|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:27 pm
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
 Re: Патентно право
Това е така. Мисълта ми беше, че не е нещо което е без значение и трябва да се неглижира.
|
| Сря Юни 21, 2017 4:02 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
+1, то е като яйцето и кокошката... Ако си известен, няма нужда от CV-та и патенти, но за да станеш известен все трябва да си направил нещо.
|
| Сря Юни 21, 2017 5:58 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
dan, патентите не са за окачване по стените или лъскане на CV-то. Споменах, че съм съавтор в няколко патента (един от тях за това http://vmz.bg/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b4%d1%83%d0%ba%d1%86%d0%b8%d1%8f/%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d1%83%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%bb%d1%8f%d0%b5%d0%bc%d0%b8-%d1%80%d0%b0%d0%ba%d0%b5%d1%82%d0%b8/%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%80%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d1%89%d0%b0-%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0-9%d0%b2812%d0%bc%d0%b2/), но патентоването беше по команда от ръководството на завода, а иначе това си е реално работеща апаратура с нелош комерсиален успех (харчеше се като топъл хляб на цена около 20k$), та повече се кефя на това, че успяхме да направим добра апаратура, а не на нейния патент. Предполагам имаш достатъчно материал за CV-то, та не се вкарвай във филми с патентоване. Отделно, че бг работодателя (предполагам не само) се интересува какво ще спечели от твоята работа, т.е. срещу парите, които ти плаща и въобще не му пука колко патенти имаш. 
|
| Сря Юни 21, 2017 6:10 pm |
|
 |
|
Pif
|
Един приятел патентова доста добра идея. Големите компании му предложиха да му купят патента за 20-30 милиона долара. Той отказа. Потенциала на патента беше поне няколко стотин милиона печалба. Той се опита сам да го разработи и да го произведе. Имаше подкрепата на една фирма за разработката и производството. Той си живееше в щатите когато го патентова. Но докато успее да го вкара в масово производство и пазара за това изделие умря. Мина му времето. Едни десетки хиляди ако не са и над 100к долара отидоха в кофата. Патента е вид бизнес. И то в големи размери. За малки суми и бройки - няма никакъв смисъл. А за СиВи - още по-малко. Дали ще ми кажеш, че можеш нещо или ще имаш 5 патента за това - ако ще работиш за мен ми е важно как да изкарам пари с твоите умения. Кажи, че го можеш, покажи, че го можеш и го прави за да изкарваме пари заедно. В противен случай и 5 патента да имаш - няма да изкараме пари заедно заради твоето минало.
Що се отнася до самия патент - първо напълно ли си сигурен, че това не е патентовано и не попада под някой друг по-голям патент? Второ ако е толкова полезно за човечеството - подари го. Ти произвеждай колкото можеш. То е ясно, че върху 1 патент не можеш да изградиш цяла империя и индустрия с целия маркетинг, производство и дистрибуция. А ако имаш пазара - продавай си на твоя пазар и друг да продава на другия пазар.
Тесла патентоваха всички глупости които можеш да се сетиш по електромобилите и ги рилизнаха за свободна употреба. Те имат интерес да има повече електромобили и всички да произвеждат. Те си имат техния си пазар.
|
| Сря Юни 21, 2017 10:51 pm |
|
 |
|
HCL
|
Pif имаш ли линк към въпросния патент. Интересно ми е да видя какво са евалуилари толкова високо. За 20-30 милиона се купуват малки компании с продукт и съответното защитно портфолио. До сега не съм виждал единичен патент да бива оценен толкова високо и би ми било интересно.
Относно опита с патенти, в действителност играе роля при назначаването на поизиции които изискват продуцирането на определено количество патенти на година. Примерно от мен се очаква да създавам по минимум един на всеки 6 месеца. Но имам колеги, от който се очаква да пишат (не че го пишат те, това е работа на патентните специалисти, не пиша адвокати понеже всички са инженери с юридическо образование) по един на месец. На практика това което обясни ДедоБоре за изкривяването на системата. За една такава позиция е добре човекът да има доказан опит, защото не всеки е годен за подобен тип задачи.
|
| Чет Юни 22, 2017 9:18 am |
|
 |
|
velio
|
Ми... не съм сигурен че ще можеш да патентоваш както ти се иска. Само схема не можеш да патентоваш. Освен това никой не патентова конкретна схема. Можеш да патентоваш метод и устройство (май така беше), но само устройство - не. Виж само метод - мисля че може. В патента обикновено не присъстват принципни схеми а само блокови такива (щото се описва метод все пак), със съотвените номерца на блоковете (описани). Трябва да докажеш и уникалност на твоето откритие (някакво проучване, съществуващи решения и т.н.). Общо взето от патента не можеш твърде ясно да си направиш извод как работи нещото. После процедурата отнема около година мисля (щото има период на изчакване в който някой може да подаде възражение) и т.н. Участвал съм малко в писането на един патент, накрая специалиста го оформи (така и не съм виждал крайния резултат). Все още не ми е ясно как работи патента.
