Отговори на тема  [ 73 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
LED битово осветление с широк ъгъл 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: LED битово осветление с широк ъгъл
Има LED драйвери, които поддържат фазово димиране (стандартен димер с триак). Май са само такива, с изход константен ток.
Досега само един ми е изпадал за тестове. Като електрика, беше нещо добре направено. Първоначално предполагах че в изхода му ще има ШИМ, с който да регулират интензитета на светодиодите. Финално се оказа че изходът си е DC, като по дебелите книги. Казано иначе, няма мигане, трептене, стробоскопични ефекти и всякакви подобна гад.

Нед Апр 24, 2016 10:49 pm
Профил

ToHu написа:
V-tac не знам ти какви използваш..

Ей такива, 8W:
Прикачени файлове:
379864461.v-tac-led-krushka-10w-filament-e27-a67[1].jpg
379864461.v-tac-led-krushka-10w-filament-e27-a67[1].jpg [ 13.01 KiB | Прегледано 7260 пъти ]

Ползвам само една, за момента, в кухненския бокс. Преди това беше 12W не-филаментна. И тя приключи за половин година, ама и бях изгубил гаранцията. Тая, с която ми смениха филаментната е с малко по-дебели лентички вътре и малко по-голям балон. Де да знам - може да и е изфирясал хелия вътре и да е прегрявала. Започваше да прекъсва след половинч час работа, като позагрее. А балона си се пипаше с ръка - не повече от 50-55 градуса вдигаше. Тая в момента май е малко по-хладна.

Иначе твърди ленти (18W на метър, 72 5630 диода) на същата фирма ползвам в коридорите - в единия 9W, на половин мощност, нарязана и налепена върху чинията (дъното, ламарината) на плафона, светеща почти 24/7/365, в другия пак така, ама 6W, и двете с шунтирани съпротивления и токови драйвери - вече бая време не са мръднали, но и работят на има/няма 40 градуса, та ако сдаде нещо надали ще са диодите. В работната ми стая съм с 2x1m (2x18W) от същите ленти, сложени в профили и в тялото на 2.36W трифосфорни пури и заместващи ги напълно. С 12V захранване. До сега също не е имало грижи. В двете спални съм още с CFL - сигурно са на по 5 години вече, ама не желаят да се предадат. Но и не светят твърде много - я има по половин час на денонощие, я не.

Тия в коридорите (нарязаните ленти) и тия в дневната (COB-овете на Vridgelux с CRI90+, пъснати на половин мощност, с драйвери от Комет) светят най-много като време. Тая в кухненския бокс (въпросната филаментна) вероятно по 4-6 часа в денонощие, в работната ми стая пак някъде там.

Нед Апр 24, 2016 10:59 pm
Профил ICQ

Пусни някоя снимка от дневната.

Нед Апр 24, 2016 11:29 pm
Профил

За димирането, всички които си ги купувам в САЩ се димират, не съм ги кормил но си работят, светят си добре и не са скъпи, е не са и евтини де, те такава примерно : http://www.homedepot.com/p/Philips-60W- ... /206178203
Последно купувах от costco, имаха няколко размера на приятни цени и с добра светлина, в големи опаковки но те и моите лампи не са малко. Не съм ги наслагал всичките тъй като старите още си светят а на повечето места за да сменя трябва да нося 5 м стълба, та не бързам но и затова взех ледове та да не сменям често.
Според мен такива стандартни, като тази която дадох има смисъл да се купуват освен ако не искаш да правиш някакъв специален интериор. То в интерес на истината и височината на тавана има значение, във всекидневната примерно тавана ни е поне на 8 м, сменям със 6 м.скеле, там каквото и да сложиш никой няма да го види как изглежда. Тук в БГ тавана го пипам, то и да искам няма как да сложа същият тип като в САЩ ако не искам да си удрям главата.

Пон Апр 25, 2016 12:03 am
Профил

stefan63 написа:
Пусни някоя снимка от дневната.

Обикновени плафони за по 15 линта бройката, с матово стъкло. Това е под стъклото:
Прикачени файлове:
LED1.JPG
LED1.JPG [ 175.31 KiB | Прегледано 7247 пъти ]

Това е стаята:
Прикачени файлове:
LED2.JPG
LED2.JPG [ 171.5 KiB | Прегледано 7247 пъти ]

Снимките са с телефон, но на тия диоди дори и непретенциозен телефон прави снимки, имащи нещо общо с действителността, за разлика от под повечето CFL или луминесцентни. Вече споменах - на живо свтлината пак е.... еми, жива. Обърни внимание на хубавите червени цветове, нищо че са на снимка.

Пон Апр 25, 2016 12:20 am
Профил ICQ

Благодаря,Спарки,
Четеш ли на тази свветлина?

Пон Апр 25, 2016 12:25 am
Профил

stefan63 написа:
Благодаря,Спарки,
Четеш ли на тази свветлина?

Чета рядко. Но няма проблем с четенето. Повече чета в моята стая с лентите с CRI80. Пяк няма проблем. Но и аз с очите принципно нямам проблеми. Просто въпросната светлина е "естествена" и не натоварва, въпреки че малко съм прекалил с лумените/луксовете за всекидневна с такъв размер.

