Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Въпрос от начинаещ в електрониката! 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение 
Ами на мен ми е станало ясно,че в университета няма да станем специалисти,излизаме и всичко знаем там ни променят начина на мислене и начина, по който приемаме даден обект,проблем,задача.Но аз съм решил,че е дошъл момента да започна сам за себе си да практикувам в различни области.Научих се сам на Уеб дизайн в смисъл спокойно мога да правя уеб сайтове,научих се да пиша програми на С практикувайки сам в къщи на PC-то,а сега искам да понауча нещичко по електрониката.Не знам дали съм хванал най-правилната посока ако има такава изобщо :),поръчах си книгите за пик контролерите 1,2 част ще почета да видя как действат как се управляват + тях съм си поръчал един кит на Ардуино http://cgi.ebay.com/Arduino-Mega-1280-1 ... 230cfa4081 ще започна с тях и ще видим как възприемам нещата,но от малкия опит,който имам знам,че нещо каквото и да е се учи по правилото проба грешка.До скоро се занимавах с направата на редуктори за високо налягане от 250бара==>на 120бара след доста грешки направих работещ продукт и съм много доволен от себе си :).За сега по малко ще пиша повече ще чета,а когато имам конкретен въпрос и нямамм отоговора може да се допитам до вас.

Пон Яну 03, 2011 2:23 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Книгите са за ПИК контролери а Ардуиното е с Атмега. Не знам дали правиш ралзлика, но то всъщност няма прилика. Да не се объркаш тотално още в началото.

Пон Яну 03, 2011 2:34 pm
Профил

Мнение 
CarBeta написа:
Книгите са за ПИК контролери а Ардуиното е с Атмега. Не знам дали правиш ралзлика, но то всъщност няма прилика. Да не се объркаш тотално още в началото.

Аааа това ми е ясно.Просто съм решил с тези две неща да се захвана.Като според мен Ардуиното ще е по лесно за изучаване,в което не съм сигурен :).

Пон Яну 03, 2011 2:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ако търсиш книги на български - забрави! Няма читави. Единствените които аз знам, са ония за пиковете, но ползата от тях е спорна.

Ардуйното не съм го пипал лично, но ми изглежда много подходяща платформа за учене. Не заради друго, а заради огромния брой учащи се. Имат си форум и можеш да питаш. Хората пускат примерни проектчета. Въобще всичко нужно си има. Е трябва да владееш английския поне на някакво средно ниво за комуникация. Но той и английския се учи с практика, така, че действай.

Остава да си избереш и варианта на кита. Този към който си дал линк ми се струва съвсем подходящ.

И внимавай в университета. Има си фундаменти там, които ако не усвоиш - после е много по трудно.

P.S. Радвам се че смекчи тона. Дано си разбрал какво имах предвид. Йерархията е важна за което и да е общество и сбирщина индивиди. И понякога ако искаш да се намърдаш вътре, може да ти се струва, че те третират твърде ниско. Но когато искаш да си в тяхното общество, трябва да се научиш да играеш по тяхните правила и да търпиш. Ако се бунтуваш, просто ще те изхвърлят, защото вероятно ти имаш нужда от тях, а не те от теб. Ако те бива, постепенно ще си извоюваш мястото. В момента в, който станеш достатъчно важен за сбирщината, можеш да съдиш и налагаш и ти правилата. Така е в живота по принцип, независимо дали кандидатстваш за работа, спортен клуб или за членство в ЕС.

Пон Яну 03, 2011 3:39 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ji4ka написа:
... BMW "Би-еМ-даблью"

на испански:
BMW = бе еме добле уве
IBM = и бе еме
VHS = уве аче есе
DHL = де аче еле
jaguar = хагуар

Пон Яну 03, 2011 6:57 pm
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
Жичка и къде еквивалента на W e уЛъ - да не би да ми кажеш че софтуЛъер е по-правилно от софтуер :? ?
А БМВ в английско говоряща страна си е точно Би Ем ДабълЮ. ...

Забравил ли си ,че Ъ-то не се чете в думата, ползва се само при изговарянето на единична съгласна буква за да се чуе? Проблема не е в уЛъ-то ,а че в случая се употребява неправилно - пред "и" и "е" в българския се произнася мекото "Льъ". Но тъй като думата е чуждица ,а ние не сме англоговорещи, не сме длъжни да спазваме правилата на английското произношение. :P Както англичаните не уважават немското "Ви" в BMW. И защо му казват двойно Ю, като очевАдно изписват двойно В. Или не правят разлика между U и V ? Англиканците да изберат или да говорят, или да пишат правилно. :)

P.S.
Правилното е: Вместо линдолс - лъйндолс. Вместо software - мекдел . Вместо hardware - твърдел. :D

Пон Яну 03, 2011 10:35 pm
Профил

Мнение 
абе то оспамихме яко ама като чета тия английски неволи се сещам как руснаците говорят английски и по специално въпросното W

wait - вейт
why - вай
wood - вууд
week - веек

общо взето така произнасят - заместват W с твърдо отчетливо В
обаче до тук с логиката, вън от всякаква логика редовно чувам

one - ван

направо падам от стола... I want one - ай вант ван.... и се чудя що му е микробус на тоя :D

Пон Яну 03, 2011 11:48 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
Съвсем оспамихте темата с тези езикови дискусии... Ама ще се включа и аз: software (софтуер) е ДУМА-ЗАЕМКА (да припомня накратко, че чуждите думи в даден език са два вида: заемки и чуждици. Когато няма аналог със същото значение в езика-приемник, думата е "заемка", както е в случая, а не чуждик). В този смисъл и предвид, че няма особени пречки за идентично произнасяне, правилно е да се казва "софтуер", още повече, че така се използва масово в техническата литература, което може да послужи за езикова норма. Поне, що се отнася до официалното писмено използване. В разговорната реч тези правила са по-свободни и не са задължителни. Така че, може би е на път да се роди нова дума, съобразена с предпочитанията на част от обществото и нищо чудно след време да се приеме официално да се използва "софтлер"(подобно на руското "герц" за "херц"-това ми хрумна)
Колкото до BMW, това не е просто дума, а СЪКРАЩЕНИЕ, при което произнасянето на всяка буква става според езика, в който се ползва(за английския: би - ем - да:блю).

По темата: Ардуино е лесен начин за постигане на сериозни цели, но едва ли ще помогне особено за разбиране на електрониката. За съжаление, системата ни на обучение е такава, че няма практическа насоченост. Имах преди време спор с един преподавател дали може да прескоча някое упражнение, ако смятам, че знам. Аргументът, че "то не става така, иначе нямаше защо да ходим по 5 години да учим" ми бяха ужасно смешни, защото много малко практически неща могат да се научат в един наш университет. Работя с хора, учили в чужбина и наистина ми става срамно, когато споменат какви упражнения се правят там. Ако има някой, учил в САЩ, може да сподели няколко думи...

Вто Яну 04, 2011 12:03 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
ji4ka написа:
Dimitar написа:
Жичка и къде еквивалента на W e уЛъ - да не би да ми кажеш че софтуЛъер е по-правилно от софтуер :? ?
А БМВ в английско говоряща страна си е точно Би Ем ДабълЮ. ...

Забравил ли си ,че Ъ-то не се чете в думата, ползва се само при изговарянето на единична съгласна буква за да се чуе? Проблема не е в уЛъ-то ,а че в случая се употребява неправилно - пред "и" и "е" в българския се произнася мекото "Льъ". Но тъй като думата е чуждица ,а ние не сме англоговорещи, не сме длъжни да спазваме правилата на английското произношение. :P Както англичаните не уважават немското "Ви" в BMW. И защо му казват двойно Ю, като очевАдно изписват двойно В. Или не правят разлика между U и V ? Англиканците да изберат или да говорят, или да пишат правилно. :)

P.S.
Правилното е: Вместо линдолс - лъйндолс. Вместо software - мекдел . Вместо hardware - твърдел. :D

А случайно да ти е направило впечатление, че са взели да ползват твоите правила за произнасяне в последните 5 г. и преди това никой не си е помислял така да произнася думите :? ? Нас също са ни учили на чужди думички, ама не си спомням никой от многото ми даскали да е произнасял софтуер като софтлер :) . Явно са били много тъпи и не са знаели как да го произнасят правилно :D .

Вто Яну 04, 2011 2:39 am
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
... Явно са били много тъпи и не са знаели как да го произнасят правилно :D .

Естествено ,че са били тъпи, но след 5г явно вече са се понаучили. Това е Прогреса! :D Така или иначе звукови комбинации от сорта на "уеъ" са непривични за българския език и е само въпрос на време да бъдат приведени в по-удобна форма и Л-то съвсем не е лишено от логика. След като англичаните могат да викат на ВВ-то УУ, защо пък ние да не му викаме УЛъ ? Явно в латиницата знака W е само за красота и всеки си го нарича както му изнася. :)

Сря Яну 05, 2011 1:11 am
Профил
Аватар

Мнение 
Както коментирах по-горе, език с нефонетична азбука малко понасилва границите на
българското звуковъзприемане и въображение :D .

Но българският език, колкото и да ни харесва сам по себе си, е екзотична част от
пейзажа и опитите за побългаряване на всичко, в това число и произношенията,
са неизменно смешни в по-добрия си вариант (обикновено са просто жалки).
Едно време Раковски нали е искал да побългари всичко, според него името на
Африка произлизало от това, че там е много горещо и всички все викали "А ф рикътъ"
("айде в реката", може пък и някой дето българският не му е първи език да го чете
това и да не знае много за източни произношения и т.н. :) ).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Яну 05, 2011 3:10 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ама не бе! Кибритът е драснипаликлечица! Тук в "Занзибар" са залитнали в тази насока защото те са дали всичко на света и резултатът е поощряване на неграмотността. Чуждицата си е чуждица ама и терминът си е термин, също както и математическите символи. Последните трябва внимателно да се избират и да не се бутат повече. Обаче като си имаш дрешник що ти е да имаш и гардероб? Ама да ми кажат, че предястието било презентация...

Сря Яну 05, 2011 7:25 pm
Профил

Мнение 
bongo_x2 написа:
те са дали всичко на света

Не бяха ли Македонците, дали всичко на света?

Сря Яну 05, 2011 7:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А българите не бяха ли? Че то компютри ли не бяха, лунни модули ли не бяха. Ама вие не знаете за колелото. Да не си помислихте че римляните са го измислили. Пък египтяните са разбрали за три цяло и четиринайсе от български гурбетчия.

Сря Яну 05, 2011 8:44 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3