрилатори.
И у нас положението не е по-розово. На мен веднъж ми потрябва дефибрилатор и нямах. Жив късмет е, че сърдечния масаж помогна. Сърцето беше младо и за около 30 секунди масаж влезе в ритъм. Ако трябваше да чакаме линейка щеше се да е в новините.

Пет Май 30, 2014 11:29 am
Профил
Аватар

не отричам, че в някои случай би бил от полза дефибрилатора. просто тези случай са малко.
и като гледам как вървят нещата с кривите краставици, щастливите кокошки и енергоспестяващите лампи, нищо чудно (афро) дупетатите, при съответното стимулиране, да ни задълат за ди купим по един дефбрилатор за всеки електромер...

иначе, наистина нищо не може да замени доктора. съвременните технологии много биха помогнали за подобряването на медицинското обслужване, стига синергията в системата да не е насочена единствено към точене на пари. мечтиии...
реалността е много по-груба. достатъчно е да видиш какъв е цирка при едно относително просто мерене като 24-часов ЕКГ холтер в която и да е голяма болница. нямали достатъчно бройки, губели записи, на половината били счупени куплунзите. говоря, за същата реномирана фирма, дето прави "мерцедесите". последния път даже не ми дадоха разпечатка, защото нямали хартия.

но в абсурдистан всичко е възможно, включително и да осъдят цецо слушалката, че отказал подслушване :D

Пет Май 30, 2014 11:46 am
Профил

ДедоБоре написа:
но в абсурдистан всичко е възможно, включително и да осъдят цецо слушалката, че отказал подслушване :D
ОффтопиК: Както и да постановят, че ареста на зам. шефа на Свиленградската митница е незаконен, нищо че са го ловнали с 5 кила дрога... :evil: :axe: :? 8O

Последна промяна Koleto на Съб Май 31, 2014 8:00 am, променена общо 1 път

Пет Май 30, 2014 12:29 pm
Профил ICQ

Поставянето им на обществени места ще доведе само до тяхната кражба :), уви таква ни е държавата и най-вече хорицата.

Цецо ... това за цените, абе не са балканските субекти, то на балканите ткаов анещо никой не продава сериозно, ние сега обмисляме ама не виждам много смисъл, това за което говоря са цени от европейски доставчици. Дали защото плащат високи данъци, защото искат да печелят много, защото има някакви такси и таксички не знам, но цените са неприлично високи. Ако има нещо на поносима цена то в повечето случаи е боклук. Не знам с медицинската техника как е, преди много време проучвах някакви цени за кабинет на мой познат, то те варираха в доста широки граници, там търговеца здраво товари май, защото с достатъчно натиск/изнудване повечето цени ми ги свалиха на 1/2 .... но аз това го постигам и с къде къде по-големи международни компании.

п.с. посленди път ми изръсиха нещо много интересно, било незаконно да получат от мен конкурентна оферта ... в смисъл аз им я пращах за да си направят сметка колко трябва да им падне още цената ... нарушавало не знам си каква евро директива .. направо ме изумиха, тъкмо очаквах още едни 5-10% надолу, получих ги де, но от друг доставчик, та скоро с директива току виж забранили пазаренето с доставчика.

Пет Май 30, 2014 3:16 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
И там пожарникари се оплакваха че нямало пари за оборудване, не всички, но чух не малко оплаквания. ...

Ами ако се съгласят да им напраят заплатите и пенсиите под 100к на година, щото сега са по над 150к може и да се намерят пари да си купуват още по скъпи играчки :D . Един път съм ги викал до сега и дойдоха с това от първия линк на Цецо, дето мери каквото се сетиш и после печата графики. Иначе как е организирана бързата помощ тук трябва да е пример за всички държави. Линейките не са към болниците, а към пожарните команди, т.е. даже и в най-малкото село има поне една пожарна команда, а в повечето са по няколко и като се обадиш на 911 пристигат до 5 мин и като ги видят на улицата и всичкото движение замръзва и им прави път, а не като в БГ да се пробват нарочно да им пречат (щото и такива случаи съм виждал :D ). И винаги се движат в комплект - линейка, пожарна и поне една или две полицейски коли и нещата се случват много бързо, направо си е кеф човек да ги наблюдава. Също така имат обща система за оповестяване и при сериозни инциденти пристигат и екипите от околните села. Веднъж един се беше показал на балкона на един блок и беше стрелял във въздуха, щото се ядосал на баща си и за нула време пристигнаха около 5-6 пожарни, още толкова линейки, поне 40 полицейски коли, един хеликоптер и два камиона с въоражени до зъби SWAT :) . Проблема е, че всичко това струва страшно много пари и аз поне не виждам как може да се приложи в държава като БГ, защото тук се финансира от данъците на къщите, които се плащат локално и верно, че 70% от тия данъци отиват в училищата, ама и за пожарната остават едни 15%, което като го сметнеш на $7к данъци, дето плащам за моята къща и е 1000$ на година само от мен за пожарната и полицията, а селото е с 35к жители и още една камара бизнеси и може да си представите какви пари се събират за един полицейски участък с 15-на полицая и 3 пожарни команди с по 10-а човека всяка.
Та незнам как очаквате в БГ да имат такова оборудване, след като хора като Бонго плащат по 17 лв на месец за здравеопазване и очакват всичко да било обпрудвано на 6. Тук никой не те пита работиш ли или не работиш - данъците на къщата си вървят и като не ги платиш три пъти (плащат се на всеки 6 месеца) идват, продават къщата, удържат си каквото им дължиш и ти дават един чек за остатъка :D .

Пет Май 30, 2014 4:40 pm
Профил
Аватар

преди малко ходих до полицията за паспорт - отвън на вратата ей такава табела "дефибрилатор". вътре торбичка с една кутийка 30х30, мисля с бутон и светодиод, незнам дали има дисплей плюс пластмасова карта как се действа. Звъниш на 112, правиш сърдечен масаж и обдишване и ако не става ползваш дефибрилатора и чакаш линейката, и повтаряш ако трябва - или поне това запомних.
хубава дискусия стана и доста интересни неща излязоха за четене. знам, че изглежда безнадеждно и невъзможно, но ако може поне някои случаи и проблеми да се разрешат "на парче", пак ще е нещо. иначе е ясно, че трябват топки и упорство, понякога и твърдоглавие.
ако трябва спешната помощ военна да я направят, и с парамедици само - но да знаят какво правят, как го правят и да са добре психически и физически. незнам как - но сигурно има начин. Както незнам кой президент беше военизирал авиодиспечерите в Щатско, а сигурно има и по-нормални начини и стимули.

вчера четох някаква разбивка за заплати - доктори 1100, сестри 700, шофьори 1700, главен счетоводител 2300??? Е как да стане??? Да пратят счетоводителя с линейката на нощна смяна???

офтопик - за колко време се изкарва паспорт тук. взимаш си номерче, имаш 10 човека или семейства пред теб - все пак е малък град и има само две гишета. Попълва се 1! бланка само ако имаш малко дете, чакаш 20-30 мин навън или вътре, реда не се губи - 5 мин за двама възрастни и дете, снимките ги правят на място, отпечатъци от двата показалеца и подпис. Искате ли да пише че сте родени в България или не - избираш си ??? Кога ще са готови - след 5 дни стандартен срок, обща цена 200лв. Чао и толкова! Нужни документи - едната му лична локална карта

Пет Май 30, 2014 5:02 pm
Профил
Аватар

Накратко: Бонго отскоро е безработен и в това положение е свикнал да взема, не да дава (не в БГ обаче). Така че изобщо не го давайте за типичен пример!
Изказах се замо заради едно: като нямам приходи откъде да взема парите за ш*баната държава, да ги скрадна ли?! А ако имам парите, пък нямам приходи, логично е да съм за затвора. Ш*бана държава!!!

Пет Май 30, 2014 6:11 pm
Профил
Аватар

Бонго, ти разсъждаваш като баба ми. Като я питам отде пари за това или онова (например за по-висока пенсия ), тя вика ами държавата да даде. Ама като и кажа, че всеки месец държавата ми удържа под различна форма 10 пъти колкото нейната пенсия - ама защото толкова много ти взимат тия изедници.

Та и ти така - даваш и 17 лв на държавата искаш от нея услуга като за 200 лв. И после - шибана държава.... Ми шибана е я, аз и давам 200 и получавам пак услуга като за 17 лв :)

Ама и на двама ви е простено, мозъците ви са промити от социализма. Само дето баба ми така и не го е виждала тоя социализъм, ама ти има късмета малко да закачиш. Но и двамата трябва да свиквате с липсата му.

Последна промяна Цецо на Пет Май 30, 2014 7:01 pm, променена общо 2 пъти

Пет Май 30, 2014 6:58 pm
Профил ICQ
Аватар

Grubi написа:
Както незнам кой президент беше военизирал авиодиспечерите в Щатско, а сигурно има и по-нормални начини и стимули.

Рейгън - и не ги беше военизирал, а ги беше уволнил всичките накуп заради изнудване със стачка. И понеже все пак някой трябва да върши работата са били мобилизирали военните авиодеспечери временно, докато наемат нови или старите с нови условия :D . Ей така трябва да се действа - със замах, ама вече няма такива политици :) .

Пет Май 30, 2014 7:00 pm
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:
Накратко: Бонго отскоро е безработен и в това положение е свикнал да взема, не да дава (не в БГ обаче). Така че изобщо не го давайте за типичен пример!
Изказах се замо заради едно: като нямам приходи откъде да взема парите за ш*баната държава, да ги скрадна ли?! А ако имам парите, пък нямам приходи, логично е да съм за затвора. Ш*бана държава!!!

Абе Бонго, какво точно искаш да получаваш, като даже не си плащал отчисления за безработица, щото беше в Занзибар. Бил свикнал да получава - ами намери си работа и получавай бе, не си губи времето само да мислиш какво и от къде да "скраднеш" на аванта. Ей такива като теб като дойдат тук от БГ-то и системата много бързо ги лекува - само за няколко месеца и са чисто нови хора. Ама тукашните твои аналози са напът да скапят и това. Шибана му била държавата - кажи ти какво първо си направил за тая шибана държава, за да имаш очите сега да искаш или си мислиш, че само защото си се родил в нея и тя ти е длъжна.

Пет Май 30, 2014 7:04 pm
Профил
Аватар

Ай стига с мен! Ключовата дума е безработен и то от скоро. Иначе: над десетилетие съм си плащал на по-висока тарифа, нищо че в друга държава от ЕС съм имал пълна осигуровка и лев не съм харчил от платеното в БГ. И е нормално работещия и получаващ приходи да плаща. А за в болницата: ставаше дума за майка ми, а тя също си е плащала като мен, нищо че бе пенсионерка. Значи изобщо не става дума за 17-те лева като число, а като принцип.

Едит, че Димитър писал: ПЛАЩАЛ СЪМ! И не ща да вземам, а да не давам.
Едит2: в "Занзибар" малко преди кризата направиха да плащаш 5 евра още при влизането в болница, оттам нататък да си доплащаш и накрая ако си осигурен - ти връщат парите. Не изтрая и година защото самите доктори се вдигнаха на стачки - те не могат да откажат помощ на нуждаещ се.

Сега по ТВ-то говориха за линейките и откриха Америка: трябвало да бъдат добре обзаведени с всичко, което можело да им затрябва. Значи аз съм бил голям будала, като ходех да оправям машини с 15кг куфарче в ръка, а обикновено мушнатите в джоба ми отвертки и електронен фазомер бяха достатъчни.

Пет Май 30, 2014 7:25 pm
Профил

Бонго изобщо не се оправдавай. В куфара имаше ли дифибрилатор?
А кислородна бутилка и носилка ?
Аз при клиент за да му оправям машината без дефибрилатор не отивам. Може осцилоскоп и генератор да не взема но дефибрилатор - винаги. Сега работя по въпроса с кислородната бутилка, макар и да ми се иска вместо нея да нося кислороден генератор от маска на самолет. Ама ще видим.

Пет Май 30, 2014 8:15 pm
Профил
Аватар

да ви имам джобовете 8O :D

пак офтопик: правих/копирах преди време едни безумни инструменти за анализиране на
издишани частици. имаше овлажнител на въздуха и вакуумна помпа -
и двете огромни и недодялани. най-накрая вече като нямах никакво време
последния прототип го направиха в медицинската работилница -
овлажнителя от кувьози, а вакуума с регулируем ежектор за операционни зали
овлажнителя беше нещо 5 пъти по-малко и ефективно, а ежектора
едва можеше да го чуеш. идеше ми да потъна в земята,
но просто съм нямал достъп до подобна екипировка, а при тях
се въргаляха какви ли не чудесии.

Пет Май 30, 2014 8:47 pm
Профил

За паспорта, мен в БГ ми харесва, в САЩ не е зор, ама понякога се случват егати и опашките, но то има лесно, ходиш в друга поща, и ако администрацията не стачкува дори може и да го получиш в срок :). В БГ ми е най-лесно, отивам за 5 мина на Мария Луиза, и след 4 часа имам и паспорт и лична карта.
За пожарните в САЩ, да има места като това което казва Димитър, примерно в нашето каунти е така, но скоро ще останат само живущи, масово бизнеса бяга че големи кожодери, но има и места където данъците не са много, хората са малко и си е буквално казано мизерничко.
Австрия има добре организирана помощ, там освен пожарна, линейка и полицай често идва и хеликоптер ... но това е там.

Пет Май 30, 2014 9:02 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 112 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща