|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 3:38 am
Какви са ни очакванията за 2009 година
Какви са ни очакванията за 2009 година
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
ми мизерия братче... мизерията ще ни оправи
Ма трябва голяма мизерия та да се сетим за неволята...
|
| Вто Ное 25, 2008 12:27 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
По принцип индивидуализма на българина е много силен.На моменти си е чист егоизъм. Това не е непременно лошо - подобна схема работи добре например в Америка.
От друга страна българина е много солидарен, когато се касае за общата мизерия. В смисъл, че българина е много алергичен ако той е беден, а съседа му някак си е над него в жизнения стандарт. Тогава българина всячески се опитва да върне съседа си в блатото, та да възтаржествува солидарността.
Всъщност българина е много странно животно... нещо като Мечко-пор
И ония селски тарикати отгоре просто са схванали тези "странни" черти у българина и успешно ги ползват за да го манипулират.
Стратегията за хляба и зрелищата работи при всички народи, ама при българина това е начин на съществуване. Целокупния български народ е по загрижен за съдбата на някакъв педераст в Биг-Брадър отколкото от това че страната му е обявена за бананова република в ЕС.
Въобще българина е прост. Аз иначе не виждам друго обяснение, защо може да бъде манипулиран толкоз елементарно и първично. То навсякъде има манипулация, ама както каза Миро, там на запад си има граници които не се преминават. Докато в БГ българина е като някакво безмозъчно зомби - манипулира се по-лесно и от 5 годишно хлапе. казваш му турците са лоши, той юрва срещу турците. Казваш му комунистите са виновни - то юрва да псува комунистите. Казваш му олигарсите са виновни - то юрва да плюе срещу плоския данък.
А като капак на всичко българина въобще не е наясно какво всъщност иска от живота. Иска някаква странна смесица между социализъм (за общото) и див капитализъм (за своето). Някаква странна смесица между пълна анархия (за себе си) и полицейска държава (за останалите).
И така на ония злите сили отгоре им е много лесно да управляват. А всъщност това не са никакви зли сили, а просто една шепа малко по-хитри тарикати, но иначе абсолютни Бай-Ганьовци т.е. същите типична извадка от българския народ. Огледайте се - около вас е пълно с Станишевци, Догановци, Лилов-ци и пр. боклуци. Просто ония са успяли да се изкатерят отгоре над тълпата. Затова и съм скептичен към теорията на tqi за злите сили и добричкия народец. Грънци - всичките са един дол дренки.
P.S.
http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=588733 Ето така се пропиляват 1 млрд. лева дюшеш пари. Вие сметнете какво може да се направи с 1 млрд. лева.
"Подобно отнемане на акредиации е прецедент за страна-членка на ЕС."
Във всяка едно нормална страна при подобна новина ще хвърчат оставки и най-вероятно ще има ново правителство. И ако не се случи, хората ще подивеят и на следващите избори подобни партии няма да имат и 1%. В БГ народа ще гледа Биг Брадър и ще се оправдава с аргумента, че от него нищо не зависи. Сега очаквам управляващите да изкарат някой нов псевдо-скандал около турците, или някакво друго зрелище. Ето затова казвам, че българина си заслужава всеки грам неволя и мизерия която му се случва.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Ное 25, 2008 12:35 pm |
|
 |
|
setoy
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
 |  |  |  | miro_atc написа: Прочетох внимателно доста документи как работи американската система и започнах да превеждам и да систематизирам някои неща - основни принципи в образователната система и т.н. Но нещо ми щукна че трябва да прегледам нашенската нормативна уредба, най-малкото за да си сверя часовника... Така стигнах и до прословутата "стратегия за развитие" на родното ни образование. Мога да опиша всичко само с една дума - УЖАС! Очевидно дълбоко съм се заблуждавал, че нещата са като едно време - образованието буксува и нищо не се прави. Оказа се че се прави... прави се много! Не знам, не мога да го опиша - трябва човек да задълбае по-дълбоко за да осъзнае какво става. Не съм човек който вярва в конспирации, все съм си мислел че всичко лошо се дължи на некадърни хора или алчни интереси. Но тия планове за реформа според мен не са правени от некадърници, прекалено професионално е пипано... И няма никаква логика кой и защо го прави това. Щеше да има логика ако примерно държавните училища се съсипват за сметка на частни, но не... те се съсипват еднакво добре. Щях да разбера, ако проблемът опираше до пари - примерно решили сме да бъдем 4-ти по военен бюджет в NATO - ОК! ясно... ще затегнем колана в образованието. С една дума много съм ОБЪРКАН в момента, дали всичко се дължи на случайни съпадения, или срещу мен стоят доста по-умни хора с някаква цел която аз не разбирам. И в двата случая като че ли шансът не е на моя страна... Съжалявам, май съм се подвел |  |  |  |  |
Миро, кое от двете все пак? Извинявай, злопаметен съм
Все пак аз мисля, че гледната точка на tgi е далеч по-близо до истината
|
| Сря Ное 26, 2008 2:02 am |
|
 |
|
miro_atc
|
setoy, това е доказателство само, че и аз съм българче
И аз нищо не съм направил и не правя особено, но никога не съм преставал да мисля че трябва да се прави... Не си ли защитаваме интересите нямай кой друг да го направи... Нито политиците, нито ЕС, нито САЩ нито СССР ще дойдат да ни решават проблемите или да ни правят подаръци.
Виж може би има неща, които няма да постигнем, щото има чужди интереси и ние сме по-слабите. Но има и много неща макар и дребни, които бихме могли да постигнем. И трябва да оптиваме, а не да се оправдаваме, че видители зад всяко нещо стои един с пушка и нищо не можем да си вземем...
|
| Сря Ное 26, 2008 1:08 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
май трябва да има една рубрика "без коментар"...
|
| Пет Ное 28, 2008 4:56 pm |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
|
| Пет Ное 28, 2008 6:31 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
А на мен пък винаги ми е било чудно ти какво искаш? Как се представяш държавата България и живота в нея?
До сега освен критикарство не съм видял една теза, как и какво трябва да се направи с наличния материал и при наличните условия?
Можеш ли да формулираш нещо конструктивно?
|
| Пет Ное 28, 2008 10:51 pm |
|
 |
|
Цецо
|
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Ное 29, 2008 12:12 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
 |  |  |  | Цецо написа: Аре сега го обърнахте на евроскептицизъм. ЕС ни е виновен за осраните гащи. Типичното Ганьовско изказване. Tова че ние сме прости - както управниците ни, така и целокупния народ - не ни е виновен ЕС. Лупус относно програмата за Конкурентноспособност - незнам защо, но си мисля, че проблема е най-вече в ония мърши българските чиновници. Просто са толкова тъпи, некомпетенти и мързеливи, че не могат една програма да организират като хората. Поне аз доколкото съм се сблъсквал с еврофинансиране - винаги съм блокирал на ниво тая мърша - български чиновник. Апропо, знаете ли, че ако въобще се усвояват въобще някакви пари от ЕС, то това е 90% осъществено през кадри свързани с ДПС. Доган има много добре подготвени чиновници. Естествено преоритетно работят за неговите интереси и отчасти на електората му. Къде е корупция, къде не е, но е е факт, че Догановите хора умеят да пишат правилно програми за еврофинансиране, а тъпите "български" чиновници не умеят нищо. Факт - неговите хора ги уличиха в крадене от фондовете, ама все пак са успяли да докопат парите. А нашите тъпанари - нищо. Сган. Не ми харесва тоя евроскептицизъм дето се надига масово. Ако въобще нещо ме задържа тука, е факта че ни взеха все пак в ЕС. За мен това е единственото положително нещо което ни се случи в последните 10 години. Верно че е тъп социалиазъм, яка бюрокрация, ама го предпочитам пред угрозата да сме отвън. Мойта теза е че българина е достатъчно прост за да не може да вирее независимо, а пред съюз изток или запад - предпочитам запад. Най малкото сега мога да си щъкам свободно където ми е кеф из Европа. Мога да си организирам внос/износ с Европата без шибани митници. Ще преглътна спрения АЕЦ, ROHS директивите, правите краставици и пр. Ако ще излизаме (или ще ни изхвърлят) и аз излизам.  Майната му, отдавна изпитвам сантимент само към земята, но не и към хората и държавата като цяло. |  |  |  |  |
Връщам се към този пост по повод на информациите вчера и днес в пресата.  |  |  |  | Цитат: Коалицията трепери за 3 млрд.
София. Европа може без конкретни мотиви да отнеме на България 3 млрд. евро. Става въпрос за средствата, които са определени за страната ни по структурните и кохезионния фонд за периода 2007-2009 година. Единствените пари, които не могат да бъдат засегнати, са преките субсидии за земеделските производители. Въпросът ще се обсъжда на заседание на тройната коалиция през януари, като тогава може да се обсъдят и персонални промени, коментираха от БСП, НДСВ и ДПС. Темата е прекалено сериозна, за да я оставим за петък вечер, обясниха политиците. За опасността да останем без парите от Европа първи намекна шефът на бюджетната комисия Румен Овчаров. Според бившия земеделски министър Нихат Кабил пък България може да съди ЕК за немотивираното ни лишаване от средства. Експерти от трите управляващи партии коментираха, че Еврокомисията още от началото на 2006 г. се опитва да ни отреже грантовете по ФАР чрез кратки срокове за договаряне и променящи се изисквания. Те дадоха за пример факта, че ЕК е определила като нередност това, че от 257 договора 3 са с един и същ мениджър. Това нито е забранено, нито става въпрос за централизиран търг с една-единствена оценителска комисия, обясниха експертите. Те коментираха, че една от причините за орязването на средствата е чисто финансова - световната криза и недостигът на средства в ЕС. Вторият мотив бил политически - трудностите, които се създават на България и Румъния, ще охладят желанието на други страни от Европа да се присъединяват към съюза в ускорени срокове. |  |  |  |  |
Та не знам дали не започва вече евроизтрезняването след като ни поиха обилно с евролимонада две години.
|
| Пон Дек 08, 2008 8:43 am |
|
 |
|
Цецо
|
А стига бе? Верно?
Представяш ли си - нашите ангелчета. Подготвили едни проекти - чудо и приказ. Компетентно, изрядно - като за учебник. Няма нито конфликти на интереси, нито батко, нито кака вътре.
И идва лошия ЕС чиновник и казва - ах вие гадни българи - нито стотинка за вас.
Ти наистина ли падаш от Марс или само се правиш?
Не ти ли стана ясно, че нашите са се осрали до ушите. И 2 години ЕС търпя това въпреки че беше от ясно по ясно. Защото нашите привидно бяха послушни. Но в един прекрасен ден нашия малоумен премиер, без никакво дипломатическо предупреждение, за една нощ подписа 3 (три) договора с Путин.
Е на ония оттатък им писна - хем просим, хем крадем, а накрая и се репчим, на посран задник - самочуствие демонстрираме - е ми да го духаме тогава. Просто в този момент, ЕС ни заяви по дипломатичния начин, че това правителство няма бъдеще в ЕС. Ние обаче не го разбрахме (или се правим че не го разбрахме), затова сега ще ядем четвъртития отзад. Пък нека сме си горди българи, евроскептици и пр.
Не може да се отрече че страдаме от самочуствие в излишък, поне на високо ниво: http://news.ibox.bg/news/id_170372181
- хвала на такива дипломатични изказвания, ебати галфона. каквито вожодовете, такова и е племето.
Просто а? Политика и дипломация. Добре че успяхме да се промушим 2007-а, че ако сега трябваше да ни взимат в ЕС... сигурно щяхме да сме на опашката за Турция.
Гответе се за сериозна криза. Абсолютно 100% заслужена. Можете да обвинявате за нея - ЕС, американците, папата, глобалното затопляне.... все тая - кризата си я заслужихме и ще си я изстрадаме на 100%.
Последна промяна Цецо на Пон Дек 08, 2008 11:58 am, променена общо 3 пъти
|
| Пон Дек 08, 2008 10:29 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Да има изненадани? Докато могат да не пуснат пари до тия, до които от ЕС искат
да дадат, няма да пуснат. Криза, голяма работа. То все си е някаква криза тук.
Сега е и световна, колко удобно.
И нищо от световната криза няма да подмине БГ - освен дефлацията, разбира се.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Дек 08, 2008 11:37 am |
|
 |
|
Цецо
|
Ако по някакво чудо борда устиска, ще имаме дефлация. Неизбежно е - горивата падат, суровините падат, имотите падат. Много от цените последните години бяха надути даже над европейските, сега като няма кредити - да видя на кой ще продават..... Но дефлацията не е хубаво нещо... е освен за хората на сигурни държавни службици....
А ако борда не издържи и не сме приели еврото през това време.... тогава пък ни чака хиперинфлацийка
А като нищо може да се стовари и една стагфлацийка, както предполага Миро и тогава ще видим кон боб яде ли....
|
| Пон Дек 08, 2008 3:27 pm |
|
 |
|
tgi
|
Цецо, знам каква е пазарната логика.
Но в БГ всичко - и т.нар. пазар - е наужким откак се помня.
Та помни ми думата, нищо от кризата няма да ни подмине тук, освен дефлацията....
Вероятно ще има някаква имитация на такава - наужким в БГ всичко има - но ще е
под 1/10-та от това, което ще е в цивилизаования свят (или каквото е останало от него....).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Дек 08, 2008 4:41 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Е та аз съм съгласен бе човек - дефлация би имало ако 2009-2010 левчето се задържи по някакво чудо на 0,5 евро цента. Което е силно невероятно.
Така че съгласен съм - дефлация трудно, виж за прилично голяма инфлация - много вероятно, а за хипер инфлация - не толкоз слабо вероятно... за съжаление.
Самото отвързване на лева, ако се случи би донесло моментално поне 20% инфлация според мен, без да отчитаме паникьорския и лавинен процес който може да отвърже хиперинфлацията...
|
| Пон Дек 08, 2008 6:40 pm |
|
 |
|
tgi
|
Според мене ако го отвържат 20-те процента има да си ги мечтаем, такава паника
ще настъпи, че хиперинфлацията не ни мърда. То вече сякаш отива натам - днес четох
някаква новина, че на банките още им отпускат края, вече ги задължават само
за 5% покритие или нещо такова беше. А бе дано нещо не сме прави в очакванията си,
че наистина не изглежда никак добре това, което се задава... (човек си се надява до последно,
нали така сме конструирани  ).
|
| Пон Дек 08, 2008 7:15 pm |
|
|