Отговори на тема  [ 71 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Петиция против втора джамия в София 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
tgi написа:
Но това е пътят - натам сме вървяли и натам ще продължи който (каквото?) има шанса да продължи... религията е минало.

Малко ми прилича на това, че бъдещето на човечеството е на Марс, или даже на друга слънчева система, щото нашето слънце ще умре. Културата ни, възпитанието ни, макар и да не го осъзнаваме е формирано въз основата на основните принципи на религията , която е доминираща за народа ни. Нещата, които правим , начините по които общуваме с другите хора, критериите за морал, народопсихологията, ако щеш са формирани в голяма степен от религията. Някои историци обосновават възхода на капитализма в англоезичния свят на протестанството. По аналогичен начин се обяснява и изостаналостта на мюсюлманските страни. Религията далеч не е само вяра, че Бог е създал света. Ако моралът на обществото се определя в голяма степен от религията - по-добре така да е , отколкото без морал. Да не давам конкретен пример.
Не можеш да очакваш от всички хора да са, като повечето във тоя форум и да си обясняват нещата по строга причинно-следствена връзка. Просто приеми, че има хора и то немалко, които имат нужда от религия, или известна порция мистициъм. И на Марс да се преселим, пак ще се намери някой да основе религия с църква, или без нея.

Съб Яну 03, 2009 7:54 pm
Профил

Мнение 
Религията не е нито вредна нито полезна ако се ограничи само до вярата, т.е. ако се ограничи само до едната мисловна дейност. В тоя си вид религията може да решава само душевни проблеми и така и трябва да бъде, а не както по-горе се намеква че едва ли не религията трябва да решава социални или обществени проблеми.
Има една друга наука, която е почти толкова стара колкото и религията и тя се занимава със социалните проблеми. Говоря за правото естествено. Правото и само правото е в състояние да регулира реалните действия и бездействия. Именно затова е в състояние да решава и реалните проблеми. Няма проблем правото и религията да вървят ръка за ръка, те така и са възникнали. По принцип правото не се меси във вярванията на хората, даже "невминяемите" са обект на специална защита от правото. Съответно различните религии пък не бива да се месят в светския живот.
Историята е пълна с отрицателни примери когато религията изземва функциите на правото и почва да раздава присъди и обратното когато чрез закони са преследвани различно мислещи хора (по американски му алтернативно мислещи ;-) )

Най-добър резултат постигат обществата в които правото и религията са в синхрон, т.е. хората уважават и законите и вярванията си. Но белег за прогреса според мен е правото. Днес има много държави в които правото и парите са двете единствени "религии" и въпреки това са проспериращи държави.
Сега у нас нито правото е право, нито религията е религия... Особено второто е много странно понеже българите са достатъчно наивни и са склонни да вярват на всичко. То не беше вярването че ще ги оправят за 800 дни или пък вярата че времето е наше... Идват нови избори, вероятно ще цъфнат и нови "религии". Аз лично нямам нищо против и традииционните да "възкръснат", но най-много от всичко ми се ще да се оправи правото, т.е. ненормалното ни законодателство...

Съб Яну 03, 2009 8:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Българите са предимно езичници.
Вярват охотно във всякакви суеверия, макар повечето да се смятат за православни християни.
Причината вероятно е фантастичното невежество на всички социални нива.
Най-забавно е, че атеистите, които се смятат за нерелигиозни, всъщност също са вярващи. Просто не е възможно да се докаже логически както съществуването, така и несъществуването на Бога. Те просто вярват във второто.
По-просветените вероятно са агностици, но колко от тях могат да го осъзнаят?

Съб Яну 03, 2009 8:55 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Seliam aleikum, arkadashim!
А бе българите са големи ла*на, вие да не би случайно да сте такива?

Съб Яну 03, 2009 9:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Колкото до джамията, никой не би възразил, мюсюлманите да си построят молитвен дом в турската махала.
Не е естествено, да се строи джамия, в квартал, в който не живеят предимно мюсюлмани.
Точно както не е естествено да се строи църква в турската махала.
Изобщо най естественото нещо на света е турците да си живеят в турската махала, циганите в циганската махала, и т.н.
А на чаршията (в ситито!) се срещат всички за алъш вериш (демек бизнес), и после всеки да си ходи в неговата си дупка и да си мирише със себеподобните, както намери за добре.

Съб Яну 03, 2009 9:45 pm
Профил WWW

Мнение 
miro_atc написа:
Днес има много държави в които правото и парите са двете единствени "религии" и въпреки това са проспериращи държави.

Кои са тези държави, че не се сещам. За всеки случай това не са САЩ.

Съб Яну 03, 2009 10:53 pm
Профил

Мнение 
sthx написа:
miro_atc написа:
Днес има много държави в които правото и парите са двете единствени "религии" и въпреки това са проспериращи държави.

Кои са тези държави, че не се сещам. За всеки случай това не са САЩ.

В САЩ не съм бил и не мога да твърдя нищо... Но и твоята реакция потвърждава слуховете, че там парите и правото са религия ;-) Въпросът е доколко е останала истинската религия там... май все още е жива, което ги поставя в перфектната група ;-)
Държава в която религията има по-скоро символично значение е Англия. За 4 години прекарани там мога да твърдя, че като процент вярващите там са повече отколкото у нас макар че май имат и вероучение в училищата и прочие... Просто хората не са особено набожни, но пък за разлика от нас се отнасят с уважение към религията. С две думи и там църквата е с умиращи функции, но поне умира с достойнство. Може би защото свещениците там не се возят в джипове и не правят алъж-вериж с църковни имоти, а може би защото си вършат работата... не знам, но са уважавани ;-)
По подобен начин си мисля че стои въпроса и в много други западноевропейски държави в които съм пътувал. Не мисля че някъде е останала силна религия. Гърците може да се каже че са религиозни, както и някои от бившите югославски республики.

Нед Яну 04, 2009 12:27 am
Профил

Мнение 
miro_atc написа:
По подобен начин си мисля че стои въпроса и в много други западноевропейски държави в които съм пътувал. Не мисля че някъде е останала силна религия. Гърците може да се каже че са религиозни, както и някои от бившите югославски республики.

Гърците винаги са си били религиозни, един познат преди години ходи и казва че се изумил от идиотскто религозното им поведение :?
А да не ти казвам тук какво е. Религии от кол и въже плюс източно православни ама без нашата де. Мани ми и почти всяка църква си има и училища и са пълни училищата там. Докато ги има тези училища и хората да си пускат децата там, няма скоро да се свърши с религията :evil:

Трябва да се основе нещо като религия но не трябва да се казва религия а нещо друго на атейстично ниво и да се проповядва някакъв вид забрана за вярване във всички религии :D

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Нед Яну 04, 2009 3:21 am
Профил

Мнение 
айде да не се лъжем, религията винаги е била и винаги ще бъде средство за контрол на народа, историята показва че всяка една религия се е възплолзвала и злоупотребявала с привържениците си многократно, следователно тя не е за решаване на духовни проблеми както каза някой по горе, да, така трябва да си мисли манипулирания било личност или цял народ, но целта е друга - КОНТРОЛ
колкото до джамията - в тяхната религия контрола е железен и без джамия, това е по скоро настъпление, демонстрация на мощ, срещу другата религия, вижте ние можем да правим каквото си поискаме, да слагаме тонколони да строим джамии където си поискаме и колкото поискаме
във всяка една държава правителството може да изкорени и насади всяка една религия - както му е изгодно, в момента турци управляват, опитват се тяхната религия да насаждат, ами нормално

Нед Яну 04, 2009 5:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тука да вметна едно интересно нещо.

Един от шефовете ми, по-точно - баш изпълнителния директор (съсобственик във компанията) е много начетен човек. Швейцарец, локомотивен инженер по образование, сега се занимава с медицинска електроника (т.е. компанията която ръководи де). Компанията е средна по размер като за евро реалностите - предполагам около 100млн. годишен оборот. Човек с познания пред които онемявам - като почнеш от математика, физика, електроника, алгоритми и огромно количество медицина, че и финанси (по принуда). На практика колкото пъти сме се опитвали да го заблудим (аз - предимно хардуерист, програмисти или доктори) винаги ни е завирал на кучето в гъза с железни аргументи. Борави свободно с четири западни езика (като всеки швейцарец), освен това прилично комуникира на руски и добре разбира още няколко езика (за мой ужас напоследък и български). Кръстосва целия свят по диагонал, познава в детайли множество култури и общества.

Та наскоро разбрах, че въпросния човек..... пее в църковен хор.

Толкоз за това тъпи ли са вярващите. След като човек с такива познания в съвсем точни и материални науки, както и медицина, сериозна обща култура, може да намери свойте доводи за вяра в бог.

Пон Яну 05, 2009 9:32 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами не знам Цецо дали си чувал, но при учените най-много вярващи има между физиците.

Пон Яну 05, 2009 9:55 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
И аз да вметна след Цецо и Lupus.
Някой да е чувал на какво е посветил последните 20 години от живота си сър Исак Нютон?
А някой да прави разлика между вяра, религия и идеология?
И Syrius-B е прав, че при идеологизираните религии, както при идеологиите, пощада НЯМА!!!
В някои култури обсъждането на религиозни въпроси се смята за изключително деликатна тема. За да ги обсъждаш трябва да имаш не само някакъв минимум от познания или откъслечни лични впечатления. Или просто ей така да споделиш какво мислиш и ти по въпроса. Както беше лафа в онзи филм "Мнението е като задника - всеки си го има."

Пон Яну 05, 2009 2:40 pm
Профил

Мнение Heh
Zdrav написа:
И аз да вметна след Цецо и Lupus.
Някой да е чувал на какво е посветил последните 20 години от живота си сър Исак Нютон?
А някой да прави разлика между вяра, религия и идеология?
И Syrius-B е прав, че при идеологизираните религии, както при идеологиите, пощада НЯМА!!!
В някои култури обсъждането на религиозни въпроси се смята за изключително деликатна тема. За да ги обсъждаш трябва да имаш не само някакъв минимум от познания или откъслечни лични впечатления. Или просто ей така да споделиш какво мислиш и ти по въпроса. Както беше лафа в онзи филм "Мнението е като задника - всеки си го има."

А да си чувал че няма още човек който да знае всичко за всичко ?
От там идва и религията.
Хората колкото и богати познания да имат, те дори не могат да знаят и половината на половината на половината от това което изобщо съществува по света. От всичко това може да си направиш извода че повечето хора като не могат да си обяснят нещо по научен път намират начин чрез религията да го обясняват. Но в съвременния свят религията бавно си отива от съзнанието на хората защото вече може да се намери за изключително много неща обяснение което не би могло да се случи преди 100тина камо ли стотици а да не говорим за хиляди години.
Най лесно е да повярваш на религията дори от хорски мързел да търсиш обяснение по научен път. Забелязал съм че религиозните хора лесно се доверяват на какви ли не глупости и като им извадиш фактите и пак намират начин да си измият ръцете с всевишния им там.
Трябва да се примирят с факта че това са пълни измишльотини и глупости за който няма смисъл да се губят време и енергия. Вместо да се впрегне това време в някакъв труд или творение или каквато и да е полза за човечеството тогава нещата ще са съвсем различни и ще има изключителен бум в развитието му!

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Пон Яну 05, 2009 3:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
bongo-bongo написа:
Seliam aleikum, arkadashim!
А бе българите са големи ла*на, вие да не би случайно да сте такива?

Ми от теб по-голямо надали има

Пон Яну 05, 2009 5:08 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Да пееш в църковния хор далеч не те прави религиозен.
Религиозен ставаш, когато действията ти започнат да се определят
от "вярата" ти вместо от знание.
Ако нямаш знание, на което да базираш дадено решение, религията
ти предлага варианта "прави като другите", което е все пак по-вероятно
да излезе вярно от сляпо налучкване.

Нютън наистина е загубил сума години от живота си в търсене на религиозни
безсмислици. Но това е било доста отдавна, и той не е ходил на училище, в което
да го научат на Нютънова механика... Всеки върши глупости в даден момент
от живота си. А и той вече я е бил написал въпросната механика, нямало е много
какво да съчинява нататък на базата на постигнатото до този момент; кво друго
да прави. До Ръдърфорд и останалата компания е имало бая години на натрупване
да минат...

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Яну 05, 2009 5:23 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 71 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща