|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:00 am
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: MIPS vs ARM
Ти имаш ли си идея въобще какво е пазарна капитализация на една фирма та ми го сравняваш с моргиджи за къщи  ? После аз съм бил тоя с глупостите  . Макар че ако трябва да бъдем обективни по горния цитат не само, че няма връзка с пазарната капитализация, но ако трябва да използваме само моргиджа като мерило за благосъстояние и като се абстрахираме от малкия процент изключения и се придържаме към правилата на хартия, то много ясно, че този на който са дали моргидж за 1 млн. е извадил два пъти по-големи доходи от този, на който са дали за 500к, иначе просто нямаше да му дадат по-голям моргидж. Ти познаваш ли някой, дето няма доходи и да са му дали 1 млн кредит за къща? А ти как предлагаш по-точно да се определи коя фирма е по-скъпа, освен по пазарната капитализация? Сигурно по това, дали контролерите, които прави се харесват на kiiid или не  . Нещо си се объркал - първо не се заяждам с теб, а се опитвам да изясним някои неща и второ нито го правя само аз с теб, нито пък само с теб  . Може би привличаш повече такива реакции, защото просто си ги търсиш, пишейки разни весели неща, заслепен от нехаресването ти на АРМ-те  . Ама хайде като се правиш на голям разбирач на фирмени финанси сравни показателите на двете фирми: http://finance.yahoo.com/q/ks?s=MCHPhttp://finance.yahoo.com/q/ks?s=IFXA.DEи кажи след като не трябва да гледаме пазарната капитализация какво да гледаме - това че Инфиниън има два пъти повече кеш от Майкрочип и по-малко дълг ли? Това, че price to earning отношението на Инфиниън е по-добро ли? Това че и оперативния кеш на Инфиниън е два пъти повече от на Майкрочип ли? Кое точно да гледаме, за да видим как Майкрочип ще купи Инфиниън с парцалите  ?
|
| Съб Ное 19, 2011 2:06 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
За бета тестер не се ли обади един момък ? STM32F103VE6 съм пускал, и него мога да сравнявам. Всъщност, то май е валидно за цялата серия STM32F1xx, просто не ми се копа в тази насока. А как е при останалите производители на Cortex-M3 ? Там не е ли по подобен начин скопена периферната шина ( APB май я наричаха ) ? При STM32F4: бърза справка в чаршафа с данни даде това: Да не излезне същата нескопосана работа като при STM32F103VE6  А и цените им не са хич микроконтролерски настроени - започват от $15 и нагоре. Засега се въздържам, ще изчакам 2-3г. да си кажат думата бета-тестерите и тогава ще си позволя да погледна натам. В момента ми е достатъчно копането в TMS320. Не можеш просто ей така да сложиш дадена архитектура в небитието, само защото не я виждаш да се използва в смарт талафоните. Реално във всеки съвременен настолен компютър, лаптоп или нетбук се използват мрежови карти с MIPS ядра. Поне на моите машини е така: 4-ри лаптопа, 2 десктопа и 1 нетбук. Ако говориш за микроконтролери за широката публика - да, само Microchip в момента предлага с MIPS ядро. Не ми се вярва Microchip да закупят ARM лиценз в скоро време. В момента на Microchip печелившата стратегия не е ново ядро или процесор, ами MPLAB X, безплатна развойна система за цялата им серия контролери, работеща под Win/Lin/Mac. Засега май няма друг производител предлагащ такова нещо. Или ако има, то е 3rd party оферта. Това би трябвало да ти свърши работа. Linux-а му си е нормалното ядро. Преди време мисля постнах линк към книжка кое как става с този рутер, но не се сещам къде го постнах. Казва се "Linksys WRT54G Ultimate Hacking".
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Ное 19, 2011 9:32 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
То беше за кинтесите... По принцип навсякъде имаш една или повече периферни шини (APB) за баните периферии. И отделно една или повече мултилейр AHB шини. Мултилейр ще рече че може да стават по няколко трансфера едновременно, естествено между различни участници. Това е правилният начин, съвсем нормално е APB-тата да са "скопени". Няма смисъл да закачаш UART който иска максимум 1MB/s директно на шина с 1GB/s. Иначе единствените за които мога да кажа че няма проблем са Атмел. При останалите все има някакви проблеми, но не със скоростта ако това те притеснява. Примерно Луминари ДМА не може да адресира РОМ-а. тъпо... При ST-a гледах че трябва да се конфигурират приоритети, ала-бала.. То и при някои от Атмелите могат да се конфигурират, но по принцип не е нужно.
|
| Съб Ное 19, 2011 12:25 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Що ти как ги определяш тия неща??? Финанситите баш така го правят - по пазарна капитализация. Вярно че тук сме предимно инженери, ама все сме изучавали някакви елементарни финанси, нали? Отваряш показателите на двете фирми и ги сравянваш. Както и да го гледаш, Инфинеон и Микрочип са си комапнии от един калибър. Добре е да проверяваме преди да пишем 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Ное 19, 2011 4:18 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Между другото едно сливане между Микрочеп и Инфинион би било интересно в много аспекти... И двете компании правят доста чипове, но някак си по много различен подход. И като маркетинг и като сегменти, та ако от двете се вземе най-доброто могат да спечелят доста.
Примерно при контролерчетата, без да се засягат феновете на Микрочеп славата им е отвратителна, но пък маркетинга им е супер. Докато при инфинеон е обратното. За мен С166 има перфектната архитектура за един контролер, но пък ужасен маркетинг. Хем те бяха едни от първите процесори по телефоните, но загубиха и дял и всичко. Верно С166 одъртя доста, но една добра архитектура лесно би могла да се освежи. Пак казвам това е истински контролер, докато АРМ, МИПС и останалите архитектури са мислени като за процесори.
|
| Съб Ное 19, 2011 5:48 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Ти в кой наръчник за жената го прочете това ?
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Ное 19, 2011 7:08 pm |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
Ок, вземам си думите назад за това. По принцип инфинеон не са много популярна фирма насам та не ги познавам добре и затова се заблудих.
|
| Нед Ное 20, 2011 1:56 am |
|
|