Пон Апр 25, 2016 12:38 am
Профил ICQ

Не е зле. Да ти кажа и при мен с тези филипси или други подобни е по-добре от колкото с енергоспестяващи но все така предпочитам халогенките. Лед сложих на някои от високите места и в една стая със странен проблем, лампите переодично изгасват. Определено е свързано с греенето им. Търсих термо предпазител някакъв но нямат нищо, някаква мистерия, но не е оставало време да ги изкормя изцяло :-) Иначе лед имам отвън, но там не са евтини но пък икономията трябва да е осезаема http://m.homedepot.com/p/Philips-100W-E ... /206783871

Пон Апр 25, 2016 5:39 am
Профил

За РД на малката и подарихме те това, че беше голям мерак:
https://www.brico.be/fr/peinture-sol-d% ... -w/5385256
Стаята и направо грейна в сравнение с енергоспестяващите крушки които имаше преди това. А за кефа да си сменя с дистанционното цвета на лампата няма да коментирам, даже започна сама да ходи да си ляга вечер без разправии :D
Е, сега жената иска такива в целия апартамент ...

Пон Апр 25, 2016 11:31 am
Профил

ToHu написа:
Не е зле. Да ти кажа и при мен с тези филипси или други подобни е по-добре от колкото с енергоспестяващи но все така предпочитам халогенките. Лед сложих на някои от високите места и в една стая със странен проблем, лампите переодично изгасват. Определено е свързано с греенето им.

Такъв проблем имам с лампите на струга и фрезата. Уж са 9-24V AC/DC, обаче явно на струга AC-то им идва в повече като напрежение, и през минута изгасва за около 10-ина секунди. Просто сама си гасне и си светка. Явно си има термозащита, но пък от друга страна би трябвало на драйвера високото напрежение да му помага, а не да му пречи. Това ако е направен като хората де....

По тоя повод сега ще си направя тяло от алуминий, ще му сложа пак Bridgelux Vero 10, и мой си драйвер, който вече е направен и тестван, който да го драйви на около 6 вата. Смятам да пенсионирам машините с него. :) Вече съм си набавил и защитни стъкълца и остава само да се направя малко на стругар и да врътна тялото.

Общо взето стигам до извода че истински доброто трябва да си го направиш сам, ако не искаш да е торба пари, както и че инсталацията за осветление трабва да е на 24 или 48 волта, та с дребни и евтини buck драйвери да можеш да подкараш каквото искаш, и с каквато мощност искаш, а не да купуваш произведението на някой маркетингов отдел, цепил стотинката на две.

Пон Апр 25, 2016 11:46 am
Профил ICQ

не, нямат термо защита, просто светодиодите дефектират така от продължително прегряване, установено е вече със сигурност, прекъсват като загреят и се възстановяват като изстинат
не прекъсват само когато са захранени през кондензатор директно от 220, тогава напрежението е достатъчно високо за да компенсира малко прекъсване, тогава продължава да свети още известно време, докато не прекъсне повече, тогава прави малка дъга вътре и се подпалва диодчето вътре и остава черна точка
това са налблюдения на китайски 5630/5730 , колкото повече прегряват толкова по често се случва, макар че един път се случи и на една лампа дето принципно не загрява.... китайска му раута

Пон Апр 25, 2016 12:19 pm
Профил

Ориентирах се донякъде из пазара на high CRI диоди и мисля да заръчам тия за проба:
http://www.tme.eu/en/details/clu026-1204c1403h7/white-power-leds-cob/citizen/clu026-1204c1-403h7g5/
http://www.tme.eu/en/details/clu036-1208c1403h7/white-power-leds-cob/citizen/clu036-1208c1-403h7g5/
Цената е повече от прилична ако характеристиките отговарят?
Притесняват ме 4000-те К, но ще търся и други на 3500 за да имам база за сравнение.

Последна промяна gicho на Пон Апр 25, 2016 3:04 pm, променена общо 1 път

Пон Апр 25, 2016 2:56 pm
Профил

ТМЕ преди година и половина-две отказваха да пращат диоди на Citizen към България. Преди въпросните VERO10, които ползвам, се пробвах да поръчам от тия, ама тсъ! Трябва да търсиш българския дистрибутор, а там май беше мътна и кървава и със срокове, и с доставка. И съответно след Lustrous диодите, които не ми харесаха, поръчах Bridgelux през Digikey.

ПП: 4000К на мен са ми прекалено бели за домашно помещение. За работно биват, макар че и там си предпочитам 2700-3000.

Пон Апр 25, 2016 3:00 pm
Профил ICQ

Това от ТМЕ ли са отказвали? Лошо, в дигикей цените са доста нагоре. Както споменах и на мен 4000 ми идват малко множко, но 3000 са ми твърде жълти. Търся 3500 обаче там няма много избор.
В тия ми хареса че са над 100лм/вт, което при bridgelux го няма (CRI към lm/W). А и цената е доста приятна.

Пон Апр 25, 2016 3:07 pm
Профил

gicho написа:
Това от ТМЕ ли са отказвали? Лошо, в дигикей цените са доста нагоре. Както споменах и на мен 4000 ми идват малко множко, но 3000 са ми твърде жълти. Търся 3500 обаче там няма много избор.
В тия ми хареса че са над 100лм/вт, което при bridgelux го няма (CRI към lm/W). А и цената е доста приятна.

Да, ТМЕ отказаха. Ама пробвай де - то се вижда веднага като се пробваш да поръчаш, до колкото помня. Bridgelux VERO10 са със същия добив за ват, +/- някой и друг лумен. Това при 9 вата мощност де - при максималната от 35 вата, която дават за тия (и до която не ти препоръчвам изобщо да се доближаваш, пусни ги максимум на 10), ефективността ще е доооста по-надолу, вероятно нещо като 80, че и по-малко.

2700 диод е много по-бял от 2700 CFL, имай предвид. Същото е и с 3000 - равнява се на нещо като 3200-3500 трифосфорна пура, каквито ползвам в гаража.

3500 диоди трудно ще намериш.

Пон Апр 25, 2016 3:31 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 73 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща