Отговори на тема  [ 65 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
А честито 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Ама Цецо нали и аз това казвам... 18 милиона ДДС и 9 милиона данък са ти 27 милиона приходи за НАП... То това е целия зор... да се напълни касата на НАП и некой от управляващите да гушне комисионна...

Чет Юни 10, 2010 1:27 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Не е само това. Ще изкарат и още. По принцип при една такава система много лесно се набелязват черни овце. Просто е - едно квартално магазинче в София не може да има месечен оборот под няколко хиляди до няколко десетки хиляди лева, особенно ако продава цигари и алкохол. Седи си чиновника на компютъра и гледа данните. В момента в който види оборот под 1000лв. на месец - пращат един маскиран инспектор, да пробва дали ще му дадат касова бележка. И готово.

По принцип неиздаването на касова бележка (криене на оборот) е най-масовото нарушение на дребния магазинерски бизнес. Особенно ако продават цигари/алкохол. Тях преследват с тая система.

Чет Юни 10, 2010 1:34 pm
Профил ICQ

Мнение 
Е то е ясно че ще изкарат повече... Това е само твърдо 100% сигурното... другото каквото капне.. НО... пак да кажа.. за мен проблема не е в кварталните магазинчета дето не издават на всеки бележки... Проблема си е в яката корупция дето продължава да се вихри, безобразните размери на кражбите и в липсата на индустрия... Държава от търговия няма как да съществува... Оня ден мина един много готин лаф: Има ли изход от кризата в България... Отговора е : Да, дори са два - Терминал 1 и Терминал 2..... Тъжна история....

Чет Юни 10, 2010 2:09 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
А, това е ясно. Ама то проблема е отявлешен.

В БГ всеки на държавен пост мисли единствено и само в хоризонта на мандата си. Ей са Дянков и НАП началниците ги интересува да съберат парите сега и веднага. И какъв е начина - дери дребните търговци. Друг е въпроса, че може би са прави в известна степен. Едва ли има друга по бърза форма за набаване на пари, при положение че не могат да орежат разходи, щото пада рейтинга на Боко, т.е. нямат разрешение за това. И понеже от друга страна пенсионерите си искат пенсиите също сега и веднага, на тях им трябват спешно пари. И май единствения вариант е това което правят. Друг е въпроса, какво правим като овцата от много стригане, вземе та хване пневмония и се гътне.

Чет Юни 10, 2010 3:00 pm
Профил ICQ

Мнение 
Голяма идиотиоя се заформя, както обикновенно се случва.
Интересно тук как се оправят с тия касови апарати, всички магазинчета на дребно си имат и са свързани с бакново разплащане.
До сега не съм виждал ни едно да няма апарат за картово плащане, има някой те дерват с по 2.50 на транзакция ако е някоя дребна риба. Иначе големите си поемат таксата. Ако си фирма и бачкаш някакви услуги само по банков път всичко без никакви касови апарати и т.н.
Хората на договор както им казват тук Contractors въобще не ги дирят за касови апарати и такива дивотии, всичко е на доверие колкото декларират толкова данък плащат и по фактури, даже им признават домашен интернет, телефон, ток и какво ли не още 8O
Не мога да разберя там тия чиновници какво са се напънали под вола теле да търсят, колкото повече си мислят че затягат нещата толкова повече черния бизнес се развива не го ли проумяват :?

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Чет Юни 10, 2010 3:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Еми Пламене, тъпата държава от която не виждаме почти нищо, като се напъва да ти вземе 250 лв. от 450-те дето ги вземаш + газ с още +23% + ток с още 15-20% ( вече определено ще можем да се похвалим с най-скъпия ток в Европа), вода по 3-4 лв. кубика, и като съдя по мен че аз, жена ми и 2 годишната ми щерка изяждаме между 400-600 лв. месечно и примерно двама човека с тия заплати аджеба дали няма да правят всичко възможно да скрият поне 100-тина от ония 250. И покрай тях и дребния частник и той прави дяволии. И накрая всички са натаковани. А пък по държавни поръчки се плащат мильони за неща дето не струват и 20% от платеното. Така ще е. И на това ще му се намери цаката.

Когато системата спре да се е.....а с народа и народа ще спре да се е.....а със системата.

Чет Юни 10, 2010 6:18 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
Когато системата спре да се е.....а с народа и народа ще спре да се е.....а със системата.

Всичко дето го казваш е вярно с изключение за най-скъпия ток в Европа и това за системата.

http://www.darikfinance.bg/view_article ... e_id=33373

Иначе системата и народа са едно цяло. Все е Ганьо. Тя системата е съставена от Ганьовци :) Едни Ганьовци избират други Ганьовци, всеки Ганьо гледа да ебе другите Ганьовци колкото са му възможностите... и така до безкрай. :) Като това е валидно от Ганьо на върха до Ганьо в подножието на хранителната пирамида. Все е Ганьо.

Чет Юни 10, 2010 6:22 pm
Профил ICQ

Мнение 
Абе системата и да спре да се ебава, народаняма да спре, българина си е тарикатче, винаги ще гледа да скатае нещо. Диктатура му майката, ама това друг въпрос. Да Ви кажа не е лош ход, време беше да се измисли нещо да се стегне примката около тия търгаши, всеки 2-ри търгува, я магазинче, я борсичка ... на борсите също им трябва строг контрол, въпреки че там е зор, те зи знаят клиентите и пак ще пестят касови бонове, пък който не го познават ще му дават. Тия търговци ни разказват играта, то бива, бива, ама тяхното не е човешко, нека им, и на задника лайномери да им сложат пак ще им е малко. Аз квото продам фактура, ония въртят егати оборотите и лев не плащат ... нали се сещата какъв процент от доходите на българите отиват за храна, интересно хранителния сектор какви данъци плаща. Ако сметнем че търговците са с поне 30% печалба, би следвало 3% от всички продажби да се връщат като данък, 5 млн по 250 лв на месец средно да ги сложим това са има няма 1.5 млрд, интересно дали всеки месец влизат по 45 млн данък от тоя сектор ... и това са само крайни търговци, ония на борсите и те още толкова шото при тях надценката е двойна, производители и при тях не малко .... мен ме съмнява че не е така.

Чет Юни 10, 2010 6:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами системата е халифакс - синджира иди, кузъта я няма.

Виж, аз нямам нищо против здравия контрол. Така би трябвало да се постигне ред. Но какъв е този контрол и не е ли е...ка от страна на "системата" следния случай : "Абе дай 10 бона пък ще видим какво ще направим с акта ..." след 5 месеца честитка - 80 бона акт. Че згазил лука нашия згазил го, ама що трябваше и 10 к. горница да дава. И то що, щото патката (наричща себе си Счетоводител) дето му докара акта го накара рушвета да платят щото щяло да се размине. Сигурно има и други подобни практики, ама нали се сещаш че са недоказуеми. Това имах предвид със системата.

Едит : Тони, аз до преди половин годинах държах едно офисче с ксерокс - ми купувам 1 кашон хартия от който за половината има касоваи бележки. "Ми дърта ми е машината и прай много фира, ко да прая?". Нали се сещаш за храната - след време се разваля. Ама кой може да докаже че си изхвърли не 100 кг. домати ами само 5? Тука нема начин да се хване освен ако не се следи на място - на всеки търговец на хгранителни продукти зачисляваме и по един данъчен. [Това малко като президентсвото на АЛФ, нямали работа->нямат пари->нямат къде да живят (клошари) - ми намираме им работа да строят къщи и да изкарват пари че после да могат да си купят къщи. - демек ще решим проблема с безработицата, укриването на данъци, и като цяло кризата].

едит 2: от голяма част от стоките търговците печелят повече отколкото производителите, като при някой хранителни това достига и до над 100%. Хляба например излиза от фурните за по 35-45 ст. (700 гр.) и се продава в магазините за 75-80.

Чет Юни 10, 2010 6:31 pm
Профил ICQ

Мнение 
Cekins написа:
Ами системата е халифакс - синджира иди, кузъта я няма.

Виж, аз нямам нищо против здравия контрол. Така би трябвало да се постигне ред. Но какъв е този контрол и не е ли е...ка от страна на "системата" следния случай : "Абе дай 10 бона пък ще видим какво ще направим с акта ..." след 5 месеца честитка - 80 бона акт. Че згазил лука нашия згазил го, ама що трябваше и 10 к. горница да дава. И то що, щото патката (наричща себе си Счетоводител) дето му докара акта го накара рушвета да платят щото щяло да се размине. Сигурно има и други подобни практики, ама нали се сещаш че са недоказуеми. Това имах предвид със системата.

Едит : Тони, аз до преди половин годинах държах едно офисче с ксерокс - ми купувам 1 кашон хартия от който за половината има касоваи бележки. "Ми дърта ми е машината и прай много фира, ко да прая?". Нали се сещаш за храната - след време се разваля. Ама кой може да докаже че си изхвърли не 100 кг. домати ами само 5? Тука нема начин да се хване освен ако не се следи на място - на всеки търговец на хгранителни продукти зачисляваме и по един данъчен. [Това малко като президентсвото на АЛФ, нямали работа->нямат пари->нямат къде да живят (клошари) - ми намираме им работа да строят къщи и да изкарват пари че после да могат да си купят къщи. - демек ще решим проблема с безработицата, укриването на данъци, и като цяло кризата].

едит 2: от голяма част от стоките търговците печелят повече отколкото производителите, като при някой хранителни това достига и до над 100%. Хляба например излиза от фурните за по 35-45 ст. (700 гр.) и се продава в магазините за 75-80.

Именно, именно, печелят търгашите, ако има електронна система продажбите ще им се отчитат, дали ще им се ходи на проверка е друг въпрос, доколкото знам на други места по света системата работи. Измъкване винаги има, има и нагли данъчни, има и такива които са толкова нагли че не го осъзнават и накрая гризват дръвчето, аз се сещам за няколко както тука по Софето така и за едни в Шумен, тия тука само ги уволниха малко, ама ония по Шумен го гризнаха в буквалния смисъл, та оправия винаги има, по един или друг начин. То половината проблеми по данъчни ревизии са изкуствени от самите данъчни опитвайки се някой лев да изкарат, те такива не ги понасям и две минути. Иначе лично на мен последните ми ревизии по Софийско минават екстра, без проблеми .. е всъщност дължат ми едно ДДС вече година, нека го дължат, аз не мисля данък да им плащам до де не ми го върнат.

Чет Юни 10, 2010 7:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами те ДДС-то няма да ти го върнат - ще ти го вземат като акт както направиха в нашия случай. Че даже и не стигна ДДС-то.
И да, една част от акта е че човека вкарал 40 хилки лични пари и ги завел като друг приход а не като кредит. Можеш ли да си представиш - жена му го "кредитира".

Чет Юни 10, 2010 7:42 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
741 написа:
Хората ще купят каквото им монтират в сервиза. В сервиза ще монтират каквото каже производителят.
Ако искаш да продаваш твой модул, пътищата са два - правиш твой касов апарат, с минаването през процедурите за одобрение плюс организирането на сервизна мрежа, или се договаряш с производител. Стига да го убедиш, че ще направиш модула по-добре от неговите хора или от китайците.
А производителите на каси се знаят, регистърът с одобрените типове е публичен:
http://portal.nap.bg/ospage?id=206

Абе почти всички апарати са си със сериен интерфейс. Ще се продават само ГПРС модули, не цели нови апарати. Те ако го направят тоя номер, т.е. да накарат народа да купува нови апарати, предричам кървава революция. :D

Чет Юни 10, 2010 8:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Е то зависи от тоя дето пише софта, що да не прати отчета като TIFF например :):):)

Малко по-добре е, НАП са измислили един хубав XML формат за отчетите ;)

Чет Юни 10, 2010 8:09 pm
Профил

Мнение 
Реконструктор написа:
Цецо написа:
Е то зависи от тоя дето пише софта, що да не прати отчета като TIFF например :):):)

Малко по-добре е, НАП са измислили един хубав XML формат за отчетите ;)

Predi 10 godini niamashe rewolucia, i sega niama da ima :)

p.s. interesno kak sa stignali takowa niwo xml da polzwat ... mozesheniakoia exelska tablicka, shto puk ne w word format ....

Чет Юни 10, 2010 8:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
XML ...

За съжаление в тази област на мирозданието цари едно малкоумие, както и в повечето останали. HML се пише по-лесно и се продава по-добре ( щото е по-модерно ) Никой не се замисля, или не му пука, че това е формат, който изисква доста ресурси - както от касата, така и от комуникационния канал. А там всеки байт се заплаща ...

Пет Юни 11, 2010 9:36 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 65 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща