Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Адреси и VPN 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Адреси и VPN
goose написа:
Накратко - компа има два начина да открие имената на другите такива около него. Единия е с броудкаст въпрос, другия - като попита DNS сървъра.

Пак с уговорката, че говоря малко на изуст, WINS-a е DNS-a на уиндоуската мрежа за шерване на папки и браузване на мрежи от устройства (NetBIOS). И да има резолвинг на FQDN от DNS сървър към IP адреса на NAS-a това няма да работи след като juzisound иска да напише \\NAS\Folder във виндоус експлодера.

Аз казах вече, след като зора е за един единствен NAS сървър да си набие едно статично редче в lmhosts файла (забележете, не в hosts файла!), което би трябвало да реши проблема без излишни сложности.

Чет Сеп 29, 2016 1:31 pm
Профил
Ранг: Почетен член

radolin написа:
Аз казах вече, след като зора е за един единствен NAS сървър да си набие едно статично редче в lmhosts файла (забележете, не в hosts файла!), което би трябвало да реши проблема без излишни сложности.

Това на кой компютър трябва да го направя?
На този в отдалечената мрежа предполагам?

Инак относно проблема - оказа се, че това дето не мога да виждам компютрите в локалната мрежа по имена не е кой знае какъв проблем, след като мога да мапна мрежови устройства и по адрес. Отделно някои програми които ползваха имена и тях ги преправих и за сега всичко уж заработи.

Оказа се, че имам и друг проблем. Доставчика ми на интернет има някакви проблеми в клона на мрежата в който ми е отдалечения офис. Уж върви, ама от време на време прекъсва и скоростта към мене е не повече от 2мбпс. Скоростта на качване е ОК.
Тоя проблем допълнително компрометира наблюденията ми, защото някои неща на моменти работят на моменти не, а аз си мисля че всичко е от моите настройки, а тя връзката била кофти.
За момента зарязвам всички опити, докато си оправят бакиите, после ще продължа да ръчкам.

Само малко "еретични" мисли да спомена.
След като в "предния си край" и двата рутера реално са в една и съща локална мрежа, и в момента правя следното:
1. В рутера на основната мрежа пренасочвам порт 80 от WAN към адреса на НАС-а, за да ми работи WEB сървъра.
До колкото го разбирам, по тоя начин рутера прехвъря всички идващи от към WAN заявки по порт 80 директно към адреса на NAS-a.
2. Пренасочвам и портове 20 и 21 за да ми работи FTP достъпа. Предполагам това прави същото, но за дуги портове.
Въпроса е:
та си мисля, не може ли тогава да пренасоча и някой друг неизвестен за мене порт, или някоя друга настройка да направя, за да се вижда целия NAS през рутера от към външната страна на мрежата.
Целта е да заработи Windows File Service, без да пускам VPN и т.н. Все едно наса е закачен към статичния ми интернет адрес.

Чет Сеп 29, 2016 9:40 pm
Профил WWW

2 мб/с ако са малко ...бахти софтуера, уиндоуса и т.н....едва ли търкаляте видео по тоя ВПН.

Чет Сеп 29, 2016 9:56 pm
Профил
Ранг: Популярен

radolin написа:
goose написа:
Накратко - компа има два начина да открие имената на другите такива около него. Единия е с броудкаст въпрос, другия - като попита DNS сървъра.

Пак с уговорката, че говоря малко на изуст, WINS-a е DNS-a на уиндоуската мрежа за шерване на папки и браузване на мрежи от устройства (NetBIOS). И да има резолвинг на FQDN от DNS сървър към IP адреса на NAS-a това няма да работи след като juzisound иска да напише \\NAS\Folder във виндоус експлодера.

WINS e исторически спомен от NetBEUI - протокола на М$ от Win 3.51. От Win95 пуснаха нова версия - NetBT - NetBEUI over TCP, където имаше вариант name resolution да става през ДНС. Няма да коментирам колко работеше ... :-) От Win2000 насам даже вече и работи и един от малкото сигурни начини да си омажеш мрежата от тогава насам е точно да пуснеш WINS сървър :-) Така че - lmhosts е запазен просто за обратна съвместимост и реално не се ползва от 15 години. На днешно време тези неща се правят или през записи в DNS сървъра, обслужващ вътрешната мрежа, или в hosts файла, lmhosts не се ползва посмъртно :-)
п.с. lmhosts даже не е и от NetBEUI, спомен от LanMan-а е дето се ползваше върху IPX във win3.11 ...
P.P.S. Чак сега си дадох сметка колко съм дърт ... :ANAL:

Последна промяна goose на Чет Сеп 29, 2016 11:42 pm, променена общо 2 пъти

Чет Сеп 29, 2016 10:57 pm
Профил

juzisound написа:
radolin написа:

Въпроса е:
та си мисля, не може ли тогава да пренасоча и някой друг неизвестен за мене порт, или някоя друга настройка да направя, за да се вижда целия NAS през рутера от към външната страна на мрежата.
Целта е да заработи Windows File Service, без да пускам VPN и т.н. Все едно наса е закачен към статичния ми интернет адрес.

Това е най-сигурния начин целия свят да има достъп до твоята информация :-) Никога не пускай портове 137,139 по udp и tcp и 445 по tcp видими навън - това е покана за всеки начинаещ хакер да се намърда на машината ти :-) Правилно си се ориентирал на варианта с VPN, това ти е правилното решение. Имай в предвид, че ако имаш наистина стабилен трафик евтините рутери ще клекнат - нямат достатъчно производителност на процесора за криптацията на VPN-a. Така че ... проблема може и да не е в провайдера ти.

Чет Сеп 29, 2016 11:03 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

За достъп за synology-то отвън без vpn съм ползвал webdav протокол.Незнам колко е сигурен , но съм го ползвал.Сега като гледам ,явно има начин и без допълнителен софтуер(мисля че беше netdrive ,само че можеше да се мап-ва безплатно само една папка).Нещо такова
https://www.youtube.com/watch?v=3l6jiq4uGHI

Чет Сеп 29, 2016 11:12 pm
Профил

Само за да завършим темата.
Оправиха интернета и всичко си тръгна както трябва.
Той беше в някакво плачевно състояние, причината за което беше побъркан switch в съвсем друг клон на мрежата, който оплесква работата на цял друг клон на мрежата.

Да - наистина от отдалечената страна не се вижда наса по име, но се вижда по адрес и това не е кой знае какъв проблем.

Благодаря на всички отделили време!

Чет Окт 06, 2016 8:57 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3