Отговори на тема  [ 129 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Следваща
Нова ел. инсталация на стар апартамент 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Нова ел. инсталация на стар апартамент
имах такива майстори преди 2 години в кухнята. упорити момчета.
казвам им какво искам да се получи, те ми обясняват как ще го направят. викам им - няма да стане. те - ще видиш.
направиха го. пушим и гледаме. питам четника: жоре, харесва ли ти? след кратко гузно мълчание - мииии, не.
айе, знаеш си урока.

събориха всичко и го направиха както трябва. включително нова дограма и стъклопакети.
защо им трябваше да вършат двойна работа и материали, да не говорим за срокове и хамалогия.
дори трябваше да им тресна глоба, че не можех да си ползвам кухнята, ама се смилих.

Пет Мар 27, 2015 10:03 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

ToHu написа:
Ми то от конткта зависи, иначе NEC е аналогично, ясно и точно, IEC също има и NEMA мисля имат подобни стандарти.

Става дума за нормален контакт в жилище. За дърпане на кабелите ползват някви лигави смазки иначе няма оправия и трябва да се кърти.

Пет Мар 27, 2015 9:06 pm
Профил

timt написа:
Хем им показах водната нивилация и им казах че искам еднакви прозорци на едно ниво.

Направо изтръпнах. :? Да не си аптекар бре? :D

Не съм, ама и на идиот не искам да приличам :-)
Нали знаете вица за оня дето му ушили костюм... единият ръкав по-дълъг, крачолът по-къс. За да не си личи, шивачът му дал акъл да свие едната ръка, да стои наклонен на другат страна и т.н.
Тръгнал по-улицата така и хората си казвали "брей какъв хубав костюм, пък какъв идиот го носи" ;-)

Просто старото строителство е доста зле. Такива са били технологиите, с калпав кофраж, къде поддало, къде пък с времето цялата сграда улегнала. За зидария и мазилка няма какво да говоря, обикновено те говорят сами... в моя блок навремето тия неща са ги правили ученици от строителен техникум...При това са експериментирали с някакви помппи за варов разтвор. Резултатът... на места мазилката ми беше 2 см, а на места стигаше 10 см. Подът от единия край на апартамента до другия разлика в нивото 8-9 см.
Съвсем естествено първо започнах с нивилациите, иначе просто нямам идея как би могло да стане. И да, след като имам нива държа да се спазват. Ако един вратопрозорец не го поставиш на правилното ниво, после като направиш замазка и сложиш паркета става весело, особено и ако си обърнал вече и гипсокартона...

Пет Мар 27, 2015 10:53 pm
Профил

Тръгнал по-улицата така и хората си казвали "брей какъв хубав костюм, пък какъв идиот го носи"
Яко, бях го забравил.
Аз бях на този хал в къщи но слава богу всичко мина.
А относно инсталацията няма кой знае колко варианти за направа.(просто трябва да се спазват елементарни изисквания)
На старите инсталации проблемът е друг, може в апартамента да се направи както трябва а електромера да е захранен с 6мм2 или по слаб. Преди няколко години ходих на една вила да погледна захранването понеже било слабо и се оказа с 4мм2 се захранва таблото а другият край е на 60 метра близо въздушно по стълбове до електромер поставен в табло на стълба. Е как да стане да работи хладилник като на 100 Вата крушка плюс един котлон кляка.

Пет Мар 27, 2015 11:39 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: timt
Съгласен съм, но тъкмо се върнах от село. Там инсталацията е що-годе обновена, ама крушката премигва докато някой комшия си мели за кравите, да не говорим за нашия бойлер. Но хладилниците винаги са си бачкали.

6 квадрата до таблото - апартамент е все пак.
4 квадрата до бойлер, кухненска печка и кутиите на контактите.
2,5 квадрата от кутията до контакта.
1,5 квадрата за осветление, аз чат-пат пуснах по 1 квадрат.
Бушоните - според зависи...

То ако включиш всичко едновременно - от енергото ще ти пратят картичка "За много години!".

Уф, забравих да кажа: 2,5 квадрата мостовак издържа 25А, като предпазителя за 4 квадрата, но препоръчаният бушон е 16А. Тя тази наука да не е от вчера?!

Вто Мар 31, 2015 12:54 am
Профил

Мнение Re: timt
bongo_x2 написа:
6 квадрата до таблото - апартамент е все пак.
4 квадрата до бойлер, кухненска печка и кутиите на контактите.
2,5 квадрата от кутията до контакта.
1,5 квадрата за осветление, аз чат-пат пуснах по 1 квадрат.
Бушоните - според зависи...

То ако включиш всичко едновременно - от енергото ще ти пратят картичка "За много години!".

Уф, забравих да кажа: 2,5 квадрата мостовак издържа 25А, като предпазителя за 4 квадрата, но препоръчаният бушон е 16А. Тя тази наука да не е от вчера?!

Бонго, никак не стават по-ясни нещата от тоя ти пост. По-горе правиш разлика между бушон и предпазител (в смисъл едното е стопяем, другото автоматичен) и от там идва разликата в амперите или имаш нещо друго предвид. Дай дефиниции на 'издържа' и 'препоръчаният'.

Моята логика за изчисление на предпазители и сечение на кабели е следната: Вземат се стойностите на максимално допустимият ток от справочник, примерно такъв - http://www.filkab.com/files/catalogs/file_31_bg.pdf

Вижда се, че освен сечението на кабела, начинът на монтаж има значимо влияние върху допустимия ток.

Подбират се предпазители за различните вериги, според стойностите от справочника, желателно с известен запас. Ако има верига в която сечението на кабела е променливо, то предпазителя трябва да се избере според кабела с най-малкото сечение, за да има адекватна защита. Точно поради това не разбирам смисъла от пускане на 4мм2 до разклонителните кутии, а после преминаване към 2.5мм2, след като предпазителя ще трябва да се оразмери спрямо 2.5мм2. В този случай единствената полза от 4мм2 е, че ще има по-малко омически загуби в тоя участък.

Иначе за да е безопасно предпазители трябва да се поставят на всяко място, където по-голямо сечение преминава към по-малко (или в случая в разклонителните кутии, което не е практично). Това е и предимство на английския стандарт щепсели, при които има задължително предпазител в самия щепсел, оразмерен според сечението на захранващия кабел на уреда. При нас, като го няма този предпазител (на място в което сечението преминава от по-голямо в по-малко) и включиш уред с китайски кабел със сечение 0.0001мм2, даже и при правилно проектирана и оразмерена ел. инсталация пак може да се подпалиш.

Друго, което не разбирам, е пускането на 4мм2 до бойлера, при положение, че повечето бойлери са с нагревател 2 или 3kW, не говорим за проточни.

Ще се радвам някой да ми обясни логиката в тези две неща - по-голямо сечение до разкл. кутии и впоследствие по-малко към контактите (при положение, че предпазителя ще се оразмери по по-малкото сечение, за да е безопасно) и задължителното ползване на 4мм2 за бойлера по начин различен от 'така се прави', 'класика', и т.н.

Сря Апр 01, 2015 2:02 am
Профил

Най лесното обяснение за разклонителна кутия и захранването от таблото и с 4мм2 е че от нея се захранват няколко контакта. Ако е един токов кръг за един контакт и то ако си го правиш сам за себе си във вас можеш да пуснеш 2.5мм2 директно от табло към контакт. Това с предпазителите не се избират според мощността на уредите а според кабелите на токовият кръг. Предпазителят защитава кабела да не се подпали а не консуматора. До бойлера не е задължително 4мм2 но е препоръчително понеже бойлери най различни а все пак топлата вода е необходима.

Сря Апр 01, 2015 6:55 am
Профил

timt написа:
Най лесното обяснение за разклонителна кутия и захранването от таблото и с 4мм2 е че от нея се захранват няколко контакта. Това с предпазителите не се избират според мощността на уредите а според кабелите на токовият кръг. Предпазителят защитава кабела да не се подпали а не консуматора.

И аз това казвам, с уточнението, че ако има няколко различни сечения в един токов кръг, предпазителя трябва да се избере според най-малкото сечение. В такъв случай се обезмисля използването на по-голямо сечение само в една част от кръга, примерно до разкл. кутия.

Защо има значение колко контакта се захранват?

Сря Апр 01, 2015 9:08 am
Профил

Стандартните контакти са и щепсели "шуко" са около 16 А, ама това сигурно докато са нови.
Така че около 2 кв. до контакта са адекватни. Ако искаш едновременно 2 консуматора по 2 киловата, захранени от различни разпределителни кутийки - би трябвало общият кабел да е 4 кв. Тогава обаче бушонът трябва да е предвиден за общия товар . Така че- вече спираш да пазиш малкия кабел. Всичко си е компромис.

Сря Апр 01, 2015 9:19 am
Профил

stefan63 написа:
Стандартните контакти са и щепсели "шуко" са около 16 А, ама това сигурно докато са нови.
Така че около 2 кв. до контакта са адекватни. Ако искаш едновременно 2 консуматора по 2 киловата, захранени от различни разпределителни кутийки - би трябвало общият кабел да е 4 кв. Тогава обаче бушонът трябва да е предвиден за общия товар . Така че- вече спираш да пазиш малкия кабел. Всичко си е компромис.

Точно това имам предвид, че ако има полза от по-голямото сечение, то означава, че предпазителя е преоразмерен за частта с по-малкото.

Сря Апр 01, 2015 9:26 am
Профил

Предпазителите имат две функции:
- да предпазват от късо
- да предпазват от претоварване

В зависимост от монтажа на кабела се приемат различни плътности на тока. При вкопан в мазилката кабел допъстимата плътност е по-висока спрямо тази при кабел в канал. Причина- в мазилката кабелът се охлажда.

За по-тънки проводници допустимата плътност на тока е по-висока спрямо дебелите проводници. А плътността не е , както обичат да казват 10А/мм2, а зависи и от дължината.

С две думи: само тъпанар ще ти каже "сложи такива и такива кабели и такива и такива предпазители". Трябва да е ясно къде какво се предвижда да се захранва, разтояния, монтажи и т.н.. След което да се определят дебелините на проводниците и предпазителите.

Мисли и за дефектнотоковата защита.

Сря Апр 01, 2015 9:41 am
Профил

То не че вкъщи не ни е всичко на един предпазител от 16 А де :) ама това си е специфика на шопския мързел.

Сря Апр 01, 2015 9:43 am
Профил
Аватар

Бушоните не се слагат да пазят кабелите, а да ограничават уредите. Кабелите са последното нещо, което ще даде фира при евентуално претоварване. По-скоро нещо ще стане там, където има механични връзки - в контактите и разклонителните кутии. По-дебелите кабели пазят от падане на напрежението при товар. Да не забравяме ,че мощността е ограничена още по-вход, например една панелка е "абонирана" за 6кВт. За повече трябва молба до енергото и по-голяма такса, съответно и бушони.

Сря Апр 01, 2015 11:01 am
Профил
Аватар

А виждали ли сте инсталация правена от ГУСВ? И как след около месец ползване на контакт с 1 киловат печка контакта спира да работи.

Та отварям, меря - няма фаза. Отварям разклонителната кутия - има фаза. Гледам в кутията - надолу тръгва мостовак. В кутията на контакта излиза монтажен. И за капак кабелите са положени директно в мазилката - красота направо - надка на 1,5 м - в стената.

Предпазителите падат само от поглед - жената не може да готви и пере едновременно. Кабелите навсякъде са 2 квадрата а специално за бойлера - 1.

Сря Апр 01, 2015 11:26 am
Профил ICQ
Аватар

radolin-е, гледам, че са ти поотговорили, аз пък надцених знанията ти... :)
Бай ти Бонго вика "бушон" за по-лесно, естествено че ще сложиш автоматични предпазители. Един 63А стопяем е задължителен само ако няма такъв при електромера, иначе слагаш автоматичен на входа на таблото, че е по-малък и по-лесен. Дефектнотоковата защита е скъпа, но много полезна джаджа, защото спасява животи, а при трипроводна, с истинска земя, инсталация - и за ранно предупреждение за дефектен уред.
Купи си доста по-голямо табло - от място глава не боли, стига да има къде да го събереш.
Аз под таблото си изведох отделен контакт на 16А предпазител между входния 63А и защитата, полезна джвъчка ако трябва да изключиш токовете - изключваш само от защитата и контакта остава. Също там, използвайки жица от старата инсталация, на 3А пуснах за аварийна лампа с акумулатори, нищо че още не съм я монтирал.
Автоматичните предпазители биват бързи и бавни, има и средни, според реакцията към претоварване. Към уредите с реотани слагаш бързи, че по-малко гърми като стане беля. Към компютри и климатици ръгаш бавни за де не падат при включването им - падал ми е 16А бърз от 800VA марков UPS...
На осветлението вместо стандартните 10А съм ръгнал 6А бързи и не са се самоизключвали. Само на електронни лампи съм.

Това което гледаш в каталога е максималния ток при който кабелът няма да се стопи. На практика се преоразмерява доста и то не толкова за да не копаеш след време в стената, колкото да не се прегрява в мястото на връзките - вЕрвай ми, що машинария съм ремонтирал... Но не прекалявай, защото ако искаш да ръгнеш 4кв жица в контакт цялата махала ще чуе изявленията ти за майка му.
От сметки нЕма нужда: за апартамент става дума, а аз не съм чувал за такъв с размери 0.5х100м. Значи: 6кв (63А стопяем, после може и 63-50А бавен автоматичен, после ДТЗ) от електромера до таблото, 4кв (25А) от таблото до кутиите за контакти и 2.5кв към контактите, 1.5кв (10А или по-малко) към кутиите за осветление и 1.5кв или по-малко към ламбите. Желателно е трипроводна навсякъде, пък ако ще да нямаш земя към таблото.
Заземяване при двупроводен вход: ако си на ниско и имаш градинка под прозореца е добре да набиеш някое колче (специални са) и да си докараш земя до таблото, но я ползвай само за нискоконсумиращите уреди.

Стана много дълго, ще пиша продължение.
Пък и още са писали докато снасям :)

Сря Апр 01, 2015 12:47 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 129 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Следваща