Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
MIPS vs ARM 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: MIPS vs ARM
Цитат:
Все едно ако ти имаш къща с моргидж за 1М а аз имам за 500к ти си по-богат така ли? Не знам защо все си ти тоя дето се заяжда с мене

Ти имаш ли си идея въобще какво е пазарна капитализация на една фирма та ми го сравняваш с моргиджи за къщи 8) ? После аз съм бил тоя с глупостите :D .
Макар че ако трябва да бъдем обективни по горния цитат не само, че няма връзка с пазарната капитализация, но ако трябва да използваме само моргиджа като мерило за благосъстояние и като се абстрахираме от малкия процент изключения и се придържаме към правилата на хартия, то много ясно, че този на който са дали моргидж за 1 млн. е извадил два пъти по-големи доходи от този, на който са дали за 500к, иначе просто нямаше да му дадат по-голям моргидж. Ти познаваш ли някой, дето няма доходи и да са му дали 1 млн кредит за къща?
Цитат:
Да не си мислиш сериозно че пазарната капитализация е ЕДИНСТВЕНИЯ фактор да кажеш дали някоя фирма е по-скъпа от друга?

А ти как предлагаш по-точно да се определи коя фирма е по-скъпа, освен по пазарната капитализация? Сигурно по това, дали контролерите, които прави се харесват на kiiid или не :D .
Цитат:
Не знам защо все си ти тоя дето се заяжда с мене

Нещо си се объркал - първо не се заяждам с теб, а се опитвам да изясним някои неща и второ нито го правя само аз с теб, нито пък само с теб :) .
Може би привличаш повече такива реакции, защото просто си ги търсиш, пишейки разни весели неща, заслепен от нехаресването ти на АРМ-те :D .

Ама хайде като се правиш на голям разбирач на фирмени финанси сравни показателите на двете фирми:
http://finance.yahoo.com/q/ks?s=MCHP
http://finance.yahoo.com/q/ks?s=IFXA.DE
и кажи след като не трябва да гледаме пазарната капитализация какво да гледаме - това че Инфиниън има два пъти повече кеш от Майкрочип и по-малко дълг ли? Това, че price to earning отношението на Инфиниън е по-добро ли? Това че и оперативния кеш на Инфиниън е два пъти повече от на Майкрочип ли? Кое точно да гледаме, за да видим как Майкрочип ще купи Инфиниън с парцалите :? ?

Съб Ное 19, 2011 2:06 am
Профил
Аватар

miro_atc написа:
¶ написа:
STM32F103VE6 е доста нескопосано направен.

Мда и е много удобна база за сравнение ;-)
Гледал ли си какви курмаркове вадят новите ST-та?

За бета тестер не се ли обади един момък ? :D

STM32F103VE6 съм пускал, и него мога да сравнявам. Всъщност, то май е валидно за цялата серия STM32F1xx, просто не ми се копа в тази насока. А как е при останалите производители на Cortex-M3 ? Там не е ли по подобен начин скопена периферната шина ( APB май я наричаха ) ?

При STM32F4: бърза справка в чаршафа с данни даде това:
Цитат:
The timers connected to APB2 are clocked from TIMxCLK up to 168 MHz, while the timers connected to APB1 are clocked from TIMxCLK up to 84 MHz.

Да не излезне същата нескопосана работа като при STM32F103VE6 :) А и цените им не са хич микроконтролерски настроени - започват от $15 и нагоре. Засега се въздържам, ще изчакам 2-3г. да си кажат думата бета-тестерите и тогава ще си позволя да погледна натам. В момента ми е достатъчно копането в TMS320.

Цецо написа:
Истината е, че MIPS е една идея по производително ядро. Ама реално го ползва са Микрочип. Другото е екзотики. Силата на ARM е в това, че напрактика вече имат ядро за всички пазарни ниши - от мигалки до таблети и мобилни телефони. И че успяха да вържат най-големите в бранша - TI, NXP, Freescale, ST, Atmel. От тук насетне, дали MIPS-a имал някакво предимство в производителността не е от особенно значение. Важното е кои продава повече.

Ако Микрочип бяха взели ARM като платформа, MIPS напрактика щеше да е в небитието. Според мен рано или късно и Микрочип ще купят ARМ лиценз. Т.е. отговора на въпроса - "MIPS по добър ли е?" е просто "Да, ама на кого му пука?".

