Отговори на тема  [ 64 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
има ли тук хора които се занимават с Open Source 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: има ли тук хора които се занимават с Open Source
Цецо, така мислиш защото ти по принцип не ползваш чужд код бил той опън или не. Но предполагам си даваш сметка, че това е до време... Вече неща като USB, Ethernet и графично LCD съвсем не са екзотика, при мен са задължителни. Процесорчетата също взеха да стават прасенца.. абе сещаш се накъде бия ;-)

Скоро ще ти дойде на главата. И тогава дилемата ти ще бъде какво да ползваш - опън сорс или нещо комерсиално, едва ли ще хукнеш сам да пишеш етернет стекове и прочие.

Същото е и с лайнукса... ми аз вече минах и за нещата които ползвам, определено е по-добре. Не твърдя, че по принцип лайнукса е много по-велик. И той си има чепове както бозата. Но повечето са твърде преувеличени, щото като си свикнал цял живот с бозата и седнеш на нещо друго ти е терсене. Истината е, че ако беше свикнал преди това с нещо друго, да кажем Mac щеше да имаш същото предубеждение спрямо бозата. Та тезата ми е, че като превъзмогнеш веднъж собствените си предразсъдъци, светът изглежда малко по-различен.

Същите предразсъдъци има и спрямо опън сорса. Примерно това че не бил документиран добре... това може да го каже само човек, който хал хабер си няма за какво става дума! Повечето опън сорс проекти са толкова педантични на тема документация, че бюрокрацията в европейските директиви изглежда като детска игра, Примерно за eCos са ми разправяли как 20 пъти са връщали някакъв дето искал да качи 5 реда код и то говорим за поправяне на бъг...
Значи имам чувството че под опън сорс си представяте всяко нещо дето е публикувано е нета и има думичката фрее. Примерно фреертоса, който е без документация и е жив ташак, щото в него няма и грам от идеите на опън сорса. Ако по такива проекти си създавате мнението за опън сорс, значи сте в мнооо голяма грешка. Все едно аз да видя някоя смотана програма за 5$ и по нея да съдя за всички комерсиални, включително и такива в които има инвестирани милиарди долари и потта на хиляди инженери.

Вто Окт 11, 2011 2:19 pm
Профил
Аватар

това със връщането на кода е всъщност и част от кашата в отворения код за която аз се сещам

с един приятел си говорихме за следната ситуация, той решава да ползва една програма с отворен код и скоро намира фундаментална грешка в нея по начина по който интерпретира дадена ситуация , става въпрос за база данни

като по принцип програмата е замислена много гъвкаво и е точно това което им трябва, но в някаква ситуация не обработва данните в реда в който им върши работа и по който са структурирали целия си проект

сядат 5 човека които с това си вадят хляба и правят концепция как да решат проблема след това пишат и фикс и го пращат на този който maintain-ва кода... и онзи им казва аааа не може така, това ми обърква моята концепция и те се опитват да го убедят, че са прави, дават му примери при които програмата му дава фалшиви резултати, но той не та не няма да вкарам този фикс :D

и се получава така че след всеки нов релийз те трябва да ровят в кода на ново и да правят нов фикс което е безумно

Вто Окт 11, 2011 3:18 pm
Профил
Аватар

@Миро,

Е аз нали това ти казвам - ползвам като ми излиза по евтино. Ама не ми доставя особенно удовлствие да се мъча с него....

За документацията - там проблема е, че самата документация на опен сорс е част от религията. Тя не е писана като за хора които ще ползват продукта, а като за хора които умират от удовлствие да ръчкат, ровят и преправят продукта. Демек за да разбереш документацията на опън сорс продукта, едва ли не е нужно да знаеш как работи изначало. Ти го гледаш като дизайнер и не ти прави впечатление, но документацията - даже и да е педантична, не в стил - "подаваш това и това, получаваш това и това и другото не те интересува". А точно това е ценното на един инструмент за мен - да върши работата за която съм го взел, без да ми се налага да знам как го прави.

Ще ти дам прост пример - сравнение между гнуста и IAR (знам че не го харесваш) за Куртекс. За да пишеш под IAR се изисква да владееш С и да познаваш контролера. За да пишеш с гнуса се изисква да знаеш що е то make. Да знаеш какво е линк. Да знаеш що е то TCP/IP (за да подкараш дебъгера). Да можеш да организираш линкерски файлове.... Е аз нямам избор, знам ги тия неща (по скоро си мисля че ги знам), ама това не прави живота ми особенно лесен. Нещо повече - не прави продукта ми по добър. Точно обратното - понеже губя време в усвояване на знания които нямат нищо общо с крайния ми предмет на дейност - не ми остава време да се съсредоточа върху качествата на самия продукт. Днес допускам много повече грешки и това е единствено и само от липса на време. За което и самата гнус си има вината.

Та пак да подчертая - ползвам я, ама не щото ми допада като идеология или качества.

Всичко е въпрос на камбанария.

Вто Окт 11, 2011 3:27 pm
Профил ICQ
Аватар

3aek написа:
това със връщането на кода е всъщност и част от кашата в отворения код за която аз се сещам

с един приятел си говорихме за следната ситуация, той решава да ползва една програма с отворен код и скоро намира фундаментална грешка в нея по начина по който интерпретира дадена ситуация , става въпрос за база данни

като по принцип програмата е замислена много гъвкаво и е точно това което им трябва, но в някаква ситуация не обработва данните в реда в който им върши работа и по който са структурирали целия си проект

сядат 5 човека които с това си вадят хляба и правят концепция как да решат проблема след това пишат и фикс и го пращат на този който maintain-ва кода... и онзи им казва аааа не може така, това ми обърква моята концепция и те се опитват да го убедят, че са прави, дават му примери при които програмата му дава фалшиви резултати, но той не та не няма да вкарам този фикс :D

и се получава така че след всеки нов релийз те трябва да ровят в кода на ново и да правят нов фикс което е безумно

Хмм да, толкова за спестеното време от колективизъм...
Няма колектив без шеф, това е положението.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Окт 11, 2011 4:02 pm
Профил WWW

Цецо, аз го казах по-горе...

miro_atc написа:
Ако има нещо важно дето току-що "заразените" трябва да знаят.... Трудността, или цената на опън сорса, е че трябва да пишеш и организираш нещата не така както на теб ти удобно, а така че да могат да се ползват и от други.

Когато (ако) си пречупиш мисленото ще ти просветне и за документация и за всичко останало... Разбира се, за теб цената за ползване може да е твърде висока. Но опън сорс проектите няма как да станат така удобни както на теб ти се иска. Това е огромната разлика. Идеята на опън сорс проектите е да се ползват от много потребители с много различни нужди и за много дълго време. Крайният пример е GCC, който се ползва вече 18 години от хиляди (много хиляди) потребители в най-различни платформи и приложения.
Ако имаш идея как толкова мащабно нещо да бъде направено супер просто, така че да е толкова удобно като IAR - ОК, вземи, направи го. Но в общия случай това е много трудно, да не казвам невъзможно. Няма как хем да имаш необятните възможности на GCC хем простотата на IAR. Не става. Дори аз се дразня от тия менаджед истории дето ги слагат в Eclipse и с които уж правят достъпен GCC за дъмита. Да, верно ще му спестят учени на мейкове и линкери, ама в крайна сметка тоя човек никога няма да разбере смисъла на ГЦЦ.

Просто всяко нещо си има цена. Както се казва не бъркайте фри-то с безплатната бира ;-)

Между другото тая цена на мен ми се налага да я плащам така или иначе. Имам вече дузина проекта, старите с АРМ7, новите на куртекси с Атмел с Луминари, живот и здраве скоро и на ST. Голяма част от кода е общ, примерно ОС-а си е един проект, който компилираш за каквото ти трябва и както ти трябва. Не е кой знае каква философия един проект да се направи с конфигурации, даже и на IAR мисля има начини. Наскоро един приятел реши да ползва ОС-а и му обяснявам, че е с конфигурации и т.н., но на него това му се видя излишно усложняване. Той щял да има само една конфигурация, нямало да сваля другите. Обясних, че няма значение какво ще има, но няма как да опрости нещата. Утре ще реши да пипне нещо и ще отвори работа на другите. Който иска да си работи сам - нека си работи. Но когато ползваме общ код е редно да се съобразяваме. Най-малкото преди да качваш промени да седнеш и да видиш че и другите конфигурации се компилират, а не само твоята.
Та така.. не че на мен не ми се иска да го направя простичко та да може само с един клик на мишката и хоп да ти конфигурира всичко. Ама как да го направя?? Всъщност може да се направи с графично приложение и да избираш от падащи менюта... Но няма да го направя, щото не искам. Има си що-годе стандартен начин който съм взаимствал от други опън сорс проекти и който ме устройства. Има си и хиляди причини конфигурациите да се правят с текстови файлове, а не графични приложения. А който не му харесва или не иска да го научи - супер, нека си измисли или намери нещо по-добро! Но дотогава, нека да не плюе нещата, които не разбира.

