|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:06 am
| Автор |
Съобщение |
|
zaphod
Ранг: Форумен бог
|
това определено е така, когато мангал вдигне свадба, тъпаните се чуват чак на другия край на града и веселбата трае цяла седмица.
|
| Нед Яну 09, 2011 11:32 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Абе той и лъва като ревне се чува при циганите  Освен това Горския осигурява монколоните.
|
| Пон Яну 10, 2011 12:28 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Пирев, от споменатите май само рим са били сравнително развити, и гърците в накяква степен, въпреки че тма повече на философия са го ударили. Картаген не знам да са били много развити, нито Египет или пък Персия, това че египтяните са строи пирамиди не може да се отдава само на наука. Виж китай е бил друго нещо, но те нито са много на юг, нито пък живота им е много лесен. От друга страна много северните племена също нямат добри условия ... и гена си казва думата, не че ние сме се развили ... но истината е че никой не може да каже какво е щяло да бъде ако всичко което са имали римляните не е било забравено и църквата не е дърпала почти две хилядолетия развитието назад.
|
| Вто Яну 11, 2011 10:36 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Понеже съм реалист, няма как да не отбележа, че при разкопките на Картагена се оказва, че са имали централен водопровод и баня във всяка къща, и то в 3-ти век пр.н.е. Науките в Древна Гърция са били на изключителна висота, архитектура, философия, литература, право, математика, физика(механика,динамика,статика), корабостроене. Преди няколко години намериха в днешен Истанбул ръкопис от ония години, някъде 5-6 в. пр.н.е., в който се говори за интегрално и диференциално смятане, постижение повторено след 2 хил. години в Западна Европа ( най-вероятно са се сдобили с тези знания от Византия по време на кръстоносните походи ).
За Египет е достатъчно да се спомене Александрийската библиотека, най-богатата колекция от книги по онова време и писаните им закони. Персия, ами всички днес си служим с арабските числа, открити в оня район, да не говорим за Вавилон, или пък за арабската медицина по онова време ( тук умишлено смесвам перси с араби, щото по онова време е доминирала персийската държава, а че вътре са били 150 народа е друга бира ). Ами стоманата, от която са правелите прочутите саби-дамаскини ? Шведите тогава са ходили прави под масата
Много интересно четиво, с което се сдобих наскоро, е четивото на един харабин, описващ европейските рицари през погледа на арабите. Описват ги като пиянгурници, нечистоплътници и миризликовци, не умеещи да четат и пишат, кръвожадни и отмъстителни ( това е към 11-13 век от н.е.) По същество западноевропейската орда по нищо не се различава от ордите на Чингиз хан, само дето във военно отношение монголите са били много по-силни. От друга страна в западната литература, посветена на кръстоносните походи, нееднократно се споменава как рицарите са били пленени от красотите и постиженията на източните държави.
По времето на Симеон, новата столица Велики Преслав е бил третия по-големина град в Европа ( 1-ви Константинопол, 2-рия го забравих  ). За жалост, когато Киевска Рус превзема Източна България, целия град е сринат до основи и никога повече не е построен отново. Имали се доста неща, просто трябва да се чете. Всеки наш цар се е опитвал колкото са му позволявали възможностите да догонва Византия. Малко или много сме били след тях, а те ( византийците де ) са били едноличен лидер в Европа, Близкия Изток и Северна Африка цели 1000 години.
Та гена, северен или южен, според мен, не е много съществен, просто в различни времена са били силни и развити различни нации, от различни краища на света. Би било много интересно, ако се направи една таблица, в която да се впишат постиженията на различните народи, през различните години, може би ще се получи едно хубаво сравнение как са се развивали народите.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Яну 12, 2011 12:41 am |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1511 Местоположение: София
|
Всяка империя си пада по идеята да доминира.
Хитлер е ярък пример, защото е имал и намерение за чиста арийска раса.
Dimitar ми хареса с концепцията, че ако не бяха идиотите-миролюбци,
би изпепелил ако не целият, то поне част от не-САЩ-иянския свят,
за да могат богоизбраните да ползват спокойно ресурсите на Земята.
А кои са богоизбраните? Потомци на целият свят, събрали се на един
континент, посритали непълноценното местно население в резервати,
и построили люлката на свободата и демокрацията. Нов Ноев ковчег.