|
| Чет Юни 22, 2017 12:00 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
хамериканското патентно право се различава коренно от останалото по света. американското ведомство е прост регистратор - всеки може да подаде заявка, да си плати таксата и да получи номерче. дали ще си плати на някой да му го изготви, до колко качествена ще е подготовката и защитима в бъдеще си е външем бизнез между заявителя и консултанта. ако възникне някакъв спор - да се решава в съда. патентното ведомство не е страна. по останалия свят се взема по-трудно патент, защото ведомствата прверяват завката по същество, а не формално - наистина ли е уникална идеята, има ли други заяваки/претенции и т.н. по тази причина в щатите можеш да патентоваш дори схема на операционен усилвател с кондензатор в обратната връзка, но по останалия свят няма да мине. преди години имаше натиск в европа да се признават американските т.н. 'софтуерни патенти", при които можеш да патентоваш алгоритъм. примерно някакъв кодек или zip компресия. не мина номера, та се налага по друг начин да се дои кравата. за мен най-фрапантния пример за злоупотреба е патента на М$ за виртуалните десктопипатента е издаден на М$, а на втората картинка се мъдри KDE и Gnome. М$ така и не пуснаха виртуални десктопи (в 10 май има нещо, но не съм го виждал), а в KDE ги махнаха.
|
| Чет Юни 22, 2017 12:44 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Нещо което ми е минавало покрай ушите, но не съм задълбавал и не претендирам за достоверност... Та, имало и друг начин за доказване/защита на авторството на дадена идея. Ставало с публикация на идеята. Къде и как, нямам спомен. Вероятно за да може да мине за авторска, не трябва да има чужди патентни заявки за същото, с предходна дата.
|
| Чет Юни 22, 2017 1:51 pm |
|
 |
|
velio
|
Че то за хАмериката ли става въпрос? Дан? В БГ патентоването на нещо има смисъл ако искаш да си подсигуриш хоризонта (т.е. да не се пръкне някой дето да реши че той го е измислил и да те съди и да иска пари), за да си го произвеждаш на воля.
|
| Чет Юни 22, 2017 2:02 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Дедо, не е толкова формално тук - един мой патент (или по-точно заявка за патент) вече я връщат май 7 пъти беше адвокатите да преправят как е написано всичко и какви точно клеймове предявяваме. Та борбата с патентния служител продължава вече 3 години и до тук ни струва около $70к, а още няма патент 
|
| Чет Юни 22, 2017 2:26 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
явно са решили да се правят на скрънзи вече. вземат ли ти такса за разглеждане всеки път? то не че не може да са в комбина И с адвокатите.
в началото на века, около .com бума, можеше да ги караш с кашони. ще глупости се патентоваха тогава,,, примерно анимираната иконка за зареждане на батерията (в същност всички анимирани иконки)
|
| Чет Юни 22, 2017 3:55 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Не, не вземат такса всеки път - само еднократно, ама адвокатчетата са като GSM оператор. Не признават по-малък от 15 минути отрязък от време и ни чарджат по $450 на час  . "Ей Димитре, здрасти - как си днес (не че ме интерисува ама да питам  )? Оная фигура номер 3 как се казваше? - Казва се еди си какво. Ок, чао" - бам $112.50 за 15 минути телефонен разговор с Димитър  . Предния адвокат, дето го разкарахме пък ни чарджеше флат $25к на месец + всички такси по патентните ведомства по света и като взехме да се усещаме, че е станал много нахален и му поискахме разбивка какво прави за нас всеки месец ни отговори, че ние сме станали много нахални  . Но има и по-лоши от тия патентните - тези по разводите. Там за какви пари става да се разведеш тук в Америка - просто ви е бедна фантазията. Направо не мога да повярвам колко хора познавам, дето са го правили това упражнение по 3-4 пъти и пак се натискат да се женят  .
|
| Чет Юни 22, 2017 4:15 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Юни 22, 2017 4:47 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Хахаха - тоя виц е як.
|
| Чет Юни 22, 2017 4:53 pm |
|
 |
|
HCL
|
Дедо не изглежда да е толкова зле, това с KDE го водят като prior art, т.е. свършили са си работата по преглед на конкуренциятa. При нас това също е малко изкривено. Забранено ни е да правим research относно prior art и да отваряме патенти от служебната мрежа... това го прави външна фирма с цел не да се пести, а да се избегнат троловете, който сканират трафика и следят кой от какво се интересува и какво чете. А си отворил патентче и има вероятност да се появи заявка, че си го нарушил...
|
| Чет Юни 22, 2017 5:22 pm |
|
|