|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:09 pm
Трябва ли да сме благодарни на руснаците ?
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Примерно както е сега, за мачкане виждам всичко, което е на запад до адриатическо море.
|
| Пет Сеп 21, 2007 5:54 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ти хубаво го виждаш, ама на мен мисълта ми беше кой ще ни остави да си мачкаме на воля  .
|
| Пет Сеп 21, 2007 6:15 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Да ти дам ли примери за една камара проспериращи държави, дето не подържат сериозни армии? А да ти дам ли примери за едни изпаднали държави, но иначе подържащи армията си като светиня?
А и много ми е чудно следното - при 7млн. население, от които 2,3млн пенсии, 2млн под 18г. и още 2 млн жени, колко точно армия спред теб трябва да подържаме - 200000 човека стигат ли? Тамън 20% от трудоспособното мъжко население
И въобще кой и е разказвал играта на нашата армия. Че тя от 50 години насам не е армия, а тълпа тъпи и дебели шапкари и опърпани наборници. Честно казано нито преди, нито сега бихме удържали и 10ч срещу турците.
Много по добре е да си подържаме 40000 добре платени наемни убийци, отколкото 200000 ходещи мишени (това което представляваше армията ни преди реформите).
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Сеп 21, 2007 6:18 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Посочи наистина, щото си мисля, че няма силна и просперираща държава, без силна армия. В Израел жените служат наравно с мъжете, нали нежния пол се бори от години все за еманципация, сега имат шанса да се доказват.
След 1878г. , няма такава случка, някоя друга армия да ни е разказвала играта. Загубили сме войните, благодарение на дядото на бившия министър председател, но битки не сме. Това говори за способни офицери и изпълнителни войници. Само при нас Оста не е държала значителни съюзнически сили, защото сме се оправяли без да имаме нужда от помощ в жива сила със сърби, румънци, гърци, руснаци, турци. На мнение съм, че ако се наложи, много бързо всеки българин ще стане толкова добър войник, колкото е бил българския войник преди 100 години. Нормално е обаче, да се поддържа армията в добра боеспособност, защото никой не е застрахован, няма ЕС, няма НАТО, по-добре си дръж в добра кондиция кучетата в своя двор, отколкото да разчиташ на лая на съседските кучета.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Сеп 21, 2007 6:31 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Пирев, я провери колко е числеността на редовната армия на Швейцария, Дания, Холандия, Финландия?
Всъщност много зависи какво разбиращ под силна държава - ако е такава дето смее да се дърви на останалите(САЩ, Русия, Франция, Англия, Китай, Северна Корея, Иран)...
Абе ние сме малка държава, малко хора. Обяснете ми с кой точно бихме могли да воюваме успешно?
Освен това как се подържа мощна армия с БВП колкото на средноголям европейски град?
Освен това, айде да не зачекваме тук темата за армията - щото тя е толкоз обширна..... Отворете друга тема.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Сеп 21, 2007 6:36 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Цецо,дай ми пример за една камара проспериращи държави,дето не подържат сериозна армиия.Погледни Русия - голяма държава,голяма армия.Какво се прави за тази армия - много неща.По-скоро държавата работеше за армията.Погледни САЩ,Англия,.... нямат ли армия?Мислиш ли че Норвегия,Финландия,Швеция... нямат армии? Ако така мислиш - добре.Погледни и малко по-надалеч - Австралия.И австралийците си гледат военните интереси много добре.Да има и страни които са в лошо икономическо състояние,ама там като гледам повечето народ си ходи с оръжие в ръка - афганците например  Афганистан до сега е костелив орех и много държави са се отказали да си пъхат носа там. Когато имаш армия други държави избягват да си навират носа във вътрешната ти политика - на американците някой да им е държал сметка какво си вършат в държавата - никои не им се неси,но за сметка на това те дават акъл и се месят в политиката на другите държави.С Русия е същото - руснаците сами си решават вътрешните проблеми.Българите - не.В Чили Пиночет е направил преврата, след това доста хора е затрил но сега Чили се развива.И чилийците са му благодарни.Българските военни това не могат да го направят.
Че тя от 50 години насам не е армия, а тълпа тъпи и дебели шапкари и опърпани наборници - това е явния пример за вътрешно държавни проблеми .
Колкото до реформите в армията - те я хептен съсипаха.Имам детайлен поглед върху това,ама не ми се коментира.[/quote]
|
| Пет Сеп 21, 2007 6:51 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Мисля също, че и Германия няма кой знае каква армия. Нали и те си имат доста бази, дето САЩ да ги пази и тях  .
|
| Пет Сеп 21, 2007 6:51 pm |
|
 |
|
Цецо
|
 |  |  |  | Ки4о написа: Цецо,дай ми пример за една камара проспериращи държави,дето не подържат сериозна армиия.Погледни Русия - голяма държава,голяма армия.Какво се прави за тази армия - много неща.По-скоро държавата работеше за армията.Погледни САЩ,Англия,.... нямат ли армия?Мислиш ли че Норвегия,Финландия,Швеция... нямат армии? Ако така мислиш - добре.Погледни и малко по-надалеч - Австралия.И австралийците си гледат военните интереси много добре.Да има и страни които са в лошо икономическо състояние,ама там като гледам повечето народ си ходи с оръжие в ръка - афганците например  Афганистан до сега е костелив орех и много държави са се отказали да си пъхат носа там. Когато имаш армия други държави избягват да си навират носа във вътрешната ти политика - на американците някой да им е държал сметка какво си вършат в държавата - никои не им се неси,но за сметка на това те дават акъл и се месят в политиката на другите държави.С Русия е същото - руснаците сами си решават вътрешните проблеми.Българите - не.В Чили Пиночет е направил преврата, след това доста хора е затрил но сега Чили се развива.И чилийците са му благодарни.Българските военни това не могат да го направят. Че тя от 50 години насам не е армия, а тълпа тъпи и дебели шапкари и опърпани наборници - това е явния пример за вътрешно държавни проблеми . Колкото до реформите в армията - те я хептен съсипаха.Имам детайлен поглед върху това,ама не ми се коментира. |  |  |  |  |
[/quote]
Ами несъм правил справка, но съм 90% сигурен че от "читавите" държави в ЕС с население колкото нашето - едва ли има някоя с по-многобройна армия. При все че те са мнооооого по богати и могат да си го позволят.
Не можеш при 2млн. здрави мъже, да подържаш 100000-200000 редовна армия. Мен ако питаш и 40000 редовна армия е много. По добре 20000 но 2 пъти по скъпо платена (като заплати и техника). Не давай примери с големи държави (САЩ, Англия, Русия, Австралия, Чили). Ние нямаме население бе, какви армии... Дай да върнем пак наборната служба и запоите в запас а?
Абе в БГ няма кой да работи, имаме демографски срив, народа реве че бил гладен, те седнали да мечтаят за армии. Северна Корея????
|
| Пет Сеп 21, 2007 6:56 pm |
|
 |
|
¶
|
Всяко правило си има изключение, Япония е също в кюпа, заедно с Германия, като страна инициаторка на ВСВ, имат подписани договори, че нямат право на голяма армия, което не означава, че ги спазват. Както например между ПСВ и ВСВ, Германия, Австрия,Италия,България, не са имали право на голяма армия, както и да се превъоръжават без знанието на Антантата, но това не е пречело да го правят тайно, че и явно, резултатите са ясни.
Швейцария е също изключение, да не забравяме, че през ПСВ и ВСВ там си държат мангизите и Антантата, и Оста.
За Финландия нищо не мога да кажа, освен, че Нокиа не е това, което беше, докато Сименс, си е Сименс
Виж, за Холадия и Дания въобще не съм съгласен, поддържат си достатъчно големи армии, естествено, колкото и големи армии да имат, едно нашествие да речем от Германия с 2-3 милионна нацистка армия не би могло да ги спаси  , но то е ясно, че пишките си ги мерята тези с приблизително еднакви по размер такива. В противен случай винаги единия ще е опикан
Т.е. държавите, които посочвате са по-скоро изключение от правилото за силна и просперираща държава и силна армия. Но то и в математиката е така, и въобще навсякъде в живота си има изключения от общите правила.
Сега под силна не разбирам армия, която да е от рода на Полпотовата или подобните нея, а разбирам модерно въоръжена, поддържана армия, с достатъчно заделяни средства, така че тая армия да е боеспособна. Тази армия трябва да има и дух, за справка евреите, има няма 3млн. са в Израел, около тях са поне 100 млн. араби, обаче това въобще не ги стряска. Силната армия дава и стабилност за инвеститорите, щото не е все едно да инвестираш в гръцки Кипър и в самата Гърция, турците ако решат да вземат и гръцката част на Кипър, гърците ще се уморят да се давят по пътя от Кипър до континентална Гърция.
Народа като няма какво да яде, да яде пасти, е казвала една френска кралица  , щото когато трябва да мисли, не мисли. Реставрирахме какви ли не персони от нафталина, та чак до царя, дето само себе си изцери.
За демографския срив причината е безконтролируемия внос на криворазбраната демокрация, както и криво разбираните понятия от мнозина, като какво е социализъм, и какво капитализъм. Не случайно има една стара българска поговорка: "Прост народ, слаба държава" , а народните ни мъдрости, са изпитани през вековете.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Сеп 21, 2007 7:47 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Днес слушам по радиото, че от 1 декември спускат шалтера на наборната армия, но все още не са наясно как да си събират запасняци при нужда.
Моето предложение е да се мобилизират в критични моменти бандите от мутри:
1. Добре организирани са и се подчиняват на началниците си.
2. Добре въоръжени са и могат да влязат веднага в боя.
3. Достатъчно жестоки и надъхани са за да реализират българското "По пет на нож"
Само трябва да им обещаят после плячката...
|
| Пет Сеп 21, 2007 8:08 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
И ако им сложим някои да ги води и този някой после го направят я архонт или нещо друго ( стил Хенри Морган ) може спокойно да кажем че и ние сме узаконили пиратството(не че сега то не се шири на ляво и дясно де).
|
| Пет Сеп 21, 2007 8:19 pm |
|
 |
|
sthx
|
Имаше време, когато нашата армия беше по-силна от турската и то не беше чак толкова далечно. Но там дръпнаха много напред и във въоръжение и в обучение. Гърците се мъчат и те да поддържат някакви сили, щото имат директни спорове с Турция.
С турците не можем да се мерим. 12 млн е само Инстнбул. Младите хора са по-голямата част от населението. Армията им е една от най-големите в света. Ако има конфликт - обречени сме, по какъвто и начин да се опитаме да воюваме. От тая гледна точка не виждам никакъв смисъл да поддържаме голяма армия. По-важното е да е качествена. Но това е затворена организация с порядъчна бюрокрация и корупция от много време. Не съм оптимист.
Колкото до борчетата - имам сведения, че са изпълнявали държавни поръчки. Май по костово време беше, когато в Родопите се изсипаха много "правоверни" имами, обучавани в Саудитска арабия. Тогава понеже не беше възможно държавата да вземе пряко отношение и ги изпъди, с тая роля се заеха групировките. Наритаха ги за нула време. Имаше няколко кратки съобщение в пресата тогава. Каква им е била ползата тогава на мутрите? Ами то се вижда и сега - мафия.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пет Сеп 21, 2007 8:35 pm |
|
 |
|
¶
|
Не знам защо всички искате да си мерим пишките с Турция, то е ясно, нашите са по-дълги  Турция си има достатъчно проблеми с близкото разпадане на Ирак и образуване на новата държава Кюрдистан от северните територии на Ирак, а стане ли това около 20млн. кюрди от Турция ще поискат и те да се включат в новата държава. Такава е политиката на САЩ, раделяй и владей, а този девиз е на римската империя. Не случайно турците не поискаха да се включат във войната срещу Садам, знаеха много добре какво ще става занапред. Все пак опасност има, и тя ще дойде когато Турция най сетне разбере, че няма да бъде приета в ЕС, такава е тенденцията в политиката на западните страни, пример Саркози вече открито заявява, че Турция не може да бъде член, защото не е в Европа, а в Азия, което си е истина, но по-добре би било, Турция да не се тълкува като азиатска държава, може да се използва като буфер към близкоизточния фундаментализъм.
Така че, Турция не е голямата опасност, опасността идва от запад, от Косово и Македония, от проалбанските групировки, от Албания, от Румъния, която продължава да има претенции към Северна Добруджа. Засега гърците кротуват, но та си лукави византийци. Така че, дори в глобализация на света, винаги има опасност от регионални конфликти. Така че, по-добре да си вържем гащите, отколкото да ни изненадват изкъде отзад.
|
| Пет Сеп 21, 2007 9:32 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Швейцарците са на друг принцип (не лош), там всеки пълнолетен мъж е войник, автоматичното оръжие е разрешено.  Пък и нямат кой-знае къв зор да завладяват, те хората сами се натискат да им дават парите си. 
|
| Пет Сеп 21, 2007 10:05 pm |
|
 |
|
3aek
|
това е много тъпо сравнение за твоята теза защото нокиа сама държи към 30% от продажбите на мобилни телефони в света а сименс преди 2 години продадоха поделението си за мобилни телефони на китайците BenQ
|
| Пет Сеп 21, 2007 10:06 pm |
|
|