|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 10:44 pm
Интернет цензура - поредният напън
| Автор |
Съобщение |
|
pipilica
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2768 Местоположение: София
|
 Re: Интернет цензура - поредният напън
И как точно си представяш софтуер на старо, че аз не мога.
|
| Пон Яну 30, 2012 11:04 am |
|
 |
|
velio
|
Например, не ти трябва повече - продаваш носителя с данните + лиценза на друг, за съответната сума. За колкото се спазарите. Доста игри за PS се препродават по тоя начин (тъй де, като изключим лиценза).
|
| Пон Яну 30, 2012 11:52 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 |  |  |  | Ицо написа: Добре де, нека и аз поставя един въпрос. Ако някой си купи от мен някакъв продукт, може да ми го върне в срок от 5 дни без никакви обяснения. Просто защото не му харесва. Това , че на практика този продукт вече не е нов , а употребяван 5 дни, никого не интересува. Аз трябва да му върна парите до стотинка. Това добре. Но защо няма такъв закон и за филмите и музиката? Влизам в киното и гледам нещо, което не става за гледане. Ще ми върнат ли парите? Втори въпрос: Защо не може софтуер да се купува на старо? Как така може да се купуват коли, апартаменти, дори и дрехи, а софтуер не може? Дадох тези два примера не защото се надява това да се случи , а за да покажа, че въпросните "държатели на права" винаги са били облагодетелствани от закона. От това май идва и раздразнението на повечето от пишещите тук |  |  |  |  |
Има и още. Не е просто раздразнение, а справедливо недоволство от различните правила за едни и други. За 99.99% от населението важи правилото "интелектуалната собственост си е твоя докато е в главата ти". Това е и естественото положение на нещата. За 0.01-ия- процент наследили или спечелили от лотарията влияние в голям размер важи правилото "аз си го видях първи". Това няма как да бъде прието, може само да бъде наложено със сила. За разликата между щатите и БГ няма какво да се коментира, тия тука си го легализираха без дори да се чуе по "свободните" медии. http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4516111Май е време да почваме да теглим частните жици.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Яну 30, 2012 1:41 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ми крайно време торрент технологията да излезе от мода. Прекалено дълго се задържа, много години. Време е за нова стъпка в пиратстването.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Яну 30, 2012 1:53 pm |
|
 |
|
tgi
|
Нещо такова, ама вече без частни жици едва ли ще стане. В щатите поне е незаконно да можеш да encrypt-ваш от някакво ниво нагоре та няма как да скриеш данните си от тия на жицата без да те арестуват ако поискат. То и жиците сигурно отнякъде нататък са нелегални разбира се. А бе имат проблем, колкото и да е въоръжена до зъби полицията на една държава тя може да налага само неща с които повечето народ са склонни да се съгласят, мрънкайки или не. Затварянето на комуникациите няма как да е между тия неща.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Яну 30, 2012 2:05 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8407 Местоположение: София
|
Да, бих казал, че "авторските права" са случайна флуктуация в историята.  Винаги, през цялото съществуване на изкуството, певците и шутовете са си изкарвали парите по един единствен начин: ако ти харесва, пускаш нещо в канчето или си плащаш за да гледаш представлението. С техническия напредък и главно с технологиите за запис, в началото грамофонни плочи и филмови ленти, се появява една особена прослойка от посредници. В началото "авторските права" са нямали особен смисъл, те са били част от същността на системата, защото не всеки може да си направи цех за грамофонни плочи или студио за презапис на филмови ленти. И отново, напредъка на техниката този път работи в обратна посока, и съществуването на посредници се обезсмисля. Нормално е да се борят за кокала до последен дъх. 
|
| Пон Яну 30, 2012 2:09 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Това сигурно ли е? В смисъл разписано ли е някъде? Или си го чул от някъде. Съмнявам се да го има законно... То и като цяло е трудно за дефиниране. Как ще забраним например АЕС 128 бита? А ако всички си криптират данните с нещо от такъв левел, ба го и ЦРУ-то дето ще разкодира в реално време такъв поток... 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Яну 30, 2012 2:21 pm |
|
 |
|
tgi
|
Не знам как е в момента. Беше голяма сага с излизането на PGP, ако са го отменили от тогава го няма но не съм чул такова нещо. Със сигурност не е "да съм чул слух"  .
|
| Пон Яну 30, 2012 2:29 pm |
|
 |
|
tgi
|
 |  |  |  | Реконструктор написа: Да, бих казал, че "авторските права" са случайна флуктуация в историята.  Винаги, през цялото съществуване на изкуството, певците и шутовете са си изкарвали парите по един единствен начин: ако ти харесва, пускаш нещо в канчето или си плащаш за да гледаш представлението. С техническия напредък и главно с технологиите за запис, в началото грамофонни плочи и филмови ленти, се появява една особена прослойка от посредници. В началото "авторските права" са нямали особен смисъл, те са били част от същността на системата, защото не всеки може да си направи цех за грамофонни плочи или студио за презапис на филмови ленти. И отново, напредъка на техниката този път работи в обратна посока, и съществуването на посредници се обезсмисля. Нормално е да се борят за кокала до последен дъх.  |  |  |  |  |
Точно така го виждам и аз, то и какво да му се гледа като си е така де. Ще драпат до последно - а то и с драпане се изчегъртва по нещо годно за ядене - но е въпрос на време да свърши и тая манджа  .
|
| Пон Яну 30, 2012 2:31 pm |
|
 |
|
klez
Ранг: Професионалист
|
Само едно вмъкване... като стана дума за Авторски права. Ходете във фото форума да видите за кво иде реч. В едната тема си прехвърлят линкове за пиратски софтуер. В следващата пищят "ОКРАДОХА МЕЕЕ използвали са снимките, които аз така прилежно съм качил на 100 места в нета... без разрешението ми в някой сайт" и следват отговорите: "Съди ги гадовете" "Съд до дупка!" "Само така ще се научат!"  а 99% от тях ползват пиратски софт да си обработват снимките. много жалка картинка са
|
| Пон Яну 30, 2012 3:23 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Жалка, жалка, колко да са жалка?
Всички сме така. Човешка природа.
|
| Пон Яну 30, 2012 3:26 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
"Май е време да почваме да теглим частните жици."
Имам поглед върху опъването на жици. Законът е такъв, че май е по-лесно да си построиш къща, отколкото да положиш 1 км. кабел. Повече разрешителни, съгласувания...и накрая...акт 16. Това сериозно го казвам, не е шега
|
| Пон Яну 30, 2012 3:33 pm |
|
 |
|
tgi
|
Това със жиците бях сигурен, че е така и без да имам поглед, къде ти. Но пък жиците по-трудно се забелязват от къща и по-лесно се преглъщат/възстановяват като загуба ако ги намерят  .
|
| Пон Яну 30, 2012 3:48 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ти кога викаш ще пуснеш сорсовете на DPS-а свободно да текат в мрежата  ?
|
| Пон Яну 30, 2012 4:59 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тук си има доста добре развит пазар за употребяван софтуер. Купуваш си го с лиценза от някой, който го е ползвал и всичко ти е перфектно. А за изгледан филм ще ти върнат парите, когато измислят начин да ти го изтрият от мозъка и да стане пак не гледан  .
|
| Пон Яну 30, 2012 5:02 pm |
|
|