|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:44 pm
Анкета АЕЦ "Козлодуй" срещу членството в ЕС
Анкета АЕЦ "Козлодуй" срещу членството в ЕС
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
не мога да го докажа с факсимиле, но доколкото съм запознат с документа на ЕК, касаещ затварянето на реакторите, в него е записано:
"ЕК не възразява на желанието на България да затвори реакторите си предсрочно"
всичко друго е неофициален натиск, под масата, през кафе-паузите и по време на приемите и вечерите, които нашия министър по европейските въпроси посещава с удоволствие. но защитата на българските интереси явно не са в приоритетния й списък.
аз лично я чух по телевизията, когато се въвеждаха винетките:
"какво искаме ние? защо сме против винетките? така е в цяла европа! не можем да искаме да влезем в европа и да сме с такова безотговорно поведение" (цитат по памет). за неосведомените: винетки за националните пътища НЯМА в: австрия, германия, франция, италия, португалия, испания, белгия, холандия, чехия, словения, унгария и малките люксембург, лихтенщайн и т.н. нямам лични наблюдения за полша, дания и словакия, но мисля че също няма. за швейцария има винетки формално за магистралите, но те така са преплетени с националните пътища, че на практика не можеш без винетка. но пък не можеш да сравняваш по никакъв критерии път в щвейцария с пътя за требич
та и с реакторите е подобно положението, но там става въпрос за много пари и акулите са много. на нас ни остава само изключителната възможност да си топнем задника в морето и да чакаме някоя да ни захапе. много по-европейски е така.
тия реактори ги гледаха под лупа. доставиха се няколко комплекта апаратура за повишаване на безопастността, която още изплащаме. рязаха стружки от вътрешната страна на корпуса, което само по себе си намали експлоатационния срок с поне 10 години. не само, че не платиха за стружката (с дебелина 10мм), която е безценна от гледна точка на металознанието, но и не компенсираха даже вредата, нанесена на реактора. идваха на проверка от къде ли не - май само асоцияциата на белачите на индийски орехчета от бразилия не са идвали. и всички са единодушни - нашите реактори са безопасни. дори под сърдинка признават, че нивото на безопастност е по-високо от това на много други в ЕС и САЩ.
така, че въпроса за затварянето не е технически, а политически. неизвестно на каква основа.
вероятно на същата, на която преноса ниско напрежение е в чуждестранни ръце.
|
| Съб Фев 18, 2006 3:11 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
ДедоБоре, най-лошото в цялата работа е, че си абсолютно прав. Затова и политиците не искат да има референдум за затварянето на централата, защото знаят, че ще се гласува против затварянето. От друга, всички булгарише политици знаят много добре, че което и да е българско правителство може да падне от власт под натиска на Европа само за месец-два. За да си запазят власта са готови майка си и баща си да утепят, но не и да се опитат (поне да опитат) да защитят българските интереси. Май през последните 128г. само Стефан Стамболов е водил политика в полза на България. Затова и Алеко казва, че всички са маскари.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Фев 18, 2006 6:21 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Че кой е казал че проблема не е политически? Че то и да вкарам жена в леглото си трябва политика.
Ясно е че на се по опасни от другите. Но е ясно и че нещата в момента са - или/или. Ако утре се пръкне някой велик български дипломат който може да остави овцата цяла - нямам нищо против да си работят. Но в момента по ме интересува ЕС.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Фев 18, 2006 10:50 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
абе с жените поне става и само с пари 
|
| Съб Фев 18, 2006 11:04 pm |
|
 |
|
plamenpl
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Нед Ное 13, 2005 3:26 pm Мнения: 14 Местоположение: Pleven
|
 Re: Анкета АЕЦ "Козлодуй" срещу членството в ЕС
Нека първо да пуснат Белене,атогава да спират другите реактори 
|
| Нед Фев 19, 2006 12:08 am |
|
 |
|
Цецо
|
Ти да не си вярваш. Беляне в близките 10 години няма да видиш да работи. Сигурно ще го пуснат, когато по света почнат да си варят кафето в къщи със термоядрен синтез.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Фев 19, 2006 10:03 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
и аз съм скептичен - отминаха временета, когато нещата се правеха, за да станат.
сега вече принципа е по-демократичен някак си: важното е да се похарчат парите и да е законно. дали е морално е страничен въпрос. държавата една "магистрала" до петрич (200км) не може да построи, тръгналии сме ядрена централа да правим. аз не го виждам изобщо от тук нататък да съградим нещо, дори кибритена фабрика.
иска ми се да разширя темата - каква е ползата от влизането в ЕС?
ще продаваме наши стоки по-лесно на европейския пазар? хаха! няма да е по-лесно, а много по-трудно. дори на нашия няма да можем да продаваме. не само био-продукти, нищо няма да можем да продаваме, защото няма да можем да го произведем.
погледнете нещата само от нашата камбанария: за да продаваш стълбищен автомат, той трябва да отговаря на поне 5 стандарта. понеже у нас има 1.5 лаболатории за изпитания, цената е каквато ти кажат - 600лв (примерно). ако е по-сложно изделието (от функционална гледна точка), лесно може да се стигне 3000лв. и няма гарация, че ще се разминеш само с тези суми, може да ходиш няколко пъти.
освен това, ще трябва всички компоненти да са от серифициран доставчик, да са мотрирани при серифицирам монтажник, със сертифициран поялник, под надзора на сертфициран супервайзор. всички тези сертификации са с една единствена цел - правене на кинти без създаване на продукт. то като замисъл няма нищо лошо, ама действителността е съвсем друга. вижте само т.нар. "служби по трудова медицина". всички фирми и всички работни места са "проверяват" всяка година за здравословни условия за труд - осветеност, запрашеност, чистота и достатъчност на въздуха (по норматив един работещ в офис на бюро трябва да има 13 кум.м. въздух) и т.н. обаче в реалния свят "проверката" се състои в пускане на фактура и плащане. от държавната инспекция по труда не се интересуват какво е работното място, а дали имаш договор със служба по трудова медицина и дали си си платил за годината. и като някой хвърли топа в някое "европейско" предприятие (еврошуз например), всички почват да се чешат по главите, защото на хартия всичко е редовно и законно, а човека си е умрял... законно. в цитираната фирма се оказва, че ползват 12 вида лепила. за 8 от тях нямало никакви сертификати, нито дори изследване вредни ли са или не. това не е някакво "гаражче", а предприятие, кооето ако спре, ще промени драстично съонтошението на безработицата в региона.
ако обаче произвеждаш стълбищни автомати, ще ти разкатаят фамилията.
|
| Нед Фев 19, 2006 11:46 am |
|
 |
|
3aek
|
това за магистралата до Петрич е добре казано, но има един фактор return-of-investment в случая от една централа се печелят пари а от магистралата не, затова и няма заинтересувани инвеститори
тук вече не виждаш по-далеч от носа си, няма начин да станем конкурентни ако не се състезаваме с най-добрите!
ползите които веднага виждам за Българският бизнес са:
1. значително намаление на транспортните разходи за фирмите които продават в Европа- няма граници, няма формалности, все едно дали товариш стока за Бургас или за Брюксел
2. значително намаляване на банковите такси, да преведеш или получиш пари в/от Европейска фирма ще се таксува по същата такса с която се таксуват вътрешните преводи
3. значително по-лесно намиране на кредитен ресурс с много по-ниски лихви от сегашните от Европейски банки
4. значително по-лесно инвестиране и започване на съвместна дейност с фирми от Европа
Забрави за сегашните си проблеми със стълбищния си автомат, сега 3000 лв за сертификация ти се струват много защото го продаваш за 10 лв и не можеш да продадеш повече от 5-6 000 бр годишно в България, в Европа такъв стълбищен автомат ще струва поне 15 EUR ето ти поле за изява - направи го качествено и продавай по 10 EUR на пазар който може да усвои 200 000 бр. годишно, мисля че в този случай 3000 лв за сертификация няма да са проблем?
а това че изделието трябва да е качествено и да отговаря на стандарти се разбира от самосебеси, сега повечето от фирмите понеже работят на Българският пазар където продава цената а не качеството е изкривило изцяло производствената им практика - виждал съм фирми сертифицирани (купили) ISO9000 да купуват залежали материали и такива с изминал срок на годност, защото били по-евтини абсолютно в разрез със наръчника им по качество който размахват като PR пред външни клиенти - ами такива фирми пазара ще си ги убие и аз не виждам нищо лошо в това
|
| Нед Фев 19, 2006 12:44 pm |
|
 |
|
¶
|
А бе ние едно летище София не можем да направим като хората, та камо ли нова АЕЦ. Щрабак ни ебнаха както намериха за добре. На пистата дори тръби не положиха за кабелите за осветление. Знам го лично, щото когато видях как полагат кабелите директно в земята се хванах за главата. Утре ще се слегне пистата ( както стана преди още да са я пуснали ) с 2-3 см. и кабелите ще се прекъснат или някъде сечението им ще изтънее дотоколкова, че от претоварване ще прегори. А Сталинското летище София е с по няколко тръби за кабелите, 50-тина години след строежа все още има празни тръби, т.е. може нови кабели да положиш без да къртиш пистата. Обаче, когато Щрабак строи летища в Германия и Австрия, качеството е съвсем друго,а цените са сходни ( повечето летища в Германия имат подземни коридори с транспорт и работниците по подръжката на осветлението на пистите не ходят по пистите, а под тях ) . Тогава си задаваме въпроса къде отиват парите от разликата между качественото и некачественото строителство, при цена и на двете като за качествено ? Със сигурност малък процент отива и в Щрабак, но къде отива основния дял ?
Ако български фирма беше главния изпълнител, с тия 150-тина млн. евро можеше летище и половина да се построи, ама като са гракнали всички европейското било по качествено, били по ИСО/МИСО регистрирани и т.н. Обаче къде вече фирми у нас от рода на ГлавБолгарСтрой, ЕлектроИмпекс и т.н. ? С всеки изминал ден се приближаваме все повече към идеала за бананова република...
|
| Нед Фев 19, 2006 2:16 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
само дето нямаме банани в горите... поне нямаше да умрем от глад
аз за магистралата, пирев за летището. ако погледнем по-глобално - някой може ли да каже нещо, което да е наред?
то нямаме май в цялата държава 100м улица да отговаря поне на старото БДС - за равниност, за настилка, за чистота, за маркировка, за осветеност. не говоря за екстри като трева или теменужки - тях и пред министерски съвет не могат да ги докарат на изглед.
ти сега си в солун, ако е вярно.
виждаш на живо този "европейски" град. как ти се струва?
|
| Нед Фев 19, 2006 2:28 pm |
|
 |
|
¶
|
Имам планове да отида да работя в Солун това лято , щото не ми понася обстановката в България. По цели нощи не мога да спя, само ужаси виждам ( роден съм се точно 468г. след Нострадамус  ) за бъдещото си в България, пък и не само за мен, та затуй мисля да сменя малко климата
Та за Солун, ходил съм там като дете, но общо взето не си спомням много. Спомням си, че Солун тогава беше много чист и спретнат град. Същото и за Скопие, Охрид, Битоля, Прилеп ( жалко че тия хубави български градове ще ги завладеят алабашите ). Наскоро случайно попаднах на едно TV предаване за българските мюсюлмани ( така наричаните помаци ) в Ксанти ( Стреча на български ), та имаше много материал сниман по улиците на Ксанти. Честно да си кажа дупка не видях, нашарени от гамени стени нямаше, разсипани или ръждясали кошове с боклук също. Осветени, чисти улици, спирки за градския транспорт, без решетки по кафенетата и дюкяните, без обичайната българска мръсотия по улиците ( циганите употребяват от известно време думата българин като за мундар човек ), дървета през 2-3 метра по тротоарите, саксии с цвята по тротоарите, фасадите на сградите в добро състояние. С една дума добре изглеждащ малък европейски град. Предполагам, че и в Солун ще е същата хавата.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Нед Фев 19, 2006 3:06 pm |
|
 |
|
zz_stefanov
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Дек 26, 2005 3:19 pm Мнения: 336 Местоположение: Varna
|
Като си говорим за ЕС, нашите политици се деляха доскоро на два вида: против ЕС защото са си опекли работата да плячкосват по нашенски и такива за ЕС, които очакват с нетърпение да плячкосат фирите от европейските фондове. Постепенно първия вид намаля по обективни причини (свърши плячката) и се преля към втория. Еволюцията е шеметна: само за една седмица министъра на енергото от несъгласие с участието на Шкода (и тяхното е базирано на реактори ВВЕР 1000) в Белене, премина към подкрепа към същото. Сега политиците могат да заемат каквато и да е позиция, стига да им осигури поток от пари през ръцете.
Престана да се коментира, че има доставен през 80-те за Белене реактор ВВЕР 1000 произведен в Чехия (сигурно ще си купим нов).
От ЕС напоследък лъха на бюрократщина и социализъм, както от СИВ на времето. Започвам да се съмнявам, че създаването на ЕС е част от глобализацията, а е по скоро затваряне на Европа към останалия свят. Какво ли ги чака като влезем при тях!
Влизането ни в съюза няма да ни промени манталитета веднага (упорито ще си бъдем дълго време същите): пак ще си хвърляме буклука където ни падне и т.н.
Поздрави и успех 
|
| Нед Фев 19, 2006 4:33 pm |
|
 |
|
¶
|
Същият този министър (Р.О.), през 1997г. обвиняваше тогавашното правителство за изключително неизгодния договор за доставка на руски природен газ и транзитните такси. През януари 2006г., същия човек похвали нашия договор, и каза, че до еди коя си година няма за какво да се притесняваме, тъй като договора ни от 1997г. е бил перфектен ( може би защото онзи който го подписа тогава го отлюспиха през 2001г. и тъй като вече не е в голямата политика не представлява опасност за министъра ).
Времената се менят, сега му трябва само една седмица, за да обърне резбата, пък и чехите напоследък преоткриха топлата вода и се научиха как се печелят търгове в БГ
Ясно е само едно: Козлодуй ще се закрие, последствията ще се видят още през 2007г. ( дупе да ни е яко ), пък на ЕС въобще не му пука дали ще се върнем на свещи и газени ламби.
Ех,ехх, шуробаджанащина... затуй съм решил.... заради Солунската митница.....
|
| Пон Фев 20, 2006 12:20 am |
|
 |
|
Цецо
|
Абе Пирев, ти наред ли си бе човек? Точно в Гърция да бягаш. От малкото ми престой там установих че те са просто малко по разглезен вариант на българите. Имат няколко добри туристически дестинации, всичко друго е пълна скръб и мизерия. Циганията им е по циганска и от нашата. Като хора са пълни катили, яко мързеливи и доста лукави. Винаги търсят бърза далавера. Абсолютни търгаши, на грък да разчиташ... Затова и са най-голямата дупка в ЕС. По мое мнение, ако БГ влезе в ЕС, без да си напъваме задниците (което явно и не мислим да правим) за 5-10 години ще минем гърците, просто защото те от 20 години са в абсолютна регресия и ако не е ЕС да ги подържа на системи, отдавна да се конкурират с Албания по жизнен стандарт.
Ако ще бягаш - хвани някъде по на запад, за предпочитане и по на север. Не съм бил в много страни в ЕС, но определно по на юг от БГ просто няма смисъл да се слиза. Циганията е същата. А цената на самолетния билет не е много по различна.
|
| Пон Фев 20, 2006 11:03 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
и аз затова ги питах дали има f2f наблюдение. явно се крепи на детски спомени човека. пирев, сериозно обмисли скока. по-скоро азимута на скока.
аз в гърция ходя с мотора лятото. голям кеф е - както преди 20 години по южното ни черноморие. особено по островите. но това е за кеф, не за работа. не бих си и помислял да въртя бизнес с гърци
|
| Пон Фев 20, 2006 12:31 pm |
|
|