Вто Окт 11, 2011 7:04 pm
Профил
Аватар

Ти всичко ли взимаш на въпреки?

Не плюя, а ти обяснявам, защо хората се делят на два вида - едните дето мелят на опен сорс. И други дето не могат. Това е. Има и трети вид, като мен. Дето не им харесва, ама мелят поради обективни обстоятелства. Ама както виждаш, възможно е да не харесваш опен сорс идеологията и да я ползваш. Определено не я разбирам тая религия, ама като няма друга безплатна.... това е.

Вто Окт 11, 2011 7:38 pm
Профил ICQ

Абе не знам, имаме неща писани за линукс, ако някой може да ми обесни защо трябва да прекомпилираме за всяка версия на ядрото, всяка версия на апача, дори на самото php, щото това което сме го писали е add on към апача който дава интерфейс от php към app, и доста подобни простотии ще съм мого благодарен. Не може да инсталнеш същия линукс но 64 бита, същия апач, и да с еокаче че апача май не е същия и да прекомпилираш като за 64 бита не е достатъчно, всеки път като ъпдейтнем php или пък пускаме сървър с нова версия, всеки път компилация .... не е само това.
А относно до колко върши работа, на всеки е според приложението. Навремето като писахме първите неща на линукс жорката беше доста въодушевен, като почнахме да правим потребителското приложение взе да го пише мултиплатформено, но в момент ав който започнахме да поддържаме едно малко продуктче под линукс ентусиазма му взе да се изпарява, сега като стане дума да пуснем основния продукт и под линукс май никой не е ентусиазиран, ако за това просто сървърно приложение и един php плугин трябва да прекомпилираме когато на някой му щукне да бута по апача или след ъпдейт на php, представям си софт с кажи речи 1 млн реда код да се прекомпилира при всяка нова версия на ядрто или кой знае още каква глупост.

Вто Окт 11, 2011 8:18 pm
Профил

Цецо, не те упреквам за нищо!

Най-малкото знам че поне си пускал gcc и имаш някаква представа. Просто ти обяснявам, че има много причини gcc да изглежда така, както изглежда. За хора като мен си изглежда супер, за такива като теб не съвсем... И разликата не е религията, а в това какво правим. И тъй като правим различни неща, няма как едни и същи "клещи" да са ни удобни и на двамата.
Но аз и по-горе ти казах, че както вървят нещата скоро и на теб ще ти се наложи да правиш малко по-различни неща. Тогава пак ще си говорим. Мисля си, че малко ще си промениш мнението ;-) Мда, знам че сега ще кажеш, че никога няма да ти хареса gcc.... но нека първо да ти се наложи да го ползваш по начина по който е предвиден да се ползва, пък после пак ще си говорим...

Вто Окт 11, 2011 8:52 pm
Профил
Аватар

аз от край време съм скептичен към опън сорса и за мен това си е чиста инкарнация на характерното за интелектуалците левичарство. опън сорса има успехи, но то и социализма имаше успехи - първия човек в космоса, победа във втората световна война, липса на организирана престъпност. като отмине ерата на хуманизма и вярата в дядо коледа, ще отмине и опнатия сорс.

Чет Окт 13, 2011 8:01 am
Профил

zaphod написа:
........ липса на организирана престъпност ........

Комунизмът Е организирана престъпност!!!

Чет Окт 13, 2011 9:23 am
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Но опън сорс проектите няма как да станат така удобни както на теб ти се иска.

Повечето са достатъчно удобни. В повечето случаи дори по-удобни от платените. "Удобството" на платените решения често пъти е чисто психологическо. Както например, ако си купил скапана кола - просто като си дал пари за нещо, отношението ти към него е доста по-благосклонно, отколкото към всичко останало.

Чет Окт 13, 2011 12:42 pm
Профил

Реконструктор написа:
miro_atc написа:
Но опън сорс проектите няма как да станат така удобни както на теб ти се иска.

Повечето са достатъчно удобни. В повечето случаи дори по-удобни от платените. "Удобството" на платените решения често пъти е чисто психологическо. Както например, ако си купил скапана кола - просто като си дал пари за нещо, отношението ти към него е доста по-благосклонно, отколкото към всичко останало.

Интересно твърдение, жалко че не го споделям .. жалко за колите и другите неща които си купувам де, като харизани са ми, те и не оцеляват много.

Не знам дали е точно така, open source мен ми звучи като безплатен обяд, такъв на всички е ясно че няма, та и open source по еидн или друг начин мисля че си взема своето.

Чет Окт 13, 2011 5:51 pm
Профил

ToHu написа:
Не знам дали е точно така, open source мен ми звучи като безплатен обяд, такъв на всички е ясно че няма, та и open source по еидн или друг начин мисля че си взема своето.

Интересно защо всички свързвате опън сорса с безплатния обяд?

Код:
“Free software” is a matter of liberty, not price. To understand the concept, you should think of “free” as in “free speech”, not as in “free beer”.

Чет Окт 13, 2011 6:24 pm
Профил

miro_atc написа:
ToHu написа:

Интересно защо всички свързвате опън сорса с безплатния обяд?

Код:
“Free software” is a matter of liberty, not price. To understand the concept, you should think of “free” as in “free speech”, not as in “free beer”.

Написах го защото по горе Рек го сравнява с платените продукти, просто исках да подчертая че човек си плаща както за ендото така и за другото, под различна форма.

Относно фрее софтуера, той пък е съвсем друга губерния, ония ор фрее.орг мнго държат да ги разграничават от open source, според тях разликата е огромна, донякъде може би е така но и двтее неща ми изглеждат леко утопични. Това не е като да си публикуваш схемата в някое списание, и всеки който иска да може да я ползва модифицира и други, според мен е доста по различно като се отнесе към софтуер, и да смятам че основното което е направено е направено преди 20 години от Столман, може би не е точно така, но аз има чуство че всичко се върти около модифициране нанегов код, и добавяне на разни екстри, но май повечето от тях проблемни.

Друг е въпроса ако гооврим за приложенията при малките процесори, т.е. излезем от РС света, там има доста open source който на всички ни тук може да е полезен, дали е TCP стек, или драйвер за някакъв дисплей няма значение, но от друга страна то има и много такива неща за РС, но май всички те имат един куп особенности, рпавени са от някого с някаква идея и изпозлването им за нещо по различно ми се струва че отнема повече време от самото им написване, но дотокова доколкото някой може да стъпи на нещо готово, най-малкото да взаимства идеи може би са полезни. Примерно нашия продукт взаимства не малко идеи от Quake 3 и Огре енджина, доста са поелзни когато искаш да видиш как се прави едно или друго, или пък как не трябва да се прави.

Чет Окт 13, 2011 6:47 pm
Профил

ToHu написа:
просто исках да подчертая че човек си плаща както за ендото така и за другото, под различна форма.

Така, е! Макар, че парите и плащанията не са най-същественото за опън сорс концепцията. В смисъл който иска да прави пари, може да го прави и чрез опън сорс. Най-нагледният пример са Майкрософт. А и не малко комерсиални продукти се предлагат легално без плащане под една или друга форма без да са опън.

Цитат:
аз има чуство че всичко се върти около модифициране нанегов код

Тук бъркаш! Това, което стои от време оно са концепциите. Кодът постоянно се пренаписва и модифицира поради една или друга причина, но опън сорса се стреми да запази някои много важни концепции.
Примерно както при линукс всичко е файл или поне така изглежда. Човъркал си предполагам и знаеш, че всичко, ама всичко може да видиш под формата на обикновен файл. От процеси, инсталирани драйвери, протоколи, всякакви настройки, абе всичко. Съответно интерфейса между приложенията пак е файл. И имаш безброй инструменти от сорта на grep дето може да навързваш.
Сега, мисленето при М$ е друго... Там правиш приложение и мислиш само как ще го продаваш. Няма значение дали твоето приложение може да се ползва от други приложения, важното е юзера да може, щото той ти плаща. И тъй като не можеш да разчиташ че юзера е купил други приложения правиш всичко без да разчиташ много-много. Крайният резултат е големи, сложни и независими едно от друго приложения. Абсолютно никаква съвместимост, даже обичайния проблем е като инсталираш едно, друго да се скапе. То даже едно и също приложение не запзва съвместимост с предишните си версии. Понякога умишлино, за да те принудят да си купиш новата версия. Не е ли така?
Аз за какво намразих комерсиалните среди като IAR. Пускат нова версия дето не ми отваря старите проекти. Как може с GCC да компилирам проект отпреди 15 години, а с IAR да не мога от преди 15 месеца... Как може с GCC като си генерирам изходен файл да ползвам и компресии и хиляди други инструменти, а с IAR нищо.
Абе мисленето е съвсем различно... и точно мисленето е ценното, а не някакъв си код дето е бил останал. Кво е останало, аз в една друга тема постнах картинка, че днес GCC тулчейн с Еклипс са общо около 18 милиона реда код, не говорим за безбройните Лайнукс дистрибуции и приложения.

Чет Окт 13, 2011 8:19 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 64 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща