|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 3:35 pm
ARM базирано SBC за домашен сървър
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Re: ARM базирано SBC за домашен сървър
Сегашния ми сървър е някъв Атом, дето не знам дали има и 1 GHz, от 2006-7 с една от първите сати, сигурно. Достъпа е изцяло файлов. Без проблем се гледа 4К. За 4k60 ти трябва 20 Mbps канал, ако е HVEC. Не мисля че е проблем за каквато и да било модерна система. Преди време се мъчех с един DLNA/UPnP сървър (plex), обаче видях бая зор и го разкарах. Това нещо май декодира на самия сървър и стриймва сурови картинки, което е ебаси глупостта.
|
| Сря Яну 20, 2021 12:45 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
DLNA - то е една грандиозна глупост сътворена от Сони ако се не лъжа. Въобще е безмислено да се коментира. Просто решение е най-ефективно - файлова система и някакъв смислен медиен плеър като отделно устройство (или компютър), вързано директно към TV-то по HDMI. Аз в момента плейвам от Pi4 с Коди, но аз гледам FHD. За UHD нямам наблюдения, такива мании не ме гонят.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Яну 20, 2021 10:43 am |
|
 |
|
ilkor
|
DLNA/UPnP е най-стандартния начин за стриймване на видео и се поддържа от всеки свързан в мрежата телевизор/компютър. Без да е нужно да му добавям някакви кутийки с HDMI и да се чудя как да управлявам и тях. А от Plex няма нищо по удобно което можеш да си хостнеш в къщи и да имаш интерфейс по-добър примерно от този на HBO GO. Аз съм го интегрирал с https://transmissionbt.com/, https://sonarr.tv/ и https://radarr.video/ на които са поставени задачи за автоматично сваляне и когато това което искам да се свали се премества в Plex. Остава да седнеш пред телевизора с дистанционното и да гледаш. Няма ровене по торенти, сваляне и други неприятни дейсности. Напоследък обаче спрях да гледам толкова много и съм ги спрял че те така или иначе дърпат новите серии. Самият Plex сървър (и клиент) се настройват как да излъчват видеото. Ако е в локална мрежа може да се пусне директен стрийм дори на 4К. Ако искаш да го гледаш отдалечено естествено ще трябва да намалиш битрейта. Има 2 възможности - да енкоднеш предварително големите битрейти до малки или това да става в реално време. Моят сървър се справя в реално време, но аз гледам в локалната мрежа и затова ползвам директен стрийм. Имам обаче качен Plex клиент на телевизор в друг град и когато той пусне видео формата се смачква в реално време и то с адаптивен контрол за да може да върви най-доброто качество без да насича. По същия начин работят повечето платформи за стрийминг на видео. Удобно и просто. https://www.plex.tv/Ето по този начин ми изглежда интерфейса на Самсунг телевизора. Може да се ползва и без специален клиент но така е много по удобно вместо да превърташ папки.  
|
| Сря Яну 20, 2021 4:39 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Отделни кутийки нямаш, но имаш цял един компютър (при това прилично сериозен), който обслужва DLNA, декодира, монтира субтитри и кодира обратно. Има един паразитен леър и някой трябва да го обслужва. Предпочитам по-чистия вариант, файла си се плейва и толкоз.
Освен всичко друго, подръжката на DLNA в телевизорите не е еднозначно работеща. Samsung-a може и да са ОК, но Toshiba например така и не можах да я накарам да браузва папките на DLNA като хората, а видеото често накъсваше.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Яну 20, 2021 5:18 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Дали да декодира се настройва - при мен не декодира защото не е нужно. На същия сървър позлвам и много други услуги така че той по принцип си е нужен. Не може да се мине с Raspberry. И тоя "сериозен" компютър е с размери 18 cm x 18 cm x 3.5 cm и седи в сервизното помещение. Купих го за около 220 лева мисля преди 2 години. Иначе с SBC сървър трябва да теглиш торентите на лаптоп, да ги качваш на сървъра, подреждаш, каталогизираш, субтитри ... и после расбери-то да ги тегли и плейва - това значи работа с мишка и клавиатура. Ползвал съм КОДИ - вярно може да прави много неща, но е доста по назад като удобства от Plex. 
|
| Сря Яну 20, 2021 5:34 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
За гледане на торенти от няколко години ползвам перфектен български апп. https://www.stremio.comПрилича на попкорн но има и доста разлики. Има си апп за андроид с което направо се гледа на ТВ-то. Има го и за десктоп. Има си негов облак с който ти синхронизира списъци за гледане, помни си кой филм докъде си го гледал и съответно можеш да продължиш от там но на друго устройство. Сам си се оправя със субтитри. Филмите са организирани добре и може да търсиш по актьор, режисьор и т.н.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Сря Яну 20, 2021 5:50 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Да, не е лошо. Прилича и на Kodi. Главния минус обаче е че сядаш да гледаш и точно в този момент се оказва че всички стриймове са претъпкани и видеото постоянно насича. Постоянно търси нови и нови приставки понеже старите вече не работят или трябва да се ъпдейтват. Radarr и Sonarr претърсват торент сайтовете които си указал и когато видеото се появи с желаното качество го пускат на transmission като задача да го изтегли. Да, трябва ти сървър който постоянно работи за да става автоматично но аз така или наче го имам за други цели. Мисля че Plex също има опция да му добавиш подобни приставки за гледане на стриймове директно бе з сваляне но не съм ги тествал.
|
| Сря Яну 20, 2021 6:03 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Е кой менажира субтитрите в тая чудесия? Да не ми кажеш, че само ги издирва и монтира? Щото другото е ясно и при мен е трансмишън, само, че той се търкаля направо върху NAS-а, нищо не се прехвърля насам натам. Тегли си ги, слага си ги по папките, после направо си ги гледаш през мрежата. Обаче субтитрите трябва някой ръчно да ги наслага дето им е мястото, с правилните имена и т.н.
|
| Сря Яну 20, 2021 8:02 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Преди няколко месеца поръчвах за един познат ТВ бокс. Vontar нещо си беше, плейва до 8К (тествах го на 4), гигабит, дистанционно-мишка... Доста по-добро от малинка, но също като нея няма SATA. Освен това е и по-евтино. Но за филми не виждам каква е драмата да са закачени на USB..
Тоя модел дето го взех не поня дали беше с TPM или без, но има и такива. Това е другото предимство в случай че някой много се натиска да си плаща за зяпането на нетфликс и подобни,
|
| Сря Яну 20, 2021 8:33 pm |
|
 |
|
ilkor
|
За NAS аз имам специално устройство с 4 гнезда (изпадна ми в Амазон много евтино и затова го купих) което работи под TrueNAS/FreeNAS. Там има всевъзможни плъгини за каквото се сетиш - Transmissin, Plex, Nextcloud, Kodi ... но както казах процесора му е Атом и не се справя със всичко. Иначе устройството има и HDMI и до FHD се справя стига да не прави нищо друго. Сървъра ми също има дисплей порт но това да си пускам филм с мишка и клавиатура е кошмар. FreeBSD ползва ZFS файлова система много удобна за ползване в NAS устройства. Мисля че и последната версия на Ubuntu я поддържа. Там между другото си пазя и всички лични файлове които са достъпни през nextcloud. Дефакто TrueNAS/FreeNAS е може би най популярната платформа за малки и средни файлови хранилища. Цялата обработка какво да се тегли , как да се преименува и къде да се постави се извършва от sonarr и radarr (едното е за филми другото за ТВ сериали). Със субтитрите се занимава друг софтуер - https://www.bazarr.media/ sonarr и radarr също имат средства за изтегляне на субтитри и правила как да ги преименуват и преместват по папките. За достъп до българските торент сайтове се използва https://github.com/Jackett/Jackett Изглежда доста сложно докато се настрои всичко това да върви но веднъж тръгне ли само гледаш календара с очакваните заглавия и селектираш .. Дори може да си настроиш известяване когато всичко е изтеглено. Остава да намериш време и да го изгледаш  Знам че Коди има плъгин за двата най-големи сайта за субтитри но напоследък изникнаха няколко нови които също са недостъпни през него. Обикновено в Коди се появяват субтитри от opensubtitles които най често преведени с гугъл. За жалост нашите преводачи си крият "творбите" и сега се пръкнаха една камара нови сайтове - явки, субланд, букви. Но честно сега като се замисля поне от 3-4 месеца не съм теглил и гледал филми от торенти. Имам Нетфликс и ако нещо ми се гледа пускам него. Имам и един Андроид ТВ бокс на който има качено почти всичко за гледане на филми но съм го изключил и повече от година не съм го ползвал. Това е удобно ако имаш прост телевизор само с HDMI. Но добавяш още едно дистанционно ... а и такива телевизори май вече не правят 
|
| Сря Яну 20, 2021 9:14 pm |
|
 |
|
HCL
|
Музика, филми... за това няма ли си Netflix / Apple Music, че се занимавате със сървъри и подръжка?
|
| Чет Яну 21, 2021 2:14 am |
|
 |
|
Цецо
|
Да не са ти преливали кръв в чужбина? 
|
| Чет Яну 21, 2021 11:17 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
От любопитство: Apple Music още ли са на 128kbps?
|
| Чет Яну 21, 2021 12:52 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
И аз от любопитство: Ако някой не използва услугите на ябъл, защо би си го причинил само за да слуша музика през тяхна услуга?
|
| Чет Яну 21, 2021 1:08 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
мда, нетфликс, амазон, ютуб има и други, и не се занимаваш със сториджи ..е ако искаш бг субтитри е проблем.
|
| Чет Яну 21, 2021 5:11 pm |
|
|