Отговори на тема  [ 49 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
познания по електроника и сервизна дейност как да ги познаем 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
това имах предвид 1500 e в белгия са към 800 е чисто с тези 800 е чисто ще спестиш ходиш на канарските през зимата

Сря Апр 04, 2007 1:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Недейте да слушате старите партийни номенклатури :D . Чисти 1500 евро са си 1500 евро, а 300 лефа са < 150 евро, при почти едни и същи цени на стоки и услуги.

Ако имате възможност да останете в Белгия, хич не му мислете, или пък елате да видите какво е дереджето в БГ и тогава вземайте окончателно решение. Ако ядете колкото едно 10-тина годишно китайче, не се отоплявате през зимата, използвате крачен транспорт, не си купувате книги, ходите с дрехи 2-ра ръка, карате коли 3-та ръка по пътища с по 2 дупки на 5 линейни метра, искате да си почивате през отпуските на терасата на полусрутената панелка, нямате намерение да се осигурявате, не боледувате, то тогава сте намерили райското място на земята, където да си харчите на воля 300-тата лефа :D

Между другото, спомням си, как за Коледа г-на се хвалеше, че ще ходи някъде на почивка в Испания, излизало му по 900 евро на човек. По 500 евро на месец да спестявате, ще може да ходите и през лятото там, където той ходи през зимата, а пък е коскоджамите бизнесмен в БГ :D

Am I right ? Or this is a illusion ? :wink:

Сря Апр 04, 2007 2:47 pm
Профил WWW
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
@Заеk, 1500 евро си получават на края хорицата, иначе за минимална заплата може да се приеме 900-1000евро, щото помощите за безработен (но трябва да са те уволнили, а не доброволно да си напуснал) са 700-900. Така че хората ЧИСТО си слагат над 1000 евро (применро чистачка в училеще) в джобчето. За специалисти в нашата сфера не мога да ти кажа как вървят цените но освен за 1000евро/чистачка, мога да ти кажа начална заплата на една българска девойка кяото миналия път кято бях тук започна работа в най-голямата белгийска банка е 1500. Сега (2години по-късно) не съм я питал за заплатата, но под 3к не вярвам да е :). Но евала на момичето надъхана, умна, знае какво иска и го постига. А пък и даже красива :). А цените мога да ви кажа не са много по различни от БГ, наема ми е за 1 стая + баня,кухня, bike-room, мазе, и трапезария, изцяло обзаведено (само пералня няма) = 130евро. Храната колкото в БГ. Има и изключения разбира се за "eco" храни като кг месо от прасе може да доиде 15евро и други подобни, но си има и нормални нещица. Бялата и черната техника е 1-20% по-скъпа. Иначе електроните чаркалъци са много скъпии :( поне за моя джоб 74HCT4094 оня ден си купувах 1.12евро :(. А за Белгия, да работиш нормално ти искат френски, немски, или холандски. Уви не знам нито един от тях дсотатъчно. А пък и нямам голямот желание да оставам. За сега си искам в БГ, но не се знае после какъв вятър ще ме издуха. Иначе ако си мнгоо добър специалист (което аз си признавам че не съм) ще те вземат и само с английски. Иначе хората си работят спор няма. от 9 - 17 работят както трябва. Да останеш извън работно време е рядкост, но има и такива случи.

П.П А пък за почивки и ескурзии думи нямам. отиване и връщане до барселона с нискобюджетна авиокомпания за 2ма души = 42евро :):):). С автобуса до париж за 3 часа отиване и връщане с резервация месец по рано 20 евро на човек, без резервация 40. Имше лятото, преполагам и сега пак щес има All inclusive за Златните пясъци под 500 на човек за седмица.

Сря Апр 04, 2007 3:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
GTN написа:
@Заеk, 1500 евро си получават на края хорицата, иначе за минимална заплата може да се приеме 900-1000евро, щото помощите за безработен (но трябва да са те уволнили, а не доброволно да си напуснал) са 700-900. Така че хората ЧИСТО си слагат над 1000 евро (применро чистачка в училеще) в джобчето. За специалисти в нашата сфера не мога да ти кажа как вървят цените но освен за 1000евро/чистачка, мога да ти кажа начална заплата на една българска девойка кяото миналия път кято бях тук започна работа в най-голямата белгийска банка е 1500. Сега (2години по-късно) не съм я питал за заплатата, но под 3к не вярвам да е :). Но евала на момичето надъхана, умна, знае какво иска и го постига. А пък и даже красива :). А цените мога да ви кажа не са много по различни от БГ, наема ми е за 1 стая + баня,кухня, bike-room, мазе, и трапезария, изцяло обзаведено (само пералня няма) = 130евро. Храната колкото в БГ. Има и изключения разбира се за "eco" храни като кг месо от прасе може да доиде 15евро и други подобни, но си има и нормални нещица. Бялата и черната техника е 1-20% по-скъпа. Иначе електроните чаркалъци са много скъпии :( поне за моя джоб 74HCT4094 оня ден си купувах 1.12евро :(. А за Белгия, да работиш нормално ти искат френски, немски, или холандски. Уви не знам нито един от тях дсотатъчно. А пък и нямам голямот желание да оставам. За сега си искам в БГ, но не се знае после какъв вятър ще ме издуха. Иначе ако си мнгоо добър специалист (което аз си признавам че не съм) ще те вземат и само с английски. Иначе хората си работят спор няма. от 9 - 17 работят както трябва. Да останеш извън работно време е рядкост, но има и такива случи.

П.П А пък за почивки и ескурзии думи нямам. отиване и връщане до барселона с нискобюджетна авиокомпания за 2ма души = 42евро :):):). С автобуса до париж за 3 часа отиване и връщане с резервация месец по рано 20 евро на човек, без резервация 40. Имше лятото, преполагам и сега пак щес има All inclusive за Златните пясъци под 500 на човек за седмица.

Примера ти с ексурзиите е много неудачен - Белгия до Париж екскурзия е все едно българин да иде до Скопие - ей го де е. Що не кажеш колко ти излиза от там една ексурзия до София :)

Никакъв смисъл няма да сравнявате БГ с Белгия. Който седи в БГ не е тук заради заплатата.

В БГ положението е такова - може да си завършил Харвард и да взимаш 300лв., може да си с основно и да взимаш 10000 евро на месец. Може да си с основно на 300 и с Харвард на 10000 евро. Всичко е възможно. За разлика от Белгия.

Абе и друг път съм го казвал - сега света е отворен - кеф ти София, кеф ти Париж, кеф ти Чикаго. Кой къде иска да ходи - чинии могат да се мият навсякъде, както и пари могат да се изкарват навсякъде. Някъде по-лесно, другаде по-трудно.

Не обръщайте темата в анти (про) БГ. Защото нито БГ е ада, нито Белгия е рая. Ако човек е млад и необвързан - хич не му мислете - сменете по 2-3 страни, 10-15 работи и тогава да говорим.

Ей Пирев, въпроса с ракията в Чикаго е много наболял. По моя информация се намира предимно Пещерска (ако това може да се нарече ракия).
Мор ти казвам, чат пат пращам на тъста някое кило от "нашта", ей радва се човека :) И стига се дъвка с Заека де, знаем че изпитваш неприязън към българи работодатели, ама не слагай всички под общия.

Сря Апр 04, 2007 3:29 pm
Профил ICQ

Мнение 
Аз лично на никогонбе пожелавам да живее в белгия за 1500, не че няма познати ноне знам как оцеляват, както американците в америка с $2000, ключовтаа дума тук е оцелява.

Сря Апр 04, 2007 3:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо, не се "дъвча" , просто си припомням цени, които бяха цитирани преди 4 месеца и правя съпоставка, какво може да си позволи български бизнесмен, с това което може да си позволи примерно един белгийски работник. Излиза, че могат да си позволят еднаква почивка в Испания.

Иначе пък аз не пожелавам на някой да живее с 300лв. в БГ :) , защото тук дори ключова дума оцелява не може да се използва, просто човека си е загинал прав.

Но да се върнем на темата за сервизния работник. Мисля си, че точно стойността на заплатата която се предлага, спира кандидатите за тази позиция. Пуснете една обява, че се предлага 8 часов работен ден, 5 дена в седмицата, заплата > 600лв. , осигуровки върху пълната заплата и ще видите, че няма да са само двамина кандидатите. Пък нека "читавите" да са в София :D, щото по същата логика, си задавам въпроса, що за "читави" се мислят, тези дето бачкат в София, след като за мен читавите избягаха в чужбина :D

Сря Апр 04, 2007 4:24 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
¶ написа:
Пък нека "читавите" да са в София :D, щото по същата логика, си задавам въпроса, що за "читави" се мислят, тези дето бачкат в София, след като за мен читавите избягаха в чужбина :D

Добре, че сме пердета и не се връзваме.

Читави има много и в БГ, ама ако знаеш що боклук избяга.... Не можеш да определиш читавостта според бягството :), а и като се има предвид, че "там" за "нечативите" е много по - лесно....

Абе, тъпо е да се абсолютизира - БГ е шит, Америка е кул. То ако беше толкоз еднозначно, всички да сме избягали. Все пак не забравяй, че едно 20% от посещаващите тоя форум, не им е проблем да хванат гората (смисъл реализацията им не е проблем зад граница). Ама доста от тях не го правят - що, тъпи ли са.... или мазохисти?

А и пак ще цитирам една умна според мен мисъл - не е голям тарикатлък да бачкаш в Америка и да взимаш американска заплата. Трикатлъка е да бачкаш в БГ и да взимаш американска заплата. Аз лично това гоня, друг е въпроса до колко е достижимо и какво ми струва :)

А и какво значи живот с 300 кинта. В София е абсурд, в който и да е друг град граничи с абсурд. Ама я си представи едно малко забутано село. Един чичо там си бачка в местната мандра. Плащат му по 200 кинта (данъци и осигуровки - те са за балъците). Кога бачка, кога си бърка в носа - за 200 кинта толкоз. Едновременно с това си гледа една камара гадинки и копа едно парче земя, т.е яденето му е собствено пройзводство. Ами за такъв 200 кинта са напълно достатъчни, предвид това че като се пенсионира, пак на мой гръб ще легне, здравето и него ще му го плащам (щото осигуровките и данъците са за балъците - т.е. за мен.)

Абе много е относително това 300лв. - 1500 евро. Един мангал като нищо не прави и пак зима 150лв. - и той нема за парно - ама и това 150лв. му е много. А в една Белгия, същия мангал ще взима 700-800 евро и пак нищо няма да прави. Много пари ли взима. Или малко.....

Последна промяна Цецо на Сря Апр 04, 2007 4:41 pm, променена общо 1 път

Сря Апр 04, 2007 4:31 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
честно не знам как е в Белгия, 130 Е за квартира звучат чудесно, в кое село е това?
защото като бях в Испания преди няколко месеца (мадрид и барселона) наемите почваха от 600 Е за прилична квартира, и 800 Е за мини апартамент, не говорим за ток вода телефон
за първи път чух и за квартира в която няма прозорци - екскурзоводката ни младо момиче което преподава английски в местния университет и отделно на частно развежда български екскурзианти се похвали че си намерила такъв килер за 200 е на месец - чудя се как може човек да живее в килер без прозорец, дано чорапите и да не миришат след като обикаля по цял ден да развежда екскурзианти
а имам други познати които пак работят в испания - в мадрид разнасят зеленчуци по магазините за 1000 е на месец (до нова година бяха нелегални, след нова година не знам колко са легални, никой не ги осигурява за нищо) 6 души са в един двустаен апартамент за да им излезе по-тънко, сутрин си представям опашката за кенефа

както и да е всеки е свободен да си избира какво и как да прави, никои никого не държи в България или в Испания насила

Сря Апр 04, 2007 4:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
GTN написа:
Иначе електроните чаркалъци са много скъпии :( поне за моя джоб 74HCT4094 оня ден си купувах 1.12евро :(

е няма начин хем заплатите големи хем цените на дребно ниски :)
74HCT4094 - в магазина на комет 0.17 евро но продавача взема сигурно 400 лв заплата, в белгия продавача взема 1000 Е заплата затова и схемата я купуваш за 1.12 Е иначе предполагам и комет и белгийския магазин купуват схемата на едро по 0.05 Е от Китай
така няма да видиш и кафе в белгия по 0.15 Е :) а по 1.50 евро т.е. х10 е всичко което трябва някой да го пипне и да ти го поднесе

Сря Апр 04, 2007 5:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Абе, тъпо е да се абсолютизира - БГ е шит, Америка е кул. То ако беше толкоз еднозначно, всички да сме избягали. Все пак не забравяй, че едно 20% от посещаващите тоя форум, не им е проблем да хванат гората (смисъл реализацията им не е проблем зад граница). Ама доста от тях не го правят - що, тъпи ли са.... или мазохисти?

Нищо не абсолютизирам, цитирам фактите, отностно заплатите в Белгия и България.

Реконструктора пусна една анкета "За емиграцията - леко допитване", преди може би година, ама ето и линка де: http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopi ... 2%E0#26481 , резултатите са: 41% се замислят по въпроса, 9% твърдо са решили да емигрират, 5% вече са емигрирали и само на 43% им харесва живота в БГ. Да са тъпи не ми се вярва, по скоро нещо като онова птиче, дето цял живот стояло в клетка, накрая милостив човек му отворил вратичката, птичето начаса излетяло, обаче след малко се върнало и пак влезнало в клетката :) Знам ли, всеки си има някакви планове, надежди за нещо си и т.н. Всеки се спасява както намери за добре. Няма нищо лошо ако си решил да живееш в БГ, лошото е ако лъжеш хората, че е по-добре с 300лв. в БГ, отколкото с 1500 евро в Белгия, щото ако го накараш тоя дето твърди това да живее с 300лв. месечно в БГ, няма да издържи и една седмица :) .