Не можеш просто ей така да сложиш дадена архитектура в небитието, само защото не я виждаш да се използва в смарт талафоните. Реално във всеки съвременен настолен компютър, лаптоп или нетбук се използват мрежови карти с MIPS ядра. Поне на моите машини е така: 4-ри лаптопа, 2 десктопа и 1 нетбук. Ако говориш за микроконтролери за широката публика - да, само Microchip в момента предлага с MIPS ядро. Не ми се вярва Microchip да закупят ARM лиценз в скоро време. В момента на Microchip печелившата стратегия не е ново ядро или процесор, ами MPLAB X, безплатна развойна система за цялата им серия контролери, работеща под Win/Lin/Mac. Засега май няма друг производител предлагащ такова нещо. Или ако има, то е 3rd party оферта.

head_up написа:
В тоя ред на мисли: някой попадал ли е на рутер подходящ за .... хм, обучение? Признавам си, че съм тотално некъдърен в uCLinux, а ми е мерак да му се пробвам. Само дето под ръка нямам нищо подходящо като борд за опити. Разбирам, че доста от рутерите са базирани на някакъв линукс (макар, че надали ще е отчно uC ... ), някой има ли опит с човъркането на такова нещо? Става ли изобщо? Ако не - може ли да ми препоръчате евтин борд за целта - то всъщност ми трябва готов порт за него, нещо което мога да разуча, не да съчинявам - нямам опит с точно това, очевидно е.

Това би трябвало да ти свърши работа. Linux-а му си е нормалното ядро. Преди време мисля постнах линк към книжка кое как става с този рутер, но не се сещам къде го постнах. Казва се "Linksys WRT54G Ultimate Hacking".

Съб Ное 19, 2011 9:32 am
Профил WWW

¶ написа:
За бета тестер не се ли обади един момък ? :D

То беше за кинтесите...

Цитат:
А как е при останалите производители на Cortex-M3 ? Там не е ли по подобен начин скопена периферната шина ( APB май я наричаха ) ?

По принцип навсякъде имаш една или повече периферни шини (APB) за баните периферии. И отделно една или повече мултилейр AHB шини. Мултилейр ще рече че може да стават по няколко трансфера едновременно, естествено между различни участници.
Това е правилният начин, съвсем нормално е APB-тата да са "скопени". Няма смисъл да закачаш UART който иска максимум 1MB/s директно на шина с 1GB/s.

Иначе единствените за които мога да кажа че няма проблем са Атмел. При останалите все има някакви проблеми, но не със скоростта ако това те притеснява.
Примерно Луминари ДМА не може да адресира РОМ-а. тъпо... При ST-a гледах че трябва да се конфигурират приоритети, ала-бала.. То и при някои от Атмелите могат да се конфигурират, но по принцип не е нужно.

Съб Ное 19, 2011 12:25 pm
Профил
Аватар

kiiid написа:
Да не си мислиш сериозно че пазарната капитализация е ЕДИНСТВЕНИЯ фактор да кажеш дали някоя фирма е по-скъпа от друга? :D

Що ти как ги определяш тия неща??? Финанситите баш така го правят - по пазарна капитализация. Вярно че тук сме предимно инженери, ама все сме изучавали някакви елементарни финанси, нали?

Отваряш показателите на двете фирми и ги сравянваш. Както и да го гледаш, Инфинеон и Микрочип са си комапнии от един калибър. Добре е да проверяваме преди да пишем :)

Съб Ное 19, 2011 4:18 pm
Профил ICQ

Между другото едно сливане между Микрочеп и Инфинион би било интересно в много аспекти...
И двете компании правят доста чипове, но някак си по много различен подход. И като маркетинг и като сегменти, та ако от двете се вземе най-доброто могат да спечелят доста.

Примерно при контролерчетата, без да се засягат феновете на Микрочеп славата им е отвратителна, но пък маркетинга им е супер. Докато при инфинеон е обратното. За мен С166 има перфектната архитектура за един контролер, но пък ужасен маркетинг. Хем те бяха едни от първите процесори по телефоните, но загубиха и дял и всичко. Верно С166 одъртя доста, но една добра архитектура лесно би могла да се освежи. Пак казвам това е истински контролер, докато АРМ, МИПС и останалите архитектури са мислени като за процесори.

Съб Ное 19, 2011 5:48 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Примерно при контролерчетата, без да се засягат феновете на Микрочеп славата им е отвратителна, но пък маркетинга им е супер.

Ти в кой наръчник за жената го прочете това ?

Съб Ное 19, 2011 7:08 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Цецо написа:
kiiid написа:
Да не си мислиш сериозно че пазарната капитализация е ЕДИНСТВЕНИЯ фактор да кажеш дали някоя фирма е по-скъпа от друга? :D

Що ти как ги определяш тия неща??? Финанситите баш така го правят - по пазарна капитализация. Вярно че тук сме предимно инженери, ама все сме изучавали някакви елементарни финанси, нали?

Отваряш показателите на двете фирми и ги сравянваш. Както и да го гледаш, Инфинеон и Микрочип са си комапнии от един калибър. Добре е да проверяваме преди да пишем :)

Ок, вземам си думите назад за това. По принцип инфинеон не са много популярна фирма насам та не ги познавам добре и затова се заблудих.

Нед Ное 20, 2011 1:56 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3