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|
| Сря Яну 12, 2011 2:06 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Това има ли някакво значение - винаги ще има богоизбрани и те винаги ще са се установили някъде, където са наритали задниците на населяващите въпросните земи. Винаги тези богоизбрани ще искат още повече пари и ресурси за себе си за сметка на всички останали. И така докато се появят следващите богоизбрани, които ще правят точно същото. Историята се повтаря от няколко хиляди години насам и сигурно още толкова напред ще се повтаря и колкото да се напъват някои хора няма да се появи от нищото вечен мир, равенство и щастие на планетата Земя. Не и в обозримо бъдеще  . Хубаво е човек да си мечтае, ама е хубаво и да се гледат реалностите  .
|
| Сря Яну 12, 2011 3:38 am |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1511 Местоположение: София
|
Което и правя, а и се забавлявам с оправданието:
"Те другите са били негрите, следователно и на нас ще ни е простено":)
Какво е виждането ти за идеите на тази активистка?:
> The Story Of Stuff
Кой трябва да намали потреблението?
Онзи нещастник със лъжицата ориз дневно или някой от богоизбраните?
Още един засукан морален казус по темата "Кой е ценен, за да оцелее?":
Хипотетично, вождовете на САЩ един ден казват:
Всеки, чийто баба и дядо не са родени в САЩ, да си взима багажа и обратно вкъщи.
Ще си кажеш ли бодро на път за аерогарата: "Е няма как, без мен ще е, Ноевият ковчег е тесен",
минавайки покрай оставащият кореняк афроамериканец, цял живот метял улиците в твоя квартал?

_________________ -= All our life, we are beta testers =-
Последна промяна Private на Сря Яну 12, 2011 4:14 am, променена общо 4 пъти
|
| Сря Яну 12, 2011 3:49 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Леле ти уби всичко детско в мен! Винаги съм си мислел, че циганите са открили числата с които си служим днес.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Яну 12, 2011 3:52 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тая активистка само потвърждава мнението ми, че не всички могат да живеят като бели хора  .
А за мястото в "ноевия ковчег" за хората, дето баба им и дядо им не са били родени по тукашните земи не се притеснявай - разлика дали си роден тук или не си няма никаква  . Пък и ако си гледал разни филми за ноеви ковчези място на тях намират не тези, дето са родени някъде си, а тези дето могат да си купят билет  .
|
| Сря Яну 12, 2011 4:46 pm |
|
 |
|
zaphod
|
бас държа че тъпата овца от клипчето се къпе два пъти на ден.
|
| Чет Яну 13, 2011 12:16 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Мълчи си zaphod, а вие другите слушайте, какво ви казва офстъ. Не купувайте нищо и си дръжте парите по банките. Така за мен ще има повече и по-евтини природни ресурси.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Яну 13, 2011 3:57 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
 |  |  |  | Цитат: The Brahmi numerals are an indigenous Indian numeral system attested from the 3rd century BCE (somewhat later in the case of most of the tens). They are the direct graphic ancestors of the modern Indic and Hindu-Arabic numerals. However, they were conceptually distinct from these later systems, as they were not used as a positional system with a zero. Rather, there were separate numerals for each of the tens (10, 20, 30, etc.). There were also symbols for 100 and 1000 which were combined in ligatures with the units to signify 200, 300, 2000, 3000, etc.
|  |  |  |  |
Няма какво да убивам, лапето си е още в теб  Смятам,че от удебеления текст ти става ясно каква е разликата между арабските и индийските числа. Индийските са от непозиционните бройни системи ( например римската ), а арабските са от позиционните бройни системи. Персите са взели индийските числа и са им добавили някои липсващи цифри, след това арабите са ги направили до познатия ни вид. Първи сирийците въвеждат дробните числа ( 95x година ), а арабските и персийските трактати как да се работи с арабските числа датират от времената на Крум... и Carolus Magnus който е говорил на немски само с конете си...
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Яну 31, 2011 6:46 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Гърците са имали доста разумно изглеждащи числа (май букви от азбуката ползвали или нещо
такова), оттам и наличието на математици по него време. Доста близко до днешната система
са имали - за разлика от римските цифри, които ако са направили нещо възможно то е
да ни дадат израза "римски математик" като безсмислица (може би само аз го ползвам така
но не съм срещнал много хора дето да не им е бил очевиден смисълът).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Яну 31, 2011 7:18 pm |
|
 |
|
zaphod
|
гръцката система мисля че е била подобна на римската, непозиционна. но то числения запис няма значение за математиката, понеже тя така или иначе не борави с него.
|
| Пон Яну 31, 2011 9:04 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Едно време един го бях питал и ги имам май гръцките, сега ще ги изровя.
Май са нещо по средата, много по-човешко от римските.
То за математиката си прав разбира се, ама за да тръгнеш да я развиваш
трябва първо да се справиш с аритметиката.... успех в аритметиката с
римски цифри 
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Яну 31, 2011 9:55 pm |
|
|