Отговори на тема  [ 358 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24  Следваща
Икономическото ни дередже ? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Казвал съм го и преди, казвам го и сега:

1. Ако вземеш един "западен" политик и го сложиш в БГ условия - след предварително известен период от време ще имаш чисто копие на сегашните ни политици - ще краде, ще лъже, ще дебелее... като истински нашенски политик.

2. Ако вземеш един български политик и го сложиш в управлението на една Швеция например. След предварително известен период от време - ще имаш коренна промяна в поведението му. Или няма да е политик.

Защото отделните личности не трябва да имат решаващо значение за работата на една добре работеща система - калпавите се изхвърлят и се подменят с други. Защото системата е така направена, че да е максимално независима от отделната личност. Докато за системи подобна на нашата е характерно че се надяваме да уцелим вярната личност с надеждата че тя ще оправи системата. А проблема е в системата, а не в личността. Калпави политици има и и винаги ще има. Ако не са Станишката и Доган - ще изберем други, не се притеснявай. Тук сме специалисти във самоподържането на хаоса.

Сря Май 14, 2008 9:23 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Казвал съм го и преди, казвам го и сега:

1. Ако вземеш един "западен" политик и го сложиш в БГ условия - след предварително известен период от време ще имаш чисто копие на сегашните ни политици - ще краде, ще лъже, ще дебелее... като истински нашенски политик.

2. Ако вземеш един български политик и го сложиш в управлението на една Швеция например. След предварително известен период от време - ще имаш коренна промяна в поведението му. Или няма да е политик.

Защото отделните личности не трябва да имат решаващо значение за работата на една добре работеща система - калпавите се изхвърлят и се подменят с други. Защото системата е така направена, че да е максимално независима от отделната личност. Докато за системи подобна на нашата е характерно че се надяваме да уцелим вярната личност с надеждата че тя ще оправи системата. А проблема е в системата, а не в личността. Калпави политици има и и винаги ще има. Ако не са Станишката и Доган - ще изберем други, не се притеснявай. Тук сме специалисти във самоподържането на хаоса.

С това ти твърдение съм съгласен! Но имам питане: Кой трябва да създаде така добре работещата система? Не са ли това пак българи? Нямат ли и те характерните черти на сегашните ни управници? Не знам нито една система да се е самоорганизирала от хаоса. Намаляването на ентропията винаги е свързано с разход на енергия - физичен закон! Трябва ли да очакваме че сегашните (или бъдещите) ни управници ще създадат система, която после би ги изхвърлила?

Сря Май 14, 2008 11:20 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ей веднъж да сме на едно мнение с теб. Нали и аз това се опитвам да обясня на Жичка. Според него трябва ЕС да ни спасява от злото наречено политци-българи.

Аз твърдя, че спасението на давещите се е дело на самите давещи се :) Т.е. даже и сега ЕС да ни сменят правителството, от това нищо хубаво няма да последва. Точно напротив - вярата че съществува някой по-добър политик и номера е просто да го улучиш е глуповата и вредна. Според мнозинството българи в момента ситуацията е следната - там горе са се закотвили едни черни дяволи. Те имат огромна сила и никой не може да ги пипне. И ако не дойде мъдрия чиновник от Брюксел да ги отвее - спасение няма. А като ги отвее - ролята на българина е да си избере нови политици. Ако улучи - бинго - екстра. Ако не ми такъв му бил късмета - 4 години още псуване и пак чакаме оня от Брюксел да ги гътне та да пробваме пак. Тото - майна. Ако това правителство ще пада - то трябва да падне отвътре-навън (това иска и ЕС, не е тяхна работа да кадруват на едро в БГ). И то да падне с ясната идея - защо е паднало и какво да се направи за да не е следващото просто ..... следващото което утре пак ще чакаме да дойде добрия чичко от Брюксел да скастри. Щом нещата са опряли до там Брюксел да сменя правителствата ни.... значи ни е сбъркана нацията, а от там и цялата държава.

Сря Май 14, 2008 11:43 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
@Цецо,
Съгласието ни свършва само с констатацията на сегашното състояние. При сега действащата политическа система в БГ политическата ни класа трябва да усвои номера на барон Мюнхаузен, за да се самоизтегли от блатото. Ти вярваш ли, че тя ще си направи харакири? Аз не! И затова пледирам, че властта трябва да се изземе от ръцете на партиите и да се даде в ръцете на технократите. Не ви ли омръзнаха за 20 години партии, партийки, коалицийки, лидери, царе и "вся остальная сволоч"? Какво ни чака - Бат'Бойко и герберите! Че там не се ли набутаха същите хора? Със старите курви нов бардак ли ще правим?

Сря Май 14, 2008 12:15 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Стига си ми преиначавал думите.

Аз просто казах че за смяна на правителството/системата/положението в БГ е глупаво/безмислено да се надяваме на Брюксел. Никъде не съм казал, че Станишев ще хване да се самоуволни или пък да заповяда на Велчев да осъди Орешарски.

Когато говоря за ситемата говоря за България като цяло. За българите. Дали са политици, граждани, слеяни или мангали, те всички са съставни части на системата. И тяхна е задачата по да подържат системата в добро състояние. Дали ще има избори, дали няма, дали ще избираме политици или технократи или някаква там интелигенция - това е проблем вътре в БГ. И това което казвам е че при нас системата е калпава и не работи. Калпави са всички - и политиците и технократите, и гражданите и селяните. Щом системата не работи поради калпави компоненти - колкото и да я рисетваш и побутваш отвън - все тая.

Да се кефиш, че като най-бедна страна в Европа се превръщаме и в нетен донор на ЕС, само защото това ще развали рахата на сегашните управляващи е чиста проба шопски мазохизъм - "Не е важно на мен да е добре, а на Вуте да е зле".

Виж че се разминаваме с теб в визията за това как трябва да се поправи системата отвътре е друг въпрос. За мен лично думички като технократ, интелигенция и прочие квалификации не звучат сериозно. Гарантирам ти че при подходящи условия доста от политиците могат да функционират като технократи, и обратно 99% от технократите могат да се превърнат в политици (в най-отрицателния смисъл на думата) при подходящи условия.

Но поне трябва да ни е ясно, че отвън няма да ни я оправят - системата. Те просто си пазят интереса, а той е да ни дават колкото се може по малко и да взимат колкото се може повече. Това е идеята на ЕС - кой може да ползва облагите, който не да бъде източван. Като в игра на карти - трябват си достатъчно хора за да има игра и забавление - но печелят някой, други губят.

Сря Май 14, 2008 12:43 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
@Цецо
При теб винаги така се получава - много приказка, малко конкретика. На идилични приказки отдавна не се хващам. Това сме като хора, като политици, като народопсихология. И нашата история няколкократно е показала, че при определени системи и начини на уравление българина постига много. Той е като вола - трябва да вижда ясно браздата пред себе си, да чувства винаги остена в задника си и да си знае сайбията. Само тогава оре здраво. Всички други демократични глупости не водят до резултат и последните 20 години са много показателни в това отношения.

Сря Май 14, 2008 1:01 pm
Профил WWW

Мнение 
Lupus написа:
...И затова пледирам, че властта трябва да се изземе от ръцете на партиите и да се даде в ръцете на технократите.

=D> ТЕХНОКРАТИ , иеее !!! :supz:
За сведение - "техно"=знание,умение ; "кратос"=управление,власт

Цецо, това чужденци да ни подреждат държавата хич не е новост и не е задължително да е лошо, даже напротив. Нито е срамно някой който по-знае от тебе да те научи. Срамно е да ти показват ,а ти да не се учиш.
Малко история:
Руснаците ни освобождават. Правят ни армията.
Чехите ни учат на модерно земеделие.
Швейцарците ни учат на спорт.
Съветския съюз ни прави индустрията и науката. Също и военната прмишленост. Ние му даваме кисели краставички.
От американците гепим ИТ индустрията. После им пращаме обучени имигранти.
Японците ни светват в технологиите. Ние ги светваме с киселото мляко.
Запада ни дава демокрацията. Взема ни парите и АЕЦ-а.

В тоя ред на случки няма да е зле да ни поуправляват десетина години германци ,норвежци и швейцарци.

Сря Май 14, 2008 1:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
@Цецо
При теб винаги така се получава - много приказка, малко конкретика. На идилични приказки отдавна не се хващам. Това сме като хора, като политици, като народопсихология. И нашата история няколкократно е показала, че при определени системи и начини на уравление българина постига много. Той е като вола - трябва да вижда ясно браздата пред себе си, да чувства винаги остена в задника си и да си знае сайбията. Само тогава оре здраво. Всички други демократични глупости не водят до резултат и последните 20 години са много показателни в това отношения.

Върви в Северна Корея тогава. Там си имат и водач и цел. Демокрацията се преследва със закон, а остена ще е нон стоп забит в задника. Ще ореш наволя.

Сря Май 14, 2008 3:09 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
¶ написа:
Не знам от къде си взел данни за инфлацията, но примерно тук http://www.photius.com/rankings/economy ... 007_0.html цифрите са доста по-различни.

Нови данни :D :
http://banks.dir.bg/2008/05/23/news3032029.html
Цитат:
В страни като Индия, Китай, Индонезия, Саудитска Арабия дори натъкмената статистика показва ръст на цените от 8-10% през последната година; в Русия той е над 14%, в Аржентина истинският показател е 23%, а във Венесуела – 29%. Ако измерим числата коректно, две трети от световното население вероятно ще страда поради двуцифрена инфлация това лято.

Пет Май 23, 2008 9:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Нови данни :D :
http://banks.dir.bg/2008/05/23/news3032029.html
Цитат:
В страни като Индия, Китай, Индонезия, Саудитска Арабия дори натъкмената статистика показва ръст на цените от 8-10% през последната година; в Русия той е над 14%, в Аржентина истинският показател е 23%, а във Венесуела – 29%. Ако измерим числата коректно, две трети от световното население вероятно ще страда поради двуцифрена инфлация това лято.

Пак там:
Цитат:
...
Пази си гърба
Увеличаващата се инфлация, както и много неща в световната икономика през последните години, може да бъде обяснена отчасти с нарастващите сложни връзки между развитите и развиващите се икономики. Развиващите се икономики споделят донякъде отговорността за ипотечния балон в САЩ. Тъй като азиатските икономики и износителките на петрол от Близкия Изток поддържат големи излишъци по текущата сметка, те натрупаха валутни резерви (предимно в американски ДЦК), за да предпазят валутите си от покачване. Това натисна доходността на облигациите. В същото време, евтиният внос от Китай и други страни помогна на централните банки в богатите икономики да поддържат ниска инфлацията, докато краткосрочните лихви са по-ниски, отколкото в миналото. Евтините пари подхраниха сапуненият мехур в Америка.
...

Когато се пукне меУра на бат'Сали, който е спестявал долари ще види зор да намери ТХ на сгодна цена.

Пет Май 23, 2008 11:44 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
цецо, защо ние феновете на мракобесието да ходим в северна корея, след като тя се нарича "Корейската народнодемократична република"? а и дори да приемем че там има мракобесие, то защо да си правим труда, като мракобесието само ще дойде при нас? но дори да речем че няма да дойде, то при демокрация се живее добре, ако човек не гледа телевизия (като мене) :). аз съм фен на мракобесието не защото то ще даде по-висок стандарт на хората (няма да даде), а по съвсем различни и не толкова лесно обясними причини. но ти си наивник ако си мислиш че ще успеете да запазите демокрацията дълго време, говоря за света, не за българия. в рим демокрацията е успяла да просъществува 500 години, при това без да е пълна и при липса на масмедии, които да деморализират населението. как мислиш, ще дали сега ще отика толкова? западната демокрация е вече на 200 години, аз и давам не повече от още 100.
но аз съм убеден, че когато демокрацията падне, ще се повтори сценария с падането на соца - тези дето най-много недоволстваха, сега най-много хленчат за идилията на живковите времена. :D :D

Нед Май 25, 2008 8:48 am
Профил
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
цецо, защо ние феновете на мракобесието да ходим в северна корея, след като тя се нарича "Корейската народнодемократична република"? а и дори да приемем че там има мракобесие, то защо да си правим труда, като мракобесието само ще дойде при нас? но дори да речем че няма да дойде, то при демокрация се живее добре, ако човек не гледа телевизия (като мене) :). аз съм фен на мракобесието не защото то ще даде по-висок стандарт на хората (няма да даде), а по съвсем различни и не толкова лесно обясними причини. но ти си наивник ако си мислиш че ще успеете да запазите демокрацията дълго време, говоря за света, не за българия. в рим демокрацията е успяла да просъществува 500 години, при това без да е пълна и при липса на масмедии, които да деморализират населението. как мислиш, ще дали сега ще отика толкова? западната демокрация е вече на 200 години, аз и давам не повече от още 100.
но аз съм убеден, че когато демокрацията падне, ще се повтори сценария с падането на соца - тези дето най-много недоволстваха, сега най-много хленчат за идилията на живковите времена. :D :D

Теб никъде не съм те пращал. :) Ти си типаж създаден да оцелява при всякакви условия. Задължителното зло на всяка равновесна система :)

Пон Май 26, 2008 10:46 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Този път изглежда сериозно Можете да видите данните на сайта на БНБ за какво става дума: Преки инвестиции в България / дефицит на текущата сметка (%) Януари 2008 - 31.9% покритие; Февруари 2008 - 33.5% покритие. С други думи - ПАРИ НЯМА... а и при негативен рейтинг - НЕ ОЧАКВАЙТЕ!!! Само за справка: 2003 - 190.30% 2004 - 209.30% 2005 - 116.50% 2006 - 132.70% 2007 - 98.20% Като няма месец досега в които % да е падал под 78%... и това е само един месец... още 2 по 87%, един с 98% и всички останали над 100%! Докато за 2008 още от началото първите два месеца няма и 35%! Това при фиксиран валутен курс (както е при нас) води единствено до намаляване на валутните резерви!!! Засега БНБ има ресурса да удържи. Резервите й включват 1.8 млрд.евро, монетарно злато за 800 млн.евро и над 10 млрд. евро в ценни книжа! Кешовата наличност е 2.6 млрд. евро! Ако обаче дефицита се задържи със същото темпо до средата на 2008 /т.е. още 4 месеца/ до - 3.6 млрд. евро, а преките инвестиции продължават да покриват само 30-35% /т.е. 1.2 млрд. евро/ БНБ ще и се наложи да преструктурира портфейла и да се продадат акции/облигации или каквото там се съдържа в перото ”Инвестиции в ценни книжа”. Такава тенденция ако се запази /в смисъл поне 5-6 месеца/ ще има тежки последици за икономиката... На на валутните резерви води до спирално свиване на икономиката каквото не сме и сънували! Затягането на лихвите ще накара много хора да намалят разходите си... оттук намаляват приходите на фирмите... те от своя страна съкращават работни места, потреблението продължава да пада, нова вълна от емиграция и т.н.! Ако тия скоро не намерят спешно няколко милиарда евро да запушат дупката - '97-ма наистина ще ни се стори песен! От борда трябваше да се излезе още 2004 - когато не бяхме толкова накиснати със заеми. Тогава щеше да има средства да се поддържа курса на лева! Сега обаче няма!!! И както писах в една друга тема: дискусиите дали да запазим борда звучат все едно пътниците в самолет на който свършва горивото да започнат да дискутират дали ТРЯБВА да продължат да летят или да падат !!!!!!! А тия хубавци излизат с призив: ДА ЗАПАЗИМ БОРДА! То така става - с един измислен закон борд ако се поддържаше! Тия дебили няма да могат да обезпечат една нормално циркулираща парична маса!! :evil:

itso.t написа:
Решил си да препишеш целия интернет? Доста амбициозно начинание... :D

Пет Юни 20, 2008 5:58 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Айде и тоя борда ми виновен.

1. Чуждестранните инвестиции сигурно спадат заради борда а? Точно обратното това че въобще е имало инвестиции последните години се дължи на борда.

2. Некадърното управление, корупцията и повсемесната финансова разпасаност в публичния сектор и тя ли се дължи на борда. Щото според мен ако нямаше борд, щеше да е 100 пъти по зле в тая посока.

3. Отпадането на борда към днешна дата автоматично ще доведе до криза. Да кризата може (и е много вероятно) да се случи и докато борда действа, но няма той да е причината.

Въобще ако има проблеми, то най-малкия виновник ще е борда. По скоро борда е виновник, че въобще стигнахме дотук.

Пет Юни 20, 2008 6:51 pm
Профил ICQ

Мнение 
Според мен пък проблема в голяма степен са не толквоа ясните чужди "инвестиции", точно те раздуха потреблението. Последните две години е настъпила някава еуфория сред хората с тия заеми, постонно растящи заплати продажба на имоти на ненормално високи цени ... виждам ги неата всеки ден, и навсякъде. няколко примера, малки селца около морето, хората продаваха земи, и всичко което вземаха отивае за потребление, което насърчава вноса, хората по банско същтата работа, никой в нищо неинвестира. Виждам баща ми, продаде една нивичка за 40 и всичко да лев отива за потребление, сега спазарява друга за близо 300 и пак така, аз парите не му ги искам, ноне ме слуша да инвестира в нещо посериозно, доста нещамогат да се започнат с толкова .... вместо това щял да инвестир а апартамент, айде тов апоне няма да стимулира вноса, нос остатъка .... няма смисъл да казвам, потребление, чисто потребление .... те от такива неща е набъбнал вноса ни, много голямо потребление, всеки гледа вносно.
Според мен една криза ще е оздравяваща, да за много хора може да е тежка, фатална .... това не е мой проблме, не е и на тези които са имали малко мозък в главите си. Да покрай сухото гори и мокрото понякога, ще има и засегнати които не са вземали неразумни заеми, не са си купували по 2 нови коли и 50" плазма ... ами ще има. Аз за себе си не се притеснявам, работил съм много неща от касапин, през стругаро фрезист и инжинер до докер на гарата, нито съм сакат нито болен. Ако с това което се занимавам сега не мога да печеля достатъчно все ще намеря с какво да печеля, да му мислят тия които са свикнал да казват дай пък аз ще стоя, и тези за които да се изцапаш е срамна работа, аз както ходя с костюми така и на другия ден съм целия в прах и боклуци, и хич не ми пука кой какво ще си мисли, за мен важното е да върша това което искам.
Една криза ще отрезви всички, ще стабилизира икономиката и ще я направи такава каквато е, защото не може да се каже че е кой знае колко силна. Ако обачехората нямат пари, малко по малко ще сеоткажат от вносните неща. За щастие всичко от което е нуно в ежедневието можем да си го праивм тук, и храна, и дрехи, и обувки и лекарства, щат не щът хората ще започнат да купуват по евтиното българско, защото пък и самите производители ще се опитат да оцелеят и в еидн момент да бъдат конкурентни на вноса ...
97-ма .. нямаше ниакава реална криза лично според мен, това си беше една сериозна инсценировка и промиване на мозъци, която постигна целите си, оставка на правителството.

Пет Юни 20, 2008 6:57 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 358 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24  Следваща