GTN е най-вероятно студент в Белгия и затова се чуди какво да прави оттук нататък, сигурно му е домъчняло за приятели и роднини в БГ, нормално е, само че си мисля, че като си дойде и постои 2-3 седмици и ще започне да крои планове как да се върне обратно :)

В момента си подреждам куфарите :) , то са едни списъци, какво да вземеш, какво да не вземеш, на другия ден нов списък :) , съответно ново подреждане ( @Dimitar сигурно ще потвърди дали и при тях е било така :D ), та самият аз не знам, дали ще ми хареса в Америка, затова си оставяме вратички. Примерно жена ми е юрист на много добре платена работа, само с нейната заплата можем да живеем охолно в БГ, но точно когато се бях разколебал жена ми рече и отсече, че ще се преместим в щатите. Трябваше ми серсем малко време, за да се съглася с нея.
Аз пък нямам какво да губя, работя на свободна практика, вярно доста поръчки загубих последните 2 месеца, но без жертви не може. Ще е трудно в началото, но пък си заслужава да опиташ, иначе после цял живот ще ме е яд, че съм се уплашил и не съм опитал. В най-лошия случай ще си направим една хубава екскурзия в щатско :)

Дразня се, някой като каже ами елате в София защото всички "читави" сме тука, като че ли софиянци са хванали господ за шлифера. Доста умни хора работещи в София познавам, ама и % на простаците е толкова голям, колкото в страната.
Преди 3-4г. бях си пратил CV-то в един български сайт, още ми се обаждат пишман работодатели да ми предлагат работа за 500-600лв. в София :) Даже едни бяха толкова нахални, че след като ги разкарах, пак ми се обаждат, ама наистина ли няма да дойдете при тези условия :) , като че ли кой знае какво предлагат мизерниците.

Цитат:
А и пак ще цитирам една умна според мен мисъл - не е голям тарикатлък да бачкаш в Америка и да взимаш американска заплата. Трикатлъка е да бачкаш в БГ и да взимаш американска заплата. Аз лично това гоня, друг е въпроса до колко е достижимо и какво ми струва

Най-чистосърдечно ти пожелавам да ти се сбъднат мечтите :) , че ако няма човек мечти в живота е трудно.

Сря Апр 04, 2007 5:14 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
е па трябва да ти кажа че ако 43% им харесва тука, ние сме направо ОК. Трябва да ти кажа че сигурно над 50% от американците искат да живеят в Европа и също толкова европейци искат в щатите :)

А по въпроса за птичето и клетката - наистина е добре да полети птичето насам - натам, пък после да реши. Иначе отиваме на варианта "От Витоша по високо нема". :) което си куцо във всяко отношение.

Абе да си призная честно, ако имаше една Америка на около 1000 до 2000 км от София, щях да се замисля. Ама 2 дена път с камили (самолети де), да изпия една ракия с приятели.... бах го много ми е далече. Все още. Като измислят телепортацията....

И пак в оня ред на мисли - кой-колко зимал, колко изяждал и пр. Като вадите разчети за доходите на българина не забравяйте че в БГ има над 60% сива икономика - т.е. средния чист доход е с 60 до 100% по висок от статистиката (като сложим и неплатените данъци). Освен това мнозинството от българите притежават имоти и собствено жилище. Нещо с което малко американци могат да се похвалят (поне и докато не го изплатят).

Сря Апр 04, 2007 5:26 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
@3aek - В Гент, 3-ия по големина град в Белгия, колкото нашата варна (без туристите :D ). А средния наем тука си варира от 120-150 до към 400, така 4е кой как се уреди. Аз поне добре съм се оправил цялата къща е на разположението на 4ма българи. Може да разгледаш малко снимки на http://new.photos.yahoo.com/nikolov_george2001/album/576460762345836285

@¶ - Докторант съм в БГ (варна), но сега съм на специализация в тукашния университет. И да, домъчняло ми е за много хора в БГ. И се надявам да си намеря що годе приятна работа с микроконтролери, пък било и то в Пловдив, София, Варна .... Само времето ще покаже :)

Сря Апр 04, 2007 6:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А чичо Митко и чичо Данчо знаят ли какви ги вършите там?Щото ако видят снимковия материал...... То Гент е като курорт за докторанти и дипломанти по силова електроника :D :D :D Че даже и стипендия има :wink:

Сря Апр 04, 2007 7:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Работим работим :) :D :D :D Те повечето снимки са от предишното ми идване (като студент). Дано asp не се сърди много че виж на какво превърнахме иначе много хубавата тема :oops:

Чет Апр 05, 2007 10:04 am
Профил
Аватар

Мнение 
Боли ма шперца. И така темата ми е интересна. Нали за тва е в общи приказки.

Чет Апр 05, 2007 9:25 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 49 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща