|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 2:01 am
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
M$ e отвратителна компания, чиято цел е единствено пари и още пари... От самото си създаване правят пари от чужди идеи, което нямаше да бъде толкова лошо, ако не спираха добрите идеи.
Повечето от проблемите в ИТ индустрията днес се дължат на М$ и съм убеден, че това е умишлено деяние.
Не съм почитател на конспиративните теории, просто дълго време съм си имал работа с тях и съм следил тяхната реакция. Винаги като излезе нов стандарт, те изчакват другите да го разработят на пазара, след което пускат голямата балтия и изяждат конкуренцията. М$ не инвестират в нищо, ако не са видели преди това как ще потръгне при другите.
М$ не е компания, която развива нови технологии, това е компания която контролира технологиите. Те само решават какво ще се ползва и какво не. Особено като излязат няколко алтернативни технологии, те правят всичко възможно да се наложи най-смотаната технология. Примерно USB и 1394 излязоха почти едновременно като стандарти, всъщност Firewire (1394) даже много преди това.
Това беше по времето на Windows 95. Нещо повече стандартите бяха известни около година преди излизането на Windows 95. Една година след излизането на стандарта и напълно достатъчно време за да бъде приложен от *всяка* компания която следи технологиите. За великите М$ обаче 1 година не беше достатъчна... За USB им трябваха няколко години (щото той е мноооого сложен стандарт). А 1394 упорито лъжеха, мажеха и не искаха да го поддържат чак до XP-то..
Така практически закопаха 1394, защото за да се поддържа едно устройство под Windows то освен физически драйвер трябва и клас/бъс драйвер. Първоначално нямаше и това беше проблем и за производителите и за клиенитете. После пък всеки почна сам да си прави и драйвер и тогава пък се стигаше до конфликти щото бъс драйвера трябва да е един... Боза! А М$ само зяпаха и обещаваха че ще направят. Ех, след като 2-3 успяха да си наложат стековете и почнаха да продават успешно М$ най-накрая пуснаха техен... естествено безплатен и край на всякаква конкиренция... Естествено и бъглив и смотан, ама безплатен... Винаги ми е било смешно като си направя 1394 мрежа и дам ping и като почне да мисли... Нормалната транзакция при 1394 се изпълнява за 125uS и link layer-а е хардуерно реализиран, тъй че пакетите се потвърждават моментално. Да се чуди човек кво му мислят М$...
Та защо забиваха 1394 с 5-6 години? Не знам, но ето какви са разликите:
- 1394 е мрежа, а не като USB да не може два дивайса да си приказват
- 1394 като хардуер не е много по-сложен. Всъщност по-сложен заради линк лейера, но ценово винаги са били съвсем сходни
- като скорост още от 1994 си е 400Mbit мрежа и заради хардуерната имплементация бие дори Gigabit ethernet
- 1394 стек за контролер е много прост - под 2к на 8051  т.е. 5 пъти по-прост от USB стек. Пак ще кажа че линка е хардуерен...
- с въвеждането на OHCI за РС интерфейса се стандартизира и няма *никакви* драйвери от производители на мрежови карти.
- единствения мрежов интерфейс за РС, който работи с 0% CPU usage. Примерно може да си стриймнеш видео и да гледаш филмче и то няма да спре дори ако извадиш CPU-то от ZIF -a
Но колкото и да е хубава да е една стока, ако размотаваш клиентите 5-6 години стоката не се харчи. Те така от инат М$ ни наложиха чепатото USB дето и сега 3.0 версия да приемат пак няма да могат да го оправят. Но това е добре за М$, щото те нямат интерес от технологии дето работят без проблеми. Друго си е да имаш 1 млн. различни устройства едно с друго несъвместими...
|
| Вто Фев 16, 2010 11:28 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Налагането на USB си беше чиста политика. И то политика не само на Били, а и на една камара други големи компании (виж кой формира USB консорциума). Като цяло идеята беше благородна - единен стандарт за всички устройства, прост и лесен за употреба. В първото очевидно успяха - хегемонията на USB е тотална. Обаче за прост и лесен...
Иначе 1394 си е по читав от където и да го погледнеш. Ама не са виновни само MS че отиде в трета глуха. Ако беше така Linux/MAC OS па и мобилните говна щяха да успеят да го наложат. Да ама не. Просто хардуерните фирми не го искаха, защото вече бяха сформирали USB консорциума, а 1394 беше конкурентен стандарт. А както знаем, два конкурентни стандарта в тоя бизнес не виреят. И повечето заложиха нa USB, щото MS е там. Е може Били да ги е побутнал, ама то това е логично, все пак USB стандарта отчасти е собственост на MS, докато 1394 си е на конкуренцията от Apple. Съвсем разбираемо е Били да го набута в трета глуха.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Фев 17, 2010 12:27 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ми то по времето, когато въведоха USB, нищо освен желание не им пречеше
да направят куплунг с ethernet + захранване. Никой нямаше да прави нищо ново,
отработена от 15+ години технология, 10 MbpS вече си отиваше и идваше 100,
докато USB се появи на 12.
Ама това е положението, който контролира фабриките за силиций контролира пазара
и прави квото си иска. Подбудите далеч не са "чисто пазарни", разбира се, въпреки че
медиите се счупват от усилие да brand-нат всяка мисъл в такава посока като
"конспиративна теория".
Димитре, китайците има да ги почакаме да могат да направят такъв процесор.
Японците още ги чакаме.... И като вземем под внимание как на всякакви големи клечки
акълът им не би стигнал до нещо различно от x86 щото това е популярната архитектура,
става очевидно що и да имат фабрики за силиций върхът на неамерикаското процесороправене
са тия от VIA ли бяха, имаше май някакъв такъв тайвански производител (може би имат
интелщини като от преди 15-ина години). А че да направи някой power ядро е не само по-яко,
ами и по-лесно (не се налага да се чудиш как да пребориш умрялата x86 архитектура та
да работи що годе бързо) е отвъд когнитивните способности на всеки дебелосерко-"manager"
за когото мога да се сетя 
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Фев 17, 2010 1:10 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
За 1394 имаше война... от една страна някои компании като TI го спонсорираха и предлагаха нереално евтини чипове. Аз и преди съм казвал че първия АРМ който загледах беше един техен с вграден LLC и 512к RAM на цена 10$ и това 96г... И днес АРМ с 512к RAM струва толкова даже и без 1394
А от другата страна на бариерата си бяха точно М$ щото това си им е политика да налагат калпав и несъвместим хардуер. Погледни че почти няма USB приложения, които да не са обвързани с М$. Или ще са с някакви драйвери или ще са с ФАТ чийто лиценз държат.
Но точно тая политика ще ги закопае... Щото наистина с тоя хардуер никой не може да ги бие. Но той балона се надува и ако сега Oracle не го пукнат друг ще го пукне... Аз все пак си мисля че Оракъл имат много голям шанс. Стига да си изиграят картите правилно М$ отиват в историята. За пръв път аз виждам някой със шанс да ги изтика. Винаги съм казвал, че никой няма шанс, дори опън сорс-а... но времената се менят
Между другото друг интересен стандарт който не успя да се наложи е HAVi (home audio video interoperability) и днес уж всичката аудио-видо техника е цифрова, обаче съвместимост няма никаква. А пък стандарт има и то толкова пари наляха в него...
|
| Сря Фев 17, 2010 1:19 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе те гробокопачите на M$ пророкуват от много време.
Още от времето на DOS-а, се опитваха да ги затриват, после Макинтоша щеше да ги затрива, после Лайнукса, после жабата, после гуголът, сега Оракула.... След Вистата народа реши - умря M$, пък ей на с 7-цата пак потрошиха пазарните рекорди...
Абе истината е, че М$ са това което са, не благодарение на качествата на продуктите си, а благодарение на корпоративния си маркетинг. Т.е. когато някой ги бие, то няма да е защото е направил по-качествен продукт, а защото е измислил как по добре да си продаде продукта. Или когато бате Били най-накрая му писне и наистина си тръгне....
Аз съм почти сигурен, че Оракъл няма да са гробокопачите на M$. Просто не им влиза в портфолиото да са толкова печени в пазарните хватки  Незнам например как се справят Оракъл с подкупите на високо ниво в държавната администрация...
Иначе относно USB-то. Абе пак добре че го има FTDI, че ..... 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Фев 17, 2010 9:22 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Еее, стига бе, много хубаво си работи USB-то на PIC32  И на 18-ка си бачка, кеф ти UART конвертор, кеф ти директно достъп през драйверите.
Май основната причина да не се разпространи 1394 не е Microsoft ( никак, ама никак не им симпатизирам ), а Apple. По онова време Apple машините бяха напълно затворени като хардуер ( сега не знам какво е дириджето ), 2-ри производители трябваше да минават през иглени уши, че да получат лиценз, и то за пазар, който още тогава беше една малка ниша, с оглед пазарната агресия на Microsoft. И стана нормалното, производителите се насочиха към отворения хардуер на IBM. Така че съвсем нормално USB се наложи вместо 1394.
tgi, разбира се че е било най-лесно да се измисли Eth конектор с още два пина за захранване и не ти трябва нито USB нито 1394. Проблема е че с толкоз лесно
техническо решение нито една корпорация няма да направи манги. Я виж после какво стана ? USB хардуер, софтуер, драйвери, колко компанийки си докарват хляба  Често ми се струва, че наложения модел на пазарната икономика унищожава свестните идеи и оживяват не технически издържаните, ами тези дето ще накарат потребителя да бърка отново и отново в джоба. Примерно OS2 на IBM е все още най-защитената и надежна ОС, няма Unix, няма Apple. Обаче не бе предложена в подходящия момент
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Фев 17, 2010 9:47 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Мии кв'о да прая - "битието определя съзнанието"!
Още ме е яд ,че на USB-то не му оставиха един RX/TX режим.
|
| Чет Фев 18, 2010 2:55 am |
|
|